Sari la conținut
Forum Roportal

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

sper sa isi revina si sa ii dea frunzele . zic asta deoarece atunci cand am altoit am mai mers cu un prieten al carui lamai are deja ramurele noi, desi la inceput parea mai gingas. dar astept

 

imi puteti recomanda un ingrasamant pentru citrice?

De ceva vreme, folosesc pentru plantele mele ingrasaminte Agro si Compo. Vad ca plantele mele sun ok si se dezvolta bine.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Pentru cei interesati de altoire:

Altoirea lamaiului se face de regula in luna mai (dar cred ca merge in toata perioada verii-eu am altoit mii de pomi, dar lamai abia anul acesta).

Materiale necesare: o jumatate de lama de ras, o panglica de 1 cm latime din folie de plastic (poate fi taiata din o sacosa de plastic) si un lastar altoi din un lamai altoit.

Lamaiul salbatic(are ghimpi) se reteaza la inaltimea de altoit (10-15 cm ) sau daca e mai mare, se lasa trunchiul si se reteaza la 5-7 cm fiecare ramura cu grosimea de 5-12 mm care pleaca din trunchi( fiecare ramura va fi altoita) .

Cum se procedeaza:

1. Se decupeaza cu lama din altoi o portiune de coaja de 2-3 cm. ce contine un mugure(cu tot cu codita frunzei care il insoteste; frunza se taie la marimea unei unghii).Atentie sa nu va taiati degetele-se vor tine lastarii de partea opusa directiei de taiere a lamei!

2.Se decupeaza cu lama din portaltoi (lamaiul salbatic) in partea de sus(unde a fost retezat), o bucata de coaja de aceeasi lungime cu cea taiata anterior din altoi.

3.Se lipeste coaja cu mugurele altoi pe decupajul din portaltoi si se infasoara cu fisia de plastic (cit permite folia de tare, fara sa se rupa), fara a acoperi mugurele.Se leaga cu sfoara ca sa nu se desfaca panglica.

In loc de panglica se poate folosi o rola taiata din o rola de folie de invelit alimente, care se foloseste ca si o banda de izolir si este autoadeziva-nu trebuie legata cu sfoara.

Mugurele transplantat va creste in 2-4 saptamini. Dupa 7-10 zile de la altoire se poate verifica prinderea: se apasa pe codita frunzei iar daca se despride usor-este prinsa. Daca codita s-a inegrit si nu se desprinde, nu s-a prins.Dupa ce mugurele incepe sa creasca, se desface folia.Tot timpul se verifica si se indeparteaza lastarii salbatici de pe portaltoi.

Dupa aceasta tehnica se poate altoi orice pom in perioada martie-septembrie.

Pina la 1 mai se folosesc ca altoi lastari de un an taiati din pomi valorosi si pastrati in locuri umede, reci si fara lumina(cutii de plastic cu apa pe fund, acoperite cu plastic, amplasate in pivnite , camere reci sau frigidere nefolosite din camere reci.Nu este recomandata pastrarea mai mult de 3 zile in frigidere care functioneaza).Dupa 15 mai, se iau altoi direct din pom si anume acei lastari cruzi mai dezvoltati crescuti in acel an( chiar daca mugurele de la subtioara frunzei nu este dezvoltat, el se va dezvolta dupa altoire-in acest caz va dura mai mult pina creste din el un lastar, 3-4 saptamini)

 

Se pot altoi cais, prun, piersic, migdal pe corcodus( sau intre ele, de exemplu cais pe prun sau se poate realiza o craca de prun in un cais mai batrin). Aceste simburoase se pot altoi intre ele la oricare inaltime pe portaltoi, pina la grosimea de 2 cm.( pe un portaltoi de corcodus de 2-3 ani se poate pune pe fiecare ramura care pleaca din trunchi cite un altoi diferit-cais,prun, piersic)

Ciresul se altoieste pe visin, cires din saminta sau pe malin.Pe visin, ciresul trebuie altoit cit mai aproape de sol( in cazul cind se altoieste mai sus, apar diferente de grosime pe trunchi, ramine mai subtire partea de visin si pomul cade)

Parul se altoieste pe gutui , cit mai aproape de sol (acelasi fenomen ca la cires pe visin) sau pe par salbatic.

Marul se altoieste pe lastari de mar salbatic( se poate pune o craca de mar in par).Nu conteaza inaltimea de altoire, dar e bine sa nu fie mare .Se pot altoi soiuri diferite pe acelasi pom, ele vor rodi esalonat( vara si toamna).

Nucul se va altoi in iunie-iulie prin taierea oblica a lastarilor cruzi( cei crescuti in anul curent).Lastarii( altoi si portaltoi) vor avea grosimi apropiate si taietura oblica se va face la aceeasi lungime, dupa care se suprapun pe taietura si se infasoara cu plastic.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Buna ziua prieteni.Ma bucur ca v-am gasit si pot schimba cateva pareri cu cineva care cunoaste si are experienta in cresterea si ingrijirea plantelor tropicale.Eu am 2 lamai de 3 ani salbatici crescuti din samanta,vara daca-i tin in balcon le merge f.bine daca-i tin in casa linga geam hiberneaza nu le m-ai cresc frunzele.Le-am pus un fertilizator de la florarie asa cum scrie pe prospect dar frunzele s-au patat si au inceput sa cada. Si-a revenit cu altele noi sanatoase ii pun numai apa, dar as vrea sa-i altoiesc. In oras nu gasesc pe nimeni, eu sunt din Piatra Neamt si vreau sa ma ajutati daca puteti. Daca e cineva din apropiere sau din oras cu mine de pe forum s-au cunosteti d-vostra pe cineva intimplator spunetimi va rog si mie ca sa pot sa-mi altoiesc si eu lamai.Multumesc

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Am si eu un lamai plantat din vara-toamna trecuta... in aceasta primavara avea vreo 50 de cm si m-am hotarat sa-l scot pe balcon....de la amiaza fiind foarte cald in balcon...lamaiul in o saptamana a crescut cat a crescut toata iarna...acum are 195 de cm inaltime de la nivelul solului si 1,3 cm diametru tulpina la nivelul solului...inca nu are crengute....doar frunze...foarte mari 17 cm si tepi...foarte ascutiti si foarte lungi 4 cm si as avea o intrebare...daca nu il altoiesc (e pus dintr-un sambure dintr-o lamaie de la magazin :blink: )in 10 ani...sau in cat se zice ca va face flori...va face flori sau trebuie numaidecat altoit? si va mai continua sa creasca mult asa de nebun ca nu mai incape in balcon :flowers: :bataita: ?

post-89082-1249552146_thumb.jpg

post-89082-1249552114_thumb.jpg

post-89082-1249552180_thumb.jpg

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

ai nevoie de un lamai altoit ( poate cunosti pe cineva care are sau mergi la o gradina botanica) ca sa iei un altoi, altfel nu va inflori si nu va face fructe.perioada optima de altoire este mai-septembrie.

al tau a crescut foarte mult in inaltime..parintii mei au doi lamai de 22 de ani si pentru a le impiedica aceasta crestere in inaltime, le-a taiat varful cand aveau cam 50-60 cm, i-a dat cu oja acolo, si ei au inceput sa capete ramificatii.

asa ca va trebui sa te induri sa-l tai, pentru a se ramifica..cat despre altoire,te poti documenta pe net cum se face daca nu stii

gandurie de bine!

:lol:

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Multumesc pentru raspuns...de taiat varful...la asta m-am gandit si eu, insa o sa creasca cat un plop :lol: ?cat despre altoire...nu cred ca ma complic...ca nu am de gand sa mananc lamai din el, dar totusi..nici in 10 ani daca supravietuieste nu da flori? Si inca ceva, intre timp am mai pus si samburi de mandarine si portocale, si am un copacel de 40 de cm care observ ca a dat deasupra unei frunze o ramurica, chestie pe care lamaiul meu nu a facut-o niciodata pana acum, si mai ales asa mic, in rest, spini are, frunze la fel... si ma intrebam daca nu cumva e mandarin sau portocal, adica dupa chestia asta ca da ramura pot sa stiu sigur ca nu e lamai? (Nu are varful taiat).

Editat de Jonny93

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

cu placere

nu va creste cat un plop sigur in urmatorii 20 de ani :lol: si nici nu va da flori fara altoire..

cat despre ce ti-a mai crescut, sigur e un portocal sau un mandarin

frumos ca ti-a dat ramura fara sa-l tai..totusi ai putea sa o faci si cu acesta, daca vrei sa iti mai dea mai multe ramuri la acelasi nivel..pentru ca altfel ii va creste doar aceasta, intre timp se va inalta si-i va da probabil alta ramura ceva mai sus..va avea un alt aspect:)..acum depinde cum doresti sa-l ai:)

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Multumesc...deocamdata cam atatea probleme, dar tot nu cred ca ma indur sa-l tai pe acel mic, am vazut prin poze cu varful taiat si multe craci si nu-s asa frumosi, prefer batu' ala plin de frunze (adept al simetriei :) pe cat posibil) la lamai, asta cred ca urmeaza...sa-i tai varful, parca nu ma indur :soc: . Deci o sa ramana pana la restul vietii un copacel fara flori... posibilitatea altoirii e exclusa, insa la portocal sau mandarin se aplica aceleasi reguli, tot nu o sa faca in viata lui o floare nealtoit? nu ma intereseaza sa mananc fructe, pot sa cata toate, flori sa aiba!? :lol:

 

P.S. Ce copacei ai tu din categoria asta? Is curios daca au flori, daca-s altoiti si toate cele.

Editat de Jonny93

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Am si eu un lamai care a fost altoit acum vreo zece ani cica de un specialist!...si tot nu vrea sa faca flori si fructe. A crescut chiar si de peste altoi...dar nimic. Arata frumos, are frunze noi mereu...dar nu vrea sa faca lamai. Stiti cumva care ar putea fi motivul?

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×