Scris 20 September 2006 - 10:26 AM
Sfīntul Dimitrie, Mitropolitul Rostovului,
făcătorul de minuni (21 septembrie)
Pe această ramură de rai, pe Dimitrie sfinţitorul şi făcătorul de minuni l-a crescut Rusia cea mică. El s-a născut īntr-o cetate mică şi neīnsemnată, care se numea Macarova, fiind departe de cetatea Kievului ca la cincizeci de stadii.
El s-a născut la anul 1629, luna decembrie, din părinţi de bun neam, care erau īmpodobiţi cu credinţa creştinească şi umblau īn poruncile lui Dumnezeu cu neabatere. Tatăl său se numea Sava şi era cu rīnduiala sutaş īn oastea Rusiei, iar maica sa se numea Maria. La naştere i-a pus īn grabă numele Daniil, luminīndu-l după aceea şi cu Sfīntul Botez. După botez, pruncul a fost crescut de părinţi īn frica şi respectul către Dumnezeu. L-a īnvăţat legea creştinească şi creştea īmpreună cu anii, cu īnţelegerea şi cu fapta bună, mergīnd ca pe o scară din putere īn putere.
După ce se deprinsese bine cu citirea şi scrierea limbii slavoneşti, l-a dus īn cetatea Kievului la şcoala mănăstirii Botezului Domnului, pentru īnvăţătura acestor limbi străine şi altor īnvăţături libere care se īnvăţau acolo. După ducerea la această şcoală, copilul Daniil prin isteţimea minţii sale şi prin neadormita sīrguinţă, īn scurtă vreme a īnceput a arăta bună pricepere la īnvăţătură, sporind mai mult decīt vīrstnicii lui. După cīţiva ani, s-a arătat iscusit din destul īn facerea de stihuri şi la retorică, ştiind bine toate cele ce īnvăţase. Daniil pe cīnd trecea īnvăţăturile acelea, se deprindea nu mai puţin şi la viaţa īmbunătăţită; căci īn toată vremea aceea īn care a petrecut la īnvăţătură, nu avea nici cea mai mică īmpărtăşire cu copiii cei vorbitori de vorbe rele, care făceau rīsuri şi glume, şi cu cei ce cugetau la veselii şi la desfătări deşarte; adică nu voia să se răzvrătească cu cei răi şi să cadă īn prăpastia păcatului, căci ştia că vorbele cele rele strică obiceiurile cele bune. El se sīrguia pe cīt putea să-şi păzească īntreaga īnţelepciune şi curăţie.
Cīnd īi prisosea vremea de la şcoală, nu se īndeletnicea cu jocuri copilăreşti, cum era obiceiul tinerilor, ci cu citirea cărţilor insuflate de Dumnezeu. El alerga cu sīrguinţă la rugăciune īn biserica lui Dumnezeu, pentru că inima lui īncepea a se īnfierbīnta de văpaia dragostei dumnezeieşti şi se aprindea foc īn cugetul lui; deci, cu cīt şedea mai mult la citirea scripturilor dumnezeieşti şi la citirea vieţilor sfinţilor părinţi, cu atīt zi de zi se aprindea cu inima spre urmarea lor, şi dorea să urmeze acelora. Daniil fiind īn lume, arăta īn sine īncepătura vieţii călugăreşti.
Ajungīnd la vīrsta de 18 ani, a trecut cu vederea pentru Hristos lumea aceasta vremelnică, şi bunătăţile ce sīnt īntr-īnsa şi, cerīnd binecuvīntare de la părinţii săi, a īnceput a petrece īn mănăstirea Preasfintei Treimi, numită Kirilovsca, īn aceeaşi cetate a Kievului. Acolo, după o vreme, s-a tuns după rīnduiala călugăreasc, de Meletie - egumenul aceleiaşi mănăstiri, īn anul 1638, la 9 iulie, la pomenirea Sfīntului Sfinţit Mucenic Pangratie; şi īn loc de Daniil s-a numit Dimitrie.
După primirea rīnduielii călugăreşti, acest bărbat temător de Dumnezeu, aruncīndu-se cu totul spre purtarea de grijă a lui Dumnezeu, a īnceput a petrece viaţa cuviincioasă a călugărilor, deprinzīndu-se la smerenie, la ascultarea şi la iubirea de fraţi. El se sīrguia pe cīt putea a urma īn lucrurile cele bune cuvioşilor părinţi: Antonie, Teodosie şi celorlalţi făcători de minuni ai Pecerscăi. El nu se īngrijea nicidecum de cīştigarea averilor şi bogăţiilor vremelnice, ci toată sīrguinţa lui era să-i placă lui Dumnezeu, şi după chemarea sa să-i slujească la credinţă.
Trecīnd puţin vreme după călugăria sfīntului, la 25 martie 1639, la praznicul Bunei Vestiri a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, cu voia povăţuitorului, Sfīntul Dimitrie a fost hirotonisit diacon, de preasfinţitul Mitropolit al Kievului, Iosif Tunalski.
El a petrecut multă vreme īn mănăstirea Kirilovska din Kiev, supunīndu-se cu smerenie şi īn tăcere povăţuitorului lui īn toate, slujind fraţilor fără de lenevire şi īmplinind cu osīrdie toată ascultarea mănăstirească şi bisericească. El se afla mai īntīi de toţi la cīntarea bisericească, şi ieşea mai pe urmă. Īn biserică stătea cu frică, asculta cu luare aminte dumnezeiasca scriptură ce se citea; iar īn chilie se īndeletnicea la rugăciune, scriind şi alcătuind cele poruncite de egumen, sau de alţi īncepători mai īnalţi, se nevoia şi la citirea cărţilor cele folositoare de suflet.
Apoi, trecīnd cītăva vreme, cu voinţa prea sfinţitului Lazăr Baramovici, arhiepiscopului Cernigovului, sfīntul Dimitrie a fost chemat din Kiev, īn cetatea Cernigovului şi a fost hirotonisit presviter īn mănăstirea Gustinski, la 23 mai 1659, la praznicul Pogorīrii Sfīntului Duh. După aceasta, acelaşi preasfinţit Lazăr al Cernikovului, de vreme ce īl ştia pe el că este bărbat iscusit şi īnvăţat, bun şi vrednic pentru semănarea cuvīntului lui Dumnezeu īn inimile omeneşti, l-a binecuvīntat să fie propovăduitor īn cetatea Cernikov.
Sfīntul Dimitrie a petrecut mai mult de doi ani īn soborniceasca biserică a Cernigovului, propovăduind cu mare folos cuvīntul lui Dumnezeu şi-n alte biserici ale acestei eparhii; cuvīntul lui era tare, dres cu sarea īnţelepciunii şi toţi doreau să-l audă. Dar nu numai īn Rusia mică a fost propovăduitor, ci şi peste hotar, īn domnia Litovsca.
După o vreme, cerīndu-şi voie şi luīnd binecuvīntare de la arhiereu, s-a dus de la Cernigov la cetatea Vilna şi, fiind acolo puţină vreme īn mănăstirea Pogorīrii Sfīntului Duh, a spus două cuvinte īnvăţătoare. După rugămintea duhovniceştilor fraţi de la Sluţca, s-a mutat de la Vilna la Sluţca, şi un an īntreg s-a ostenit cu nedormire, īntru propovăduirea Cuvīntului lui Dumnezeu, petrecīnd īn Bratsca, mănăstirea Schimbării la Faţă, cea grecească şi rusească.
După arătarea vieţuitorilor acelei cetăţi, īşi avea un făcător de bine, pe un oarecare Ioan, cetăţean dreptcredincios, care se mai numea Scoccevici, şi care făcuse acel locaş cu cheltuiala sa. Deşi el era chemat din Sluţca de către feţe luminate prin multe scrisori duhovniceşti şi politiceşti; dar fiind oprit de cele mai puternice rugăminţi şi mari făgăduinţe ale dumnezeieştii frăţimi, a zăbovit pīnă la sfīrşitul acelui Scoccevici. După ce a murit, Sfīntul Dimitrie a făcut la īngroparea lui cuviinciosul cuvīnt de īngropare.
După aceasta s-a īntors de la Sluţca īn Rusia mică, şi a īnceput să vieţuiască la scaunul Hatmaniei, cetatea Baturina, īn mănăstirea sfīntul Nicolae, care se numea Crupiţca, īndeletnicindu-se īn post, rugăciuni şi īn citirea cărţilor celor folositoare de suflet; dar mai mult se sīrguia la propovăduirea Cuvīntului lui Dumnezeu. Pentru aceste fapte plăcute lui Dumnezeu şi sfintei lui biserici, cu binecuvīntarea arhiereilor de la Kiev şi Cernikov a fost ales egumen la diferite mănăstiri. Auzind de īmbunătăţita lui viaţă şi avīnd mare rīvnă spre ascultarea Cuvīntului lui Dumnezeu, ca şi cum ar fi zavistui una alteia, cu neīncetate rugăminţi īl chemau la sineşi. Sfīntul Dimitrie s-a pus egumen de prea sfinţitul arhiepiscop Lazăr Baranovici al Cernikovului, mai īntīi īn mănăstirea Schimbării la Faţă a Domnului, care se numea Macsacusca, la 4 septembrie 1681, la pomenirea sfīntului prooroc Moise, văzătorul de Dumnezeu. Mai īnainte de numire, acel arhiereu, ca şi cum ar fi ştiut că sfīntul Dimitrie se va īnvrednici şi la rīnduiala bisericească, a zis către el aceste cuvinte: "Să-ţi binecuvinteze Domnul Dumnezeu, nu numai egumenia, dar după acest nume Dimitrie, īţi doresc şi mitra Dimitrie; deci să cīştigi mitra". După numire ca egumen i-a urat astfel: "Astăzi este sfīntul prooroc Moise, văzătorul de Dumnezeu şi īn această zi te-a īnvrednicit Domnul Dumnezeu la egumenie, aici unde este hramul Schimbării la Faţă a Domnului, ca pe Moise īn Tavor. Cel ce a arătat căile sale lui Moise, să-ţi arate şi sfinţiei tale īn acest Tavor, căile sale spre veşnicul Tavor. Aceste cuvinte - precum zice singur sfīntul Dimitrie mărturisind despre sine - eu păcătosul, ca pe o frumoasă īnsemnare şi proorocie am socotit-o şi am īnsemnat-o. O, să dea Dumnezeu, ca această proorocie a preasfinţiei sale să se īmplinească".
Deci, luīnd acest dreptcredincios călugăr binecuvīntare de la arhiereu, s-a dus la acea mănăstire a Macsacovsca, şi a intrat īn datoria egumeniei īncredinţată lui. El povăţuind bine pe fraţi şi ridicīnd toate cele spre folosul de obşte ale mănăstirii, se ostenea īn propovăduirea Cuvīntului lui Dumnezeu, plăcīnd Domnului cu postul, cu privegherea şi cu alte lucruri bune, dar mai ales cu smerita cugetare; căci, măcar că era īncepător, īnsă blīndeţea şi obiceiul lui cel bun nicidecum nu le-a schimbat, ci ţinea īn mintea sa, ceea ce s-a zis de către Domnul: "Cel ce ar voi să fie mai mare īntre voi, să vă fie slugă".
Precum singur se făcea mai mic īnaintea tuturor, aşa şi pe fraţi īi īnvăţa īn toate zilele, să nu se īnalţe īntru nimic.
După un an, la 1 martie, la pomenirea sfintei muceniţe Evdochia, cu binecuvīntarea aceluiaşi arhiereu a fost rīnduit egumen al mănăstirii sfīntul Nicolae din cetatea Baturin, care mănăstire se numeşte Crupinţca. Astfel, lăsīnd egumenia de la Macsacovsca şi mulţumind fraţilor de acolo, s-a mutat īn mănăstirea Baturina; deci, cīştigīnd poruncă, a luat īncepătorie peste această mănăstire. După ce a trecut un an şi opt luni, acest egumen vrednic de laudă, iubind viaţa cea liniştită şi fără de tulburare, dorind ca īn singurătate să placă lui Dumnezeu, la 26 octombrie, la pomenirea sfīntului mucenic Dimitrie, īn ziua celui de un nume al său, a lăsat īncepătoria mănăstirii Baturina, şi vieţuia deosebit.
Trecīnd o vreme, şi la rugămintea arhimandritului Varlaam Isinsclii al lavrei Pecersca din Kiev, care după acesta a fost mitropolit īn Kiev, s-a mutat de la Baturina īn lavra Pecerscăi. Acel arhimandrit - precum se poate vedea din Predoslovia ce s-a pus la īnceputul Mineiului - dorind ca acel scop pălcut lui Dumnezeu al Nacialnicilor lavrei Pecersca mai īnainte de el, a fericitului īntru pomenirea mitropolitului Kievului Petru Movilă, şi a arhimandritului Inochentie Gizel, care mult mai īnainte se ostenise pentru īndreptarea cărţilor vieţilor sfinţilor, ca prin dumnezeiescul ajutor să le aducă īntru săvīrşire. Deci, se sīrguia pe cīt se putea, ca să afle un bărbat ca acela bine īnţelegător, căruia să-i īncredinţeze acel lucru de bună trebuinţă spre al săvīrşi. Cīnd a toate dăruitorul Dumnezeu, după osīrdnica lui cercare, a trimis īn lavra aceea pe acest bine īnţelegător şi dreptcredincios bărbat, ca să vieţuiască īntr-īnsa, atunci acel arhimandrit dīnd mulţumire lui Dumnezeu, s-a sfătuit despre aceea, cu soborniceştii părinţi şi cu fraţii lavrei. După sfatul lor, acestui preaiscusit propovăduitor al Cuvīntului lui Dumnezeu, care se mărturiseşte de singurul adevăr, i-a īncredinţat, ca din dragostea cea către sfinţii plăcuţi lui Dumnezeu, şi pentru scrierea numelui său īn cartea vieţii veşnice, să se ostenească a aduna vieţile lor, şi īndreptīndu-le desăvīrşit să le scrie.
Văzīnd sfīntul Dimitrie trebuinţa cea de nevoie a Bisericii lui Dumnezeu, şi ascultīnd pe cea pusă īnaintea lui, de care fericitul Simeon Metafrast scrie: "De asemenea este rău a grăi cele ce nu se cade şi a da tăcerii cele ce sīnt folositoare şi cinstite; pentru că aşa cum vatămă gīndurile celor ce aud pe cel ce grăieşte cele necinstite, tot astfel cel ce tace faptele cele bune ale sfinţilor, lipseşte pe cei dreptcredincioşi de folos, cinstind astfel mai mult odihna sa decīt lucrul lui Dumnezeu. După ce el īndelung se lepăda, punīndu-şi nădejdea spre ajutorul lui Dumnezeu, spre rugăciunea Maicii celei preacurate a vieţii şi spre ale tuturor sfinţilor, a intrat īn această osteneală plăcută de Dumnezeu īn anul 1684, luna iunie, şi a īnceput lucrul ce īi se īncredinţase a-l īmplini cu mare sīrguinţă. Scoţīnd ca din nişte izvoare din acele mari cărţi ce se numesc ale citirii, ale fericitului Macarie, mitropolitul Moscovei, şi de la alţi istorici creştini, aduceau la arătare purtătorul de viaţă pīrīu, spre adăparea acelor suflete creştineşti īnsetate de īnvăţături folositoare.
Sfīntul Dimitrie, ostenindu-se īntr-această mīntuitoare ascultare, īn scurtă vreme i s-a arătat īn vis două vedenii de acest fel, una după alta, din care cea mai de pe urmă este tipărită īn mineiele citirii, la 10 noiembrie, la sfīrşitul vieţii sfīntului mucenic Orest.
Prima vedenie: "Īn anul 1685, 10 august, auzind eu - zice acest arhiereu, despre el singur - trăgīndu-se clopotul pentru Utrenie şi dormitīnd după obişnuita mea lenevire, nu am apucat īnceputul, ci am dormitat pīnă la citirea Psaltirea. Īn această vreme am văzut această vedenie: Se prea că īmi era īncredinţată īn purtarea de grijă o oarecare peşteră, īn care se odihneau nişte sfinte moaşte. Atunci căutīnd mormintele sfinţilor cu lumīnarea, am văzut acolo odihnindu-se sfīnta şi marea muceniţă Varvara; apropiindu-mă de mormīntul ei, am văzut-o zăcīnd pe coaste, iar mormīntul ei arăta oarecum putreziciune.
Dorind eu ca să-l curăţ, am scos moaştele din raclă şi le-am pus īn alt loc. Apoi curăţindu-l, m-am apropiat de moaştele ei şi le-am luat cu mīinile ca să le pun īn raclă; dar īndată am văzut pe sfīnta Varvara vie, şi eu grăiam către dīnsa: "Sfīntă Fecioară Varvara, făcătoarea mea de bine, roagă-te lui Dumnezeu pentru păcatele mele". Sfīnta a răspuns, ca şi cum avea o oarecare īndoială: "Nu ştiu, oare pleca-voi, căci te rogi latineşte?" Socotesc că aceasta mi s-a zis mie, pentru aceea că sīnt foarte leneş la rugăciune, şi m-am asemnat īntr-această īntīmplare catolicilor, la care rugăciunea este foarte scurtă īn cuvinte, tot aşa precum şi rugăciunea mea fusese scurtă. Auzind cuvintele acestea de la sfīnta, am īnceput a mă īntrista şi a deznădăjdui. Dar sfīnta lăsīndu-mă puţină vreme, a căutat spre mine cu faţă veselă şi luminată, şi mi-a zis: Nu te teme. Apoi mi-a grăit alte cuvinte mīngīietoare, pe care nu le ţin minte. După aceasta punīnd- o īn raclă, i-am sărutat mīinile şi picioarele. Trupul ei mi se părea viu şi foarte alb, iar racla foarte săracă şi īnvechită. Fiindu-mi jale de aceea, căci cu necurate şi spurcate mīini şi buze īndrăznisem a mă atinge de sfintele ei moaşte, şi că nici racla nu mai era frumoasă, mă gīndeam cum aş putea să īmpodobesc acest mormīnt. Deci, am īnceput a căuta o raclă nou şi mai scumpă, īn care aş muta sfintele moaşte; dar īntr-o singură clipeală m-am deşteptat. Părīndu-mi rău de această deşteptare, inima mea a simţit o oarecare bucurie. Dumnezeu ştie ce īnseamnă acest vis şi ce fel de īmplinire va fi pe urmă. O, de mi-ar da Dumnezeu cu rugăciunile sfintei Varvara, patroana mea, īndreptarea vieţii mele celei rele şi ticăloase".
A doua vedenie a fost īntr-acelaşi an: "Īn postul Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos, īntr-o noapte, sfīrşind de scris pătimirea sfīntului mucenic Orest, a cărui pomenire se cinsteşte pe 10 noiembrie, cu un ceas sau mai puţin īnaintea Utreniei, m-am culcat să mă odihnesc, fără să mă dezbrac, şi īn vedenia visului am văzut pe sfīntul mucenic Orest cu faţa veselă, vorbind cu mine aceste cuvinte: "Eu am răbdat mai multe chinuri pentru Hristos decīt ai scris tu aici". Aceasta zicīndu-mi, şi-a descoperit pieptul său, şi mi-a arătat īn coasta stīngă o rană mare, pătrunsă pīnă la cele dinlăuntru, şi mi-a zis: "Aceasta mi-a făcut-o cu fierul". Apoi descoperindu-şi mīna dreaptă pīnă la cot, mi-a arătat o rană lungă, prin care se vedeau venele tăiate, şi mi-a zis: "Aceasta mi-a tăiat-o cu sabia". Asemenea arătīndu-mi şi mīna stīngă, tot īn acelaşi loc mi-a arătat o rană, spunīndu-mi că şi pe aceea i-a făcut-o cu sabia.
După aceasta plecīndu-se şi-a descoperit piciorul pīnă la genunchi, şi mi-a arătat la genunchi o rană. Asemenea descoperindu-şi şi celălalt picior pīnă la genunchi, mi-a arătat tot īn acelaşi loc o rană, şi mi-a zis: "Acestea mi-au fost făcute cu coasa". Apoi stīnd drept, īmi căuta īn faţă, zicīndu-mi: "Vezi oare că eu mai multe am răbdat pentru Hristos decīt ai scris tu?" Dar eu īmpotriva acestora nimic nu īndrăzneam să zic, ci tăceam gīndind īn mine: Cine să fie acest Orest ? Nu este el oare din rīndul celor cinci la număr? La acest gīnd al meu, sfīntul mucenic a răspuns: "Nu sīnt eu acel Orest, din cei cinci la număr, ci acela a cărui viaţă ai scris-o tu acum". Apoi am mai văzut şi pe un oarecare om cinstit stīnd după dīnsul, şi mi se părea că este de asemenea un mucenic, dar acela n-a zis nimic.
Deci, īn acea vreme, m-a deşteptat clopotul cel rīnduit spre Utrenie, şi-mi era mare jale, că această vedenie s-a sfīrşit aşa curīnd. Cum că această cu adevărat aşa am văzut-o precum am scris- o, iar nu īntr-alt chip, eu nevrednicul şi păcătosul, sub jurămīntul meu cel preoţesc o mărturisesc, căci precum atunci, tot aşa şi acum ţin minte".
Trecīnd doi ani şi trei luni de la acea vreme, cīnd sfīntul Dimitrie s-a lăsat de egumenie, i s-a īntīmplat lui, că era īn cetatea Baturin, cu arhimandritul Varlaam al Pecerscăi Kievului, unde după rugămintea luminatului boier Hetman şi a celorlalţi duhovniceşti şi politiceşti stăpīnitori - deşi se lepăda -, a fost silit ca iarşi să primească egumenia mănăstirii Nicolaevsca din Baturina. Deci, luīnd spre aceea poruncă, a ieşit din lavra Pecercăi, şi mergīnd la mănăstirea aceea, a şezut la egumenie, după voia duhovniceştilor şi mireneştilor stăpīnitori.
Petrecīnd el acolo, a sfīrşit de scris vieţile sfinţilor care cuprind īn cele trei luni: Septembrie, Octombrie şi Noiembrie şi potrivindu-le pe dīnsele cu cele mai mari cărţi ale citirii, ale fericitului Macarie, mitropolitul Moscovei, īntru toate istoriile, povestirile şi faptele cele făcute de sfinţi īn nevoinţele lor, şi īndreptīndu-le desăvīrşit, le-a dat spre cercetarea părintelui Varlaam arhimandritul Pecerscăi, īmpreună cu fraţii. După ce acelea s-au citit şi s-au găsit bune de soborniceştii părinţi ai lavrei aceleia şi de alţi bine īnţelegători bărbaţi, atunci sfīntul Dumitru, iubitorul de osteneală, mergīnd de la Baturina la Kiev īn mănăstirea Pecerscăi, a īnceput a le tipări pe ele prin a sa cercetare, īn anul 1689 luna ianuarie. Deci, s-au sfīrşit de tipărit cea dintīi carte, care a īnceput de la anul nou şi care cuprind īn sine cele trei luni mai sus pomenite, īntru acelaşi an, pe vremea aceluiaşi arhimandrit Varlaam Iasinski.
Degrab după aceasta a fost trebuinţă pentru īndreptarea unor lucruri, ca luminatul boier Hetman să se ducă din Baturina la īmpărăteasca cetate Moscova. Atunci a mers īmpreună cu el Inochentie, egumenul mănăstirii din Kiev, şi sfīntul Dimitrie cu doi diaconi din mănăstirea aceea, la aceeaşi cetate Moscova. După ce a sosit īn Moscova, s-a dus īnaintea dreptcredinciosului īmpărat Ioan Alexievici şi a binecredincioasei īmpărătese Sofia Alexievna, şi s-a īnvrednicit a-i săruta mīna. Īntr-acea vreme dreptcredinciosul īmpărat Petru Alexievici era la mănăstirea cuviosului Serghie de Radonej făcătorul de minuni. Īntr-acea zi a luat binecuvīntare de la preasfinţitul patriarh Ioachim. Apoi, trecīnd cīteva zile, s-a dus la mănăstirea lui Serghie de Radonej, unde īnvrednicindu-se a vedea pe drept-credinciosul īmpărat Petru Alexievici, care i-a primit cu milostivire şi le-a dat să-i sărute mīna. Īntr-acea vreme se īntīmplase că era şi preasfinţitul patriarh īn aceeaşi mănăstire. La plecare au stat īn al doilea rīnd īnaintea īmpărăteştii lui mărimi, şi i-au sărutat mīna. Liberīndu-l preasfinţitul patriarh a dăruit sfīntului Dimitrie icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, īmbrăcată īn aur, şi l-a binecuvīntat ca să se īndeletnicească cu scrisul vieţilor sfinţilor.
După aceasta s-a īntors īnapoi la Baturina de la īmpărăteasca cetate Moscova. Sfīntul Dimitrie, venind la mănăstirea sa, şi-a făcut o chilie deosebi, aproape de biserica sfīntului Nicolae, pentru petrecere mai īndemīnatecă. Această chilie o numeşte el īn scrisorile sale cele din toate zilele schit, şi mutīndu-se īntr- īnsa s-a apucat la alcătuirea cărţii a doua, adică la vieţile sfinţilor din lunile decembrie, ianuarie şi februarie. Ostenindu-se el la īndreptarea acelora, nu puţină īndemīnare i-a dat, prin scrisoarea sa, prea sfinţitul patriarh Adrian, cel ce a venit după Ioachim. Acela, văzīnd bine alcătuită cartea dintīi pe cele trei luni, a judecat, că această osteneală este de folos la toată creştinătatea Rusiei. Deci, a trimis o scrisoare arhierească preasfinţitului mitropolit al Kievului Varlaam Isinschi, care mai īnainte fusese arhimandrit īn lavra Pecersca din Kiev, către acest bărbat iubitor de ostenală, binecuvīntīndu-l şi īndemnīndu-l să scrie vieţile sfinţilor. Acea scrisoare este tipărită la īnceputul cărţii a doua a Mineiului.
Īn acea scrisoare se scrie īndestulată laudă şi mulţumire ostenitorului, pentru cartea cea dintīi a vieţilor sfinţilor, şi īl īndeamnă să nu lase acel lucru mīntuitor de suflet, ci să se sīrguiască īn tot chipul să-l ducă la bun sfīrşit, dīndu-i arhipăstorească sfătuire şi binecuvīntare. Dimitrie iubitorul de osteneal, fiind īndemnat prin acea scrisoare, a răspuns preasfinţitului patriarh cu cuviincioasă smerenie şi mulţumire şi a cerut ca Mineile luate de dīnsul din Moscova, după porunca preasfinţitului patriarh Ioachim, care cuprindea lunile decembrie, ianuarie şi februarie, să se trimită la dīnsul, căci acelea deşi erau cercetate de dīnsul mai īnainte, dar pentru scurtimea vremii nu le citise pe toate, şi nu le scrisese pe cele de mult folos şi foarte de nevoie dintr-īnsele.
După ce, cu porunca preasfinţitului patriarh, i s-a trimis Mineiele celor trei luni, pentru scrierea vieţilor sfinţilor, acest iubitor de osteneală a lăsat egumenia mănăstirii Baturina. Deci, petrecīnd īn pustiul său din singurătate, potrivind şi celelalte trei luni cu citirile cele mari, le-a īndreptat desăvīrşit şi, ducīndu-se la Kiev, a īnceput a tipări vieţile sfinţilor din luna decembrie, la 10 iulie, 1693. Apoi, după dorinţa unor stăpīniri duhovniceşti, sfīntul Dimitrie a fost numit egumen la cetatea Gluhov, īn mănăstirea mai marilor apostoli Petru şi Pavel.
Petrecīnd el acolo, a sfīrşit de tipărit a doua carte a celor trei luni, īn anul 1695, pe vremea arhimandritului Meletie. El a luat nu mică laudă de la acelaşi sfinţit patriarh, prin altă scrisoare ce i-a trimis īn acelaşi an pentru această parte a doua. Cu aceste două scrisori ale preafericitului păstor, care se īngrijea atīt pentru īnmulţirea slavei lui Dumnezeu şi a sfinţilor lui, Dimitrie, iubitorul de osteneală, īndemnīndu-se, şi-a īntins mīna spre īndreptarea cărţii a treia a vieţii sfinţilor, care cuprinde īntr- īnsa lunile martie, aprilie şi mai; deci a īnceput a se osteni īn scrierea celei mai mari decīt cea dintīi.
Trecīnd o vreme, s-a mutat de la Gluhov la Kiev, īn mănăstirea Prea Sfintei Treimi, numit Kirilovsca, īn care s-a tuns īn călugăreasca rīnduială. El a petrecut acolo numai cinci luni. După aceasta, ca un bărbat bine īnţelegător şi iubitor de osteneală - dar mai ales să-i zicem luminător - ca să nu fie ascuns sub obroc, a fost ridicat arhimandrit cu īnvoirea preasfinţitului Varlaam, Mitropolitul Kievului, şi cu a preasfinţitului Ioan arhiepiscopul Cernigovului,. la 2 iunie, 1697, la pomenirea sfīntului sfinţit mucenic Metodie, epicopul Patarelor, al mănăstirii Adormirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, care se numeşte Eleţca.
Drept aceea, sfīntul Dimitrie suindu-se la cea mai īnaltă treaptă a vredniciei, a adăugat după treaptă şi iubirea de osteneli cea mai mare, ştiind că: "Celui ce i s-a dat mult, mult i se va cere". Căci, precum mai īnainte se ostenea īn ascultarea ce se pusese asupra lui īndreptīnd vieţile sfinţilor, cu ajutorul lui Dumnezeu după puterea sa, tot aşa se īngrijea şi pentru buna rīnduială mănăstirească şi pentru mīntuirea fraţilor īncredinţaţi lui. El nu mai puţin ajuta şi īn celelalte duhovniceşti sfintei Biserici, săvīrşind multe lucruri folositoare, cu cuvīntul, cu socoteala şi cu tot lucrul.
Stīnd doi ani şi trei luni la mănăstirea Eleţca, cu voia celor mai mari, s-a mutat la Novgorodul Siverchi, īn mănăstirea prea Milostivului Mīntuitor, tot ca arhimandrit. El petrecīnd īn mănăstirea aceea, a sfīrşit de scris cele trei luni pomenite īnainte ale vieţilor sfinţilor din lunile martie, aprilie şi mai. Iar de tipărit le-a sfīrşit īn anul 1700, fiind atunci arhimandrit īn lavra Pecersca Iosaf Cracovski, de la care degrabă după aceea s- a trimis sfīntului Dimitrie spre binecuvīntare, acel chip īmpărătesc, pe care dreptcredinciosul īmpărat Alexie Mihalovici l-a trimis īn dar preasfinţitului Mitropolit al Kievului Petru Movilă, cīnd a fost īncoronat la īmpărăţie.
Dar nici īn această sfīntă mănăstire nu s-a odihnit multă vreme sub umbra ramurii raiului, cea atīt de mult roditoare; căci īndreptarea cea sīrguitoare a datoriilor celor īncredinţate acestui sfīnt bărbat şi iscusinţa cea deosebită īntru propovăduirea cuvīntului lui Dumnezeu, asemenea şi īmbunătăţita lui viaţă, degrab a īnceput a se vesti monahului cel prea văzător, pentru ca să cīştige leafa şi mila cea vrednică pentru acelea. La īnceputul anului 1701, după porunca acelui dreptcredincios şi singur stăpīnitor, īmpăratul Petru cel Mare, a fost chemat la Moscova. Eparhia Tovolsca neavīnd atunci păstor, īl hirotoniră mitropolit al ei şi al Siviriului, punīndu-l īntre patriarhi īn acelaşi an, la 23 martie, īn Duminica īnchinării Sfintei Cruci. După aceea a fost cuprins de o boală, īn care singur dreptcredinciosul īmpărat a binevoit a-l cerceta. Cunoscīnd că acea boală i se īntīmplase din mīhnire, i-a poruncit ca neascunzīnd nimic să-şi arate pricina mīhnirii sale. El a arătat-o prin chipul acesta: "Aceasta īmi pricinuieşte boală şi mīhnire, căci mă trimit la acea ţară grea şi aspră, vătămătoare şi nesuferită sănătăţii mele; iar ascultarea mea este, ca spre sufletescul folos al tuturor dreptcrendicioşilor creştini ai neamului Rusiei, să mă sīrguiesc a sfīrşi de scris vieţile sfinţilor".
Auzind īnţeleptul īmpărat un răspuns ca acesta de la dīnsul, a binevoit cu milostivire a schimba, adică să nu-l trimită pe el īn Sivir, şi i-a poruncit ca să petreacă īn Moscova. După puţină vreme preasfinţitul Ioasaf, mitropolitul Rostovului şi al Iroslavului a murit, īn locul lui a fost hotărīt sfīntul Dimitrie, la 4 ianuarie, 1702, zi care era Duminica īnaintea Botezului Domnului; iar la Rostov a sosit la 1 martie, īn Duminica a doua a marelui Post. Deci, intrīnd īn cetatea Rostovului, a mers mai īntīi la mănăstirea sfīntului Iacob, episcopul Rostovului, şi intrīnd īn soborniceasca biserică a Zămislirii Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu a făcut obişnuita rugăciune. El a cunoscut īnainte printr-o descoperire oarecare ce i se făcuse de sus, că are să se sfīrşească īn Rostov, şi a īnsemnat īn unghiul acelei biserici, īn partea dreaptă, locul unde să se īngroape, zicīnd către cei ce erau cu dīnsul: "Iată odihna mea, aici mă voi sălăşlui īn veacul veacului". Acest lucru s-a şi īmplinit după proorocia lui, pentru că a murit īn Rostov şi acolo unde şi-a īnsemnat locul, acolo l-au şi pus. Venind la scaunul său, a săvīrşit dumnezeiasca Liturghie, īn soborniceasca biserică a Rostovului, la sfīrşitul căreia, spunīnd spre toţi un cuvīnt de īnvăţătură, atīt celor duhovniceşti cīt şi mirenilor celor īncredinţaţi păstoriei sale, le-a dat binecuvīntare. Īn scurt vreme după aceea, a dat obişnuitei īngropări trupul adormitului īntru Dumnezeu a preasfinţitului Ioasaf mitropolitul, īn soborniceasca biserică a Rostovului.
Astfel sfīntul Dimitrie, cu dumnezeiasca voie, cu porunca dreptcredinciosului īmpărat şi cu binecuvīntarea a tot sfinţitului sobor, a luat ocīrmuirea cinstitei mitropolii a Rostovului. El a luat mari nevoinţe şi a īnceput a purta jugul cel pus asupra sa, al acestei sfinte ascultri, cu toată sīrguinţa īn Iisus, cel ce īl īntărea. El a adăugat neadormit purtare de grijă pentru īndreptarea bisericească şi pentru mīntuirea sufletelor īncredinţate lui. El se sīrguia cu cuvīntul, ca să răspīndească adevărata īnvăţătură a Evangheliei; iar prin viaţa cea īnfrīnată, cinstită şi temătoare de Dumnezeu, ca un adevărat păstor al turmei lui Hristos, avīnd īn pomenire pe păstorul păstorilor totdeauna, după ceea ce s-a zis īn Evanghelie: "Aşa să lumineze lumina voastră īnaintea oamenilor, ca văzīnd lucrurile voastre cele bune, să preamărească pe Tatăl vostru Cel din ceruri". Tuturor le-a dat pilde mīntuitoare, īnvăţa pe toţi stăpīnitorii cei duhovniceşti şi mireneşti, şi pe cei de sub stăpīnire, ca fiecare să petreacă īn lucruri cuviincioase şi să meargă cu toată silinţa īn datoria īncredinţată lui. El se sīrguia să dezrădăcineze de la toate dregătoriile obiceiurile rele, necurţia, zavistia, nedreptatea şi toate lucrurile care sīnt neplăcute lui Dumnezeu şi să sădească curţia, dragostea, dreptatea, milostivirea, şi toată fapta bună să o īnrădăcineze, dar mai ales purta grija cea mai īntīi, ca, de la feţele duhovniceşti, să gonească īntunecarea şi neştiinţa.
Acest păstor deştept, īndată după venirea sa la scunul Rostovului s-a īnştiinţat, că mulţi preoţi din păstoria lui, care locuiau īn cetăţi şi īn sate, fiind neluminaţi, nu numai că nu iau aminte de chemarea lor, dar nici nu ştiu ce este rīnduiala preoţiei şi īn ce constă datoria lor şi a duhovniceştilor fii şi cum se cade a petrece īntr-īnsa, dintre care unii mīndrindu-se cu preoţia, ceartă pe fiii lor cei duhovniceşti īnaintea multor oameni, pentru păcatele lor spuse la mărturisire. Alţii, avīnd păstorie asupra multor suflete omeneşti, nu se īngrijesc de mīntuirea lor, se lenevesc a merge la bolnavi, ca să-i mărturisească şi să-i īnvrednicească īmpărtăşirii dumnezeieştilor Taine, iar la oamenii săraci nu vor să se ducă, ci numai la cei bogaţi.
Toate acestea au pornit spre mare durere pe acest păstor plin de rīvnă către Dumnezeu. Cīnd a văzut el că unii preoţi au uitat frica lui Dumnezeu şi nu dau cinste vrednică Preacuratelor şi de viaţă făcătoarelor lui Hristos Taine, care se păzesc tot anul pentru cei bolnavi, ci mai ales le defăimează şi le ţin īn locuri necuviincioase şi īn vase murdare; iar ce este mai mult că nici numirea lor cea cinstită nu o ştiu, pentru că nu le numesc Taine preacurate, ci le numesc cu un nume prost, zicīndu-le zapas, īntre care se mai povesteşte şi aceasta: Ni s-a īntīmplat nou īn anul trecut 1702, că mergīnd īn cetatea Iaroslav, am intrat īntr-o biserică din sat, unde după obişnuita rugăciune eu smeritul vrīnd ca obişnuita cinste şi īnchinăciune să dau curatelor lui Hristos Taine; dar acel preot n-a īnţeles cuvīntul meu, şi uimindu-se la mine sta. Iarăşi am zis către el: "Unde sīnt puse sfintele Taine ale lui Hristos?" Iar el nici acest cuvīnt nu-l prea cunoaşte. Deci, unul dintre preoţii cei iscusiţi, ce erau cu mine, a zis către dīnsul: "Unde este zapasul?" Atunci el scoţīnd dintr-un unghi un vas foarte urīt, a arătat īntr-īnsul ceea ce se păzea īn nebăgare de seamă, atīt de mare sfinţenie, spre care privesc cu frică sfinţii īngeri. Pe mine m-a durut inima de aceea, pe de-o parte pentru că īntr-o necinstire ca aceea se păzeşte Trupul lui Hristos, iar pe de alta, că preoţii nu ştiu nici numirea, care se cuvine a se da prea curatelor Taine".
De aceea, acest păstor purtător de grijă a făcut ca preoţii, lepădīndu-şi nebăgarea de seamă, să īnceapă īncet a se īnţelepţi şi să umble pe calea cea cuviincioasă chemării lor, cu osīrdie şi cu frică de Dumnezeu. El a făcut două scurte īnvăţături, dar luminoase, pentru unele lucruri mai de nevoie ce se ating de datoria preoţească şi degrab le-a scris una după alta. Īn cea dintīi, sfătuia ca un părinte şi ca un păstor cu stăpīnire arhiereasc, porunca tuturor preoţilor, ca să īnceteze de la un obicei rău ca acela şi de pierzătoarea īndrăzneală, adică nu numai ca să nu certe şi să nu ia pe faţă păcatele cele străine; dar nici să nu se mīndrească īn deşert cu duhovnicia. Să nu treacă cu vederea pe cei săraci şi scăpătaţi. Asemenea le poruncea să aibă grijă de mīntuirea sufletelor omeneşti, cele īncredinţate lor, ca īn tot chipul, ziua şi noaptea să poarte de grijă de ele.
Īn a doua īnvăţătură a sa, le poruncea cu aceeaşi putere dată de la Dumnezeu şi īi īngrozea cu īnfricoşata judecat a lui Dumnezeu, ca preoţii singuri să aibă grijă de sfintele Taine cele făcătoare de viaţă ale lui Hristos, care se păstrează peste tot anul pentru cei bolnavi. Să le păzească cu toată cinstea dumnezeiască, să le cinstească şi să īnveţe la aceea şi pe alţii. Să le păzească īn vase cinstite şi să le ţin īn locuri cuviincioase, nenumindu-le pe ele cu cuvīnt prost, adică zapas. Să aibă īnainte toate bine pregătite şi vrednice de sfīnta slujbă, iar după aceea să petreacă īn īnfrīnare şi īn trezvie. Să se īngrijească īn toate chipurile de mīntuirea sufletelor omeneşti, să īnveţe pe popor īn biserică şi să nu facă cu lenevire celelalte, care se cuvin rīnduielii lor.
De aceste īnvăţături, toţi preoţii să se īnştiinţeze şi nimeni să nu poată a se depărta prin neştiinţă; pentru aceea a poruncit să facă multe scrisori şi să le īmpartă prin cetăţi şi prin ţinuturi, către ispravnicii poruncitori. El a poruncit ca, fiecare preot prescriindu-le pe ele, să le aibă la sine şi adeseori citind sfătuitoarele stări cele cuprinse īntr-īnsele, să se sīrguiască pe cīt se va putea ca toţi fără de lipsă să le īmplinească cu lucrul.
Toate acestea le-a făcut spre curmarea tuturor celor ce s-au zis mai sus, după mărturia multora vrednici de credinţă, care fac parte din rīnduiala preoţească şi călugăreasc, şi care au fost īn vremea acestui arhiereu.
Pentru ca nici copiii preoţilor să nu fie asemenea neştiutori, ca părinţii lor, şi cīnd se vor īnvrednici la rīnduiala preoţiei sau a diaconiei, īn locul părinţilor lor, să poată īnţelege puterea cea citită de ei a dumnezeieştii Scripturi şi să ştie să īnveţe poporul īn biserică nu numai citind pe carte, ci şi spunīnd pe de rost cuvīntul lui Dumnezeu, Sfīntul Dimitrie a făcut o şcoală la Rostov. El a adunat copiii slujitorilor sfintelor biserici, mai mult de 200. Dar pentru cea mai bună rīnduială şi sporire a lor, i-a despărţit pe ei īn trei şcoli, şi au hotrīt la ei trei dascăli cu viaţa cea cu bun rīnduială. Adeseori, cercetīnd acele şcoli, el īnsuşi asculta pe ucenici şi īi īndemna la sīrguinţă, iar Dumunicile şi īn zilele de praznic, a poruncit ucenicilor să vină la rugăciune, īn biserica sobornicească. Să vină la privegherea cea de toată noaptea şi la Sfīnta Liturghie şi pentru ca toţi să fie nedepărtaţi şi să stea cu frică īn biserică, luīnd aminte la cīntare şi la citire.
El le poruncea, ca după sfīrşitul catismei īntīi, cīnd prin citire prelungea cuvīntul, sau vreo viaţă, să vină la binecuvīntarea sfinţeniei sale. Deci, uneori cīnd lipseau dascălii, lua asupra sa această datorie, şi alergīnd la cei mai isteţi, singur se ostenea īn ceasurile cele libere de lucrurile bisericeşti, īnvăţīndu-i pe ei. Le tīlcuia oarecare cărţi din aşezămīntul cel nou, iar īn vremea de vară, petrecīnd īn arhierescul său sat, ce se numea Demiani, īntre celelalte osteneli ale sale, plăcute lui Dumnezeu, le arăta lor aşezămīntul cel nou. Īn sfīntul şi mare post şi īn celelalte posturi, poruncea ucenicilor să postească. El singur īi mărturisea pe ei şi-i īmpărtăşea cu sfintele Taine, apoi deprinzīndu-i, īi rīnduia pe la locuri, dezrădăcinīndu-le neştiinţa.
Pe citeţi şi pe purtătorii de sfeşnice cei rīnduiţi pe la biserici, ca slujba lor să o fac īn biserică cu toată cucernicia şi cu frica, precum poruncesc canoanele sfinţilor părinţi, īi īmbrăca īn stihare, lucru care mai īnainte n-a fost īn Rostov.
Sfīntul Dimitrie petrecīnd la scaunul său īntr-o dregătorie mai mare ca aceea, deşi era īnsărcinat cu multe lucruri, după chemarea sa, precum este rīnduiala arhierească; dar pe el nimic n-a putut să-l abată de la lucrul ce īncepuse mai īnainte. Căci el după venirea sa īn Rostov, īn 2 ani 11 luni şi 9 zile, ostenindu-se īn vremea care-i rămīnea de la isprvile lucrurilor bisericii şi ale eparhiei, a sfīrşit de scris acele cărţi ale Mineielor, adică a patra şi cea mai de pe urmă carte, care cuprinde aceste luni: iunie, iulie şi august. El a īndreptat-o precum se poate vedea din cartea ce se numeşte Letopis, de arhiereii Rostovului, care se află īn Rostov, la biserica sobornicească, īn bibliotecă. Īntr-aceea se scrie astfel:
"Īn anul de la īntruparea dumnezeiescului Cuvīnt 1705, la 9 februarie, la pomenirea Sfīntului Nichifor, care se zice purtător de trebuinţă, la odovania praznicului Īntīmpinării Domnului, sfīntul Simion, primitorul de Dumnezeu, zicīnd rugăciunea sa cea mai de pe urmă: "Acum slobozeşte pe robul Tu, Stăpīne..., īn ziua patimilor Domnului, Vineri, īn care Hristos a zis: Săvīrşitu-s-a... īnaintea Sīmbetei pomenirii adormiţilor şi īnaintea Duminicii īnfricoşatei judecăţi, s-a scris cu ajutorul lui Dumnezeu şi cu rugăciunile tuturor sfinţilor, luna lui august. Amin".
După sfīrşire, neīntīrziind, a trimis acea carte la Kiev, la lavra Pecersca, care s-a şi sfīrşit de tipărit īn acelaşi an 1705, īn vremea aceluiaşi arhimandrit Ioasafat. Astfel cărţile vieţii sfinţilor de peste tot anul, care se īncep de la īntīia zi a lunii Septembrie şi se sfīrşeşte īn cea de pe urmă zi a lunii August, cu multe osteneli şi cu neadormită purtare de grijă a sfīntului Dimitrie, care mai mult decīt īn 20 de ani, s-au adunat şi s-a sfīrşit de scris īn cetatea Rostovului, īntru slava lui Dumnezeu celui slăvit īntru sfinţi şi a Maicii lui Dumnezeu, īn cinstea tuturor plăcuţilor lui Dumnezeu celor scrişi īn cartea vieţii şi spre folosul a tot credinciosul neam creştinesc, iar de tipărit s-a sfīrşit īn Kiev, īn sfīnta lavră Pecersca.
Netrecīnd mult vreme după aceasta, s-a făcut īnştiinţare acestui vrednic păstor, că prin diferite locuri īncredinţate păstoriei lui de către Dumnezeu, intră mulţi īnvăţători mincinoşi, din dumbrăvile şi pustiile Vrinski. Aceia ieşind ca lupii, cu cuvintele lor cele mincinoase şi cu şoptiri tăinuite amăgind oile lui Hristos, risipeau turma lui Dumnezeu. Deci, mulţi crezīnd īnvăţăturile lor cele īnşelătoare, se clătinau īn sfīnta şi creştineasca credinţă, a sfintei biserici a răsăritului, iar alţii prin aceeaşi otravă a răscolnicilor, adică a lui Capiton, fiind otrăviţi, grăiesc cele potrivnice sfintei Biserici, şi răzvrătind sufletele cele fără de răutate, au bolit cu duhul. Rīvnind el pentru dreapta credinţă ca şi Ilie, şi ca un bun păstor, dorea ca pe cei ce se clătinau din dreapta credinţă să-i īntărească, şi pe cei rătăciţi să-i īntoarcă din calea lor cea pierzătoare, pentru aceea a alcătuit o carte pentru credinţa lipovenească din pustiul Vrinski, adică despre īnvăţătura şi faptele lor.
Īn acea carte el arăta cum credinţa lor este nedreaptă, īnvăţătura lor vătămătoare de suflet, iar faptele lor neplăcute lui Dumnezeu. Acea carte s-a sfīrşit de scris īn anul 1709, şi s-a tipărit mai īntīi īntru īmpărăteasca cetate Moscova, in anul 1745.
Sfīntul Dimitrie īndeletnicindu-se īntru aceste osteneli, foarte mult folositoare sfintei Biserici, şi rīnduind bine toate cele spre mīntuirea tuturor din păstoria sa, se īntindea şi spre cele mai mari īntru nădejdea dării de plată ce va să fie. El avea de gīnd să mai alcătuiasc o carte care se numeşte Letopis, şi īn care să se spună cu oarecare cuviinţă faptele de la īnceputul lumii, pīnă la Naşterea lui Hristos, pentru a sa ştire, şi pentru ca să aibă de citit īn chilie, dar mai ales pentru a fi ca īnvăţături folositoare, după cum se poate vedea din cărticica epistolarului, adică scriitoare de scrisori. De vreme ce acest iubitor de osteneală ştia din destul, cum că nu numai īn Rusia mică (Ucraina) ci şi īn Rusia mare, rar se găsesc biblii slavoneşti, ci numai careva din cei bogaţi abia ajungea să o cumpere pe ea cu mare preţ, iar cei săraci neavīndu-le pe ele, se lipseau de folosul ce puteau să aibă din citire. Mulţi din duhovniceasca rīnduială, nu ştiau rīnduiala faptelor din biblie, pentru aceea, dorea ca unora ca acelora, să le dea spre ştiinţă pe scurt, cīte o cărticică mică din istoria bibliei, ca să poată fiecare să o cumpere pe un preţ mic, şi să ştie cu īnlesnire, cu ce fel de rīnduială merg toate cele din biblie.
Deci, el a īnceput fără īntīrziere a lucra la alcătuirea ei, şi a aduna din dumnezeiasca Scriptură, din diferite cronografuri, şi de la scriitorii din istorii greceşti, slavoneşti latineşti, leşeşti, evreieşti, si din altele, istoriile cele ce se cuprind īn biblie, şi le-a pus pe scurt īn loc de teme; iar din acelea, ca din nişte felurite curgeri de izvoare, a scos īnvăţături foarte folositoare de suflet. Acea carte, sfīntul Dimitrie, deşi foarte mult o dorea, după cum se arată īn epistolar, pentru alte lucruri ce era īnainte īntru īndreptarea bisericescului jug ce sta deasupra lui, dar n-a putut s-o săvīrşească fiind cuprins de boalele cele dese, dar a scris numai faptele pīnă la numărul anilor 4600; iar gīndul acestui bărbat iubitor de osteneală era aşa, ca după săvīrşirea acestui Letopis, de ar fi rīnduit Domnul de dīnsul spre bine, şi viaţa lui i-ar fi lungit-o, să se apuce de Psaltire, şi īn scurt timp prin tīlcuiri să o explice pe ea, dar la lucru acesta ce īl avea īn gīnd, moartea i-a făcut īmpiedicare.
Deci, mai īnainte de a veni īn Rostov, cīnd petrecea īn Rusia mică, a alcătuit două cărţi. Cea dintīi "Alfa-vita duhovnicească", adică oarecare sfătuiri duhovniceşti, care se īncep după literele alfabetului. Īntr-acea carte, se pun spre īndemnare mai multe īnvăţături folositoare, ca mai cu osīrdie tot omul să īmplinească poruncile Domnului, şi să se silească la curăţirea patimilor. Această carte el a despărţit-o īn trei prţi, din dragoste către Dumnezeu şi a tipărit-o īn Kiev īn lavra Pecersca, după cīţiva ani de la moartea alcătuitorului.
A doua a alcătuit-o īntru lauda Preasfintei Fecioare Născătoare de Dumnezeu, şi care se numeşte, "Līna rourată". Īn ea se povesteşte despre minunile care ies de la capul ei cel făcător de minuni, care se află īn Ilinaski mănăstire a Cernigovului, cu vorbiri şi cu īnvăţături insuflate de Dumnezeu. Această carte, pe cīnd trăia sfīntul Dimitrie, a fost tipărită īn Cernigov īn anul 1656.
Afară de acestea se află şi alte cărţi folositoare de suflet, şi anume: "Apologia", spre potolirea mīhnirii omului, care este īn nevoie, īn prigonire şi īn necaz. Īntr-īnsa se cuprinde vorbirea şi sfătuirea care mīngīie pe cel scīrbit. Asemenea şi această cărticică s-a tipărit īn Cernigov īn anul 1700, iar după moartea lui, s-a tipărit a doua oară īn Moghilev īn anul 1715. Apoi s-a mai tipărit pe scurt, ca un "Catehism" cu īntrebări şi răspunsuri, foarte folositor pentru credinţă: O mulţumitoare cugetare pentru patimile lui Hristos. Īnchinăciunea rănilor Domnului nostru Iisus Hristos. Plīngere la īngroparea lui Hristos. Īnchinare Sfintei Treimi. Īnchinarea Domnului nostru Iisus Hristos. Īnchinare către Preasfinta Născătoare de Dumnezeu. Socotire pentru īmpărtăşirea dumnezeieştilor Taine. Īnchinăciune la preacuratele lui Hristos Taine. Rugăciune de mărturisire īn toate zilele. Mărturisirea păcatelor cuprinzătoare. Rugăciune, sau pe scurt, pomenire de patimile lui Hristos. Doctorie duhovnicească la tulburarea gīndurilor, cu multe pilde, adunate pe scurt din diferite cărţi părinteşti. Duhovniceasca deprindere a omului cel dinluntru, care se īnvaţă īn singurătate īn cămara inimii şi se roagă īn taină.
El a alcătuit asemenea două letopise. Cea dintīi pentru poporul slavon, şi cea de-a doua pentru zidirea bisericilor, şi pentru punerea arhiereilor īn Rusia. Apoi a mai alcătuit īncă cīteva cīntări duhovniceşti, şi alte faceri de stihuri, multe la număr. Dintr- aceste scurte alcătuiri, Apologia şi Letopiseţurile, le-a alcătuit pe cīnd sfinţia sa era īn Rusia mică; iar despre celelalte nu se ştie cīnd le-au scris.
Se cade īnsă a mai zice ceva şi de īnvăţătoarele cuvinte ale acestui frumos grăitor propovăduitor, de care trebuie să fie foarte multe la număr, de s-ar fi putut toate acestea a se cerceta, şi a se aduna īmpreună; căci mai īntīi, precum s-a arătat mai sus acest bărbat a fost multă vreme propovăduitor al cuvīntului lui Dumnezeu īn Cernigov, pe vremea preasfinţitului arhiepiscop Lazăr Branovici. După ducerea din Cernigov, cītăva vreme s-a aflat īn cetatea Vilna; apoi mergīnd īn Sluţca şi vieţuind mai mult de un an īn mănăstirea de acolo a Schimbrii la faţă, se īndeletnicea la semănarea cuvīntului Domnului.
Īntorcīndu-se īn Rusia mică, īn cetatea Baturina, el a īntrebuinţat cea mai mare parte a datoriei sale īn propovăduirea cuvīntului, pīnă la hotrīrea sa la egumenie. Fiind egumen şi arhimandrit īn diferite mănăstiri, măcar că avea grijă de toate cele mănăstireşti, totuşi a continuat să adune şi să īndrepteze vieţile sfinţilor. Acest egumen neobosit de osteneli, īn toată vremea nu īnceta, cītuşi de puţin, a alcătui īnvăţături şi a propovădui Cuvīntul lui Dumnezeu, dar, spre cea mai mare părere de rău, toate acele īnvăţături, nu se ştie de alcătuitorul lor. Căci deşi se află īn Rostov īn biblioteca bisericii, cuvinte īnvăţătoare şi de alte oarecare alcătuiri ale acestui bărbat iubitor de osteneală, o carte mare, scrisă cu slovă de pol tipar; īnsă īntr-aceea se află īnvăţături propovăduite de el pe vremea petrecerii lui īn Rusia mare; deci, unele din acelea, după cum arată acel epistolar, lipsesc; iar de cele ce le-a spus īn Rusia mică, sīnt īntr-acea carte numai cinci.
Drept aceea, sfīntul Dimitrie ocīrmuind bine păstoria cea īncredinţată lui de Dumnezeu, deşi totdeauna după chemarea sa era tras de multe īmpiedicări; dar toate zilele alerga la biserică la slujba lui Dumnezeu. Īn zilele Duminicilor şi ale praznicilor, slujirea Sfintei Liturghii mai niciodată nu o lăsa să o săvīrşească alţii, afară de neputinţă sau de mare nevoie. Cīnd se īntīmpla praznic īn care se făcea litie, atunci acea ieşire cu crucile, măcar de era a merge departe, el īnsuşi mergea cea mai mare parte din cale, şi săvīrşea Sfīnta Liturghie. El īndemna poporul la facerea faptelor celor bune.
Adeseori se ducea īn cetatea Iaroslavului şi petrecīnd acolo, slujea īn biserica sobornicească şi īn alte biserici ale acelei cetăţi, unde i se īntīmpla, şi propovăduia cuvīntul lui Dumnezeu, īnvăţīnd astfel pe oameni sfīnta credinţă creştinească. El īi sfătuia să nu se amăgească cu mincinoasele īnvăţături ale celor ce nu īnţeleg drept, ca să nu rupă din turma lui Hristos, ci să stea cu tărie şi să ţină la maica noastră, Sfīnta Biserică a Răsăritului. Deci, īnţeleptul păstor era păzitorul turmei lui Hristos, de vrăjmaşii care se luptau contra lor şi de lupii cei răpitori care veneau īmbrăcaţi īn piei de oi.
Īn vara anul 1705, acest păstor zăbovind īn cetatea Iaroslavului două luni - iunie şi iulie -, pentru īndreptarea unor lucruri bisericeşti, i s-a īntīmplat un lucru ca aceasta, precum mărturiseşte īnsuşi Sfīntul Dimitrie despre aceasta īn cartea Rozisc.
Īntr-o zi de Duminică, ieşind eu din biserica sobornicească, după Sfīnta Liturghie şi mergīnd spre curte, doi oameni bărboşi, dar nu bătrīni, apropiindu-se de mine strigau, zicīnd: "Stăpīne Sfinte, cum ne sfătuieşti? Ne porunceşti nouă, ca să ne radem bărbile sau nu? Să ştii īnsă că noi sīntem gata să ne punem capetele pentru bărbile noastre. Mai bine este nouă să ni se taie capetele, decīt să ni se radă bărbile!", pentru că venise poruncă de la stăpīnire, ca oamenii să-şi radă bărbile. Atunci eu m-am mirat de acea neaşteptată īntrebare şi, neputīnd să le răspund īndată ceva din Scriptură, i-am īntrebat īmpotrivă pe ei: "Ce creşte pe urmă, capul cel tăiat, sau barba cea rasă?" Atunci ei, īndoindu-se şi tăcīnd puţin, au zis: "Barba creşte, iar nu capul". Apoi le-am zis: "Deci, mai de folos vă este vouă să nu vă cruţaţi bărbile, care de s-ar rade şi de zece ori, iar v-ar creşte, decīt să vă pierdeţi capul, care odată tăiat, nu mai creşte niciodată, decīt numai la īnvierea cea de obşte a morţilor".
Zicīndu-le acestea au mers la chilia mea; deci, mă petrecură mulţi cetăţeni cinstiţi şi au intrat cu mine īn chilie. Şi a fost īntre noi cu de-amănuntul multă vorbă de raderea şi neraderea bărbii. Eu am cunoscut, că mulţi care şi-au ras bărbile, după poruncă, se īndoiau de mīntuirea lor, ca şi cum ar fi pierdut chipul şi asemănarea lui Dumnezeu. Deci, eu i-am sfătuit pe ei să nu se īndoiască, zicīndu-le că nu īn barbă şi īn faţa omenească cea văzută se alcătuieşte chipul lui Dumnezeu şi asemănarea, ci īn sufletul cel nevăzut. Dar īncă şi pentru aceasta nimeni să nu se īndoiască de mīntuirea sa, de vreme ce nu īşi rade barba după voia sa, ci poruncii celor ce se sīnt īn stăpīniri se cuvine a se supune şi īn lucrurile care nu se īmpotrivesc lui Dumnezeu şi care nici nu se vatămă mīntuirea. De aceea, cei ce socotesc raderea bărbilor īn mare şi neiertat păcat, iar creşterea lor īn mare sfinţenie, să-şi lepede acea īndoire, şi nimeni din cei bărboşi să nu nădăjduiască că prin barba sa va cīştiga mīntuirea.
Deci, el a adăugat multă socoteală īn cartea ce s-a zis, Rozisc, īntre altele şi despre raderea bărbii, spre sfătuirea celor neīntăriţi şi īn īntărirea celor ce pentru puţin, se clatină mult.
Īn toată vremea petrecerii la scaunul său, acest blīnd păstor priveghea turma sa fără de cruzime. El īşi păzea vrednicia rīnduielii sale fără de trufie şi spre toţi cei mari şi mici arăta dragoste nefăţarnică; de aceea era iubit ca un tată de toţi credincioşii, fii ai Sfintei Biserici. El era cinstit şi slăvit, nu numai de cei supuşi sub rīnduiala sa, ci şi de alte multe feţe de neam bun. Era iubit nu numai puţin şi de īnsuşi prea binecuvīntatul īmpărat şi toată īmpărăteasca familie, pentru viaţa lui cea īmbunătăţită.
Adeseori era chemat la Moscova, unde fiind de faţă īnsuşi īmpăratul şi alte feţe ale familiei īmpărăteşti, săvīrşea dumnezeieştile Taine şi propovăduia Cuvīntul lui Dumnezeu. Acest lucru se poate vedea din scrierea de mai sus. Adeseori veneau la dīnsul īn Rostov multe feţe īmpărăteşti pentru binecuvīntare, precum văduva dreptcredinciosului īmpărat Ioan Alexievici, īmpărăteasa Paraschiva Teodorovna, cu fii săi şi fiicele dreptcredinciosului īmpărat Alexie Mihailovici; binecredincioasele cnejine: Maria, Teodosia şi Natalia Alexievna, care l-au dăruit pe el cu rase şi cu alte diferite lucruri. Din toate aceste daruri pregătindu-şi īnainte arhiereştile veşminte spre ceasul morţii, a poruncit slujitorilor de līngă sine, ca la moartea sa să-l pună īntr-acele veşminte pregătite de el mai īnainte, lucru care s-a şi făcut după porunca lui. Acele veşminte se află şi acum pe dīnsul.
Sfīntul Dimitrie avea un obicei ca acesta: Cīnd ar fi simţit cīndva īn sine vreo boală, şi ar fi īnceput a slăbi, atunci trimitea la şcoală şi poruncea tuturor elevilor, ca spre aducerea aminte de cele cinci răni ale lui Hristos, care au fost īn curatele lui mīini, picioare şi īn coasta cea īmpunsă pīnă la inimă, să citească de cīte cinci ori rugăciunea "Tatăl nostru..." Atunci īi era mai uşor. Deci, cercetīndu-şi şcoala, sfătuia pe ucenicii săi, ca să-şi petreacă viaţa lor īntru īnfrīnare, īn minte īntreagă şi curăţie, ca, chemīnd īn ajutorul lor pe Dumnezeu, Povăţuitorul īnţelepciunii şi dătătorul de ştiinţă, să adauge sīrguinţă la īnvăţătură cu toată puterea. Īntre altele, adeseori zicea către dīnşii şi acestea: "De mă voi īnvrednici a cīştiga milă de la Domnul, atunci īl voi ruga pe El, ca şi voi asemenea să cīştigaţi milă de la dīnsul, că scris este: "Unde voi fi Eu, acolo va fi şi sluga mea."
Pe slujitorii săi, şi pe ceilalţi care se aflau līngă dīnsul, īi īnvăţa ca, atunci cīnd vor bate ceasurile la fiecare lovitură, să se īnsemneze cu semnul Sfintei Cruci şi să zică īncet