daemon, la Jul 3 2006, 02:46 AM, a spus:
Chiar credeti ca un fara ideal este mort sufleteste? Asa credeam si eu.
.....pana m-a izbit senzatia ca 3/4 din oameniii lumii acesteia sunt iremediabil mediocri, si le este bine ca sunt asa.
.....pana am priceput ca idealul cere sa nu mai traieste in comunitate cu ceilalti, ci sa-ti urmezi propria stea
.....a avea un ideal inseamna sa te realizezi, dar poate ca nu asta e scopul vieti pe pamant
.....vezi tu, religia & cultura sunt oferte care nu iti cer sa ai idealuri, dar care promit sa-ti asigure pacea
.....si decat idealist, limitat de propria-mi obsesie si murdar in incercarea-mi patetica de a atinge telul, prefer tihna de acasa
{pese: nu am spus-o chiar din inima, dar vreau sa fiu avocatul diavolului din cand in cand; prea va intreceti in a lauda idealurile.......)
IDEĮL = Scopul suprem spre care se īndreapta īn mod constient si metodic nazuintele si activitatea creatoare
umana īn toate domeniile ei, gradul cel mai īnalt si mai greu de ajuns al perfectiunii īntr-o directie.
Care atinge culmea perfectiunii; desavārsit sub toate aspectele.
Scop suprem al existentei, al activitatii cuiva sau a ceva.
Care atinge perfectiunea; perfect, desavārsit...spiritual.
Este vorba de omul in general, de ideea de perfectiune, desavarsire, care omul o cauta in manifestarea sa, privind lucrurile din punct de vedere spiritual (vorbim de desavarsire numai din punct de vedere spiritual, pentru ca nici nu poate fi vorba de desavarsire a manifestarii omului, fara sa implice spiritul sau)
".....pana am priceput ca idealul cere sa nu mai traieste in comunitate cu ceilalti, ci sa-ti urmezi propria stea" idealul nu te izoleaza de ceilalti, ci mai de graba te ajuta sa-ti
probezi nivelul credintei in acest ideal si sa-l servesti prin intermediul lor
".....a avea un ideal inseamna sa te realizezi, dar poate ca nu asta e scopul vieti pe pamant"
individul trebuie sa se realizeze...
indiferent de capitolul vietii in care o face, toate ajuta intr-un fel sau altul la independenta sa, iar independenta este primul pas catre libertate.
realizarea de sine este singurul mod de a ajunge sa fi tu insuti, stapan pe cine esti si liber de tine.
Orice implica scopul vietii, realizarea de sine nu poate merge decat mana in mana cu acest scop
".....vezi tu, religia & cultura sunt oferte care nu iti cer sa ai idealuri, dar care promit sa-ti asigure pacea" religia si cultura intelese corect nu pot decat sa-ti trezeasca nevoia unui ideal(asta in cazul in care aceasta nevoie nu a fost trezita altfel)
".....si decat idealist, limitat de propria-mi obsesie si murdar in incercarea-mi patetica de a atinge telul, prefer tihna de acasa"
a avea un ideal inseamna a vedea dincolo de micul tau eu si urmarea acestui ideal inseamna inceputul creatiei de sine; a avea un ideal nu inseamna sa te agati de el ( pentru ca prin agatare intervine si obsesia de care vorbesti), ci sa te eliberezi prin el de tine insuti asa cum te sti, facand loc unui alt eu mai inalt.
Idealul nu trebuie sa fie un scop in sine, ci un mijloc si atunci nu este nimic patetic
Actiunile trebuie trecute prin prisma idealului ales, el fiind astfel o masura a valorii...