Ray of light, la Jul 26 2006, 01:53 PM, a spus:
Nu-i adevarat, nu sunt fantasme, am vazut eu in filme, cate un ingeras pe fiecare umar, ala bun e imbracat cu alb si are aripioare, ala rau e in rosu si are codita si cornite

.
Cred ca subiectul asta mergea mai bina la psihologie undeva, si eu ma trezesc uneori ca imi trec anumit rautati prin cap, si tot felul de idei care mai de care mai "sadice", important este sa stim sa le controlam, si cand actionam sa actionam conform gandului bun... dap, cred ca "gandul bun" il pot numi pe ingerasul alb....
Ar mai fi o problema (cel putin in cazul meu...), actiunile pot sa mi le controlez, dar gandurile....? De ce imi apare dracusorul si ma ispiteste? De aia zic eu ca tine de psihologie...
Cum poate crestinul scapa de ispitele ingerului rau, adica ale diavolului, care il urmareste toata viata ?
De nevoie este pentru mantuirea omului sa fie ispitit de diavolul, ca daca nu se va ispiti, nu se va mantui, nu se poate cali in lupta cea duhovniceasca si nu poate avea nici o plata pentru faptele sale cele bune, fiind facute din obicei, fara nici o impotrivire de la diavolul. De aceea zice si Sfantul Petru, ca " diavolul, potrivnicul vostru, ca un leu racnind umbla, cautand pe cine sa inghita, caruia stati-i impotriva, fiind intariti in credinta..., ( I Petru 5, 8-9 ) . Deci, viata noastra este o lupta cu diavolul, care ne ispiteste, fie prin propriul nostru trup, fie prin cei din jurul nostru, fie direct, prin slugile intunericului. Ispitele sunt necesare pentru ca ne calesc in lupta cu pacatul, pentru mantuirea noastra, dar numai sa nu ne biruiasca. Un mare parinte din Pateric zice : " Inlatura ispitele si nu se va mantui tot omul " .
Crestinul poate scapa nebiruit de ispitele diavolului prin lucrarea tuturor faptelor bune si mai ales prin rugaciune, post smerenie, dragoste, spovedanie deasa, pocainta, milostenie si multa rabdare.