curiozitati ale limbii romane
Scris 09 August 2006 - 04:56 PM
Stim ca in limba romana exista varii ciudatenii, cum ar fi de exemplu "inainte, ca 'nainte-o fost mai bine..." - a se observa ca "inainte" este folosibil si ca "trecut" si ca indicator al directiei "inainte" dar si ca referire la timp ( viitor). Sau: LUNA-ANUL , "anul" fiind exact " luna" inversat. interesant nu? mai sunt multe ciudatenii, gasiti si postati aici!!! Un mic comentariu pe tema etiologiei cuvintului este binevenita!!!
Scris 16 August 2006 - 07:46 PM
"we don't need no education" -- nu ca ar fi acceptabil in limba engleza, dar vad ca au trecut peste ea..
Scris 24 August 2006 - 09:10 AM
Dulcica, la Aug 16 2006, 11:49 PM, a spus:
dubla negatie in franceza:
Je ne sais rien .. no se nada sau cum e in spaniola .. si probabil ca mai sunt
Je ne sais rien .. no se nada sau cum e in spaniola .. si probabil ca mai sunt
Da, dar lipseste "pas", care face parte din negatie. Noi spunem: "Nimeni nu lipseste"!!! Sau "nu ti-am dat nimic tie", unde si "nu' cu "nimic" se contrazic, dar parca mai mare e incarcatura de "tie" "ti-". Un filolog ti-ar explica, vrei nu vrei, ca asa e structura limbii romane, te tine "legat" pana te lamureste.
Victor Apostu, la Aug 9 2006, 05:56 PM, a spus:
Stim ca in limba romana exista varii ciudatenii, cum ar fi de exemplu "inainte, ca 'nainte-o fost mai bine..." - a se observa ca "inainte" este folosibil si ca "trecut" si ca indicator al directiei "inainte" dar si ca referire la timp ( viitor). Sau: LUNA-ANUL , "anul" fiind exact " luna" inversat. interesant nu? mai sunt multe ciudatenii, gasiti si postati aici!!! Un mic comentariu pe tema etiologiei cuvintului este binevenita!!!
Nu vrem sa ne complicam limba, tocmai se simplfica "alarmant", cu legaturile : dintro, dintrun, odata, nicio, niciun, etc . Mai grav e cu "sa". Barca sa sa dus pe apa"!!! Da, mi-a confirmat un filolog , deoarece, n-am crezut! Oare am scris bine "n-am"? Tousi, ar trebui sa folosim accente, la "copii" si "copii", uneori chiar sunt necesare. Sa zis ce ceam invatat! (S-a zis cu ce-am invatat!)
daemon, la Aug 16 2006, 08:46 PM, a spus:
"we don't need no education" -- nu ca ar fi acceptabil in limba engleza, dar vad ca au trecut peste ea..
Oare au trecut tocmai de aceea? ca sa le demonstreze ca ...au nevoie de educatie? In arte mai lasam de la noi, sa mearga muzica cu textul. Si totusi..."noi ne-am promis noua insine" e de "faima"!
Scris 27 September 2006 - 04:51 PM
Victor Apostu, la Aug 9 2006, 05:56 PM, a spus:
E o observatie f interesanta... Poate ca provine dintr-o cunoasterea ancestrala a transcenderii spatiului si timpului. La daci, am inteles ca era des intalnita ideea.
Scris 27 September 2006 - 05:02 PM
curiozitati ... hm ... da ... care credeti voi ca este plurarul substantivului "sange" ???? cica "sangiuri" ... voi ce stiti ??? intre timp mai caut si eu ...
Scris 05 May 2007 - 11:32 AM
unitatea lexicala sange este defectiva de numar (din cate imi amintesc eu, scuze daca gresesc!)
card - drac!
card - drac!
Impartaseste acest subiect:
Subiecte similare
| Topic | Deschis de | Replici | Vizualizari | |
|---|---|---|---|---|
|
Oameni mici cand au fost mari
Note de lector |
arheus | 5 | 3.149 |
|
Pentru toti iubitorii de lectura