sau Inregistrare

• 11 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Acest topic e inchis

CALENDAR ORTODOX Evaluare topic: - - - - -

#1 Utilizator offline   BigDefender 

• ...fa bine, fara a astepta rasplata!...
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Gold Member
  • Inregistrat: 07-May 06

Scris 28 August 2006 - 06:52 PM

Tăierea capului Sfīntului Prooroc Ioan Botezătorul (29 august)

Sfīntul Ioan, Īnaintemergătorul Mīntuitorului, precum a fost īnaintea Domnului său cu naşterea, tot aşa i se cădea să fie īnainte şi cu moartea cea de bună voie a Aceluia pe Care L-a propovăduit pe pămīnt, zicīnd: Vine Cel mai tare decīt mine, īn urma mea... Astfel a propovăduit venirea Domnului şi sufletelor care erau ţinute īn iad ale sfinţilor strămoşi, căci acum s-a arătat īn lume Mesia cel aşteptat. Şi precum Iisus Domnul Hristos avea să pătimească pentru păcatele oamenilor, tot aşa şi Mergătorul Său īnainte a suferit moarte mucenicească pentru fărădelegea lui Irod.

Deci, aceasta s-a īnceput astfel: Irod, care se numea Antipa, fiul lui Irod cel Mare, care a ucis pe pruncii cei din Betleem, fiind a patra odraslă rea a rădăcinii celei rele, care a stăpīnit īn Galileea, a luat mai īntīi de soţie pe fiica lui, Areta, īmpăratul Arabiei, şi a petrecut cu ea multă vreme. Apoi, rănindu-se de frumuseţea Irodiadei, femeia fratelui său, Filip, a luat-o pe ea de soţie, īnvoindu-se astfel la pofta lui necurată. El, după dorinţa acelei desfrīnate, a gonit pe femeia sa cea dintīi după lege şi a luat-o pe ea, femeia fratelui său - īmpotriva legii; căci chiar de ar fi murit fratele lui, tot nu i se cădea s-o ia pe dīnsa, fiindcă rămăsese fiica fratelui său cea născută dintr-īnsa. Legea poruncea ca numai pe femeia fratelui cea rămasă văduvă, s-o ia fratele cel viu, dacă fratele cel mort nu ar fi lăsat după sine fii. Īnsă sīnt cei ce vorbesc cu dovedire, că pe cīnd trăia Filip, fratele său, Irod i-a luat pe femeia lui şi mare rău i-a făcut, făcīndu-se ca un răpitor desfrīnat şi amestecător de sīnge.

Irod făcīnd o fărădelege ca aceasta, n-a suferit Sfīntul Ioan Botezătorul, rīvnitorul Legii lui Dumnezeu, defăimătorul păcatelor omeneşti şi propovăduitorul pocăinţei; ci mustra pe faţă pe Irod īnaintea tuturor, ca pe un desfrīnat şi răpitor - apucătorul soţiei fratelui său -, şi zicea: Nu ţi se cade ţie să ai de soţie pe femeia lui Filip, fratele tău. Irod, nesuferind mustrările, a poruncit să arunce pe Ioan īn temniţă, legat cu lanţuri. Dar mai ales Irodiada se mīnia asupra sfīntului şi voia ca īndată să-l ucidă; dar nu putea, oprind-o īnsuşi Irod şi păzind pe cel legat de femeia care sufla cu ucidere. Irod n-a voit să-l omoare, ştiind pe Ioan că este bărbat drept şi sfīnt, şi pe care mai īnainte īl asculta cu plăcere şi luīnd aminte la cuvintele lui, multe le făcea bine şi se temea să-l ucidă. El īnsă nu se temea aşa de Dumnezeu, precum se temea de oameni, fiindcă evanghelistul Matei zice: Vrīnd să-l ucidă pe el, se temea de popor, căci īl avea ca pe un prooroc... Ca poporul să nu se scoale asupra lui şi să ridice tulburare, de aceea nu īndrăznea să dea la arătare spre moarte pe proorocul Ioan Botezătorul, cel iubit şi cinstit de toţi, ci īl chinuia pe dīnsul numai prin īnchisoare, vrīnd să īnchidă gura cea netăcută a mustrătorului său.

Sfīntul Ioan a stat īn temniţă multă vreme şi se adunau la dīnsul ucenicii lui, pe care el, īnvăţīndu-i mult la viaţa cea īmbună-tăţită şi după Legea lui Dumnezeu, īi īncredinţa pe ei despre Mesia, Care venise acum īn lume şi la Care īi şi trimitea pe dīnşii, precum se povesteşte īn Evanghelie. Ioan, auzind din īnchisoare despre lucrurile lui Hristos, a trimis pe doi din ucenicii săi ca să-l īntrebe pe el: Tu eşti Cel ce va să fie, sau să aşteptăm pe altul? Nu doar că neştiind de El, a trimis ca să-l īntrebe, căci cum nu-L ştia pe Acela pe Care el L-a botezat? Cum nu ştia el pe Sfīntul Duh pe Care L-a văzut pogorīndu-se peste Iisus şi a auzit glasul Tatălui mărturisindu-i, şi el īnsuşi i-a mărturisit, arătīndu-l cu degetul şi zicīnd: Iată mielul lui Dumnezeu... Ci ca ucenicii lui să vadă minunile cele preaslăvite pe care le făcea Domnul Hristos şi să se īncredinţeze despre El, că Acela este Cel ce a venit ca să mīntuiască neamul omenesc.

După aceea a sosit ziua īn care Irod se obişnuise a săvīrşi ziua naşterii sale. El a adunat pe boierii săi, pe voievozi, pe cei mai mari şi pe toate căpeteniile Galileei, şi le-a făcut un ospăţ mare. La acest ospăţ, fiica Irodiadei, jucīnd şi plăcīnd lui Irod şi celor ce şedeau cu dīnsul, a cerut de la dīnsul - după povaţa maicii sale cea rea, - capul Sfīntului Ioan Botezătorul. Deci, ea a cīştigat ce a cerut, căci Irod se jurase ei să-i dea orice va cere, chiar şi jumătate din īmpărăţie. Ticălosul, nevrīnd să-şi calce jurămīntul, nici să mīhnească pe jucătoare şi pe nelegiuita ei mamă, a lepădat frica prin care se temea să ucidă pe Ioan, şi, uitīnd sfinţenia aceluia, s-a umplut de īndrăzneală spre vărsarea sīngelui cel nevinovat; şi, trimiţīnd īndată pe călău īn temniţă, a poruncit să-i taie capul lui Ioan şi să-l aducă pe tipsie.

Astfel Mergătorul Īnaintea lui Hristos a fost tăiat īn temniţă, noaptea tīrziu, pentru mustrarea fărădelegii lui Irod cu Irodiada. Sfīntul Evanghelist Marcu povesteşte că acel ospăţ urīt s-a numit cină. Că zice: A făcut cină boierilor săi, care s-a prelungit pīnă noaptea tīrziu, şi după ce s-au īmbătat şi s-au desfătat destul prin jucarea fetei celei fără de ruşine, atunci s-a săvīrşit acea nedreaptă ucidere. Deci, aducīndu-se pe tipsie capul Sfīntului Ioan īn mijlocul acelui ospăţ, picurīnd īncă sīngele - precum spun unii -, acel cap a grăit aceleaşi cuvinte mustrătoare: Nu ţi se cade să ai de soţie pe femeia lui Filip, fratele tău! O, ce frică s-a făcut atunci celor ce erau de faţă la ospăţul acela, cīnd au văzut capul de om, aducīn-du-se pe tipsie ca o mīncare şi, curgīnd sīngele, că mişcă īncă buzele şi grăieşte cuvinte!

Jucătoarea, luīndu-l īn mīini, fără temere l-a dus la maică-sa. Irodiada, luīndu-l, īnţepa cu acul limba care mustra fărădelegea lor. Şi, batjocorindu-l din destul, nu l-a dat să-l īngroape īmpreună cu trupul, pentru că se temea să nu īnvieze cīnd se va lipi capul de trup, şi să nu-i certe din nou. Deci, ucenicii lui, luīnd īn noaptea aceea trupul cel scos din temniţă, l-au īngropat īn Sevastia; iar capul l-a īngropat Irodiada īn curtea sa, īn pămīnt adīnc, la un loc ascuns şi necinstit. Iar cum a fost luat de acolo, s-a scris pe 24 februarie, cīnd se prăznuieşte aflarea cinstitului lui cap.

După uciderea Sfīntului Ioan Īnaintemergătorul, acel ticălos Irod a făcut o altă răutate şi mai mare, pentru că a batjocorit pe Domnul nostru Iisus Hristos, īn vremea pătimirii Sale cea de bună voie pentru noi, precum grăieşte de aceasta Evanghelistul Luca. Irod, cu ostaşii săi, ocărīnd şi batjocorind pe Iisus, L-a īmbrăcat īn haină luminoasă şi L-a īntors la Pilat.

După acestea n-a zăbovit izbīndirea lui Dumnezeu asupra ucigaşului de prooroc şi a batjocoritorului lui Hristos; pentru că pe de o parte sīngele lui Ioan striga către Dumnezeu asupra lui - precum de demult al lui Abel asupra lui Cain -, iar pe de alta, pe līngă alte fărădelegi, şi batjocora făcută de dīnsul Domnului, trăgea asupra lui vrednică pedeapsă de la Dumnezeu, dreptul Judecător.

Deci, nu după multă vreme, s-a lipsit de īmpărăţie şi de viaţă cu Irodiada şi cu jucătoarea, pentru că Areta, īmpăratul Arabiei, voind să-şi răzbune pentru necinstea şi batjocura care s-a făcut fiicei lui, a adunat putere de oaste şi s-a dus asupra lui Irod. Asemenea şi Irod, adunīndu-şi puterea sa, a ieşit īmpotriva lui Areta. Deci, fiind război tare din amīndouă părţile, ostaşii arabilor au biruit pe ai lui Irod, şi i-a biruit cu tăiere mare, căzīnd toată puterea lui Irod, abia scăpīnd numai el singur. După aceea a fost lipsit de Cezarul Romei, de stăpīnirea tetrarhiei sale şi de toate bogăţiile. El a fost trimis īn surghiun īmpreună cu desfrīnata şi cu fiica ei, mai īntīi īn Lugdunum, cetatea Galiei, apoi de acolo a fost dus la Ilard, cetatea Spaniei.

Acolo s-a sfīrşit īn strīmtoare şi īn rea pătimire, văzīnd mai īntīi moartea jucătoarei sale fiice care a pierit īn acest chip: fiind vreme de iarnă, ea a voit să treacă rīul, care se numea Sicoris, pentru o trebuinţă oarecare şi, mergīnd pe gheaţă, s-a rupt gheaţa sub dīnsa şi s-a afundat pīnă la grumaz. Dar prin dumnezeiască răzbunare, gheaţa i-a strīns grumazul foarte tare, īncīt atīrna cu trupul īn apă, iar capul īl avea pe gheaţă. Ea a stat aşa spīnzurată, pīnă ce gheaţa cea ascuţită i-a tăiat grumazul. Deci, apa ducīnd pe sub gheaţă stīrvul ei cel necurat, nu s-a aflat; iar capul i-a fost adus lui Irod şi Irodiadei, precum odată se adusese capul Mergătorului Īnainte; dar nu tăiat de sabie, ci de gheaţă. Aşa a măsurat judecata cea dreaptă a lui Dumnezeu, jucătoarei care a fost pricinuitoare tăierii cinstitului cap al Sfīntului Ioan.

După aceasta şi acel nelegiuit ucigaş Irod cu spurcata Irodiada, au pierit cu zgomot; căci se povesteşte despre dīnşii că i-au īnghiţit pămīntul de vii. Sfīntul Ioan, precum īn viaţa sa, tot aşa şi după sfīrşit, a fost mergător īnaintea lui Hristos, pentru că, apucīnd īnainte de pogorīrea īn iad, a binevestit celor ce erau acolo pe Dumnezeu, cel ce S-a arătat īn trup şi a veselit pe sfinţii strămoşi, cu care, după stricarea iadului, scoţīndu-se de acolo, după īnvierea lui Hristos, s-a īnvrednicit de multe cununi īn cereasca Īmpărăţie; ca un feciorelnic, ca un vieţuitor īn pustie, ca un īnvăţător şi propovăduitor, ca un prooroc, ca un Mergător Īnainte, ca un botezător şi ca un mucenic. Cu ale cărui sfinte rugăciuni, să ne povăţuiască şi pe noi la calea adevăratei pocăinţe şi să ne īnvrednicească Īmpărăţiei cereşti, Hristos, Domnul şi Dumnezeul nostru, Căruia se cuvine slava īmpreună cu Tatăl şi cu Sfīntul Duh īn veci. Amin.
0

#2 Utilizator offline   BigDefender 

• PipPipPipPipPipPip

Scris 29 August 2006 - 01:56 PM

Cuviosul Hristofor(30 august)

Despre Cuviosul Hristofor, Ioan şi Sofronie, scriitorii cărţii ce se numeşte Limonar, au scris astfel: Cīnd eram īn Alexandria şi am mers la părintele Teodul, care era īn Sfīnta Sofia cea din Faran, stareţul ne-a spus: eu m-am tuns īn călugărie īn viaţa de obşte a părintelui nostru Teodosie, cea din pustia sfintei cetăţi a lui Hristos, Ierusalimul, şi am găsit acolo pe un stareţ mare, de neam roman, anume Hristofor. Deci, īntr-una din zile m-am īnchinat lui, zicīnd: "Părinte, ai plăcerea şi spune-mi lucrurile tale cele din tinereţe". Rugīndu-l eu foarte mult şi stareţul, cunoscīnd că-l īntreb pentru folos, a īnceput a-mi spune astfel: "Fiule, cīnd m-am lepădat de mine, aveam multă căldură şi osīrdie spre nevoinţa monahicească. Deci, ziua mă īndeletniceam īn slujbe, iar seara tīrziu intram īn peşteră, īn care mai īnainte obişnuiau a se ruga Cuviosul Teodosie şi ceilalţi sfinţi părinţi.

Intrīnd īn peşteră, făceam cīte o sută de metanii pe fiecare treaptă şi mă aruncam īnaintea lui Dumnezeu, iar toate treptele erau īn număr de optsprezece. Intrīnd īn peşteră, petreceam acolo rugīndu-mă, pīnă ce lovea īn toacă de cīntarea Utreniei şi atunci ieşeam din peşteră la biserică. Astfel am petrecut unsprezece ani, neschimbīndu-mi pravila aceasta, ostenindu-mi trupul cu postire multă şi cu īnfrīnarea gīndurilor īn slujbele ce mi se porunceau; deci, răbdam toată lipsa īn necīştigare.

Īntr-o noapte, intrīnd īn peşteră şi săvīrşindu-mi pe trepte, după obicei, plecările mele de genunchi, şi pogorīndu-mă la treapta cea mai de pe urmă, am stat. Atunci, deodată m-am simţit īntr-o răpire şi am văzut toată peştera plină de candele, din care unele ardeau, iar altele nu. Am văzut īncă şi doi bărbaţi cu chip luminos, umblīnd īn haine albe şi pregătind candelele. Eu am zis către dīnşii: "Pentru ce aţi pus candelele acestea aici şi nu mă lăsaţi să intru să mă rog?" Ei mi-au răspuns: "Candelele acestea sīnt ale părinţilor lui Dumnezeu, care se ostenesc". Eu am zis către dīnşii iar: "Pentru ce unele ard, iar altele nu?" Ei mi-au răspuns: "Cei ce slujesc bine Domnului şi-au aprins candelele, iar cei leneşi nu şi le-au aprins!" Eu iar am zis către dīnşii: "Faceţi bine şi spuneţi-mi, candela mea arde sau nu?" Ei mi-au răspuns: "Osteneşte-te şi te roagă şi o vom aprinde". Eu am zis: "Mă rog totdeauna şi n-am făcut altceva pīnă īn vremea aceasta". După cuvintele acestea mi-am venit īn sine şi n-am mai văzut pe nimeni.

Atunci am zis către mine: "O, Hristofore, ai trebuinţă de osteneli mai mari ca să-ţi aprinzi candela!" Deci, dimineaţă am ieşit din mīnăstirea mea şi m-am dus īn muntele Sinai, neluīnd nimic cu mine, decīt numai haina cu care eram īmbrăcat. Petrecīnd eu īn Muntele Sinai īn multe osteneli şi nevoinţe 50 de ani, am auzit un glas, zicīndu-mi: "Hristofore, du-te īn mīnăstirea ta, īn care te-ai ostenit mai īnainte, ca să te odihneşti acolo cu părinţii tăi!" Cuviosul Hristofor, spunīnd aceasta despre sine, a mai vieţuit puţin după aceea şi-a dat sfīntul său suflet īn mīinile lui Dumnezeu.

Acelaşi părinte Teodul ne-a spus nouă - adică lui Ioan şi lui Sofronie -, că părintele Hristofor, mai īnainte de mutarea sa, a zis aceasta: "Īntr-una din zile am ieşit din mīnăstirea mea şi m-am dus la Sfīnta Cetate Ierusalim, ca să mă īnchin şi să sărut Crucea cea făcătoare de viaţă. După ce am fost acolo şi m-am īnchinat Domnului, cīnd voiam să ies, am văzut pe un frate oarecare stīnd īn uşile din mijloc ale bisericii. Acela nici nu intra, nici nu ieşea, şi doi corbi zburau fără de frică īnaintea feţei lui, ameninţīndu-l cu aripile şi nelăsīndu-l să intre. Eu am īnţeles că acei corbi erau demoni şi am zis către cel ce stătea: "Frate, spune-mi pentru ce stai īn mijlocul uşilor şi nu intri?" El mi-a răspuns: "Părinte, iartă-mă că sīnt bīntuit de gīnduri. Un gīnd īmi zice: Mergi şi te īnchină cinstitei cruci şi o sărută! Iar alt gīnd īmi zice: Ba nu, du-te mai īntīi şi săvīrşeşte-ţi lucrul şi vei veni să te īnchini altă dată!" Eu, auzind acestea - zice Sfīntul Hristofor -, l-am luat de mīnă şi l-am dus īn biserică, şi īndată au plecat de la dīnsul corbii aceia. Apoi l-am făcut să se īnchine cinstitei Cruci şi Sfīntului Mormīnt al Domnului, şi după aceea l-am lăsat să plece cu pace.

Acestea mi le-a spus Cuviosul Hristofor - zice Teodul -, de vreme ce mă vedea īndeletnicindu-mă mult la lucrurile mīnăstireşti; iar de rugăciune neīngrijindu-mă, ca să ştiu că se cuvine a cinsti mai īntīi pe cele duhovniceşti, şi după aceea a săvīrşi slujirile cele trupeşti. Fericiţii părinţi Ioan şi Sofronie, auzind acestea, le-au scris spre folosul celor ce le citesc şi le ascultă, şi spre slava lui Hristos Dumnezeul nostru.

Pomenirea Sfinţilor Părinţi Alexandru, Ioan şi Pavel, Patriarhii Constantinopolului (30 august)

Sfīntul Alexandru a fost protopop şi horepiscop pe vremea Sfīntului Mitrofan, īntīiul Patriarh al Constantinopolului, fiind īnfrumuseţat cu toate faptele bune. Cīnd s-a adunat īn Niceea īntīiul Sinod a toată lumea, al Sfinţilor Părinţi, Patriarhul Mitrofan, neputīnd să se ducă la acel sobor, din pricina bătrīneţilor şi slăbiciunii trupeşti, a trimis pe acest Alexandru, apărător al dreptei credinţe. El, şezīnd īn sobor īn locul patriarhului său, s-a luptat mult pentru dreapta credinţă īmpotriva răucredinciosului Arie. După săvīrşirea Sinodului, Alexandru īntorcīndu-se din Niceea īn Constantinopol, īngerul Domnului s-a arătat fericitului Mitrofan, spunīndu-i că i se apropie sfīrşitul şi poruncindu-i să-l lase după sine ca patriarh pe Alexandru, zicīnd: "După zece zile īţi vei lua cununa de la Dumnezeu, iar scaunul bisericesc să-l ia, īn locul tău, Alexandru, slujitorul tău".

Deci, a venit şi dreptcredinciosul īmpărat, marele Constantin, īmpreună cu alţi părinţi, ca să cerceteze pe Sfīntul Patriarh Mitrofan care era bolnav şi zăcea pe patul morţii. Cīnd l-a īntrebat pe cine īl va binecuvīnta să primească scaunul patriarhiei după mutarea sa, Sfīntul Mitrofan a răspuns: "Domnul mi-a descoperit că după mine va lua scaunul patriarhiei Alexandru, īmpreună slujitorul meu, cel vrednic de adevărata alegere şi de darul Duhului Sfīnt". Aşa s-a şi īntīmplat.

Ducīndu-se Sfīntul Mitrofan la Domnul, a fost pus ca patri-arh al Constantinopolului, Alexandru. El a păstorit bine turma cea cuvīntătoare a lui Hristos şi gonea lupii eretici şi elini; pentru că nu numai cu arienii avea mare luptă, dar şi cu filosofii. Unii din aceşti filosofi, īndrăznind, se apropiau de īmpărat şi īl certau, că a lepădat credinţa cea veche părintească, a lepădat legile romane şi greceşti şi a primit o credinţă şi o lege nouă, care va fi, nu spre īntărire, ci spre risipirea īmpărăţiei. Ei rugau pe īmpărat să le poruncească să īntrebe de credinţă pe Alexandru, episcopul lui; deci, īmpăratul a poruncit să se facă īntrebare. Alexandru, arhiereul lui Dumnezeu, deşi era neīnvăţat īn filosofia elinească, īnsă, fiind plin de Duhul Sfīnt, nu s-a lepădat de īntrebare.

Ducīndu-se mulţi filosofi şi voind toţi să se īntrebe cu episcopul creştinesc, arhiereul i-a rugat să aleagă pe unul din ei mai īnţelept şi cuvīntător şi să-l pună īnaintea sa la īntrebare, iar ceilalţi să asculte toţi. Sfīntul le zicea: "Altminteri nu voi putea eu, un singur om, să vă dovedesc la toţi, cīnd veţi striga şi vă veţi gīlcevi; de aceea voi, filosofii, să alegeţi pe care īl ştiţi că este mai īnţelept". Deci, ei au ales unul şi l-au pus īnaintea arhiereului, iar ei singuri s-au gătit la ascultare cu luare aminte.

Īncepīnd, Preasfinţitul Patriarh Alexandru a zis către filosof: "Īn numele Domnului meu Iisus Hristos, īţi poruncesc să taci!" Şi īndată i s-a legat limba filosofului şi a rămas mut, neputīnd zice nimic.

Văzīnd aceasta, adunarea filosofilor s-a īnfricoşat şi s-a ruşinat. Deci, unii din ei au fugit de ruşine, iar alţii au crezut īn Hristos. Filosoful cel amuţit, văzīnd prin ameninţare rătăcirea sa, iar credinţa creştinească arătīndu-i-se a fi dreaptă, a căzut la picioarele arhiereului şi i s-a dezlegat limba din amuţire, şi cu mare glas a īnceput a slăvi pe Hristos şi s-a botezat īmpreună cu ceilalţi prieteni ai săi. Atunci s-a făcut bucurie īmpăratului şi tuturor cre-dincioşilor, īncīt Dumnezeu, Care a dăruit atīta putere minunată plăcutului său, se preamărea de toţi.

După aceea, Sfīntul Alexandru a omorīt cu rugăciunea şi pe răucredinciosul Arie, pentru că, trecīnd cīţiva ani de la Sinodul cel dintīi a toată lumea şi fiind chemat la Constantinopol acel eretic, a amăgit cu vicleşug pe dreptcredinciosul īmpărat Constantin, cīnd l-a īntrebat de crede astfel, precum Sfinţii Părinţi au īntărit īn Sinodul din Niceea. Iar el, avīnd īn sīn hīrtia ereticeştii sale credinţe, lovea cu dreapta pieptul, zicīnd: "Aşa cred". Ca şi cum īnvoindu-se cu credinţa cea īntărită īn Niceea, iar cu gīndul zicea: "Aşa cred, precum am scris cu mīna mea, şi cum am īn sīnul meu". Jurīndu-se īnaintea īmpăratului că aşa crede, şi īmpăratul neştiind un vicleşug ca acela, a crezut cuvintele lui cele meşteşugite; deci, l-a trimis la Preasfinţitul Alexandru, poruncindu-i să primească pe Arie īntru īmpărtăşirea bisericească, ca pe un dreptcredincios.

Ziua de Duminică a fost rīnduită ca să intre Arie īn biserică spre īmpărtăşire. Sfīntul Alexandru se lepăda a-l primi pe el, ca pe un īncepător de eresuri. Fiind sīmbătă spre Duminică, īn acea noapte arhiereul lui Dumnezeu, Alexandru s-a aruncat la rugăciune īnaintea sfīntului prestol şi cu lacrimi se ruga lui Dumnezeu ca īndată să-i ia sufletul din trup, ca să nu vadă ziua aceea, īn care Arie avea să se apropie şi să ia īmpărtăşirea cu Sfintele Taine. Dar Dumnezeu, milostivindu-se spre Biserica Sa, a hotărīt să piardă pe Arie de pe pămīntul celor vii.

Sfīntul rugīndu-se astfel lui Dumnezeu, după ce s-a făcut ziuă, s-a apropiat ceasul sfintei slujbe. El a văzut pe Arie că venea din palatul īmpărătesc la biserică cu multă mīndrie, īnconjurat de boierii īmpărăteşti, care erau de eresul lui şi de o mulţime de oameni īnarmaţi. Apropiindu-se de locul ce se numea "Tīrgul lui Constantin", unde era un stīlp de marmură, care avea pe sine coroana īmpărătească, a căzut frică asupra lui de conştiinţa ce-l mustra pe el şi de frică i-a venit nevoia cea trupească; deci, īşi căuta loc ascuns. Din īntīmplare a aflat o privată a poporului, īn care, intrīnd el, a fost lovit cu o durere cumplită la cele dinăuntru şi a crăpat īn două ca şi Iuda, iar maţele lui au ieşit prin şezut. Astfel a pierit cu ticăloşie, lepădīndu-şi sufletul cu amar!

Văzīnd cei ce-l aşteptau afară că nu mai iese, au intrat la el şi l-au găsit mort īn privată, zăcīnd īn sīnge. Atunci īndată s-a īnştiinţat toată cetatea de cumplita moarte neaşteptată a ereticului Arie. Deci, ereticii s-au ruşinat, iar dreptcredincioşii s-au bucurat, că Hristos, adevăratul Dumnezeu, este biruitorul vrăjmaşului şi hulitorului. Preasfinţitul Patriarh Alexandru, auzind de aceasta, a dat mulţumire lui Dumnezeu, Cel ce S-a milostivit spre Biserica Sa şi a scăpat-o de acel lup cumplit. Dreptcredinciosul īmpărat Constantin cel Mare, auzind de moartea lui Arie, s-a īntărit mai mult īn dreapta credinţă, şi dogmele Sinodului din Niceea le-a ţinut pīnă la sfīrşitul său.

Astfel a fost primită īnaintea lui Dumnezeu rugăciunea cea dreaptă a lui Alexandru, marele arhiereu al lui Hristos, care, ca şi cu o armă ascuţită, a omorīt pe vrăjmaşul Domnului. Deci, a făcut prăznuirea bisericii celei dreptcredincioase. După aceea şi Sfīntul Grigorie Cuvīntătorul lui Dumnezeu, īn cuvīntul său către constantinopolitani, īl pomeneşte, grăind cu laude: "Adevăr vă zic vouă, deoarece sīnteţi ucenici ai preaalesului Alexandru, ai marelui ierarh şi propovăduitor al Preasfintei Treimi, care, cu cuvīntul şi cu lucrul a gonit rătăcirea ereticească. Aduceţi-vă aminte de rugăciunile lui cele la fel cu ale Apostolilor, prin care a pierdut pe īncepătorul şi povăţuitorul necurăţeniei, īn locul la care vrednică era limba necurată, ca prin necinste să se izbīndească şi prin moartea cea necinstită, care cu dreptate l-a ajuns, ca să se mustre veşnic vătămarea cea purtătoare de moarte ereticească, care a pierdut multe suflete".

Acestea le-a grăit Sfīntul Grigorie spre lauda Sfīntului Alexan-dru şi spre defăimarea răucredinciosului Arie, aducīnd aminte de moartea cea necinstită a lui Arie, care s-a īntīmplat la acel loc necurat, prin rugăciunea Sfīntului Alexandru. Căci, precum el a ocărīt pe Fiul lui Dumnezeu, hulind dumnezeirea Lui cea īntocmai puternică cu a Tatălui şi de-a pururea fiitoare, tot aşa ocară a luat prin moartea cea necinstită, izbīndindu-se ocara prin ocară.

Sfīntul Alexandru, păstorind Biserica lui Hristos ani īndestulaţi, a ajuns la adīnci bătrīneţi; iar cīnd a fost aproape de sfīrşit, oile cele cuvīntătoare au īnconjurat patul păstorului lor şi-l īntre-bau: "Părinte, cui ne laşi pe noi, fiii tăi? Pe cine vei pune īn locul tău, care, mergīnd pe urmele tale, ar putea să īndrepte bine Biserica?" Iar el, arătīnd spre cei doi bărbaţi cinstiţi, spre preotul Pavel şi spre diaconul Macedonie, a zis: "De voiţi să aveţi păstor īnvăţător şi strălucit prin fapte bune, alegeţi-l pe Pavel; iar de voiţi să-l aveţi numai frumos la faţă şi cu podoaba din afară cinstit, atunci alegeţi-vă pe Macedonie!" Acestea zicīndu-le, Preasfinţitul Patriarh Alexandru şi-a dat sufletul, avīnd de la naşterea sa nouăzeci şi opt de ani.

După dīnsul a luat scaunul patriarhal Sfīntul Pavel, īntīiul patriarh al Constantinopolului cu acest nume, a cărui pomenire se cinsteşte la 6 noiembrie. Sfīntul Ioan care se numea Capadoc - căci era cu neamul din Capadocia -, a luat scaunul Patriarhiei Constantinopolului după Timotei cel răucredincios şi la sfīrşitul īmpărăţiei lui Atanasie ereticul. El a fost ales la acea īnaltă dregătorie fără să vrea, şi ridicat de poporul cel dreptcredincios mai mult decīt cu puterea īmpărătească; dar nu a avut pace de la răucredinciosul īmpărat pīnă la sfīrşitul lui, fiind urīt şi gonit de dīnsul.

Aceasta i se făcea, fiindcă īmpăratul acela ţinea de eresul lui Sevir, mincinosul patriarh al Antiohiei, şi potrivnicul Sinodului a toată lumea din Calcedon al Sfinţilor Părinţi. Ereticul Sevir, urmīnd lui Dioscor şi lui Eutihie, care au fost goniţi de la Sinod şi daţi anatemei, zicea că o fire este īn persoana lui Hristos, cuvīntul şi trupul s-ar fi amestecat prin īntrupare īntr-o fire, iar nu după cum ne-au īnvăţat Sfinţii Părinţi să credem, că īn persoana lui Hristos sīnt două firi, precum cīntă şi Biserica; Dumnezeu fiind din fire şi cu firea făcīndu-se om pentru noi, nu īn două feţe fiind despărţit, ci īn două firi neamestecate fiind cunoscut. Acelaşi răucredincios şi potrivnic al credinţei celei drepte, bīrfea cum că dumnezeirea Sfintei Treimi ar fi pătimit pe cruce īmpreună cu omenirea lui Hristos, şi pentru aceea īndrăznea de adăuga la cīntarea: Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, şi "Cel ce Te-ai răstignit pentru noi", mīntuieşte-ne pe noi.

De la acel ticălos Sevir a ieşit erezia achefaliţilor, adică a celor fără de cap, numindu-se astfel pentru că n-au voit să fie sub episcopii dreptcredincioşi, care stăpīneau bisericile, după cum capul stăpīneşte celelalte mădulare, ci fiecare singur se făcea īncepător şi īnvăţător, după mintea cea nebună a capului lor. Murind episcopii cei răucredincioşi şi preoţii lor, la dīnşii nu mai era rīnduiala botezului după obiceiul bisericesc, nici a dumnezeieştii Liturghii, īmpărtăşindu-se din agneţul cel de multă vreme pregătit şi păzit, al Trupului lui Hristos. Deci, adunīndu-se īn ziua Sfintelor Paşti şi zdrobind acel agneţ īn părţi mici, atunci fiecare īşi alegea orice fel de credinţă nedreaptă voia, şi, luīnd īnvăţăturii socotinţa cea adevărată, īnvăţau pe alţii după mintea lor deşartă. Deci multe alte eresuri au răsărit de la dīnşii, potrivnic unul altuia.

Despre acestea, Nichifor Calist, istoricul bisericesc grec, scria īn cartea 18, cap. 45: "Din nişte eretici ca aceia era şi răucredinciosul īmpărat Atanasie, care a tulburat mult Biserica lui Dumnezeu, izgonind din scaunele lor pe ortodocşii arhierei. Şi pe Sfīntul Ioan, pus din nou patriarh al Constantinopolului, voia să-l izgonească; dar l-a ajuns pe el judecata lui Dumnezeu, că moartea i-a tăiat viaţa lui". Dar, nu este cu necuviinţă a pomeni aici de moartea acelui rău īmpărat, care a fost astfel: Cu puţine zile īnainte de pieirea sa, a văzut īn vis un om īnfricoşat, şezīnd pe scaun īnalt şi īntru slavă ca un judecător, şi mulţi stīnd īnaintea lui. Judecătorul acela avea īn mīinile sale o carte, pe care, deschizīn-d-o, a găsit scris numele īmpăratului Anastasie, pe care arătīndu-l īmpăratului, a zis: "Eu voiam să te las să trăieşti mai mult; dar pentru necredinţa ta voi şterge din viaţa ta paisprezece ani".

Aceasta zicīnd-o, a şters pe cel scris īn carte, iar īmpăratul, cuprinzīndu-se de frică mare, s-a deşteptat din somn tremurīnd şi, chemīnd pe unul din cei mai credincioşi sfetnici ai săi, anume Amantie, care era de un gīnd cu dīnsul īn toate eresurile şi răutăţile, i-a spus lui cu mīhnire vedenia visului. Amantie, auzind aceasta şi īnspăimīntīndu-se, a zis: "Īn noaptea aceasta am văzut şi eu o vedenie īnfricoşată: mi se părea că stau īn faţa īmpărăteştii tale feţe, ca şi cum aş sluji, şi iată o scroafă mare, alergīnd, m-a apucat de haină de deasupra şi m-a trīntit la pămīnt". Nişte visuri īnfricoşate ca acestea spunīndu-şi unul altuia, s-au īnspăimīntat şi au chemat pe un vrăjitor, anume Proclu. Ei i-au spus lui visele lor ca să le tīlcuiască; iar acel vrăjitor le-a spus lor că degrab vor muri. Deci, nu după multe zile un tunet cu fulgere grozave a lovit īn palatele īmpărăteşti şi a ucis pe īmpărat, şi astfel a pierit acel rău īmpărat.

După moartea lui Anastasie, a fost ales la īmpărăţie Iustin, bărbat dreptcredincios şi bun. Iar Amantie şi ceilalţi oameni răi ca dīnsul, ajutători răutăţii lui Anastasie şi prigonitori ai Bisericii, cu dreaptă judecată au fost daţi la moarte. Astfel s-a īmplinit lui Anastasie şi lui Amantie vedenia viselor lor. După pieirea acelor vrăjmaşi ai Bisericii, a luat pace şi Biserica lui Hristos şi păstorii ei. Atunci şi Preasfinţitul Patriarh Ioan, cu dreptcredinciosul īmpărat Iustin, cel din nou ales, şi cu tot poporul cel dreptcredincios, bucurīndu-se pentru eliberarea Sfintei Biserici de sub jugul tiraniei, au cīntat īn biserică cīntări de mulţumire şi prăznuire, şi degrabă chemīnd pe cei mai de aproape episcopi, patruzeci la număr, şi alcătuind un sinod local, au dat anatemei pe Sevir, mincinosul patriarh al Antiohiei, şi pe toţi cei de un gīnd cu dīnsul. Iar Sinodul al patrulea a toată lumea din Calcedon, l-au īntărit şi l-au preamărit. El a petrecut celelalte zile ale vieţii sale īntru liniştea Bisericii, binepăstorind turma cea īncredinţată lui şi plăcīnd lui Dumnezeu. Deci, petrecīnd pe scaun trei ani, s-a dus către Domnul.

Sfīntul Pavel care se cinsteşte acum, al patrulea patriarh al Constantinopolului cu acest nume, era de neam din Cipru. El a luat scaunul după Nichita, ereticul luptător de icoane, īn īmpărăţia lui Leon, fiul lui Copronim.

Despre acest sfīnt se scrie astfel īn viaţa lui Tarasie: "Pavel era bărbat īmbunătăţit şi dreptcredincios, dar fricos; căci, văzīnd marea chinuire pentru sfintele icoane, care se făcea de răucredinciosul īmpărat multora din cei dreptcredincioşi, īşi tăinuia dreapta sa credinţă şi fără voie se īmpărtăşea cu ereticii. După moartea acelui dreptcredincios īmpărat, a voit să preamărească dreapta īnchinăciune a sfintelor icoane, dar n-a putut, de vreme ce nu avea ajutor deloc. Deci, lupta īmpotriva sfintelor icoane se īntărise foarte mult īn toată cetatea şi īn părţile dimprejur, pentru aceasta el era foarte mīhnit. Văzīnd că nimic nu sporeşte, a gīndit să lase scaunul patriarhiei, pe care nu a petrecut mai mult de patru ani. Deci, īmbolnăvindu-se, s-a dus īn taină din casa patriarhiei la mīnăstirea Sfīntului Flor şi a luat acolo sfīnta schimă. Degrabă s-a auzit pretutindeni de aceasta şi toţi erau īn mare mirare. Asemenea şi īmpărăteasa Irina s-a mīhnit că patriarhul a făcut aceasta, nespunīnd nimănui. Ea a mers la dīnsul cu fiul său, īmpăratul Constantin, şi l-a īntrebat: "O, părinte, de ce ai făcut aceasta? Şi pentru ce pricină?"

El a răspuns: "Boala mea şi aşteptarea cea degrabă a morţii m-au adus pe mine īn acest sfīnt chip al schimei. Dar mai vīrtos m-a silit pe mine să las scaunul Patriarhiei, tulburarea bisericească, de vreme ce Biserica este bīntuită de eresul luptătorilor de icoane şi de reaua socoteală cea prelungită, am primit rană nevindecată multă vreme. Eu, ticălosul, de trei ori acum, cu mīna mea şi cu scrierea m-am īnvoit la acea ereticie; căci nici nu mi se putea mie să scap de lanţurile relei credinţe, ci s-a īntīmplat şi cu limba şi cu mīna de m-am legat īntr-īnsele, de care lucru mă căiesc acum foarte mult. Iar ceea ce īmi răneşte sufletul cu mai multă şi nemăsurată mīhnire este aceasta: Văd īn toate părţile pămīntului, care este sub mīna voastră, că pravila credinţei păzindu-se nemişcat şi petrecīnd şi veselindu-se īn credincioasa īnvăţătură, se īnstrăinează de Biserica noastră şi pe noi ne gonesc de la sine, ca de la turma lui Hristos, ca pe nişte oi străine.

De aceea mă lepăd a fi păstorul adunării ereticeşti şi am voit ca mai bine să petrec īn mormīnt, decīt să fiu supus anatemei date de sfintele patru scaune apostoleşti. Dar, de vreme ce Dumnezeu a dat puterea sceptrului īn mīinile voastre, ca să aveţi īmpărătească grijă de turma creştinească de sub cer, de aceea să nu treceţi cu vederea necazurile Bisericii voastre, nici să n-o lăsaţi pe ea să petreacă mai mult īn mīhnirea cea nemīngīiată, ci sīrguiţi-vă ca Biserica iarăşi să-şi primească vechea şi buna sa podoabă. Nu lăsaţi mai mult eresul cel urīt, care a ieşit ca un porc din pădure, să pustiască şi să piardă via lui Hristos īn vremea credincioasei voastre īmpărăţii, şi s-o spurce pe ea cu socoteala cea necredincioasă. Aveţi lucrător iscusit, care poate să lucreze strugurele adevăratei mărturisiri, pe care storcīndu-l īn dumnezeiescul teasc al Bisericii adevărate, va umple paharul de īnţelepciune şi va găti credinciosului popor băutura dreptei īnţelegeri".

Apoi l-au īntrebat pe el: "Despre cine grăieşti aceasta, părinte?" El a răspuns: "Pentru Tarasie, care este mai īntīi īn sfaturile voastre cele īmpărăteşti. El este puternic, cu toiagul īnţelegerii să gonească mincinoasele cuvinte cele ereticeşti, să păstorească bine turma cea cuvīntătoare a lui Hristos şi s-o adune īn ograda dreptei credinţe". Dreptcredincioasa īmpărăteasă Irina şi fiul ei, īmpăratul Constantin, auzind nişte cuvinte ca acelea de la patriarhul Pavel, s-au dus mīhniţi. Iar Pavel a zis către nişte senatori care rămăseseră la dīnsul: "O, n-aş fi şezut eu niciodată pe acel scaun cīnd Biserica era tulburată de chinuitori şi blestemată de cele patru scaune patriarhale. De nu se va aduna al şaptelea sobor a toată lumea şi de nu se va ridica eresul luptării de icoane, nu vă veţi putea mīntui". Senatorii au zis: "Dar pentru ce tu īn vremea patriarhiei tale ai iscălit pentru lupta īmpotriva icoanelor?" Pavel a răspuns: "De aceea acum am luat pocăinţă, de vreme ce atunci m-am iscălit; deci, mă tem să nu fiu pedepsit de Dumnezeu că am tăcut de frică şi nu v-am spus vouă adevărul. Īnsă acum mă căiesc şi vă zic că nu vă este vouă nădejde de mīntuire, de veţi petrece īn eresul acela".

După puţine zile, patriarhul Pavel a adormit cu pace. De atunci popoarele din Constantinopol au īnceput a vorbi cu libertate şi fără de temere şi a se īntreba cu ereticii despre sfintele icoane, de care, din vremea lui Leon Isaurul pīnă atunci, nu era cu putinţă cuiva să deschidă gura spre apărarea sfintelor icoane. Acestea ştiindu-le despre cei trei arhierei care se cinstesc acum: Alexandru, Ioan şi Pavel, slăvim pe Dumnezeu īn Treime, pe Tatăl, pe Fiul şi pe Sfīntul Duh. Amin.
0

#3 Utilizator offline   OacOac 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Vezi galerie
  • Inregistrat: 21-December 05

Scris 29 August 2006 - 01:57 PM

Raul!! Ti-au luat-o inainte in elaborarea calendarului :tease:
0

#4 Utilizator offline   BigDefender 

• PipPipPipPipPipPip

Scris 29 August 2006 - 05:05 PM

Vezi postareamirelutza, la Aug 29 2006, 02:57 PM, a spus:

Raul!! Ti-au luat-o inainte in elaborarea calendarului :tease:

Nu stiu despre ce calendar este vorba,dar acesta este crestin-ortodox!(fie vorba intre noi= 99% dintre useri,dar care subit s-au apucat sa se renege si sa rataceasca pe alte taramuri.Parca ne-ar fi rusine sa ne recunoastem confesiunea religioasa de care apartinem!)
0

#5 Utilizator offline   melon_1 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Advanced Member
  • Inregistrat: 01-June 06

Scris 29 August 2006 - 07:27 PM

Vezi postareaBigDefender, la Aug 29 2006, 07:05 PM, a spus:

Nu stiu despre ce calendar este vorba,dar acesta este crestin-ortodox!(fie vorba intre noi= 99% dintre useri,dar care subit s-au apucat sa se renege si sa rataceasca pe alte taramuri.Parca ne-ar fi rusine sa ne recunoastem confesiunea religioasa de care apartinem!)

te felicit, iata o buna ocazie sa sa capeti o cultura religioasa, multora le lipseste
0

#6 Utilizator offline   BigDefender 

• PipPipPipPipPipPip

Scris 30 August 2006 - 06:37 PM

Vezi postareaellena, la Aug 29 2006, 08:27 PM, a spus:

te felicit, iata o buna ocazie sa sa capeti o cultura religioasa, multora le lipseste

Aşezarea īn raclă a brīului Preasfintei Născătoare de Dumnezeu (31 august)

Cinstitul Brīu al Preacuratei Maicii lui Dumnezeu, cel adus īn Constantinopol īntr-un sicriaş de aur cu pecetluire īmpărătească, a fost pus īn biserica pe care dreptcredinciosul īmpărat Teodosie cel Tīnăr o zidise īn numele Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, la locul ce se numea Halcopratie, adică "tīrgul de aramă". După mulţi ani, pe vremea īmpărăţiei lui Leon, femeia lui, Zoe, era supărată de duhul cel necurat. Pentru aceea, īmpăratul şi rudele lui aveau mīhnire; deci se făceau multe rugăciuni către Dumnezeu pentru īmpărăteasa care pătimea.

Odată i s-a arătat o vedenie dumnezeiască, spunīndu-i că de se va pune pe dīnsa Brīul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, va lua tămăduire. Īmpărăteasa a spus această vedenie bărbatului ei, īmpăratul Leon, şi īndată īmpăratul a rugat pe patriarh şi a dezlegat pecetea, apoi s-a deschis sicriul şi s-a aflat īntreg cinstitul Brīu al Preacuratei Maicii lui Dumnezeu, nici cītuşi de puţin vătămat de vechimea vremii, şi l-a sărutat pe el cu cucernicie. Cīnd patriarhul l-a īntins pe el deasupra īmpărătesei, īndată s-a scăpat de chinuirea diavolească şi a cīştigat desăvīrşit tămăduirea bolii sale.

Atunci toţi cu bucurie au preamărit pe Hristos Dumnezeu şi pe Preacurata Maica Lui cīntīnd cīntări de mulţumire; iar cinstitul Brīu punīndu-l īntr-aceeaşi raclă de aur, l-a pecetluit cu pecetea īmpărătească, şi a aşezat prăznuire īntru cinstea Preasfintei Fecioare Născătoare de Dumnezeu, īntru aducerea aminte de minunea ce s-a făcut cu sfīntul ei Brīu, prin singurul darul acela, şi prin milostivirea şi iubirea de oameni a Aceluia ce S-a născut dintr-īnsa, adică lui Hristos Dumnezeul nostru.
0

#7 Utilizator offline   BigDefender 

• PipPipPipPipPipPip

Scris 31 August 2006 - 03:30 PM

Cuvīnt la īnceputul Indictionului, adică la Anul Nou

(Anul Nou bisericesc īncepe la 1 septembrie)

Dumnezeu, Īmpăratul veacurilor, Cel ce a pus vremile şi anii īntru a Sa putere, a aşezat spre slava Sa şi spre folosul oamenilor felurite praznice. Īn Vechiul Aşezămīnt a dat poruncă să se prăznuiască īn chip deosebit luna lui septembrie, la īnceputul anului bisericesc, ca poporul ales să se īndulcească de roadele cīmpului, slujind bunului Dumnezeu cu mai multă dragoste.

A grăit Domnul cu Moise şi a zis: "Spune fiilor lui Israel: Īn luna a şaptea, ziua īntīi a lunii să vă fie zi de odihnă, sărbătoarea trīmbiţelor şi adunare sfīntă să aveţi; nici o muncă să nu faceţi, ci să aduceţi ardere de tot Domnului" (Leviticul 23, 24-25). Că precum Atotcreatorul, după zidirea lumii şi a tuturor făpturilor Sale, a binecuvīntat şi a sfinţit ziua a şaptea, odihnindu-Se īntru dīnsa, aşa i-a poruncit şi omului, zicīnd: "Şase zile să lucrezi, iar īn ziua a şaptea, care este sīmbăta (sabatul) Domnului Dumnezeului tău, să nu faci nici un fel de lucru īn această zi". La fel şi ziua īntīi din luna a şaptea a binecuvīntat-o şi sfinţind-o, a poruncit poporului Său să se odihnească de lucrurile lui. Īn cartea Leviţilor zice către Moise: "Īn ziua a cincisprezecea a lunii a şaptea, cīnd vă strīngeţi roadele pămīntului, să sărbătoriţi sărbătoarea Domnului şapte zile..." (Leviticul 23, 39).

Iată care era pricina prăznuirii acestei luni. Īn această lună, scăzīnd apele potopului, corabia lui Noe a stat pe Muntele Ararat. Īn această lună, Sfīntul prooroc Moise s-a coborīt a doua oară din munte, avīndu-şi faţa prealuminată şi aducīnd Tablele cele noi, care aveau īn ele scrisă Legea Domnului. Īn această lună a īnceput a se zidi cortul Domnului īn cetele israeliţilor. Īn această lună arhiereul cel mare intra singur, o dată pe an, īn cortul ce se numea Sfīnta Sfintelor, care era după a doua catapeteazmă, ca să aducă jertfă sīngeroasă pentru sine şi pentru neştiinţele poporului. Īn această lună, poporul lui Dumnezeu se curăţa de păcatele făcute īn anul īntreg, smerindu-şi cu post sufletele īnaintea lui Dumnezeu şi aducīnd ardere de tot Domnului.

Īn această lună a fost sfinţită prea minunata şi prea slăvita biserică a Domnului zidită de Solomon şi s-a pus īn ea chivotul Legii. Īn această lună se adunau toate seminţiile lui Israel īn Ierusalim la praznic, pentru că le poruncise Domnul, zicīnd: "Aceasta este cea mai mare zi de odihnă pentru voi şi să smeriţi sufletele voastre prin post" (Leviticul 16, 31). Din această lună īncepeau a se număra anii poruncilor Legii Vechi, care se īntindeau pīnă la 50 de ani, precum a poruncit Domnul celor ce intraseră īn pămīntul făgăduinţei. Numărīnd 49 de ani, al 50-lea cu dinadinsul să-l prăznuiască, nu numai ei singuri şi robii lor, boii şi catīrii lor, ci şi pămīntul pe care locuiau să fie nearat şi nesemănat; nici chiar spicele ce creşteau pe el să nu le strīngă, nici strugurii din vii, nici roadele din grădini să nu se culeagă şi să fie lăsate spre hrana oamenilor săraci, a animalelor şi a păsărilor.

Īn cartea Leviticul se scrie: "Īn ziua curăţirii să trīmbiţezi cu trīmbiţa īn toată ţara voastră. Să sfinţiţi anul al cincizecilea şi să se vestească slobozenie pe pămīntul vostru pentru toţi locuitorii lui... să nu semănaţi, nici să seceraţi ceea ce va creşte de la sine din pămīnt... Să nu culegeţi cele sfinţite ale lui Dumnezeu şi se vor hrăni săracii poporului tău, iar rămăşiţele le vor mīnca fiarele cīmpului. Aşa să faci şi cu via ta şi cu măslinii tăi" (Levitic 25, 9, 10, 11; Ieşirea 23, 11). Īn al 50-lea an se iertau datoriile datornicilor, se dădea libertate robilor şi cu mare grijă se păzea pe sine tot omul, să nu mīnie pe Dumnezeu cu vreun păcat, nici să mīhnească pe aproapele, pentru că era anul iertării şi al curăţirii de păcate. Această poruncă a Domnului se īntindea pīnă la al 50-lea an, şi se īmpărţea īn şapte şeptimi de ani, adică de 7 ori cīte 7 ani, şi fiecare al 7-lea an se numea "sīmbătă" (sabat), adică odihnă.

Aşa a grăit Domnul, prin Moise, fiilor lui Israel: "Şase ani să semeni ogorul tău, şi şase ani să lucrezi via ta şi să aduni roadele lor; iar anul al şaptelea să fie an de odihnă a pămīntului, ogorul tău să nu-l semeni şi via ta să n-o tai īn anul acela. ...Iar de veţi zice: Dar ce să mīncăm īn anul al şaptelea, cīnd nici nu vom semăna, nici nu vom aduna roadele noastre? Vă voi trimite binecuvīntarea Mea īn anul al şaselea şi va aduce roadele sale pentru trei ani" (Leviticul 25, 3-4, 20-21). Toţi anii aceştia īn care Domnul rīnduise odihnă oamenilor şi pămīntului să īnceapă din luna septembrie, după porunca Domnului: "Să vestiţi anul odihnei īn luna a 7-a (adică īn luna septembrie), pentru că aceasta este a 7-a lună de la martie, care este īntīia lună de la facerea lumii."

Īnsă nu numai porunca Legii Vechi, ci şi Indictionul păgīnilor tot din luna septembrie a fost rīnduit să īnceapă. Pentru Indictionul păgīnilor romani se povestesc următoarele: August, īmpăratul Romei, după ce a biruit pe Antonie şi Cleopatra care stăpīneau Egiptul, a īnceput să stăpīnească singur toată lumea. Atunci, pentru adunarea impozitelor din toate părţile imperiului, a rīnduit Indictionul care aminteşte porunca aceea dată la 15 ani o dată. Şi au despărţit Indictionul īn trei părţi a cīte 5 ani, pentru ca dările de pe toţi cei 15 ani să se strīngă īn anul al 5-lea. Indictionul īl aşezase īnsă pentru ţările cele mai īndepărtate, de la marginea imperiului, de la care cu greutate se adunau dările īn toţi anii şi abia īn anul al 5-lea putea să se aducă la Roma. Pentru aceasta fiecare al 5-lea an din Indiction se numea Lustrum, adică strălucit, īntrucīt īn acel an oamenii se veseleau cu lumīnări aprinse īn mīini, pentru că impozitele strīnse fuseseră predate Cezarului de bună voie, şi nu cu sila.

Indictionul s-a īntins pīnă la 15 ani, deoarece īn primii 5 ani se dădeau fier şi aramă pentru facerea săbiilor, a suliţelor, a coifurilor, a scuturilor, a zalelor şi a altor arme ostăşeşti. Īn a doua perioadă de 5 ani, se lua argint pentru plata soldei ostaşilor, iar īn a treia perioadă de 5 ani se aducea la Roma aur spre īmpodobirea zeilor lor mincinoşi. Astfel, ţinīnd rotunjimea Indictionului de 15 ani, īncepea iarăşi īntīiul an, numindu-l pe acela An Nou. Iar īnceputul acesta se aşeza la īntīia zi a lunii septembrie, căci īn acea vreme August, īmpăratul Romei, biruind pe Antonie şi Cleopatra, se cinstea singur stăpīnitor a toată lumea. Aşa a fost aşezat Indictionul la romani.

Astfel a primit şi Sfīnta Biserică să prăznuiască īnceputul Indictionului īn ziua dintīi a lunii septembrie, pentru următoarele pricini: īn această lună se prăznuia la evrei şi īn toată lumea Anul Nou; acum a mers Domnul nostru Iisus Hristos īn Nazaret, unde crescuse, şi īn zi de sīmbătă a intrat īn adunarea evreilor, cum era obiceiul la ei, să se adune mai ales sīmbăta īn sinagogă şi să īnveţe poporul din cărţile proorocilor. Atunci, intrīnd Iisus īn mijlocul dascălilor şi sculīndu-Se să citească, I-au dat cartea proorocului Isaia pe care, deschizīnd-o, a aflat locul unde era scris: "Duhul Domnului peste Mine, pentru care M-a uns a binevesti săracilor, M-a trimis a vindeca pe cei zdrobiţi la inimă, a propovădui celor robiţi iertare şi orbilor vedere; a slobozi pe cei sfărīmaţi, uşurīndu-i; a mărturisi anul Domnului bine primit". Apoi, īnchizīnd şi dīnd cartea, a īnceput să īnveţe, arătīndu-Se pe Sine că este adevăratul Mesia trimis oamenilor de Dumnezeu-Tatăl, spre mīntuirea şi īnnoirea vieţii, īmplinindu-se astfel scriptura citită, şi toţi "Īl mărturiseau şi se mirau de cuvintele harului care ieşeau din gura Lui" (Luca 4, 17, 19).

Praznicul Anului Nou bisericesc s-a aşezat de către Sfinţii Părinţi la Sinodul I de la Niceea, cīnd marele īmpărat Constantin, biruind pe Maxenţiu prigonitorul, a īnnoit şi a luminat toată lumea cu dreapta credinţă, dezrădăcinīnd praznicele păgīneşti. Astfel a izbăvit pe creştini de jugul greu al persecuţiilor, schimbīnd īnţelesul Indictionului. Sfinţii Părinţi au rīnduit să se prăznuiască Anul Nou bisericesc ca un īnceput al mīntuirii creştinilor, aducīndu-ne aminte de intrarea lui Hristos īn mijlocul adunării evreilor şi de vestirea din cartea lui Isaia a "anului Domnului bine primit". Aşadar, nu prăznuim praznicul Legii Vechi īn prima zi a lunii septembrie, ci prăznuim intrarea Domnului, cīnd singur dătătorul Legii S-a arătat pe Sine lumii, pogorīndu-Se din cele de sus şi purtīnd īn Sine pe Duhul Tatălui; cīnd a scris Legea lui Dumnezeu, nu cu degetul, ci cu dumnezeiasca Sa limbă şi cu prea dulcea Sa gură; nu pe lespezi de piatră, ci pe lespezile inimii noastre cele trupeşti. Mīntuitorul, zidind cortul cel gīndit al Bisericii Sale, S-a adus lui Dumnezeu-Tatăl jertfă sīngeroasă pe Sine pentru păcatele noastre, singur fiind Arhiereul cel mare Care a străbătut cerurile, curăţindu-ne pe noi de păcate prin sīngele Său vărsat pe Cruce pentru noi, făcīndu-ne pentru El biserici sfinte, după cuvīntul apostolului care zice: "Biserica lui Dumnezeu care sīnteţi voi este sfīntă".

Pentru toate acestea, dīnd mulţumire lui Dumnezeu, prăznuim anul Domnului cel bineprimit, căci am luat din mīinile Sale multe şi negrăite bunătăţi, pentru care ne sīrguim să fim Lui bine primiţi. Deci noi prăznuim Indictionul, nu pe cel al īmpăratului Romei, ci pe cel aşezat de Hristos, cerescul īmpărat al slavei. Iar Indictionul lui Hristos sīnt poruncile Sale sfinte pe care sīntem datori să le păzim şi să le īmplinim; pentru că El nu cere de la noi daruri, fier şi aramă, nici nu-i trebuie argint şi aur, precum arată David, zicīnd către dīnsul: "Domnul meu eşti Tu, pentru că nu-Ţi trebuiesc bunătăţile (darurile) mele". El, īn loc de fier şi aramă, cere de la noi bunătăţile credinţei celei īntemeiate pe dreapta cinstire de Dumnezeu. Pentru că aceasta este aşezată pe temelia pusă de Hristos prin vărsarea sīngelui Sfinţilor Mucenici care au fost chinuiţi pentru credinţa creştină, īncīt pentru fiecare dintre ei se poate zice: "Prin foc şi prin sabie a trecut sufletul lui" .

De aceea ne porunceşte Dumnezeu, Īmpăratul nostru cel ceresc, să credem īn El cu dreaptă credinţă şi inimă curată, pentru că "cu inima se crede spre dreptate" şi prin această credinţă curată, ca şi cu o armă de fier şi cu un scut de aramă, să biruim pe cei īmpotrivă, adică pe diavoli. Astfel urmăm sfinţilor noştri strămoşi, care "prin credinţă au biruit īmpărăţii, au lucrat dreptate, au dobīndit făgăduinţele, au īnchis gurile leilor, au stins puterea focului, au scăpat de ascuţişul sabiei, s-au īntărit din slăbiciune, s-au făcut tari īn războaie şi au īntors oştirile vrăjmaşilor īn fugă..." (Evrei 11, 33-34).

Īn loc de argint, Īmpăratul nostru Hristos cere bunătatea nădejdii īn Dumnezeu, care mai mult decīt argintul se face pri-cinuitoare omului de viaţa cea cu bună sporire. Pentru că dacă cel ce se īmbogăţeşte cu mult argint nădăjduieşte ca toate bunătăţile din lume să le cīştige, cu atīt mai mult cel ce s-a īmbogăţit cu neīndoita nădejde īn Dumnezeu va cīştiga cele dorite. De acum el va vieţui cu bucurie, nebăgīnd seamă toate primejdiile şi necazurile care năvălesc asupra lui de la lume, de la trup şi de la diavolul; ci pe toate acelea cu dulceaţă le va răbda, cu nădejde īn răsplătirea ce va să fie. Argintul pe stăpīnul său īl īnşeală de multe ori, pentru că, pierzīndu-l cu orice īntīmplare, sărac pe el īl face şi cel ce nădăjduia să vieţuiască cu īndestulare pīnă la sfīrşit, acela degrabă sărăcind, se lipseşte de pīine; iar cel ce nădăjduieşte spre Domnul, ca Muntele Sionului, nu se va clătina īn veac, pentru că nădejdea nu ruşinează.

Nişte argint ca acesta cere Domnul de la noi şi ne porunceşte să nădăjduim nu spre bogăţia care degrabă piere, ci spre Dumnezeul cel viu, ale Cărui cuvinte sīnt cuvinte curate, argint lămurit īn foc, prin care fără de minciună ne-a făgăduit nouă cele veşnice şi negrăite bunătăţi īntru a Sa īmpărăţie. Pentru nădejdea răsplătirii noastre să ne īndemnăm spre mai multă nevoinţă, ca nişte buni ostaşi ai lui Iisus Hristos; pentru că nădejdea luării de plată īn-deamnă pe ostaş spre luptă, după cum zice Sfīntul Ioan Damaschin pentru răbdătorii de chinuri: "Mucenicii Tăi, Doamne, cu credinţa īntărindu-se şi cu nădejdea īmputernicindu-se, au stricat tirania vrăjmaşului şi au dobīndit cununile".

Īn loc de aur, Īmpăratul nostru Hristos cere de la noi bunătatea cea prea scumpă, adică nefăţarnică dragoste către Dumnezeu şi către aproapele. Pentru că dragostea prin aur se īnchipuieşte de dascăli pentru marea sa cinste. Că precum aurul este mai cinstit decīt argintul, arama şi fierul, tot aşa şi dragostea este mai cinstită decīt nădejdea şi credinţa. "Şi acum rămīn acestea trei: credinţa, nădejdea şi dragostea; iar mai mare decīt acestea este dragostea" (I Cor. 13,13). Un aur ca acesta cere de la noi Dumnezeu, poruncindu-ne să-L iubim cu nefăţărnicie, nu numai cu inima crezīnd şi cu gura mărturisind, ci şi īn fapte arătīndu-I dragostea. Adică să ne punem pentru Dīnsul sufletele noastre şi să fim gata de moarte pentru dumnezeiasca lui dragoste. Pentru aceasta şi pe cei de aproape ai noştri să-i iubim aşa, precum ne īnvaţă iubitul lui Hristos Apostol Ioan Teologul, zicīnd: "Fiii mei, să nu iubim cu cuvīntul, nici cu inima, ci cu lucrul şi cu adevărul". Acest fel de dragoste se primeşte spre īnfrumuseţare de la Cel mai frumos cu podoaba decīt fiii oamenilor, de la Hristos Dumnezeul nostru.

Aşadar, Biserica dreptmăritoare prăznuieşte acest Indiction creştin īn locul celui vechi al păgīnilor, dezbrăcīndu-se de omul cel vechi cu faptele lui şi īmbrăcīndu-se īn cel nou, după chipul Celui ce l-a zidit. De aceea prăznuim anul nou aşa cum ne sfătuieşte Apostolul, zicīnd: "Īntru īnnoirea vieţii să umblăm", adică să slujim lui Dumnezeu īntru īnnoirea Duhului, iar nu īntru vechimea literei. Să prăznuim Indictionul, ascultīnd poruncile: "De veţi umbla īntru poruncile Mele şi de veţi păzi īnvăţăturile Mele şi de le veţi face, vă voi da vouă ploaie la vremea sa şi pămīntul īşi va da roadele sale. Şi voi da pace īn pămīntul vostru şi veţi izgoni pe vrăjmaşii voştri şi voi căuta spre voi şi vă voi binecuvīnta şi nu se va īngreţoşa sufletul meu de voi. Şi voi umbla īntru voi, şi voi fi vouă Dumnezeu şi voi Īmi veţi fi Mie popor, zice Domnul Dumnezeu Sfīntul lui Israel..."*

* Sīnt unii care socotesc indictioanele rīnduite de la īnceputul lumii şi le numără de la īntīiul an al zidirii lumii, dar aceasta o fac din neştiinţă. Acum īnsă se ştie că nu de la facerea lumii, ci de la aşezarea lui August s-au īnceput indictioanele, precum am arătat mai sus. Īnainte de August, īmpăratul romanilor, nu erau indictioane de la īnceputul lumii.
0

#8 Utilizator offline   BigDefender 

• PipPipPipPipPipPip

Scris 01 September 2006 - 05:16 PM

Viaţa celui īntre Sfinţi Părintele nostru
Ioan Pustnicul, Arhiepiscopul Constantinopolului
(2 septembrie)

Cel īntre sfinţi Părintele nostru Ioan a fost pe vremea īmpăraţilor Iustin, Tiberie şi Mavrichie, născut īn Constantinopol. Mai īntīi a fost lucrător de aur, bărbat dreptslăvitor, iubitor de săraci, primitor de străini şi temător de Dumnezeu. Acesta l-a primit pe un călugăr, anume Evsevie din Palestina, şi petrecea cu dīnsul. Odată, ducīndu-se el pe cale, mergea călugărul de-a dreapta lui Ioan şi, iată, un om necunoscut i-a zis: "Nu ţi se cade, Părinte, să mergi de-a dreapta celui mare!", Dumnezeu īnainte vestind spre dīnsul că i se va īncredinţa arhieria cea mare.

Auzind călugărul aceasta, a spus fericitului Eutihie, Patriarhul Constantinopolului, iar Patriarhul l-a sfătuit pe Ioan să se călu-gărească, fiind vrednic de clerul bisericesc. Stīnd la rugăciune īn biserica Sfīntului Lavrentie, i s-a īntīmplat lui că a văzut o descoperire ca aceasta: mulţime de sfinţi se veseleau īn altar şi toţi erau īmbrăcaţi cu haine albe şi strălucitoare şi cīntau o prea frumoasă cīntare; iar un oarecare a ieşit purtīnd un vas, din care, luīnd, īmpărţea la mulţimea săracilor care se adunaseră şi vasul nu se mai deşerta. Iar unul din săraci de strīmtorare striga: "Doamne, miluieşte, pīnă cīnd nu se poate deşerta această pungă!". Şi īndată punga a rămas deşartă. Această vedenie a avut-o cuviosul şi, venindu-şi īn fire, se mira de ceea ce văzuse. Aceasta, precum socotesc, īnsemna rīnduiala lui ce avea să fie şi milostivirea cea mare către săraci.

După multă vreme Eutihie, Patriarhul Constantinopolului, a murit şi cu voia lui Dumnezeu a fost ales Ioan, ca un vrednic la hirotonisire, dar nu voia, pīnă ce a văzut o vedenie īnfricoşată īn acest fel: De o parte vedea cum marea se īnălţa pīnă la cer şi era un cuptor īnfocat īnfricoşat; iar pe de altă parte, mulţime de īngeri grăind astfel către dīnsul: "Nu primeşti scaunul? Altul va fi, iar tu vei fi muncit de noi toţi". Unele ca acestea zicīndu-i īngerii cu īngrozire, s-a supus fără de voia lui şi l-au ales patriarh al Constantinopolului.

El a avut postire desăvīrşită şi viaţă curată cu toată fapta bună, pīnă la sfīrşit, lucru pe care īl mărturisesc minunile lui. Odată marea īnvăluindu-se foarte mult, Sfīntul Ioan a alinat-o, cu rugăciunea şi cu semnul Crucii. Pe un orb, anume Ioan de la Gaza, l-a luminat, punīnd pe ochii lui o părticică din trupul lui Hristos şi zicīnd: "Cel ce a tămăduit pe cel orb din naştere, Acela să te tămăduiască şi pe tine", şi īndată a văzut orbul.

Odată, cīnd era ciumă mare īn Constantinopol, cu voia lui Dumnezeu, cuviosul se ruga să-Şi īntoarcă Dumnezeu dreapta Sa mīnie. Şi a poruncit unui credincios slujitor al său să ia două vase, unul plin de pietricele mărunte, iar altul deşert, şi să stea toată ziua īn locul unde se scoteau cei morţi, şi să-i numere, mutīnd pietricelele din vasul cel plin īn cel deşert. Numărīnd slujitorul, a aflat īn prima zi trei sute douăzeci şi trei de morţi, şi a spus Sfīntului. Atunci el a proorocit că moartea va īnceta, lucru care se arăta īn fiecare zi. A doua zi, servitorul stīnd şi numărīnd īn acelaşi loc, a aflat mai puţini scoşi din cei morţi, a treia zi şi mai puţini, iar la o săptămīnă a īncetat cu desăvīrşire secera morţii năpraznice, după proorocia Sfīntului şi cu rugăciunile lui.

Īnfrīnarea lui era īn acest fel: şase zile nu gusta hrană, iar a şaptea zi gusta numai puţin din verdeţurile grădinii, din pepeni, din struguri sau din smochine. Aşa i-a fost hrana lui īn toţi anii arhieriei. De dormit dormea foarte puţin, şi atunci, şezīnd cu pieptul lipit de genunchi, īnfigīnd o andrea īntr-o lumīnare aprinsă şi cīnd ajungea focul lumīnării la andrea, cădea andreaua īntr-un lighean şi se scula. Iar de se īntīmpla să nu audă sunetul andrelei, toată noaptea următoare o petrecea fără de somn. Īn rugăciune şi īn nevoinţe multe petrecea neīncetat, luptīndu-se cu patimile. De multe ori a īntors īnapoi năvălirile barbarilor şi a izbăvit cetatea din pierzare cu rugăciunea şi cu postul. Turma sa şi-a păzit-o de vrăjmaşii văzuţi şi nevăzuţi şi era foarte milostiv; tatăl sărmanilor, hrănitorul săracilor, izbăvitorul celor năpăstuiţi şi rīvnitor de Dumnezeu, dezrădăcinīnd toată răutatea.

Odată, īntr-o zi de vineri, i s-a spus Sfīntului că dimineaţă va fi alergarea cailor şi era sīmbăta Cincizecimii. Deci a răspuns Sfīntul: "Alergarea cailor īn sfīnta zi a Rusaliilor să nu fie". Şi căzīnd īn genunchi, s-a rugat lui Dumnezeu să fie vreun semn pentru īnfricoşarea şi stricarea unui lucru ca acela, care s-a şi făcut. Pentru că, făcīndu-se adunarea la locul unde era obiceiul şi īncepīnd alergarea şi priveliştea, din văzduh s-a iscat furtună cumplită cu tunete şi fulgere, cu ploaie cu piatră mare, īncīt toţi de frică au fugit.

Mai avea cuviosul putere şi asupra duhurilor necurate pe care le izgonea din oameni. O femeie, avīnd bărbat īndrăcit, l-a dus la un sihastru īn pustie, iar acela i-a zis: "Mergi la Prea Sfinţitul Ioan, Patriarhul Constantinopolului, că acela poate să-ţi tămăduiască bărbatul!" Făcīnd aceasta, femeia şi-a cīştigat dorirea, pentru că luīndu-şi bărbatul tămăduit cu rugăciunile cuviosului, s-au dus bucurīndu-se la locul lor. Mulţi bolnavi cīştigau tămăduiri şi la multe femei se dezlegau legăturile nerodirii, cu rugăciunile lui.

Păscīnd bine cuvīntătoarea turmă pīnă la bătrīneţe, a ajuns la fericitul sfīrşit şi a trecut de la pămīnt la cereştile lăcaşuri. Īn timp ce era dus sfīntul lui trup, a venit la dīnsul, spre sărutare, Nil, slăvitul eparh, şi, plecīndu-se, l-a sărutat. Iar Sfīntul, mort fiind şi toţi văzīnd şi mirīndu-se, a şoptit oarecare cuvinte la urechea lui Nil eparhul, pe care el nu le-a spus nimănui. Deci, l-au īngropat pe el īnăuntrul altarului bisericii Sfinţilor Apostoli, ca pe un vrednic, slăvind şi binecuvīntīnd pe minunatul īntre sfinţi Dumnezeu, pe Tatăl, pe Fiul şi pe Sfīntul Duh. Amin.

Īn această zi mai pomenim şi pe cei 3680 sfinţi mucenici, care au venit de bunăvoie la chinuri pentru Hristos, īn timpul īmpărăţiei lui Diocleţian şi Maximian, din Alexandria īn Nicomidia. Pentru că, fiind ucis Sfīntul Petru, Arhiepiscopul Alexandriei, ucigaşii aceia au crezut īn Domnul cu toţi casnicii lor şi cu mulţi alţii, care s-au sīrguit să moară pentru Hristos.

Deci, luīndu-şi femeile şi copiii şi toate rudeniile, au mers īn Nicomidia şi stīnd īnaintea īmpăratului, au strigat: "Sīntem creştini!" Auzind aceasta, Diocleţian s-a tulburat si mai īntīi cu īmbunări īi īndemna să se lepede de Cel răstignit. Apoi, nesupunīndu-se ei, a poruncit ostaşilor să-i taie cu săbiile īnaintea lui şi īn prăpăstiile muntelui să-i arunce. Iar după mulţi ani se aflară cinstitele lor moaşte, prin minunile pe care le făceau, de sfinţi mucenici.
0

#9 Utilizator offline   BigDefender 

• PipPipPipPipPipPip

Scris 02 September 2006 - 04:56 PM

Viaţa şi pătimirea Sfīntului Sfinţitului Mucenic Antim,
Episcopul Nicomidiei, şi a celor īmpreună cu dīnsul
(3 septembrie)

Cetatea Nicomidia a fost moştenirea Sfīntului Antim, care din tinereţe avea obiceiurile bărbatului desăvīrşit. Cu floarea tinereţii sale aducea rodul cel copt al nerăutăţii, crescīnd cu trupul, īmpreună creştea şi cu duhul şi, ajungīnd la vīrstă majoră, a covīrşit pe toţi cu faptele bune. Trupul lui era potolit, duhul smerit, zavistia dezrădăcinată, mīnia īntru dīnsul nici urmă nu arăta, iuţimea nici se auzea vreodată, lenevirea izgonită, īmbuibarea nu avea īntru dīnsul loc, ci īnfrīnare īntru toate, dragoste şi pace cu toţi, bună īnţelegere īntre toţi, iar sīrguinţa lui pentru slava lui Dumnezeu se arăta īnaintea tuturor.

Vieţuind el o viaţă aşa de īmbunătăţită, s-a făcut vrednic de rīnduiala preoţească, īn care calea cea mīntuitoare săvīrşea cu lucrul şi cu cuvīntul, īnvăţīnd pe toţi rugăciunea cea gīnditoare de Dumnezeu şi osteneala cea folositoare. Apoi Sfīntul Chiril, păstorul Bisericii Nicomidiei, murind, s-a ridicat īn scaun Antim, a cărui ale-gere vrednică a fost mărturisită de sus, strălucind o lumi-nă cerească īn biserică īn vremea hirotonisirii şi oarecare glas dumnezeiesc auzindu-se.

Deci, primind rīnduirea Bisericii Nicomidiei, ca un bun cīrmaci īn mijlocul valurilor mari a păzit īntreaga corabie de īnecare. Căci deşi mulţi creştini erau īnecaţi īn mare pentru Hristos, nu s-au afundat īn apele păgīnătăţii, nu i-a īnecat pe ei viforul īnchinării de idoli, nici nu i-a īnghiţit adīncul iadului cel mai dedesubt, ci s-au aflat īn limanul ceresc cel lin şi neīnviforat prin povăţuirea şi cīrmuirea lui Antim, păstorul lor.

Acest bun păstor a adus lui Dumnezeu, prin cununile muce-niceşti, nu toată turma sa, īnsă puţini au rămas īn viaţă. Pentru că era mare prigoană asupra creştinilor de la īnchinătorii de idoli īn toate părţile Răsăritului şi mai ales īn Nicomidia, unde vieţuiau atunci păgīnii īmpăraţi Diocleţian şi Maximian. Dar Sfīntul Antim īi īnvăţa şi īi īntărea pe toţi spre nevoinţă mucenicească, zicīnd: "Acum se cade să ne arătăm noi creştini. Acum este vremea ne-voinţei, acum să stea cu vitejie la luptă cel ce este ostaş al lui Iisus Hristos. Aici să pătimim puţin pentru Hristos Cel ce a pătimit mult pentru noi. Aici să-L mărturisim pe El īnaintea oamenilor, ca acolo El să ne mărturisească pe noi īnaintea Tatălui Său cel ceresc. Aici să-L preamărim pe El īnaintea oamenilor, ca acolo El să ne preamărească pe noi īnaintea īngerilor Săi. Deci să-L preamărim pe Dumnezeu īn trupurile noastre, dīndu-ne pe noi la bătăi. Să murim vremelnic, ca să fim veşnic vii. Să nu ne temem de chinuitorii care ne ucid, că de ne vor ucide aici pe noi, de cea mai fericită viaţă ne vor fi nouă pricinuitori. Capul tăiat īl īncununează cu cunună nestricăcioasă dreapta Punătorului nostru de nevoinţă. Mădularele cele sfărīmate se vor lumina ca soarele īn īmpărăţia Lui. Bătăile pe care le luăm, veşnică răsplătire ne vor īnmulţi nouă, iar īnroşirea prin sīnge ne va duce pe noi īn cămara Mirelui ceresc. Deci să răbdăm pīnă la sīnge, ca să fim privelişte īngerilor şi oamenilor".

Cu aste cuvinte şi cu altele asemenea cu acestea īntărindu-şi turma Sfīntul Antim, o! cīt de mulţi credincioşi s-au dat cu īndrăzneală pe sine singuri la chinurile cele amare pentru prea dulcele Iisus, Domnul lor! Unii din cei mai fierbinţi cu credinţa, rīvnind după Dumnezeu, au arătat o īndrăzneală ca aceasta: Cīnd a ieşit porunca īmpărătească pentru uciderea creştinilor scrisă pe hīrtie şi a fost citită īn mijlocul cetăţii Nicomidia, apoi a fost pironită īn zid la loc de privelişte, Sfīntul Antim a mărturisit pe Hristos īnaintea tuturor şi a rupt acea poruncă de pe zid şi a sfărīmat-o, ocărīnd cu mare glas păgīnătatea. Atunci mai īntīi Antim s-a arătat mucenic īn Nicomidia.

După aceasta, mai mulţi din boieri şi dintre marii slujitori ai casei īmpărăteşti īncepură a mărturisi pe Hristos pe faţă, spunīnd că ei sīnt creştini. Unii ca aceştia au fost Dorotei, Mardonie, Migdonie, Petru, Indis şi Gorgonie, cu alţi mulţi īnsoţitori ai lor, care se dădeau pe sine la chinuire pentru Hristos, şi dintre care nu puţini au ucis chinuitorii prin diferite feluri de morţi.

Īn aceeaşi vreme, spre mai grele scīrbe ale creştinilor, s-a īntīmplat un lucru de acest fel. Nu se ştie de unde s-au aprins palatele īmpărăteşti şi o mare parte a lor a ars, lucru pe care păgīnii l-au pus asupra creştinilor, zicīnd că ei le-au aprins din ură. Atunci mīnia īmpărătească s-a aprins foarte tare şi răcnea mai mult decīt o fiară cumplită, īnghiţind pe creştini. Căci erau grămezi mari de creştini tăiaţi de săbii, şi alţii arşi de foc. Dar şi singuri dintre credincioşi, cei mai mulţi bărbaţi şi femei, văzīnd moartea de neīnlăturat ce se grămădea asupra altora, asemenea şi asupra lor, se aruncau pe ei īnşişi īn foc ca īntr-o apă rece, aprinzīndu-se cu dumnezeiască dragoste; iar cealaltă mulţime de popor creştinesc era legată de chinuitori, pusă īn luntre şi īnecată īn adīncul mării. Şi nu numai trupurile celor vii, ci şi trupurile mucenicilor celor morţi cu cinste īngropate, īmpărăteasca mīnie cea neīmblīnzită a poruncit să le dezgroape din pămīnt şi să le arunce īn mare, ca nu cumva să se cinstească de către creştinii rămaşi. Atīt era de mare prigoana, īntre care Sfīntul Antim era tīrīt mai īntīi decīt toţi, ca un mieluşel spre junghiere, pentru că lupii se sīrguiau să-l rupă mai īntīi pe păstor, apoi să īnghită turma. Dar dumnezeiasca purtare de grijă şi acoperire īl păzea pe Antim īntr-un sat oarecare ce se numea Seman, ca mai īntīi oile sale cuvīntătoare să le trimită la Dumnezeu şi după aceea să meargă şi el, pecetluind Biserica Nicomidiei cu vărsarea sīngelui credinţei sale. Atunci şi pe cei douăzeci de mii de sfinţi i-au ars īn biserică, īn ziua naşterii lui Hristos, iar rămăşiţele turmei lui erau īnchise īn temniţă pe care sfīntul īi īnvăţa şi īi īntărea prin desele sale scrisori trimise lor īn taină.

Măcar că nu era la ei cu trupul, căci era depărtat de dīnşii pentru o vreme, după dumnezeiasca poruncă, dar cu duhul se afla prin temniţe līngă dīnşii şi le punea īnainte masă duhovnicească prin scrisorile sale. Oile se luptau la arătare, iar păstorul se lupta īn taină cu lupii. Nu se ascundea sfīntul temīndu-se de munci, căci pe cei mai slabi īi sprijinea cu īnvăţătura şi cu rugăciunea, pe cei neputincioşi īi īntărea, pe cei fricoşi īi făcea īndrăzneţi, pīnă ce avea să-i pună pe toţi īnaintea lui Hristos, apoi şi pe sine urma să se dea la aceleaşi munci.

Prin tăinuita lui īntărire, unul din cei credincioşi, anume Zinon, fiind ostaş, a mustrat īnaintea tuturor pentru păgīnătate pe īmpăratul Maximian, căci era īn Nicomidia, aproape de locul cel de privelişte, o capişte a zeiţei păgīne, pe care o cinstea foarte mult acolo. La acea zeiţă aducea multă jertfă Maximian cu oastea sa şi cu tot poporul, īnchinīndu-se idolului. Īn acea vreme a praznicului urīt de Dumnezeu, Zinon, stīnd la un loc īnalt, a strigat cu voce tare către īmpărat: "Te amăgeşti, īmpărate, īnchinīndu-te pietrei celei fără suflet şi lemnului celui mut, pentru că aceasta este īnşelăciune diavolească, care duce īn pierzare pe īnchinătorii săi. Să cunoşti, Maximiane, şi să īntorci ochii tăi spre cer şi pe cei dinăuntru. Vezi şi din zidirea prealuminată, ce fel este Făcătorul. Cunoaşte-l din făpturi. Īnvaţă să cinsteşti pe acest Dumnezeu care nu binevoieşte īn sīngele celor junghiate şi īn puturosul fum al necuvīntătoarelor dobitoace ce se ard, ci binevoieşte īn sufletele curate şi īn inima cea curată a zidirii".

Auzind Maximian acestea, a poruncit ca Zinon să fie prins şi bătut cu pietre peste faţă şi peste gură pentru acele cuvinte īndrăzneţe către īmpărat. Aşadar, l-au prins şi l-au lovit peste dinţi de i-au stricat chipul şi i-au sfărīmat limba care mărturisea pe Hristos. Apoi, fiind īncă viu, l-au scos din cetate, tăindu-i sfīntul cap, după porunca īmpăratului.

Īn acea vreme, Sfīntul Antim a trimis pe diacon de la locul īn care era ascuns, cu scrisorile sale la Dorotei şi la toţi cei ce şedeau īn temniţă, care erau īnchişi cu dīnsul pentru Hristos, īndemnīndu-i la răbdare, ca să moară veselindu-se pentru dătătorul de viaţă, Domnul tuturor.

Pe acest diacon l-au prins păgīnii şi l-au dus īnaintea lui Maximian īmpăratul, cu scrisorile Sfīntului Antim trimise la mucenici, pe care luīndu-le īmpăratul, le-a citit şi a aflat scris acolo ceea ce nu era plăcut lui. Căci era scrisă acolo īnchinăciune iubită de la sfīntul, milostivire osīrdnică, sfătuire părintească, īnvăţătură păs-torească, binecuvīntare arhierească pentru nevoinţa mucenicească şi īntărire spre călcarea idolilor.

De acestea toate mīniindu-se īmpăratul, a poruncit ca toţi să fie scoşi din temniţă şi să fie aduşi īnaintea judecăţii sale, spre care ei căutīnd cu ochi mīndri şi cu faţă de fiară i-a ocărīt mult, apoi a poruncit să se citească scrisoarea lui Antim, spre ocara şi mustrarea lor, zicīnd: "Voi credeţi īn īnşelătoarele chinuri ale acestui om rău şi ascultaţi īndărătnica lui īnvăţătură, iar nu porunca cea īm-părătească?" Auzind ei scrisoarea citită şi văzīnd pe diaconul lui Antim, s-au bucurat mult şi au vărsat lacrimi de bucurie urīnd sănătate diaconului care stătea departe cu privire luminoasă, cu faţă veselă şi cu cap plecat, zugrăvind īn inimile lor cuvintele Sfīntului Antim care se citeau spre mustrarea lor.

Īmpăratul a zis către diacon: "Spune-ne de unde ai venit, cine ţi-a dat aceste scrisori care īndărătnicesc poporul şi unde se ascunde cel ce te-a trimis pe tine?" Iar diaconul, deschizīnd gura sa plină de dar, a īnceput a grăi aşa: "Cel ce trimite aceste scrisori este păstor".

Dar stīnd departe de la turmă, o īnvaţă prin scrisori şi o īndeamnă spre dreapta credinţă, mai ales cīnd aude despre năvălirea lupilor celor mulţi asupra turmei celei cuvīntătoare. Atunci cu mare glas spune oilor ce trebuie să facă şi le spune de la Cel mai īntīi păstor cuvintele acestea: "Nu vă temeţi de cei ce ucid trupul, iar sufletul nu-l pot ucide. Această scrisoare o aduc eu acestei turme a lui Hristos şi o arăt, iar unde este el acum nu voi spune, pentru că mare nebunie ar fi de m-aş face vīnzătorul păstorului meu de la care mult folos se primeşte, care şi fără să mai zic eu ceva, īnvăţătura lui degrabă va fi arătată, căci nu poate cetatea să se ascundă stīnd deasupra muntelui.

De aceste cuvinte īndrăzneţe mīniindu-se prigonitorul, a osīndit pe sfīntul diacon la moarte. Numele lui era Teofil. Mai īntīi īi tăiară limba cea dulce grăitoare. Apoi, lovindu-l cu pietre şi cu săgeţi rănindu-l, l-au ucis. După aceasta pe mucenicii de faţă pu-nīndu-i la judecată, a poruncit să-i piardă īn multe feluri. Sfīntului Dorotei să-i taie capul, pe Mardonie cu foc să-l ardă, pe Migdonie să-l arunce de viu īn groapă şi să-l acopere cu pămīnt, iar lui Gorgonie, Indis şi Petru, legīndu-le cīte o piatră de moară la grumaji, să-i arunce īn mare şi pe toţi ceilalţi să-i omoare cu diferite morţi, care prin răbdarea a felurite chinuri toţi s-au īnălţat la Domnul. Iar trupurile mucenicilor aruncate īn mare, pescarii cu mrejele le-au tras afară, pe care o fecioară, pe nume Doamna, le-a īngropat. Fiind īnştiinţaţi păgīnii de aceasta, au ucis-o şi pe ea cu sabia pe cīnd se ruga deasupra moaştelor sfinţilor.

Īn aceeaşi vreme şi Eftimie, cel ce prin īnvăţătura sa pe mulţi i-a adus la mărturisirea lui Hristos spre mucenicească nevoinţă, acolo iarăşi īn Nicomidia, după felurite munci, prin sabie şi-a luat sfīrşitul. Apoi, după cei mulţi, a sosit şi vremea Sfīntului Antim ca să pătimească pentru mărturisirea lui Iisus Hristos.

Ascunzīndu-se el īn satul Seman şi semănīnd īn taină cuvīntul lui Dumnezeu şi credinţa īn Hristos Domnul īnmulţind-o, s-a īnştiinţat de dīnsul Maximian şi īndată a trimis douăzeci de ostaşi călări să-l prindă. Ajungīnd ei la satul acela, i-au īntīmpinat Sfīntul Antim şi pe el īnsuşi l-au īntrebat despre dīnsul: "Unde se află Antim, īnvăţătorul creştinesc?" Iar el, luīndu-i pe ei, i-a dus īn ca-sa sa, zicīndu-le: "Vă voi spune vouă de Antim şi vi-l voi da pe el īn mīinile voastre, numai să vă odihniţi puţin de cale". Şi le-a pus īnainte mīncare şi le-a făcut ospăţ după putere, hrănindu-i cu dra-goste. Apoi s-a arătat pe sine că el este Antim. "Eu sīnt, a zis el, cel pe care īl căutaţi. Luaţi-mă şi mă duceţi la cel ce v-a trimis!" Auzind ostaşii aceasta, s-au mirat şi se ruşinau să caute la cinstitele lui cărunteţe, văzīnd primirea cu dragoste şi ospătarea făcută de dīnsul. Apoi se gīndeau că nu spre binele vieţii acesteia īl vor duce la īmpărat pe acest om bun şi nevinovat, ci la cel mai de pe urmă rău şi la moarte sigură īn urma cumplitelor munci. De acest lucru fiindu-le jale şi ruşine īnaintea feţei Sfīntului Antim, īi ziseră: "Nu te vom lua cu noi, ci te sfătuim să te ascunzi, iar nouă ne este destul să spunem īnaintea lui Maximian că am căutat pretutindeni īmprejurul Nicomidiei pe Antim şi nu l-am aflat!" Īnsă Antim, care păzea cu sfinţenie poruncile Domnului, īi īnvăţa să grăiască ade-vărul, nevrīnd să spună minciună pentru dīnsul.

Deci aceasta şi dorind, să moară pentru Hristos, a mers pe cale cu dīnşii. Mergīnd īmpreună, le grăia lor cuvīntul lui Dumnezeu, īnvăţīndu-i credinţa īn Domnul nostru Iisus Hristos. Şi nu a căzut īn deşert sămīnţa cuvīntului semănată de el, ci pe pămīnt bun a nimerit; pentru că s-a īnrădăcinat īn inimile lor şi a răsărit şi a crescut prin desăvīrşirea credinţei. Iar cīnd au ajuns la un rīu, a făcut sfīntul rugăciune pentru ei şi i-a botezat īn numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfīntului Duh. Apoi iar īncepură pe cale a vorbi cuvīnt folositor de suflet pīnă au ajuns la cetate. Deci, intrīnd Sfīntul Antim īn cetate, au spus despre dīnsul lui Maximian, iar el a poruncit ca să-l aducă legat īnaintea lui.

Īn acest fel a stat sfīntul īnaintea prigonitorului avīnd mīinile legate la spate, căci aşa se cădea să stea legat pentru dreptate, ca un tīlhar īnaintea judecăţii păgīnilor. Mintea īnsă o avea īndreptată spre cer, de acolo nădăjduind ajutor. Apoi a poruncit prigonitorul ca toate uneltele gătite spre muncire să fie aduse, vrīnd mai īnainte să īnfricoşeze pe Antim prin vederea acelora ca, văzīndu-le, să cu-noască ce are să pătimească şi temīndu-se, să se plece la voia cea īmpărătească. Apoi a īnceput a-l īntreba, zicīnd: "Tu eşti Antim care te rătăceşti după un om prost ce se zice Hristos şi duci după tine, īn aceeaşi rătăcire, poporul cel simplu, amăgindu-i şi īn-dărătnicindu-i să se īmpotrivească poruncii noastre īmpărăteşti, iar pe zeii noştri cu nenumărate deosebiri să-i hulească şi să-i ocărască?"

Iar el, netemīndu-se de uneltele puse de faţă şi de cuvintele muncitorului, a zis: "Să ştii, īmpărate, că la această īntrebare a ta n-aş fi răspuns nimic de nu m-ar fi sfătuit dumnezeiescul Apostol, care ne īnvaţă să fim gata īntotdeauna spre tot răspunsul către cel ce ne īntreabă cuvīnt pentru credinţa noastră. Căci ne-a făgăduit Dumnezeu să ne dea gură şi īnţelepciune, căreia nimeni nu i se va putea īmpotrivi, şi nu-i vor putea răspunde cei ce ne vor sta nouă īmpotrivă. Eu mai īntīi am rīs de idolii voştri pe care īi numiţi dumnezei, iar acum rīd de marea ta nebunie, că ai nădăjduit să mă rupi de Ziditorul meu, care şi pe tine, zidire a Sa nemulţumitoare, te-a cinstit cu chipul Său. Pentru ce m-ai adus legat la a ta judecată şi uneltele tale de chinuire le-ai pus īnaintea ochilor mei? Voieşti cu acestea să mă īnfricoşezi, ca temīndu-mă, să mă supun poruncii tale fără Dumnezeu? Nu vei putea să īnfricoşezi cu acestea pe cel ce singur caută să moară pentru Domnul său. Să le pui pe acestea īnaintea celor ce sīnt nerăbdători şi fricoşi, cărora le este mare mīngīiere viaţa aceasta vremelnică, iar pierderea vieţii acesteia vremelnice le este mare chin. Pe aceia să-i īnfricoşezi cu acestea, iar nu pe mine. Că mie acest trup de pămīnt şi această viaţă vremelnică īmi sīnt ca nişte grele legături şi temniţă, căci nu lasă sufletul meu să treacă la doritul Dumnezeu; iar ale tale īngroziri, pedepsele şi muncile īmi sīnt mai primite decīt toată dulceaţa, că ele au ca urmare moartea care mă va dezlega din trupeştile legături şi mă va trimite acolo unde este toată dorirea mea".

Acestea zicīndu-le Sfīntul Antim, a poruncit prigonitorului să-l bată cu pietre peste grumaz, iar el, primind aceasta cu mul-ţumire ca pe un īnceput al pătimirii pentru Hristos şi ca pe o tre-ime a cununilor, dorea cele mai mari bătăi, vrīnd să moştenească mai bună răsplătire. Pe de o parte rīzīnd şi batjocorind pe chi-nuitor, iar pe de altă parte mīniindu-l, ca cu mai mari bătăi să po-runcească a-l munci, repeta acest cuvīnt proorocesc: "Idolii, care nu au făcut cerul şi pămīntul, să piară!"

Aceste cuvinte au pătruns īn inima chinuitorului şi a poruncit să i se găurească picioarele cu ţepuşi de fier. Dar şi acea muncă era veselia sfīntului pentru că, bucurīndu-se, lăuda pe Dumnezeu Care l-a īnvrednicit a răbda unele ca acestea pentru numele lui Hristos. Apoi Maximian a poruncit să se aştearnă pe pămīnt hīrburi ascuţite şi punīnd pe sfīntul gol peste ele, a poruncit să fie bătut cu toiege, ca īndată durerea să străbată inima lui, de deasupra din bătaia toiegelor, iar de dedesubt din ascuţirea hīrburilor. Dar el şi atunci, nedeznădăjduindu-se de biruinţa sa asupra chinuitorului, cīnta astfel: "Mulţumesc Ţie, Doamne, Īmpărate al veacurilor, că m-ai īncins cu putere spre război, īmpiedicat-ai pe toţi cei ce se sculau asupra mea sub mine; vrăjmaşii mei au fugit şi pe cei ce mă urăsc pe mine i-ai pierdut".

După aceasta altă muncă a scornit chinuitorul. A pus īn pi-cioarele lui īncălţăminte de aramă arsă īn foc pīnă s-a īnroşit. Ci oarecare dumnezeiesc dar de sus a urmărit pe pătimitorul, īntă-rindu-l īn chinuri; şi a auzit un glas, făcīndu-i cununa de grabă şi făcīnd veselie inimii lui. Din acea dumnezeiască mīngīiere, a īn-ceput, la arătare, a nu băga de seamă la chinuri, ca şi cum nu ar fi suferit nici o durere şi zīmbea cu faţa veselindu-se. Iar chinuitorul, văzīnd aceasta, īnnebunea mai mult şi zicea că este vrăjitor şi cu farmece biruieşte puterea focului arzător. Apoi īntreba pricina pentru care se veseleşte, fiind īntr-un chin ca acesta. Iar el a zis: "Pentru aceasta sīnt bucuros, că chinurile acestea de acum īmi sīnt nădejde īncredinţată de bunătăţile cele făgăduite. Degrabă voi birui mīnia ta cea deşartă şi pe idolii tăi īi voi arăta mult mai nepu-tincioşi decīt puterea omenească şi te vei căi de bucuria ta īn veci, dar fără de folos. Nu te vei duce mai īntīi din viaţa aceasta pīnă ce nu te vei osīndi īn veşnica pierzare".

Cu aceste cuvinte mai tare aprinzīndu-se īmpăratul, a poruncit să lege pe sfīntul de o roată şi īntorcīnd cu dīnsul roata să ardă trupul lui cu foc. Dar cīnd slujitorii īncepură să īmplinească această poruncă, legīnd pe Antim de roată şi foc punīnd dedesubt, deodată au căzut ca morţi, căci a stat roata şi s-a repezit focul spre dīnşii şi i-au ars şi au mărturisit īnaintea chinuitorului, zicīnd: "Cīnd am īnceput a īntoarce roata şi a arde dedesubt pe cel legat, s-au arătat aproape de noi trei bărbaţi purtători de lumină, zicīnd: ® Nu te teme, robule al lui Dumnezeu, Antime! Ż Căutīnd el spre noi, a căzut frica pe noi şi focul de sub roată īn faţa noastră s-a īntors şi ne-a vătămat". Acestea auzindu-le, chinuitorul s-a mirat mult şi toate acestea le-a socotit farmece. Apoi, scoţīnd de pe roată pe sfīntul Antim, īl īngroziră cu tăiere de sabie de nu va jertfi idolilor. Iar mucenicul, auzind de tăiere de sabie, s-a bucurat şi s-a rugat lui Dumnezeu dinadins să-l trimită cu izbīndă mai degrabă la turma sa care mai īnainte de el prin mucenicie s-a suit la cer, ca să poată zice: "Iată eu şi pruncii care mi i-ai dat, Doamne!"

Mai īntīi păgīnul a poruncit să-l ducă īn temniţă legat cu lanţuri de fier. Ducīndu-l, Sfīntul lăuda şi binecuvīnta pe Dumnezeu pentru toate, apoi deodată a strălucit peste el o lumină din cer şi s-au sfărīmat lanţurile care īl legau. Slujitorii care īl duceau au căzut de frică, iar el, ridicīndu-i, le zicea lor să-şi īndeplinească porunca. Ajungīnd la temniţă, sfīntul a intrat īntre făcătorii de rele şi īntre tīlharii care şedeau acolo şi, intrīnd, se veselea ca la un ospăţ mare sau ca la o nuntă, căci punīnd īnaintea lor duhov-nicească hrană a cuvīntului lui Dumnezeu şi gătindu-le băutura dreptei măriri, i-a cīştigat pe toţi lui Hristos şi i-a īmpreunat cu Biserica, īnvăţīndu-i credinţa şi lucrurile bune. Tot acolo īn acea temniţă i-a născut pe ei prin baia botezului şi a fost temniţa biserică luminată, plină de Duhul Sfīnt, unde, şezīnd, ziua şi noaptea aducea jertfă de laudă lui Dumnezeu.

Īnştiinţīndu-se de aceasta Maximian, a poruncit să-l aducă pe Sfīntul Antim īnaintea sa şi a īnceput a-l īndemna cu īmbunări spre īnchinarea la dumnezeii lor, făgăduindu-i să-l facă mai mare decīt toţi cei ce jertfesc idolilor. Dar el, prin obişnuita sa īndrăzneală, a răspuns īmpăratului: "Mai īnainte de cuvintele tale sīnt şi eu preot īncepător īntre dumnezeieştii preoţi şi preot al lui Hristos, īntīiul īncepător al păstorilor, care S-a īmbrăcat īn trupul meu şi S-a pogorīt la mine pentru mine. Acela S-a făcut lui Dumnezeu-Tatăl jertfă pentru popoare, a murit pe Cruce, s-a pogorīt şi a īnviat īn a treia zi şi la ceruri cu slavă S-a īnălţat, ridicīnd cu Sine pe toţi cei ce cred īntr-īnsul. Aceluia Īi sīnt preot şi Aceluia pe sine-mi mă aduc jertfă vie, iar a voastră jertfire şi jertfă şi idolii voştri īntuneric sīnt şi īntru īntunericul cel veşnic vor merge".

Auzind acestea, chinuitorul l-a osīndit la moarte şi mergea sfīntul la moarte plin de bucurie. "Acum este, zicea el, vremea veseliei mele, acum este cīştigarea dorinţei mele, acum mi se deschide uşa vieţii veşnice, ca ieşind din trup să intru la Domnul şi să mă satur cīnd mi se va arăta slava Lui". Ajungīnd la locul īn care avea, prin vremelnică moarte, să treacă la viaţa cea nesfīrşită a cerut vreme de rugăciune şi īndestulat rugīndu-se şi-a plecat sfīntul său cap pe care i l-au tăiat cu securea, după porunca īmpăratului. Aşa a luat sfīrşit mucenicia sa pentru Hristos, la 3 septembrie. Iar pe īnnoptate, mergīnd oarecare din credincioşi īn taină, au luat mult pătimitorul lui trup şi l-au īngropat cu cinste, slăvind pe Prea Sfīnta Treime, pe Tatăl, pe Fiul şi pe Sfīntul Duh, pe unul Dumnezeu, Căruia se cuvine slava īn veci. Amin.
0

#10 Utilizator offline   BigDefender 

• PipPipPipPipPipPip

Scris 03 September 2006 - 03:58 PM

Viaţa Sfīntului Prooroc Moise,
văzătorul de Dumnezeu
(4 septembrie)

Murind Iosif īn pămīntul Egiptului, neamul lui Iacov, tatăl lui, nu după multe sute de ani s-a īnmulţit atīta, īncīt tot pămīntul acela s-a umplut de poporul israelit, iar la războaie puteau să fie dintr-īnşii cīte şase sute de mii de bărbaţi. Atunci īmpăratul Egiptului, temīndu-se ca nu cumva, sfătuindu-se cu vrăjmaşii lor, să piardă pe egipteni de pe pămīnt, a poruncit dregătorilor săi să chinuiască pe poporul lui Israel īn toate chipurile şi cu slujbele şi cu bătăile. Pentru că din sudorile lor cele cu multă osteneală au zidit nişte cetăţi nu atīta pentru trebuinţă, cīt pentru mărire deşartă şi pentru ca pīnă īn sfīrşit să īmpuţineze neamul evreilor. Īnsă pe cīt īi chinuia şi-i muncea mai mult, pe atīta ei se īnmulţeau, pentru că nu putea să-i īmpuţineze oamenii, pe aceştia pe care Dumnezeu a voit a-i īnmulţi şi a-i mări. Şi deşi īmpăratul poruncea moaşelor egiptene ca pe tot pruncul evreiesc ce se năştea parte bărbătească să-l ucidă, moaşele, temīndu-se de Dumnezeu, pe partea bărbătească o cruţa. Atunci īmpăratul a dat poruncă īn tot pămīntul Egiptului, ca oricine va vedea prunc evreu, parte bărbătească, să-l ia şi să-l arunce īn rīu.

Īn acea vreme era un om din seminţia lui Levi, anume Avram, avīnd femeie din aceeaşi seminţie - anume Iohabeta. Aceştia, mai īnainte de acea vreme, au născut un fiu, Aaron, şi o fiică, Mariami.

Īn acea vreme singură şi cumplită cīnd se ucideau pruncii, născu un prunc, parte bărbătească, pe care văzīndu-l foarte frumos, plīngea pentru dīnsul. Ştiind porunca īmpărătească, de a ucide pe toţi pruncii neamului evreu, l-au ascuns pe el la dīnşii trei luni. Şi de vreme ce nu mai puteau să-l ascundă pe el, mama sa i-a făcut un sicriaş de papură, l-a uns cu răşină şi cu smoală, a pus pruncul īntr-īnsul şi l-a aşezat pe el īn margine līngă fluviul Nil. Şi păzea sora lui de departe ca să ştie ce i se va īntīmpla pruncului.

După rīnduiala lui Dumnezeu s-a pogorīt atunci fiica lui faraon ca să se scalde īn Nil, iar slujnicele ei umblau pe līngă apă şi văzīnd un sicriaş īn margine, a trimis o slujnică de l-a luat. Deschizīndu-l, a văzut un prunc frumos plīngīnd īn sicriaş şi fiindu-i milă de el fiicei lui faraon, a zis: "Acesta este dintre pruncii evreieşti". Vrīnd să-l aibă pe el de fiu, a poruncit să-i caute o doică. Deci, scrie Iosif Flavius, i s-au adus multe doici egiptene şi n-a voit pruncul să sugă din pieptul lor. Atunci s-a apropiat Mariami de fiica lui faraon, căreia īi şi slujea, şi i-a zis: "Dacă voieşti, stăpīnă, să-ţi chem ţie o femeie hrănitoare de la evrei, ea va hrăni pruncul". Şi i-a zis ei fiica lui faraon: "Mergi şi cheamă!" Şi ducīndu-se copiliţa, a chemat pe mama pruncului. Şi a zis către dīnsa fiica lui faraon: "Păzeşte-mi pruncul acesta şi mi-l hrăneşte, iar eu īţi voi plăti ţie".

Deci a luat femeia pruncul pe mīini şi īndată, cu dragoste, s-a alipit de dīnsa ca de mama sa, iar ea l-a hrănit. Apoi, după ce a crescut pruncul, l-a dus pe el la fiica lui faraon, care īl iubea foarte mult, fiindcă pruncul era foarte frumos, şi l-a rugat pe tatăl său ca să-i fie ei īn loc de fiu. Şi i-a pus lui numele de Moise, zicīnd: "Din apă l-am scos pe el", pentru că "Moise" īn egipteană īnseamnă "apă". Se scrie despre dīnsul īn istorii vechi că odată l-a dus pe el fiica lui faraon la tatăl său. Jucīndu-se cu copilul, faraon a pus pe capul lui coroana cea īmpărătească pe care era cioplit un idol mic. Iar pruncul, apucīnd coroana de pe cap, a aruncat-o la pămīnt şi a călcat-o cu picioarele, lucru pe care l-a văzut īmpăratul şi cei ce erau līngă dīnsul. Un preot bătrīn care avea īnştiinţare de la vră-jitori că atunci cīnd se va naşte povăţuitorul poporului israelitean multe pedepse va lua Egiptul, l-a sfătuit pe faraon să poruncească să ucidă pe pruncul acela, ca nu cumva, crescīnd, să aducă vreo primejdie asupra pămīntului lor. Dar Domnul, vrīnd să-Şi īmpli-nească voia Sa după rīnduială, au grăit alţii īmpotrivă, cum că pruncul cel fără de răutate a făcut aceasta din neştiinţă.

Vrīnd să ispitească ştiinţa şi răutatea lui, aduseră la dīnsul un cărbune aprins pe care, luīndu-l, l-a băgat īn gură şi şi-a ars limba, pentru aceea era zăbavnic la limbă. Iar după ce a mai crescut, a pus līngă dīnsul fiica lui faraon filosofi aleşi egipteni ca să-l īnveţe toată īnţelepciunea. Şi era copilul isteţ la minte, īntrecīnd īn puţină vreme pe dascălii săi, fiind iubit īmpăratului şi tuturor celor din palatele īmpărăteşti. Iar cīnd a fost īnştiinţat de neamul său că era evreu, a īnceput a cunoaşte pe unul Dumnezeu care este īn ceruri Ziditorul a toată făptura, pe care evreii īl cinsteau, iar de pă-gīnătatea egipteană se īngreţoşa.

Scriu unii că atunci cīnd năvăliseră etiopienii asupra Egiptului, Moise, fiindcă devenise bărbat desăvīrşit, a fost ales de toţi egiptenii să fie povăţuitor oştilor, care au şi bătut pe etiopieni cu vitejia sa. Şi pentru această vitejie īmpăratul Egiptului, īn loc să-i arate dragoste, l-a urīt pe el, pentru că unii dintre jertfitorii egipteni prooroceau după magia lor că acesta va să aducă primejdii asupra Egiptului şi sfătuiau pe īmpărat să-l ucidă. Ascultīndu-i, īmpăratul a gīndit să ucidă pe Moise, īnsă nu a făcut aceasta degrabă, nevrīnd să mīhnească pe fiica sa, dar căuta pricină asupra lui şi vreme potrivită.

Īn zilele acelea, ieşind Moise la fraţii săi, la fiii lui Israel şi cunoscīnd durerea lor, a văzut pe un egiptean bătīnd pe un evreu. Căutīnd īncoace şi īncolo, n-a văzut pe nimeni şi, ucigīnd pe acel egiptean, l-a ascuns īn nisip. Apoi, ieşind a doua zi, a văzut doi bărbaţi evrei bătīndu-se şi a zis celui ce năpăstuia pe celălalt: "Pen-tru ce-l baţi tu pe aproapele tău?" Iar el a zis: "Cine te-a pus pe tine mai mare şi judecător peste noi? Oare, voieşti să mă ucizi şi pe mine aşa cum ai ucis ieri pe egipteanul acela?" Şi s-a temut Moise, auzind că nu s-a tăinuit uciderea cea făcută. Deci a auzit faraon de pricina aceasta şi īncerca să-l ucidă pe Moise. Şi s-a dus Moise de la faţa lui faraon şi s-a sălăşluit īn pămīntul Madiamului, dar, ostenind pe cale, a şezut līngă o fīntīnă. Şi iată şapte fiice ale lui Iotor, preotul Madiamului, păscīnd oile tatălui lor, veniră la fīntīnă şi, scoţīnd apă, turnau īn jghiaburi ca să adape oile.

Venind păstorii de la alte oi le izgoneau pe ele. Apoi, sculīndu-se, Moise le-a apărat de acei păstori, le-a turnat lor apă şi le-a adăpat oile. De aceasta au spus fiicele tatălui lor Iotor, zicīnd: "Un om egiptean ne-a apărat pe noi de păstori şi ne-a adăpat oile noastre". Iar Iotor a primit pe Moise īn casa sa şi i-a dat lui de fe-meie pe Semfora, fiica sa, şi cu dīnsa a născut doi fii; pe cel dintīi l-a numit Girsam, zicīnd "că nemernic sīnt īn pămīnt străin"; iar pe celălalt l-a numit Eliazar, zicīnd "că Dumnezeul părintelui meu este ajutătorul meu şi m-a izbăvit din mīinile lui faraon".

După trecerea a multe zile a murit īmpăratul Egiptului şi au suspinat fiii lui Israel īn Egipt de greutăţi şi au strigat şi s-a suit la Dumnezeu strigarea lor de īmpilare. A auzit Dumnezeu suspi-nul lor şi şi-a adus aminte de aşezămīntul Său cel făcut cu Avraam, cu Isaac si cu Iacob şi, căutīnd Dumnezeu spre fiii lui Israel, a voit să-i izbăvească pe ei.

Iar Moise păştea oile lui Iotor, socrul său, şi mīna oile la pă-şune şi a mers īn muntele Horeb. Aici i s-a arătat lui īngerul Domnului īn văpaia focului din rug. Şi vedea Moise că rugul ardea cu foc şi nu se mistuia şi a zis: "Trecīnd alăturea voi vedea această mare vedenie". Şi l-a strigat Domnul din rug: "Moise, Moise!" Iar el a zis: "Ce este, Doamne?" Şi i-a zis Domnul: "Să nu te apropii aici. Scoate-ţi īncălţămintele din picioarele tale, că locul pe care stai tu este pămīnt sfīnt". Şi i-a zis lui: "Eu sīnt Dumnezeul tatălui tău, Dumnezeul lui Avraam, Dumnezeul lui Isaac, şi Dumnezeul lui Iacob. Am văzut chinuirea poporului Meu din Egipt şi strigarea lor am auzit. Că ştiu durerea lor şi M-am pogorīt să-i scot pe ei din mīna Egiptului, să-i iau din pămīntul acela şi să-i duc pe ei īn pămīntul cel bun, īn pămīntul īn care curge lapte şi miere. Iar tu vino ca să te trimit la faraon, īmpăratul Egiptului, şi vei scoate pe poporul Meu, pe fiii lui Israel din pămīntul Egiptului".

A zis Moise către Dumnezeu: "Cine sīnt eu ca să merg la faraon şi să scot pe fiii lui Israel din pămīntul Egiptului?" Şi mult se ruga lui Dumnezeu ca să nu-l trimită pe el, "că sīnt slab īn glas şi zăbavnic la limbă". Dar Domnul i-a făgăduit că va fi cu dīnsul; īncă i-a făgăduit că şi pe Aaron, fratele lui, īl va trimite cu dīnsul. Atunci Moise, mergīnd la Iotor, a cerut să meargă īn Egipt ca să-şi cerceteze fraţii. Şi i-a zis Iotor: "Mergi sănătos". Şi s-a dus Moise īn calea sa netemīndu-se de nimic, că īmpăratul acela care a vrut să ucidă pe Moise murise şi toţi cei ce căutau sufletul lui muriseră. Şi a ieşit īntru īntīmpinarea lui Moise, după porunca lui Dumnezeu, Aaron Levitul şi, īntīmpinīndu-se, s-au sărutat amīndoi. Şi a spus Moise lui Aaron toate cuvintele Domnului. Apoi, intrīnd īn Egipt, a adunat pe toţi bătrīnii fiilor lui Israel şi le-au spus lor toate cuvintele acelea pe care le auziseră de la Domnul. Şi făcură semne īnaintea poporului şi le-a crezut poporul şi s-au bucurat că a cercetat Dumnezeu pe fiii lui Israel şi a căutat spre necazul lor.

După acestea au intrat Moise şi Aaron la faraon şi i-au zis lui: "Acestea grăieşte Domnul Dumnezeul lui Israel: Dă libertate poporului Meu, ca să-Mi facă Mie praznic īn pustie". Şi a zis fa-raon: "Cine este Dumnezeul lui Israel al cărui glas să-l ascult? Nu ştiu pe Domnul acela şi pe Israel nu-l voi elibera". Şi a poruncit ca pe poporul evreilor să-l chinuiască cu mai multă slujbă, dīndu-le şi multe bătăi că şed fără lucru de aceea vorbesc, ca să meargă să jertfească dumnezeului lor. Atunci poporul fiind chinuit mai cu amar, striga asupra lui Moise şi a lui Aaron: "Să vadă Dumnezeu şi să vă judece pe voi, că aţi făcut urīt duhul nostru īnaintea lui faraon şi īnaintea slugilor lui, ca să daţi sabie īn mīna lui să ne ucidă pe noi".

Iar Moise, īntărindu-se de Dumnezeu, a intrat iar cu Aaron la faraon, zicīnd: "Domnul Dumnezeul evreilor m-a trimis la tine, grăind: Liberează pe poporul Meu!" Iar ca să īnţeleagă faraon că sīnt trimişi de la Dumnezeu, īncepură a face semne. Şi a aruncat Aaron toiagul īnaintea slugilor lui şi s-a făcut şarpe. Deci a chemat faraon pe īnţelepţii Egiptului şi pe vrăjitori şi făcură şi vrăjitorii Egiptului cu toiegele lor asemenea şi a aruncat fiecare toiagul său şi s-au făcut şarpe; şi a īnghiţit toiagul lui Aaron toiegele acelora. Şi s-a īnvīrtoşat inima lui faraon şi nu i-a ascultat, precum le-a grăit lor Domnul şi n-a voit să elibereze poporul pentru că s-a īmpietrit inima lui. Atunci, după porunca lui Dumnezeu, a īnceput a aduce pedepse asupra pămīntului Egiptului.

Cea dintīi pedeapsă a fost aceasta: Luīnd Aaron toiagul său a lovit apa rīului īnaintea lui faraon şi īnaintea slugilor lui şi s-a prefăcut toată apa rīului īn sīnge şi peştii cei din rīu au murit şi s-a īmpuţit rīul şi nu puteau egiptenii să bea apă din el. A doua pedeapsă au fost broaştele. A īntins Aaron mīna spre apele Egiptului şi a scos broaşte care au intrat prin case şi prin odăile cele de culcat, pe aşternuturi şi īn casele slugilor lor, ale poporului lor, īn aluat şi īn cuptor, la īmpărat, la slugile lui şi la oamenii lui au intrat broaştele. Şi a scos pămīntul lor broaşte care, după porunca lui Moise, au fost omorīte şi egiptenii le-au adunat grămezi, grămezi şi s-a īmpuţit tot pămīntul Egiptului de broaştele care muriseră şi pu-treziseră.

A treia pedeapsă au fost ţīnţarii care au īnţepat pe oameni şi pe dobitoace şi au intrat la faraon, īn casele lui şi la robii lui şi tot nisipul era plin de muşiţă īn tot pămīntul Egiptului. A patra pe-deapsă au fost muşte cīineşti. A cincea pedeapsă, moarte foarte mare īn toate dobitoacele pămīntului Egiptului. A şasea pedeapsă, bubele cele cu puroi, care se iveau la oameni şi la dobitoace. A şaptea pedeapsă, grindină şi foc arzător cu piatră; şi a ucis piatra īn tot pămīntul Egiptului de la om pīnă la dobitoc şi toată iarba şi toţi copacii cei din cīmpii i-au sfărīmat piatra. A opta pedeapsă erau lăcustele şi omizile care au mīncat tot rodul pămīntului Egiptului. A noua pedeapsă a fost īntuneric īn tot pămīntul Egiptului trei zile, īntuneric pe care nu putea focul să-l lumineze şi nimeni nu l-a văzut pe fratele său trei zile şi nu s-a sculat nimeni de pe patul său trei zile. A zecea şi cea mai de pe urmă pedeapsă a fost moartea celor īntīi născuţi ai Egiptului. Toate pedepsele acestea se aduceau asupra lor de la Dumnezeu prin Moise şi prin Aaron, dar nici una din ele nu a vătămat pe evrei, ci numai pe egipteni, pentru că nu voia faraon să elibereze poporul lui Dumnezeu. Deşi de multe ori făgăduia să-l libereze, īnspăimīntīndu-se de pedepse, cīnd slăbeau acestea, īndată se īnvīrtoşa inima lui şi nu-i libera, pīnă la a zecea pedeapsă. Dar mai īnainte de a zecea pedeapsă, precum le-a poruncit lor Moise, au cerut fiii lui Israel de la egipteni vase de argint şi de aur şi haine de mult preţ, cīte au putut să ducă cu dīnşii; şi a făcut Moise poporului Pasca, īnvăţīndu-i pe ei cum trebuia să mănīnce mieluşelul cu al cărui sīnge se ungeau pragurile uşilor lor. Şi īn miezul nopţii Domnul a ucis pe tot cel īntīi născut īn pă-mīntul Egiptului, de la īntīiul născut al lui faraon, cel ce şedea pe scaun, pīnă la īntīiul născut al roabei celei din groapă şi pīnă la tot īntīiul născut al dobitoacelor, iar ale evreilor toate erau intregi.

Deci s-a sculat faraon noaptea şi toţi robii lui şi toţi egiptenii; şi a fost ţipet mare īn tot pămīntul Egiptului, că nu era casă īn care să nu fie mort. Şi a chemat faraon pe Moise şi pe Aaron noaptea, şi le-a zis: "Sculaţi-vă şi vă duceţi de la poporul meu şi fiii lui Israel. Să mergeţi şi să slujiţi Domnului Dumnezeului vostru precum ziceţi. Şi oile şi dobitoacele voastre, luīndu-le, duceţi-vă!" Şi īi si-leau egiptenii pe evrei cu sīrguinţă, ca să-i surpe de pe pămīnt, pentru că, ziceau, noi toţi vom muri pentru dīnşii".

Deci au ieşit israeliţii, luīndu-şi făina mai īnainte de dospirea aluatului, că n-au putut să-şi gătească hrana de cale din cauza grabei egiptenilor care īi şi rugau, īi şi sileau pe dīnşii să se ducă mai curīnd. Şi ieşiră cu argint şi cu aur şi cu bogăţie multă şi nemernici mulţi au ieşit cu dīnşii şi oi şi boi şi dobitoace foarte multe. Şi erau bărbaţi pedeştri ca la şase sute de mii, afară de copiii cei de casă, şi de bătrīnii care mergeau cu dīnşii. Īncă a luat Moise şi oasele lui Iosif cu sine. Pentru că Iosif, murind īn Egipt şi văzīnd īnainte cu duh proorocesc ceea ce era să fie, a jurat pe fiii lui Israel cu jurămīnt, zicīnd: "Īn cercetarea cu care vă va cerceta Dumnezeu pe voi, să ridicaţi şi oasele mele de aici cu voi".

Ducīndu-se evreii din pămīntul Egiptului, Dumnezeu era cu dīnşii şi īi povăţuia ziua cu stīlp de nor, care le arăta lor calea, iar noaptea cu stīlp de foc, care īi lumina şi n-a lipsit stīlpul cel de nor ziua şi cel de foc noaptea īnaintea īntregului popor.

Īnştiinţīnd pe faraon, īmpăratul Egiptului, că a fugit poporul, s-a īntors inima lui faraon şi a slugilor lui asupra poporului israelit şi a zis: "De ce am făcut aceasta, liberīnd pe fiii lui Israel, ca să nu ne slujească nouă?" deci a īnhămat faraon la căruţele sale şi a adunat cu sine tot poporul, a luat şase sute de căruţe alese, toţi caii Egiptului şi voievozi peste tot şi a alergat īn urma fiilor lui Israel şi i-a ajuns pe ei cīnd erau aşezaţi līngă mare. Dar n-au putut să năvălească peste dīnşii, pentru că īngerul lui Dumnezeu, care mergea īnaintea pīlcurilor fiilor lui Israel, a mers dinapoia lor şi s-a luat şi stīlpul cel de foc de la faţa lor şi a stat dinapoia lor şi a intrat īntre tabăra egiptenilor şi īntre tabăra fiilor lui Israel şi au stat şi s-a făcut īntuneric şi ceaţă şi a venit noaptea īntru care şi-a īntins Moise mīna sa cu toiagul spre mare şi a lovit Domnul marea toată noaptea cu vīnt puternic dinspre austru şi a făcut marea uscată şi s-a despărţit apa. Şi au intrat fiii lui Israel īn mijlocul mării pe uscat şi s-a făcut apa ca un zid de piatră şi ca un zid de stīncă. Iar egiptenii alergară şi veniră īn urma lor pe aceeaşi cale, īn mijlocul mării, toţi caii lui faraon şi carele şi călăreţii. Moise, după ce a trecut poporul, a stat pe ţărmuri şi iar şi-a īntins mīna spre mare şi s-a aşezat apa dinspre zid la loc. Iar egiptenii fugeau pe sub apă şi i-a pierdut Dumnezeu pe egipteni īn mijlocul mării, căci īntorcīndu-se apa, a acoperit căruţele şi călăreţii şi toată puterea lui faraon şi nu a rămas dintr-īnşii nici unul, iar fiii lui Israel au trecut pe uscat prin mijlocul mării. Şi i-a izbăvit Domnul pe fiii lui Israel īn ziua aceea din mīinile egiptenilor şi au văzut fiii lui Israel pe egipteni morţi pe marginea mării pentru că i-au aruncat marea din sine. Şi s-a temut poporul de Domnul şi a crezut īn Dumnezeu şi lui Moi-se, plăcutul Lui.

Atunci au cīntat Moise şi fiii lui Israel cīntarea aceasta Domnului, bucurīndu-se şi dănţuind pentru biruinţa ce s-a făcut cu mīnă īnaltă asupra egiptenilor: "Să cīntăm Domnului că cu slavă S-a preamărit, pe cal şi pe călăreţ l-au aruncat īn mare".

Moise a luat pe fiii lui Israel de la Marea Roşie şi i-a dus īn pustiul Sur şi au mers trei zile prin pustie şi nu au aflat apă să bea. Şi au mers la Mera şi nu puteau să bea apă din Mera, că era amară; şi poporul cīrtea asupra lui Moise, zicīnd: "Ce vom bea?" Şi Moise a strigat către Domnul şi Domnul i-a arătat lui un lemn pe care l-a băgat īn apă şi s-a īndulcit apa şi au băut dintr-īnsa.

Aşa a călăuzit Moise poporul israelit prin pustietăţi felurite patruzeci de ani, mijlocindu-le lor toate bunătăţile de la Dumnezeu. Cīnd au cīrtit pentru bucate, aducīndu-şi aminte de bunătăţile din Egipt, el a rugat pe Dumnezeu şi le-a plouat mană să mănīnce şi le-a trimis cristei pīnă s-au săturat. Cīnd au cīrtit pentru băutură, el le-a scos apă din piatră: a lovit piatra şi a curs apă. Cīnd a tăbărīt asupra lor Amalic, el a cerut de la Dumnezeu biruinţă supra lui Amalic. Căci īşi ridica mīinile la rugăciune şi biruia Israel pe Amalic, pe care, pīnă īn sfīrşit l-a tăiat cu sabia. Şi de cīte ori au mīniat pe Dumnezeu īn pustie, Moise L-a rugat pe Domnul pentru dīnşii şi i-ar fi pierdut pe ei, de nu ar fi stat Moise, cel ales al Lui, cu inimă zdrobită īnaintea Lui, ca să īntoarcă mīnia Domnului să nu-i piardă pe ei. Le-a dat lor şi lege scrisă pe lespezi de piatră, pe care le-a luat Moise, īn munte, de la Dumnezeu, după ce postise patruzeci de zile şi patruzeci de nopţi. Şi a grăit Domnul către dīnsul faţă către faţă, ca şi cum ar grăi cineva către prietenul său. Şi a făcut cortul mărturiei din acoperăminte frumoase, de culori roşii mohorīte şi de vison şi chivotul legii, ferecat cu aur, īn care a pus năstrapa cea de aur care avea mana şi toiagul lui Aaron ce a īnfrunzit şi Tablele Legii. Iar deasupra chivotului a pus doi he-ruvimi de aur şi a aşezat toate cele spre jertfă şi spre arderea cea de tot. Le-a pus lor preoţi şi diaconi, īnvăţīndu-i pe ei rīnduiala jertfei. Le-a aşezat lor praznice şi luni noi, īnvăţīndu-i pe dīnşii judecăţile şi īndreptările.

După ce le-a aşezat rīnduiala cea duhovnicească, s-a īngrijit şi de cea pămīntească. A ales bărbaţi puternici din tot Israelul şi i-a făcut pe ei mai mari peste o mie şi peste o sută şi peste cincizeci şi peste zece şi logofeţi de scrisori care judecau poporul īn toate timpurile. Iar toate pricinile cele greu de dezlegat, le arătau lui Moise. Aceasta a făcut-o după sfatul lui Iotor, socrul său, care īmpreună cu Semfora, femeia lui Moise, cu averile lui şi cu cei doi fii ai lui, venise la dīnsul din pămīntul Madiamului, īn pustie, auzind despre dīnsul, despre toate cīte a făcut Domnul cu el. Moise, primindu-l cu dragoste şi ospătīndu-l, i-a dat voie a merge cu pace la locul său.

Multe semne şi minuni a făcut robul lui Dumnezeu Moise şi a dat sfaturi şi a purtat de grijă poporului israelit. Despre acestea toate se scrie īn cărţile lui - Ieşirea, Leviticul, Numeri, şi īn A doua Lege. Īn aceste cărţi se cuprind, cu de-amănuntul, viaţa lui şi ostenelile pe care le-a suferit, povăţuind şi īndreptīnd pe fiii lui Israel. Apoi, sosindu-i sfīrşitul, Domnul i-a vestit īnainte mutarea lui din trup, zicīnd: "Să te sui īn muntele Avarim, care este īn pă-mīntul lui Moab, īn preajma Ierihonului, şi să vezi pămīntul lui Canaan, pe care Eu īl voi da fiilor lui Israel, spre stăpīnire şi să te sfīrşeşti acolo".

Mai īnainte de sfīrşitul său, Moise a binecuvīntat pe fiii lui Israel, pe fiecare seminţie deosebit, proorocindu-le cele viitoare. După aceasta s-a suit īn muntele īn care i s-a poruncit să se suie, cel din care i-a arătat lui Domnul tot pămīntul Galaadului pīnă la Dan şi tot pămīntul Neftalimului şi tot pămīntul lui Efrem şi al lui Manasi şi tot pămīntul Iudeei pīnă la marea cea mai de pe urmă. Şi pustia şi satele cele dimprejurul Ierihonului, cetatea Finicienilor pīnă la Sigor. Şi a zis Domnul către Moise: "Acesta este pămīntul pe care m-am jurat lui Avraam, lui Isaac şi lui Iacov, zicīnd: Semin-ţiei voastre īl voi da pe el şi l-am arătat pe el ochilor tăi, īnsă acolo nu vei intra".

Şi s-a sfīrşit acolo Moise, robul Domnului, īn pămīntul lui Moab, după cuvīntul Domnului. Şi-l īngropară pe el aproape de casa lui Fogor şi n-a ştiut nimeni de īngroparea lui pīnă astăzi. Cīnd s-a sfīrşit Moise era de o sută douăzeci de ani. Nu i s-au īntunecat ochii, nici nu i s-au stricat buzele. Şi au plīns fiii lui Israel pe Moise īn Aravothul lui Moab la Iordan, aproape de Ierihon, treizeci de zile. Şi s-au sfīrşit zilele plīngerii celei de tīnguire pentru Moise, cu ale cărui rugăciuni să ne izbăvească Domnul din tot necazul ca din Egiptul acestei lumi cu multe primejdii scoţīndu-ne, să ne sălăşluiască pe noi īn veşnicele lăcaşuri. Amin.
0

Reclama

Impartaseste acest subiect:

• 11 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Acest topic e inchis

Subiecte similare Collapse

Topic Deschis de Replici Vizualizari
Hot Topic (New) Exorcizare
..sa va vad ...
master_mind  62 22.844
Topic inchis De ce au sfintit preotii razboaiele intercrestine ale sec.XX zarah  299 19.844
Topic inchis Atasamente Brhadāranyaka Upanişad tota_puri  0 708
Hot Topic (New) Atasamente Cine este ingerul tau pazitor? luciappoint  205 22.908
Topic inchis ATEU versus CREDINCIOS
- care e mai puternic in fata PIERDERILOR
Cleric Prestųn  84 16.082