sau Inregistrare

• 9 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Limba Rusa teme combinate Evaluare topic: - - - - -

#1 Utilizator offline   Helene 23 

• Crin
  • PipPipPipPipPip
  • Vezi galerie
  • Grup: Advanced Member
  • Inregistrat: 22-September 06

Scris 04 October 2006 - 02:01 PM

Mda...la recomandarea moderatorilor, am postat topicul asta aici.
Am o intrebare catre cei care vorbesc limba rusa. Citesc Anna Karenina, in romana bineinteles ca nu stiu o boaba de ruseste.In roman am intalnit deseori referire la pronumele "tu" si din cate am dedus eu, nu e prea politicos in rusa. sau ma rog...e ceva in neregula cu el daca il folosesti cu oricine, dar cred ca e o deosebire intre chestia asta si "tutoyer-ul" din franceza. adica nu cred ca are legatura cu folosirea pronumelui de politete sau cu adresarea politicoasa fata de cineva. pot sa dau un citat : "Cand Karenin vorbea ruseste si o tutuia, acest "tu" o scotea din fire." si se refera la Anna.
sper sa ma lamuriti. :P :P ;)
0

#2 Utilizator offline   deleted 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Gold Member
  • Inregistrat: 06-February 06

Scris 04 October 2006 - 02:35 PM

any chance of an english translation??? :P
0

#3 Utilizator offline   1109unique 

• Garoafa
  • PipPip
  • Grup: Full Members
  • Inregistrat: 15-August 06

Scris 05 October 2006 - 12:54 PM

de la “tî” la “vî” in ruseste e ca de la “tu” la “dumneavoastră”. Iniţial, in limba rusa, cu “tî” te adresai si taranului si Tarului, dar ca si in alte limbi europene (germana, franceza de exemplu) la un moment dat in istorie forma de plural a inceput sa fie folosita ca mod politicos de adresare.

problema Annei era probabil ca, la vremea aia, manierele erau foarte rigide. in acel cadru teapan, sa te adresezi cuiva cu “tu” era semn de afectiune si de o apropiere foarte mare (n-ai observat ca in toate cartile din epoca respectiva exista chiar si cupluri de soti care se adreseaza unul celuilalt cu “dumneavoastră”)
0

#4 Utilizator offline   Helene 23 

• Crin
  • PipPipPipPipPip
  • Vezi galerie

Scris 10 October 2006 - 09:14 AM

Vezi postarea1109unique, la Oct 5 2006, 01:54 PM, a spus:

de la “tî” la “vî” in ruseste e ca de la “tu” la “dumneavoastră”. Iniţial, in limba rusa, cu “tî” te adresai si taranului si Tarului, dar ca si in alte limbi europene (germana, franceza de exemplu) la un moment dat in istorie forma de plural a inceput sa fie folosita ca mod politicos de adresare.

problema Annei era probabil ca, la vremea aia, manierele erau foarte rigide. in acel cadru teapan, sa te adresezi cuiva cu “tu” era semn de afectiune si de o apropiere foarte mare (n-ai observat ca in toate cartile din epoca respectiva exista chiar si cupluri de soti care se adreseaza unul celuilalt cu “dumneavoastră”)

Merci mult de raspuns. ma gandeam la un moment dat ca e epoca de vina, stiu din literatura franceza ca sotii intre ei isi vorbeau cu "dvs.", dar in cazul rusilor, mi se parea ca explicatie e mai adanca. Anna era de acord si nu se supara daca sotul ei i o tutuia in franceza, dar cand ii vorbea in ruseste, o enerva aceasta adresare. de asta eram nedumerita.
:focus:
0

#5 Utilizator offline   Marlboro 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi galerie
  • Grup: Banned

Scris 10 October 2006 - 09:30 AM

Vezi postareaHelene 23, la Oct 4 2006, 02:01 PM, a spus:

Mda...la recomandarea moderatorilor, am postat topicul asta aici.
Am o intrebare catre cei care vorbesc limba rusa. Citesc Anna Karenina, in romana bineinteles ca nu stiu o boaba de ruseste.In roman am intalnit deseori referire la pronumele "tu" si din cate am dedus eu, nu e prea politicos in rusa. sau ma rog...e ceva in neregula cu el daca il folosesti cu oricine, dar cred ca e o deosebire intre chestia asta si "tutoyer-ul" din franceza. adica nu cred ca are legatura cu folosirea pronumelui de politete sau cu adresarea politicoasa fata de cineva. pot sa dau un citat : "Cand Karenin vorbea ruseste si o tutuia, acest "tu" o scotea din fire." si se refera la Anna.
sper sa ma lamuriti. :yahoo: :flowers: :yahoo:

ba e egzact ca'n româna si'n franceza.
vous-voitul nu e acelasi tu tu-toitul.
în rusa e la fel, ba, as spune, chiar mai pregnant. Am întâlnit oameni care, desi lucreaza împreuna de ani buni, datorita diferentei de vârsta se "vâi"...în plus, vei folosi întotdeauna patronimul în exprimare, spre exemplu: ce mai faceti, serghey ivanovici (deoarece pe tatal lui serghey îl cheama ivanov) ?
ponimaiesi ?

Vezi postarea1109unique, la Oct 5 2006, 12:54 PM, a spus:

nustiu, dar ma voi interesa...
parerea mea este ca "vâi", si "tâi" au existat dintotdeauna în rusa, ca si în deutsch sau franzözisch ? :hi:

Vezi postarearogerooo, la Oct 4 2006, 02:35 PM, a spus:

any chance of an english translation??? :)

zabâl.
zdies tolka po rusky.
0

#6 Utilizator offline   Helene 23 

• Crin
  • PipPipPipPipPip
  • Vezi galerie

Scris 10 October 2006 - 09:32 AM

Vezi postareaMarlboro, la Oct 10 2006, 10:27 AM, a spus:

ce mai faceti, serghey ivanovici (deoarece pe tatal lui serghey îl cheama ivanov) ?
ponimaiesi ?

asta ar fi o alta intrebare legata de rusa: de ce femeilor li se adauga la sfarsitul numelui o desinenta sau terminatie feminina : ex. Anna Karenina (cand pe sot il cheama Karenin) ;si "ici"-ul ce inteles are?
adica si la noi se zice : Popeasca, Ioneasca...etc, dar direct nu i te adresezi asa.
ce-nseamna : ponimaiesi ? :yahoo:
0

#7 Utilizator offline   flori de camp 

• Ochelarista cârcotaşă!
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Grup: Silver Member
  • Inregistrat: 31-October 05

Scris 10 October 2006 - 09:34 AM

Vezi postareaHelene 23, la Oct 10 2006, 10:32 AM, a spus:

ce-nseamna : ponimaiesi ? :flowers:

"ai inteles?" sau "intelegi?" :yahoo:

Aceasta postare a fost editata de flori de camp: 10 October 2006 - 09:34 AM

0

#8 Utilizator offline   Amarena 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Grup: Super Moderator
  • Inregistrat: 02-March 06

Scris 10 October 2006 - 09:36 AM

prezent :yahoo:
0

#9 Utilizator offline   Marlboro 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi galerie
  • Grup: Banned

Scris 10 October 2006 - 09:39 AM

"ponimaiesi" înseamna "capisci"..
în rest, e cam cum îi zici tu, dar altfel..practic, "a"-ul de la coada vine de la unul din genurile lor, genul "posesiv" (spre informatea ta, ei au 6 genuri, nominativ, dativ, instrumental si tot asa, ca nu le-am stiut niciodata, spre disperarea profei mele :yahoo: :flowers: )adicatelea Karenina e a Karenin - ului, îi apartine.
voilŕ de unde vine chestia asta (bun, nu are nici o legatura cu realitatea, dupa cum poti constata citind cartea :) )
despre "-ici", e cam la fel, nu are nici o legatura cu evreiescul "-ici".
Pur si simplu asa se zice, tu de exemplu vei fi Yelena Mihailovna, presupunând ca pe tatal tau în cheama Mihail.
Si presupunând ca pe sotul tau îl cheama popescu, numele tau va fi Yelena Mihailovna Popescna.
Funny, eh ? :yahoo: :hi:

Vezi postareaAmarena, la Oct 10 2006, 09:36 AM, a spus:

prezent :(

sto tâi hocisi ? :kisses:
0

#10 Utilizator offline   Amarena 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Grup: Super Moderator
  • Inregistrat: 02-March 06

Scris 10 October 2006 - 10:04 AM

mă.. dar e doar tî, fara i la sfarsit, de ce il pui pe i? se pronunta tî .. şto tî hociş, mai exact :yahoo: i-ul ala final e semnul moale - miakii znac :flowers: Si ei nu prea il pronunta. In fine.. nu mai tin minte vocabularul.. Tre sa mai trec prin ea...
0

Reclama

Impartaseste acest subiect:

• 9 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Subiecte similare Collapse

Topic Deschis de Replici Vizualizari