Nici o problema. Dar e firesc sa coincida argumentele din moment ce subiectul e atat de simplu.
[quote]2. Eu nu am spus ca trebuie sa tinem Duminica. In chivot erau si toianul lui Aaron si mana. Preotia a fost desfintata. Nu exista 2 categorii de legi ci exista LEGE.[/quote]
OK, am inteles, tu sustii ca Decalogul nu ar mai fi valabil azi.
Cat priveste continutul chivotului, nu are nici o relevanta faptul ca acolo se mai aflau toiagul lui Aaron si mana. In aceeasi masura era prezent aerul, praful etc. Noi vorbeam de importanta fiecarei legi in sistemul religios de atunci. Iar departajarea o face chiar D-zeu tocmai prin punerea celor doua legi in locuri diferite. Orice evreu din vechime si pana azi, a inteles acest lucru fara a fi corijat de D-zeu. Desigur, preotia levitica a fost desfiinta. Dar asta n-are nici o legatura cu Legea scrisa de D-zeu pt. ca de la bun inceput levitii au stiut ca misiunea lor va lua sfarsit la venirea lui Mesia. Nu acelasi lucru l-au stiut si despre ceea ce era scris pe tablele Legii. Ei au fost constienti ca erau parte intr-un serviciu ritual prefigurator. Cand ceea ce prefigurau serviciile lor urma sa se implineasca, misiunea lor se incheia. Se poate spune lucrul acesta si despre morala umana ?
[quote]3. Ei nu puteau cunoste o porunca care nu fusese data. Porunca de a respecta Sabatul a fost data pentru ca ei au fost scosi din Egipt. Lui Adam i-a spus sa munceasca in toate zilele sale.[/quote]
Voia divina nu trebuie neaparat scrisa. Atunci ca si azi, exista transmiterea informatiilor prin viu grai. Iar cartea Exodul dovedeste cu prisosinta ca YHWH le era cunoscut urmasilor lui Avraam. Mai mult, avem mentiuni despre preotul Melhisedec. Scrie undeva in Biblie ca el ar fi primit o lege scrisa a preotiei ? Nu. Cu toate astea el era preot al Celui prea Inalt cu secole inaintea de nasterea lui Levi. Iata inca o dovada ca desi nu exista un raport scris, oamenii lui D-zeu nu erau in afara cunostintei vointei Lui.
Porunca 4 are conotatii multiple si de aceea in Exod si Deuteronom apar mentiuni cu privire la o pedagogie multipla a sa si nicidecum doar pt. ca evreii au iesit din Egipt. Cu alte cuvinte, iesirea din Egipt e doar o aplicatie colaterala a semnificatiei initiale.
Cat priveste zicerea divina conform careia lui Adam i s-a spus sa munceasca in toate zilele vietii sale, e ridicol sa crezi ca D-zeu i-a poruncit omul sa lucreze non-stop. Probabil tu te referi la sfarsitul versetului 17 din Geneza 3. Oo, dar acolo D-zeu spune ca Adam (omul) isi va castiga existenta cu greutate cat va trai si nu ca Adam putea munci in fiecare zi.
[quote]4. Si toiagul lui Aaron si mana a mai fost pus in chivot. Tu spui ca eu nu stiu ce gandeste Dumnezeu dar tu sti[/quote]
Da, eu stiu ca D-zeu nu confunda un toiag cu Legea scrisa de El pe tablele de piatra in timp ce tu o faci. Nu-mi amintesc ca Isus sa fi respectat toiagul si nici ca vreun apostol sa declare despre acesta ca e sfant, drept, bun, de folos etc.
[quote]7. Normal ca trebuie sa vedem cui i-a fost data pana cand si cu ce scop.[/quote]
A fost data celor ce aveau misiunea de a o raspandi in intreraga lume. Crestinii de azi au misiunea celor din trecut - vestirea salvarii. Salvare fara morala nu exista dupa cum morala fara legea care s-o stabileasca nu exista. Morala nu tine nici de etnie, nici de epoca ci de umanitate.
[quote]Ea a fost data ca sa arate cat de pacatos este omul si a fost data pana la Mesia. Galateni 3:23-25[/quote]
Nu a fost data numai pt. a arata pacatosenia umana ci si pt. a ajuta la indeprtarea acesteia. Cum ? Prin exercitiul omului in respectarea poruncilor. Nu a fost data pana la Mesia deoarece nevoia omului de reper morala e prezenta atat timp cat va trai pe acest Pamant. Mai mult, Pavel in Galateni nu se ocupa de Decalog. Citeste versetul 10.
[quote]8. Avem 2 carti scrise de mana lui Dumnezeu. Tu in mod explicit spui ca una din ele nu este anulata tocmai ca este scrisa de mana lui Dumnezeu iar cealalta desi este scrisa de aceiasi mana totusi este anulata. Cam subiectiva alegerea dar sigur esti liber in alegerea ta.[/quote]
In nici un caz, stimate coleg. Nu sunt deloc subiectiv. Imi exercit doar discernamantul. Ce legatura praxiologica poate exista in planul arhitectural al Templului iudaic si legea redactata de Moise ? Au acelasi mesaj, au aceeasi utilitate si domeniu de destinatie ?
[quote]9. Cele 10 porunci reprezinta Vechiul Legamant Deuteronom 5.[/quote]
Nu. Cele 10 porunci sunt cele 10 porunci si atat. Ele reprezinta expresia caracterului divin.
[quote]Eu sunt sau vreau sa fiu inclus in Noul Legamant incheiat de Mesia cu primii crestini. Evrei 8:13[/quote]
Nou legamant nu inseamna anomie.
[quote]10. 11. 12. Nicaieri nu este facuta distinctie in lege.[/quote]
Ba peste tot. Dar distinctia o face un cititor experimentat si care nu face uz de o premisa ca a ta. Iar dovada acestui lucru e marturia oricarui evreu in viata din ziua de azi. Ei n-au amestecat nici atunci ca nici acum, legea scrisa de Moise cu cea scrisa de D-zeu. Fiecare din ele avea semnificatii diferite.
[quote]Ti-am dat exemplu clar de la Pavel unde el numeste LEGE porunca 10 dar tu spui ca el nu este amator sa faca asta desi asta scrie. [/quote]
Stai o clipa, eu n-am spus ca Pavel acolo nu aminteste porunca 10. In acelasi timp ti-am indicat alte versete pe care le ignori in demersul tau si ti-am atras atentia ca Pavel, in acel capitol, se exprima alternativ la ambele legi, subliniind rolul, utilitatea si valabilitatea uneia in timp ce despre alta, cea mozaica, spune ca a incetat.
[quote]Romani 13:8 Nimănui cu nimic nu fiţi datori, decât cu iubirea unuia faţă de altul; că cel care iubeşte pe aproapele a împlinit legea.[/quote]
Da si ? Eu aici citesc cu totul altceva decat ca cele 10 porunci nu mai sunt valabile. Nu despre dragoste vorbesc si ele ? Nu asta e esenta lor ?
[quote]9 Pentru că: Să nu săvârşeşti adulter; să nu ucizi; să nu furi; să nu mărturiseşti strâmb; să nu pofteşti... şi orice altă poruncă ar mai fi se cuprind în acest cuvânt: Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi.[/quote]
Tot nu inteleg. Ce are a face o sinteza, o exprimare eliptica cu continutul si detaliul ? De cand sumarizarea duce la disparitia a ceea ce a sumarizat ? Daca eu spun : legea circulatiei consta-n evitarea oricarui accident, inseamna ca asta e legea circulatiei ? Nici n-ai ce sa respecti aici. Faptul ca esenta poruncilor divine e dragostea nu inseamna ca totul se rezuma la "sa iubesti". Pt. ca atunci survine intrebarea : bine bine, dar cum iubesti ? De unde stii ? Pai te uiti la fiecare porunca in parte si inveti. Deci sa nu confundam sinteza cu detaliul.
[quote]Fapte 15:24 Fiindcă am auzit că unii, plecaţi dintre noi, fără vreo însărcinare din partea noastră, v-au tulburat prin vorbirile lor şi v-au zdruncinat sufletele, zicând să vă tăiaţi împrejur şi să păziţi Legea;[/quote]
Da, e vorba de legea mozaica. Pe care crestinii dintre iudeii ultraconservatori, doreau s-o impuna nemurilor. Ei insistau cu circumcizii, mancaruri si Sabate ceremoniale.
[quote]Iacov 2:9 Dar dacă aveţi în vedere faţa omului, faceţi un păcat şi sunteţi osândiţi de lege ca nişte călcători de lege.[/quote]
Aici avem un lucru condamnat de ambele legi.
[quote]10 Căci, cine păzeşte toată legea şi greşeşte într-o singură poruncă, se face vinovat de toate.[/quote]
Corect. Dar nu vad legatura cu nevalabilitatea Decalogului azi.
[quote]11 Căci, Cel ce a zis: „Să nu preacurveşti” a zis şi: „Să nu ucizi”. Acum, dacă nu preacurveşti, dar ucizi, te faci călcător al Legii.[/quote]
Da si ? Necurvia si neuciderea erau stipulate si-n legea mozaica. Stii ce-ti scapa tie ? Faptul ca cele doua seturi de legi aveau un teren comun destul de vast. Legea mozaica nu era amorala.
[quote]12 Să vorbiţi şi să lucraţi ca nişte oameni care au să fie judecaţi de o lege a slobozeniei:[/quote]
Exact.
[quote]Sa citim Marcu 7:10 „Caci Moise a zis: „Sa cinstesti pe tatal tau si pe mama ta.” si: „Cine va vorbi de rau pe tatal sau sau pe mama sa, sa moara, negresit.” Acestea sunt doua porunci, una din Cele zece porunci (Exod 20:12), iar cealalta din asa zisa ‘Lege ceremoniala’ (Exod 21:17) dar Cristos le unifica, spunând ca „Moise a zis”, deci ele sunt parte integrala din „Legea lui Moise”, Lege care - de fapt - este „Legea lui Dumnezeu”.[/quote]
De ce pleci tu de la premisa ca cele doua legi nu au nimic in comun ? Asta duce la confuzia ta. Era cat se poate de firesc ca Isus sa nu faca demarcatie intre aceeasi porunca doar pt. ca era continuta de legi separate si in forme usor diferite. Evident ca tot ceea ce a inspirat D-zeu se poate numi in sens larg "Legea lui D-zeu". Dar Acelasi D-zeu a inspirat si oranduiri cu caracter temporal. Despre ele spune Biblia ca nu mai sunt valabile si nu despre cele cu caracter benefic, moral, universal etc.
[quote]Acum sa citim Luca 2:22,23: „si, cand s-au împlinit zilele pentru curaţirea lor, dupa „Legea lui Moise”, l-au adus la Ierusalim ca sa-l prezinte înaintea Domnului, dupa cum este scris în „Legea Domnului“: „Orice întai nascut de sex masculin va fi numit sfant pentru Domnul”. Unde este asa ceva în ‘Cele zece porunci’?[/quote]
Dar cine ti-a spus ca ar trebui sa cauti acolo ? Vezi cum premisele eronate conduc la demersuri pe masura ? Doar pt. ca stim sigur ca nu mai e nevoie de sacrificii animale, ar trebui sa fim tot atat de siguri ca putem ucide sau curvi ? Doar pt. ca ambele chestiuni apar in ceea ce numim in mod unitar Cuvantul lui D-zeu ? Evident, nu.
[quote]Ceea ce este numit „Legea lui Moise” în versetul 22, este numit „Legea Domnului” în versetul 23. Sa citim mai departe versetul 24: „si ca sa aduca ca jertfa o pereche de turturele sau doi pui de porumbel, dupa cum este scris în „Legea Domnului” Care din ‘Cele zece porunci’ vorbeste despre turturele sau porumbei?[/quote]
Stimate coleg, faci confuzii uriase tocmai datorita premiselor gresite. Eu am folosit sintagme gen "legea Domului" si "legea lui Moise" in idea de a departaja scopul, destinatia si anvergura lor. Acelasi lucru l-au inteles si evreii. Si nu pt. ca au autori diferiti. Autorul e acelasi. Insa scopul si valabilitatea lor e diferita. Fiecare dintre ele vine in intampinarea unui spectru de nevoi diferite chiar daca exista zone comune.
[quote]Sa continuam cu versetele 27 si 39: „El a venit în Templu îndrumat de Duhul. si cand au adus înauntru pe pruncul Isus, ca sa faca pentru el dupa obiceiul „Legii,” „Dupa ce au împlinit toate dupa „Legea Domnului”, s-au întors în Galileea, în cetatea lor, Nazaret.” Astfel ‘Legea’ din versetul 27 este expresia prescurtata a expresiei ce se gaseste si în versetul 39 si anume a „Legii Domnului”. Prin urmare expresii ca, „Legea”, „Legea lui Moise” si „Legea Domnului” sunt folosite în aceste versete în mod reciproc schimbate, dar care se refera la acelasi lucru, avand acelasi sens[/quote]
Modul de adresare a redactorilor scrierilor sacre, e tributar organizarii cartilor in Biblia ebraica. Legii i se spunea Torah. Acolo intra tot. E firesc sa nu stea scriitorul mereu sa faca deprtajari lingvistice si sa tot scrie cand "legea scrisa de D-zeu" cand "legea scrisa de Moise". Eu nu discut forma literara in care apar referiri la Lege ci faptul ca exista distinctia in mod contextual in mintea celui care facea referirea. Tu ce crezi, daca ai fi intrabat un evreu din acea epoca in care din legi scrie de circumcizie ar fi spus ca pe table ? Nu, dar daca ar fi venit vorba de asta, ar fi spus ca scrie in lege. Oricum, in mare, tot nu inteleg cum sustii tu cu acest mod epliptic de exprimare a scriitorilor biblici, nevalabilitatea legii scrise de D-zeu.
[quote]Galateni 2:19 Căci eu, prin Lege, am murit faţă de Lege(inclusiv sabatul), ca să trăiesc pentru Dumnezeu.[/quote]
Calcand legea ? Galateni 2 nu se ocupa de respectarea poruncilor din Decalog.
[quote]Nu exista 2 legi in VT.[/quote]
Ba da. D-zeu o spune. E o lege scrisa de El Insusi, vesnica asa cum spune Isus si apostolul si una scrisa de Moise, temporara, pana la venirea Mielului. Asta o stiu si evreii din ziua de azi. Chiar daca in mod generic ambele pot fi numite Lege.
[quote]Nimeni nu separa decalogul de restul legii.[/quote]
Ba da. Reiese din context.
Aceasta postare a fost editata de BogdanP: 28 August 2006 - 02:39 PM
Contact
Facebook
Twitter
RSS
Acest topic e inchis