sau Inregistrare

Pagina 1 din 1
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Alimentatia convalescentului de hepatita Regimul alimentar in detaliu. Sursa - Spitalul Victor Babes Evaluare topic: - - - - -

#1 Utilizator offline   baietelu79 

• Boboc
  • Pip
  • Grup: Members
  • Inregistrat: 19-May 06

Scris 27 July 2006 - 03:23 PM

Alimentatia Convalescentului de Hepatita

Alimente premise:
•Ceai hepatic, tei, menta, sunatoare(cu zahar si lamie) de preferat miere.
•Siropuri si sucuri naturale din fructe, surrogate de cafea cu zahar
•Fructe proaspete (cirese, visine, caise, prune, pepene rosu, mere, lamai, portocale, grapefruit, stru-
guri, macese) sub forma de salate, compoturi, marmelada, gem si dulceata.
•Lapte dulce, lapte batut, iaurt, chefir, sana, branza de vaci proaspata slaba, cas, urda, telemea
desarata de vaca.
•Fainoase (gris, orez, fidea, taietei, macaroane, fierte in lapte), supe sub forma de budinci. Biscuiti
simpli, biscuiti spitati, biscuiti cu miere, paine alba cu sare.
•Legume crude (cartofi, dovlecei, morcovi, fasole verde, rosii, ardei gras dulce, spanac, loboda,
stevie, sfecla rosie, frunze de patrunjel) sub forma de salate, fierte in supe, soteuri, pireuri sau
mancaruri.
•Carne slaba proaspata (pui, gaina, peşte, vaca) rasol, fripta pe gratar, fiarta, in supe sau mancaruri
si sunca de praga slaba.
•Smantana, unt, undelemn, ulei. ATENTIE in total 50ml/zi
•Oua fierte moi sau ochiuri romanesti si in preparate (fara a se face abuz) un ou la doua zile

Exemple de preparate premise:
Mamaliguta cu lapte, cu branza, gris cu lapte, orez cu lapte, taietei cu lapte, lapte cu surogat de cafea si zahar, budinca cu taietei, budinca cu macaroane, budinca cu gris cu sirop, budinca de biscuiti, budinca de paine, macaroane cu branza, placinta de mere, placinta cu cirese, placinta cu visine, tarte cu fructe, cornulete cu marmelada, budinca de orez cu mere, papanasi fara pesmet, galuste cu prune, coltunas cu branza, coltunas cu marmelada.
Supa de rosii cu paste fainoase, supe de legume premise, supe de legume cu carne fiarta si paste fainoase, bors cu perisoare si legume, cartofi copti, piure de cartofi , piure de spanac, tocana de cartofi fara prajeala, legume asortate la cuptor, sote de morcovi, sote de fasole verde, pilaf de orez cu carne, ardei umpluti, sarmalute in foi de vita, dovlecei umpluti, rasol de vaca cu legume, peste slab, rasol cu cartof na-ture, carne slaba fripta pe gratar, pui fript pe gratar, sala de sfecla rosie cu lamaie, ardei copt cu lamaie, salate de rosoo cu putin ulei.
Perisoare, chiftelute dietetice, sarmalute in foi de vita, ardei si dovlecei umpluti se prepara prin tocarea carnii proaspete, amestecarea ei cu putina sare ou si patrunjel, de la caz la caz. Legumele umplute cu acest continut se fierb in apa sau in bullion pana scade apa in care au fiert si se prepara un sos fals din faina si smantana fara prajala.

Alimente nepermise
•Lapte gras, branza grasa, branzeturi fermentate, branza de burduf, telemea de oaie
•Ceai rusesc, cafea neagra, cacao, bauturi alcoolice de orice fel, bauturi racoritoare produse din
chimicale (Pepsi Cola, Coca Cola, etc)
•Fructe uscate, smochine, curmale, stafide, pere de toamna, pepene galben, babane, mure,
capsuni, smeura,fragi, afine, nuci, alone, migdale, arahide, castane, seminte de dovleac si floarea
soarelui.
•Legume bogate in celuloza (mazare, ridichi, fasole uscata, varza, conopida, ciuperci, bane,
vinete, telina, castraveti, gulii, linte).
•Piper, boia, otet, ceapa, praz, usturoi, hrean, mustar, ardei iute, masline, scortisoare.
•Carne grasa (gasca, rata, curcan, porc, somn, nisetru, morun, crap de crescatorie, oaie, miel,
carne de vanat, viscere, (inima, limba, creier, rinichi, ficat) carne congelata, conserve de carne
(pastrama, ceafa afumata, muschi tiganesc, salam), conserve de peste (sardele, marinata de
peste, peste sarat, afumat, icre).
•Alimente prajite in grasimi (chiftelute, snitel, gogosi, clatite
•Sosuri, rantasuri si maioneza.
•Crème , inghetata, ciocolata, halva, prajituri cu crème, tort, rahat cu cacao, bomboane cu nuci si
alune, bomboane cu crema cu ciocolata, cacao cu lapte, lapte de pasare.

Fara stres, nervi... si mult somn :yes: .
Baietelu va saluta!!! :good: :flowers:
0

#2 Utilizator offline   CY73 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Vezi galerie
  • Grup: Silver Member
  • Inregistrat: 11-April 06

Scris 03 August 2006 - 03:01 PM

aratami-l pe ala care poate sa "fenteze" stresul, care nu se enerveaza macar o singura data pe zi si care sa mai doarma si mult! :doh:
Despre mancare?!?! ... ce sa mai zicem! doar acasa poti manca sanatos ... ca in rest, pe unde calatoresti, gasesti doar mancare "bogata in colesterol"! :o:
Asta e! ... rezista cine poate si cat poate de mult! important este sa nu consumi alcool si sa nu fumezi! 8) astea sunt singurele lucruri de care te poti tine!!! (cine nu se lasa de ele ... suporta consecintele!) :o:

Rezistenta maxima si cat mai indelungata!!! :P

Aceasta postare a fost editata de costy73: 03 August 2006 - 03:05 PM

0

#3 Utilizator offline   plouat 

• Boboc
  • Pip
  • Grup: Full Members
  • Inregistrat: 28-April 07

Scris 01 May 2007 - 10:08 PM

Multzam mult, tocmai ma apucasem si eu sa o scriu din plictiseala...
In ce corp ai fost internat?
0

#4 Utilizator offline   zoridezi 

• Boboc
  • Pip
  • Grup: Members
  • Inregistrat: 28-April 07

Scris 03 May 2007 - 06:05 PM

in sfarsit p[ot lasa un mesaj aici pe forum ....demult ma straduiesc ...nu prea sunt formalizata cu mesajele pe forum
am citit tot ce ati scris aici
acum sa zic despre ce ma framanta.....am un baiat de 14 ani iar la un control de rutina a fost derpistat cu hepatita b nici acum nu imi explic cum a putut-o lua chiar e un mister pt mine ...cel mai tare doare ca de la 7 ani face sport si visul lui era sa ajunga mare .....chiar era bun in tot ceea ce facea ....dar acum ce sa zic eu pun sanatatea pe primul loc.....iar cred ca si pt el e greu ..of....dar mergem mai departe ....acum are TGP-377 SI TGO-185 au crescut iar ADN-ul virusului a iesit nici prea mare nici prea mic iar maine e programat pt biopsie apoi zice dr ca o sa stie ce tratament ii va da ..... am incercat sa vad ce as putea sa ii mai fac de mincare...imi e greu ...peste tot ..fara...fara...fara..dar incepem sa ne obisnuim asta e daca vrem sanatate ......e greu sa te destainui unei alte persoane daca nu e familiarizat cu multe despre aceasta boala...aici pe forum am gasit f multe informatii si ce sa zic multumin ca avem net altfel nu puteam comunica.........vreau sa intreb si eu daca ati auzit despre femeia ce se zice ca taie frunte pt hepatita?...oare stie cineva mai multe detalii?.....multe colege ma indeamna sa merg dar eu am o retinere ..nu zic ca doctorii sunt experti pt ca si ei uneori merg pe bajbaite .....dar as vrea sa aflu mai multe despre asta.......oare chiar e asa cum se zice ?........nu stiu ce sa mai zic ........copilul a fost internat la ''V BABES'' dar sincer am fost foarte dezamagita de spital ....a trebuit sa platesc toate analizele si nu mi-i s-a parut corect la copil sa nu ii faca gratuit dar am platit insa doctorita de acolo nu imi zice ce sa fac asa ca am mers la sp de copii la un alt dr care i-a facut investigatii mult mai complexe .....daca as fii stiut ca si le sp de copii se trateaza de hepatita mergeam direct acolo de la inceput ......acum astept sa vina rezultatul biopsiei si sa vada docorul daca hepatita e acuta sau cronica ..........o sa mai intru sa mai scriu despre cum ii evolueaza boala ......ce sa zic sunteti multi cu hepatita si am descoperit parca o noua lume in care sunteti voi (acum si copilul meu) si nimeni nu face nimic sa va ajute ...atat se mediatizeaza multe cazuri cu diferite probleme si situatii dar ar trebuii sa fie si pt voi un ajutor ....nu neaparat banesc ...dar un ajutor moral ar fii foarte bine venit ......insa despre cei cu hepatita chiar nu se pomeneste niciodata nimic ....sau poate nu stiu eu ...oricum daca vreti sa vb cu mine despre asta va astept ....

ceau si o sa va mai tin la curent cu evolutia bolii a fiului meu
0

Reclama

Impartaseste acest subiect:

Pagina 1 din 1
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic