Romanii si complexele de inferioritate culturale -
Scris 22 September 2006 - 05:45 PM
Scris 22 September 2006 - 05:55 PM
manu_manu, la Sep 22 2006, 06:45 PM, a spus:
ma refer la complexele ce apar in urma constientizarii faptului ca vietuim intr-o cultura minora(despre care a vb Cioran ,Eliade,Ionescu , Blaga..........).Cultura minora neinsemnand liipsa creatiilor culturale ci lipsa puterii ei de afirmare pe plan international.........
Scris 22 September 2006 - 06:02 PM
manu_manu, la Sep 22 2006, 06:55 PM, a spus:
Drept să-ţi spun, am întâlnit tot felul de oameni în Germania şi Olanda, dar nu m-a făcut nici unul să conştientizez din ce cultură minoră proveneam. Dar nici eu nu m-am apucat să îi agasez cu prostii gen ce adevăraţi suntem noi, românii; sau ce cultură veche avem, "2050 de ani de la crearea statului dac, centralizat şi unitar"
Oamenii rezonabili nu te tratează după cultura din care provii, poţi să fii "hooligan" şi dacă vii din ţara lui Shakespeare sau "skinhead" din ţara lui Goethe.
Scris 22 September 2006 - 06:13 PM
harald, la Sep 22 2006, 07:02 PM, a spus:
Oamenii rezonabili nu te tratează după cultura din care provii, poţi să fii "hooligan" şi dacă vii din ţara lui Shakespeare sau "skinhead" din ţara lui Goethe.
Da ai dreptate, dar nu poti sa ignori faptul ca suntem o cultura minora. Si nu e plauzibil faptul ca nu te-au facut cei din Germ sa constientizezi acest lucru.Nu e nevoie sa ne ajute nimeni pt a constientiza, ne dam seama si singuri cat de mici suntem.In 1920 GERMANII CREDEAU DESPRE NOI CA SUNTEM NISTE PRIMITIVI CE TRAIESC IN PADURI..................General vorbind io spun ca e o realitate, de fapt nu o spun io au spus multi altii inaintea mea.
Scris 22 September 2006 - 09:10 PM
harald, la Sep 22 2006, 07:02 PM, a spus:
La a cui cultura te referi a omului simplu sau la valorile culturale ale tarii?
Ce cultura crezi ca ai tu vis a vis de un olandez sau german? ...o cultura comunista?
Ce cultura ai invat tu in liceu ? ...scriitorii romani? ...ce ai invatat despre marile valori culturale ale omenirii? NIMIC!
Daca tu ai cultura ... e bine ...dar in mod sigur, singur ti-ai format-o.
Uite eu ca stau mai slab la cultura nu inteleg legatura cu cei 2050 de ani de cultura!
La ce valori culturale te referi si care e legatura intre statul dac si Romania? ... sa fie cumva limba dacilor?... asa cum vedem la albanezii care vorbesc limba ilirilor?
Scris 22 September 2006 - 09:23 PM
manu_manu, la Sep 22 2006, 07:13 PM, a spus:
În 1941, germanii s-au convins din proprie experienţă, la faţa locului, că în armata română se aplicau legal pedepse corporale şi că ofiţerii români primeau mâncare separat de restul trupei, pentru că trupa primea lături.
Şi astăzi suntem nişte primitivi, cel puţin 40% dintre noi. Doar cu pădurile s-a schimbat situaţia, Germania e astăzi mai împădurită decât România.
nabu, la Sep 22 2006, 10:10 PM, a spus:
Germanii şi olandezii nu se consideră responsabili pentru valorile culturale ale ţărilor lor. Nouă ne-a rămas asta de la Ceauşescu.
Cît priveşte povestea cu statul dac, reciteşte post-ul meu, cred că ţi-au scăpat unele nuanţe
Scris 29 September 2006 - 11:54 PM
manu_manu, la Sep 22 2006, 07:55 PM, a spus:
E foarte adevarat ca avem o cultura minora, ca daca deschizi de pilda un tratat de filosofie vei vedea ca nu gasesti vreun roman care sa fi gandit un sistem filosofic. Este foarte adevarat ca am avut si cateva valori, dar n-au influentat in nici un fel cultura universala. Valorile, indiferent ca se manifesta in arta, in literatura, muzica, filosofie etc.) sunt totusi oarecum independente de natiunea in mijlocul careia se nasc (si imi amintesc cateva lucruri foarte interesante pe tema asta intr-o carte a lui Gombrovitch), ele sunt valori in sine si nu pot suplini prin valoarea lor pacatele si prostia unui popor.
Cat despre un complex cultural de inferioritate, nu cred ca natiunea romana isi pune problema valorii propriei culturi. Romanii nu isi traiesc cultura si nu au facut-o niciodata, asta a fost problema catorva. Nu cred ca ne-am dorit vreodata sa excelem dpdv cultural. De cand am luat fiinta, am fost mereu ocupati cu supravietuirea, cel putin ca scuza pentru lenea de a face ceva cu adevarat valoros - ceea ce ar fi insemnat caracter, munca, inteligenta creatoare, onestitate, moralitate etc. Si nu am excelat niciodata la aceste capitole.
Din pacate, o mare cultura nu se poate fura
Scris 30 September 2006 - 10:05 PM
Broscuta_Fermecata, la Sep 30 2006, 12:54 AM, a spus:
Din pacate, o mare cultura nu se poate fura
Dacă măcar jumătate dintre români ar vedea lucrurile astfel, am fi o naţiune adevărată. Dar cum realitatea de zi cu zi ne trezeşte la fiecare pas, rămâne valabil doar acel banc de doi lei: "frumoasă ţară, păcat că e locuită"
Scris 01 October 2006 - 11:10 AM
... ei încercau să definească România în context european, să scape de complexele culturale, să dovedească posibilităţile creatoare ale românului. Şi au făcut-o, într-o oarecare măsură. Ceea ce lipseşte, ceea ce nu am văzut încă, este o bestie, un gigant care să-şi rupă din viaţă 8 ceasuri zilnic spre a studia, a se înălţa spiritual, a comunica cu cei de-un nivel cu el spiritual.. într-un cuvânt, un om de cultură adevărat.
Impartaseste acest subiect:
Subiecte similare
| Topic | Deschis de | Replici | Vizualizari | |
|---|---|---|---|---|
|
PNL demisioneaza!
Parlamentarii PNL demisioneaza daca Basescu ia peste 8 mil. de voturi |
Schimbarea Perceptiei | 25 | 6.563 |
|
Rezervele mondiale de hidrocarburi?
Se confirma estimarea ca ar mai ajunge max. 38 de ani? |
sharkie | 622 | 52.526 |