disparitia moralitatii-castig sau pierdere pt umanitate?
Scris 31 August 2006 - 08:29 PM
Scris 31 August 2006 - 08:52 PM
Scris 01 September 2006 - 01:43 AM
Insa o oaresce dreptate sunt nevoit sa va dau
"The only art left in America in business" - suna cunoscut? Procesul educativ devine tot mai mult o obisnuire a omului de a procesa date, mai degraba decat de a gandi pe cont propriu la un nivel superior. S-a facut valva in jurul modelului comunist de invatamant, care pare-se ca ucidea spiritul in fasa. Dar cu ce este mai bun cel care i-a urmat? Acum invatam ca viata e o jungla, si ca trebuie sa fim mereu primii. Trist, domnilor, trist!
Scris 03 September 2006 - 03:17 PM
daemon, la Sep 1 2006, 02:43 AM, a spus:
Insa o oaresce dreptate sunt nevoit sa va dau
"The only art left in America in business" - suna cunoscut? Procesul educativ devine tot mai mult o obisnuire a omului de a procesa date, mai degraba decat de a gandi pe cont propriu la un nivel superior. S-a facut valva in jurul modelului comunist de invatamant, care pare-se ca ucidea spiritul in fasa. Dar cu ce este mai bun cel care i-a urmat? Acum invatam ca viata e o jungla, si ca trebuie sa fim mereu primii. Trist, domnilor, trist!
stau si ma intreb daca a fost vre-o data altfel...Noi am trait chiar si pe vremea comunismului intr-o lume relativ ingaduitoare pentru elevi...greul incepe acum, cind se vede la scoala dupa haine cine-i tata...nu cred ca mi-as dori sa fiu elev in conditiile de azi...
Scris 04 September 2006 - 12:09 PM
Victor Apostu, la Sep 3 2006, 05:17 PM, a spus:
acum un an la ora de curs , intr-a profa la curs si incepe sa vorbeasca cu noi si ne zice: pe vremea comunismului barem eram toti saraci si la acelasi nivel si nu ne invidiam niciodata unii pe altii, dar acum stau si ma uit la voi si vad cata raca este intre voi ........si nici macar nu ne cunostea...moralitatea incepe sa devina o fantasma
Scris 04 September 2006 - 11:56 PM
DarkBringer, la Sep 4 2006, 01:09 PM, a spus:
Moralitatea există şi o să existe întotdeauna. Doar că unele lucruri considerate "acceptabile" astăzi nu vor mai fi considerate "acceptabile" mâine. Ce-a fost mai rău, a trecut deja.
Problema ultimilor 15 ani a fost succesul material al lipsei de moralitate, dar şi cu asta s-a cam terminat. Astăzi nu mai poţi produce bani ducând rulmenţi şi pânze de bomfaier în Turcia, respectiv salam şi hârtie igienică în Polonia. Chiar şi copiii celor pe care nu ar fi bine să-i întrebi cum au produs cea mai recentă sută de mii de euro, cresc în familii unde li se asigură mai multă educaţie decît au avut părinţii lor.
Să nu uităm că părinţii lor au crescut având drept etalon măcelarul şi vânzătoarea de la alimentara. Care măcelar sau vânzătoare ajungeau să-l privească de sus pe medicul care se ducea la ei cu cafea şi ţigări (primite tot ca şpagă, nici o problemă) ca să obţină 2 kg. de carne în plus faţă de cartelă. Sau un baton de salam. Să nu uităm că aşa arătau vremurile când "nu ne invidiam niciodată unii pe alţii". Nu ne invidiam, pentru că ne ascundeam ca şobolanii unii de alţii, fiecare cu ce reuşise "să facă rost".
Astăzi, succesul material al lipsei de moralitate s-a cam încheiat, Sorin Ovidiu Vântu nu mai reprezintă un ideal pentru un gestionar de magazin de mobilă, ca acum 5-6 ani. Dispariţia moralităţii este o problemă curentă încă, dar nu va fi o problemă a următorilor 20-30 de ani. Dimpotrivă, deja se văd semnele reîntoarcerii la moralitate, chiar dacă şcoala, ca întotdeauna, e mai conservatoare decât ar trebui.
Victor Apostu, la Sep 3 2006, 04:17 PM, a spus:
Hainele n-au fost nici pe vremea aia, şi nici acum, un criteriu de apreciere. Chiar dacă atunci purtam uniforme. Iar lumea aia relativ îngăduitoare
Scris 05 September 2006 - 02:32 PM
Problema asta a aparut, zic eu, pentru ca vechile religii n-au mai putut face fata dezvoltarii cunoasterii moderne a naturii. Ele n-au putut sa vorbeasca la fel de riguros despre lumea spirituala, dar nici n-au fost dispuse sa-si recunoasca aceasta neputinta. De-asta solutia nu poate veni decat raspandind o cunoastere spirituala care poate raspunde rigorilor stiintifice, cum e de gasit de pilda in cartile de antroposofie ale lui Rudolf Steiner. Mi-e teama insa ca asta n-o sa se-ntample pana n-o s-ajungem realmente cu cutitul la os, adica pana atunci cand imoralitatea oamenilor va produce un dezastru social. Atunci de-abia o sa ne trezim, dar n-o sa fie deloc o trezire placuta.
Impartaseste acest subiect:
Subiecte similare
| Topic | Deschis de | Replici | Vizualizari | |
|---|---|---|---|---|
|
Gestalt la Timisoara
cursuri cu dr. Andre Moreau |
oana maria popescu | 0 | 2.649 |
|
Scoala in viitorul apropiat un penintenciar ?
Camere video in toate scolile?! |
Clinho | 17 | 5.694 |
|
Psihologie an I
are cineva grilele de la neuropsihologie????:) |
Ellyshor89 | 1 | 5.019 |
|
Furtul in scoli
Se intampla des? |
Ruaraidh | 8 | 3.405 |
|
spaga in liceu