E=mc2 ?
Scris 26 July 2006 - 09:52 AM
Scris 01 August 2006 - 04:38 PM
Marinel, la Jul 22 2006, 02:32 PM, a spus:
Nu cred k ai auzit d legea conservarii maselor atomilor kre spune k suma maselor atomilor intrati in reactie este egala cu suma maselor atomilor iesiti din reactie!!!!!!!!
Scris 02 August 2006 - 04:48 PM
Klein, la Aug 1 2006, 05:38 PM, a spus:
Nu este chiar asa. De exemplu, in reactia de fuziune a hidrogenului, masa celor doi atomi care intra in reactie este mai mare decat masa heliului rezultat, cu putin. Aceasta diferenta se numeste defect de masa.
Legea Conservarilor maselor atomice este valabila pentru reactii chimice si nu reactii nucleare.
Daca mai doresti detalii, explicate destul de bine, vezi aici:
Energia stelelor
Scris 20 March 2007 - 12:58 AM
De aici rezulta ca energia este echivalente cu masa corpului inmultita cu viteza luminii la patrat.
Scris 20 March 2007 - 11:42 AM
De aici rezulta ca energia este echivalente cu masa corpului inmultita cu viteza luminii la patrat. ".
Energia nu cantareste ca la piata...
Scris 20 March 2007 - 03:15 PM
Andre_Dicovici, la Mar 20 2007, 01:42 PM, a spus:
De aici rezulta ca energia este echivalente cu masa corpului inmultita cu viteza luminii la patrat. ".
Energia nu cantareste ca la piata...
Ce vrei sa spui?????
Sigur ca energia nu este acelasi lucru cu masa, energia reprezintă Masa inmultită cu patratul Distantei supra patratul Timpului. Si exista multe formule de transformare in alte unităti de masura.
Scris 20 March 2007 - 04:07 PM
Sigur ca energia nu este acelasi lucru cu masa, energia reprezintă Masa inmultită cu patratul Distantei supra patratul Timpului. Si exista multe formule de transformare in alte unităti de masura. " - Marinel.
Mai, astea-s teorii, inventii... Daca pe tine asa te-au educat la scoala ca niste buni manipulatori ce sunt, asta nu inseamna ca ceea ce ai invatat ( stil de papagal ) e si veridic. Rationeaza putin !!! E este egal cu masa care se masoara in grame sau kg inmultita cu m/s. Dar energia nu poate fi egala si nici masurata in grame x m/s, caci nu se poate cantari.
E o chestie de logica elementara.
P.S. Poti sa-mi demonstrezi ca e=mc la patrat ?!
Scris 20 March 2007 - 05:31 PM
Andre_Dicovici, la Mar 20 2007, 06:07 PM, a spus:
Energia este capacitatea unui sistem de a efectua lucru mecanic, nu este nici o abstractiune aici. Cum lucrul mecanic este definit ca diferentiala fortei care se deplaseaza pe o anumita distanta, la fel este şi energia.Energie
Bineinteles ca forta se poate masura, la fel si distanta. Dar forta este definita ca fiind produsul dintre masa si acceleratie. Ca sa tragi un corp pe un plan este nevoie de energie. Nu mai tii minte experienta cu dinamometrul cu care se trageau diverse greutati? Asta ca sa ne referim la "stilul de papagal" al predarii fizicii in unele scoli.
Citeaza
Sigur ca pot sa-ti demonstrez, si chiar foarte simplu. Energia emisa in reactia de fuziune se poate masura. Dar reactia de fuziune inseamna de fapt contopirea a doi atomi de hidrogen cu formarea unui atom de heliu. Masa heliului este ceva mai mica fata de masa intrata de reactie. Diferenta se numeste "defect de masa" si este transformata integral in energie conform formulei E=mc^2. Iata si legatura, vrei, nu vrei, cu masa.
De asemenea aceasta energie este eliberata in reactia de anihilare particula-antiparticula, si la trecerea unui electron pe o orbita mai stabilă.
Citeaza
Am spus eu asa ceva??? De cand cometele consuma energie? RENEL-ul stie??
Citeaza
E o chestie de logica elementara.
Nu ma socheaza de loc atunci cand o teorie sau alta sunt inlocuite de altele mai complete. Este ceva normal pentru stiinta. Definitia insasi a unei marimi fizice poate fi intr-o oarecare masura modificata. Dar numai intr-o oarecare masura! Nu este vorba despre o axioma aici sau despre o lege. Nu poti spune ca forta nu este egala cu masa inmultita cu acceleratia!! Eventual se poate discuta despre ce anume inseamna masa, sau daca masa inertiala este egala sau nu cu masa gravitationala. Aceste lucruri nu sunt subiective, sunt cat se poate de reale. Doar interpretarea lor este subiectiva. Iar interpretarea rezultata din postulatele lui Einstein (si din transformarile Lorentz) care duce la formula E=mc^2 poate fi in viitor modificata. Dar in stadiul actual al dezvoltarii teoriilor din fizică, această formulă oferă precizie suficienta. In plus are o simplitate deplina, fara nimic in plus. Pana cand nu vom gasi o teorie alternativa mai precisa, formula lui Einstein va fi utilizata. De asemenea predictiile bazate pe respectiva formula s-au dovedit, prin experiente, corecte. Ce se poate cere mai mult unei teorii stiintifice? Poate ca se va demonstra ca respectiva formula nu functioneaza in anumite conditii (in gaurile negre, in exteriorul Universului, etc.). In acelasi fel mecanica a lui Newton a fost contrazisa teoretic de relativitatea generalizata. Dar formulele de calcul se folosesc inca in majoritatea situatiilor nerelativiste.
Citeaza
Se poate ca secolele viitoare sa aduca schimbari in stiinta. Asta nu inseamna insa ca oamenii de stiinta din prezent trebuie sa renunte la cautari, spunandu-si ca oricum teoriilor lor vor fi infirmate. Orice teorie, chiar gresita, este in fond un pas inainte.
Scris 21 March 2007 - 09:11 AM
Aceasta capacitate a obiectului respectiv de a efectua miscare, de cine e data ?!
Plus ca, energia nici consumata nu este ci doar aflata in diferitele substante sau trecuta prin ele...ea nu se pierde ci se transforma mai departe reintrand in circuitul universal... Si chiar daca se transforma aspectul, exista inlauntrul acestor energii matrici imuabile ( universul e alcatuit din informatii ) care le da omogenitate ~ structura individuala _ si care pot fi combinate alcatuind mai departe - structuri de energii eterogene.
Astfel de matrici exista in fiecare fiinta umana - de unde si individualitatea persoanei, ce-au fost posibil gandite de o entitate( asta ca o mica paranteza ). Tot ceea ce-nseamna carne, lemn, metal - material, e doar imbracamintea care-n lipsa de energie isi pierde miscarea, iar spatiul respectiv devine inert ~ lipsit de viata. Tu vezi viata intr-o floare sau intr-un arbore ?!
" Am spus eu asa ceva ??? De cand cometele consuma energie? RENEL-ul stie?? "
Mai puiule...
Cand ti-am vorbit despre cometa care consuma energie... era doar un exemplu.
Apoi, ce-nseamna anihilare ?! - nimicire, neutralizare, anulare. Cand o particula si-o antiparticula interactioneaza se suprima ambele.
Aceste lucruri le crezi tu ca fiind reale. Noi folosim doar 10 % din capacitatea cerebrala de care dispune omul ( si asta in cazul geniilor ). Caci daca am detine 60 % am baga mana prin pereti sau am merge pe ape. Universul asta e o camera virtuala si abia dupa ce parasim " invelisul " ne trezim...
" Poate ca se va demonstra ca respectiva formula nu functioneaza in anumite conditii (in gaurile negre, in exteriorul Universului, etc.). ".
Pai vezi ?!
Sau daca se schimba polii magnetici in decursul a catorva secole, nu va mai fi valabila nici chiar aici.
" Se poate ca secolele viitoare sa aduca schimbari in stiinta. Asta nu inseamna insa ca oamenii de stiinta din prezent trebuie sa renunte la cautari, spunandu-si ca oricum teoriilor lor vor fi infirmate. Orice teorie, chiar gresita, este in fond un pas inainte. ".
Voi faceti dupa cum credeti... Dar am omis sa-ti dau citatul intreg. Uite : " Ce zice un secol ceilalti il deszic. Decat un VIS searbad mai bine nimic ".
Scris 21 March 2007 - 04:50 PM
Andre_Dicovici, la Mar 21 2007, 11:11 AM, a spus:
Aceasta capacitate a obiectului respectiv de a efectua miscare, de cine e data ?!
Plus ca, energia nici consumata nu este ci doar aflata in diferitele substante sau trecuta prin ele...ea nu se pierde ci se transforma mai departe reintrand in circuitul universal... Si chiar daca se transforma aspectul, exista inlauntrul acestor energii matrici imuabile ( universul e alcatuit din informatii ) care le da omogenitate ~ structura individuala _ si care pot fi combinate alcatuind mai departe - structuri de energii eterogene.
Astfel de matrici exista in fiecare fiinta umana - de unde si individualitatea persoanei, ce-au fost posibil gandite de o entitate( asta ca o mica paranteza ). Tot ceea ce-nseamna carne, lemn, metal - material, e doar imbracamintea care-n lipsa de energie isi pierde miscarea, iar spatiul respectiv devine inert ~ lipsit de viata. Tu vezi viata intr-o floare sau intr-un arbore ?!
Te referi doar la sensul metaforic al energiei, iar eu la sensul fizic, de aici divergenta de pareri. Spui ca energia nu este cantitativa. Probabil te referi la faptul ca nu o poti atinge, ca este ceva abstract. Dar la fel sunt multe alte marimi fizice. Ceea ce se observa sunt efectele.
Spui ca energia nu se pierde ci se transforma doar. Iti dau dreptate! Tocmai la asta se referă formula lui Einstein: transformarea materiei īn energie şi invers. Interpretarile cele mai recente se refera chiar la un aspect mai subtil: Cata energie este necesara pentru a crea aparenta unei anumite mase! articol din The Sciences
Dar repet, in sens comun energia se referă la o anumită stare a unui corp de o masa data (ex: energie cinetică, potentială). Desigur ca modificand masa, energia se schimba. Ce energie cinetica are o pana fată de un tren la aceeasi viteză?
Si, desigur, plantele au viată, cum as putea sa nu vad un lucru atat de evident! Iar procesele energetice din interiorul lor sunt chiar mai fascinante decat cele din organismele animale.
Citeaza
Particulele se pot forma si direct din energie. Asa a fost la inceputul Universului, asa se face si acum in acceleratoarele de particule.
Citeaza
Sau daca se schimba polii magnetici in decursul a catorva secole, nu va mai fi valabila nici chiar aici.
Polii magnetici nu au nici o legatura cu energia!
Iar cat priveste celelalte aspecte, noi traim aici, in aceasta lume, cu anumite legi ale naturii care pot si trebuie cunoscute si folosite.
Daca vom merge in alta parte a Universului, unde vor functiona alte legi, acolo vom folosi acele legi, după cum in lumea noastră la viteze mici folosim mecanica newtoniana, la viteze mari relativitatea, la scara mică mecanica cuantica, etc.
Citeaza
Voi faceti dupa cum credeti... Dar am omis sa-ti dau citatul intreg. Uite : " Ce zice un secol ceilalti il deszic. Decat un VIS searbad mai bine nimic ".
Eminescu a fost un geniu al poeziei. Dar nu a fost omul multilateral dezvoltat visat de comunisti. In multe domenii a fost un profan. Eu prefer visul.
Impartaseste acest subiect:
Subiecte similare
| Topic | Deschis de | Replici | Vizualizari | |
|---|---|---|---|---|
|
Curentul electric
Ce este curentul electric? |
umilitul | 30 | 20.520 |
|
Problema lipsei de apa potabila | ben_gal_1 | 6 | 3.923 |
|
Proiectul ELI - mai tare decat CERN?