raulmaniac, la May 30 2006, 12:07 AM, a spus:
sigur ca se bazeaza pe documente, insa doar pe cele accesibile! restul stau ascunse prin diverse biblioteci sau "locuri sfinte".
Nu diverse, ci la Vatican eventual. Mai exact ce document te astepti sa se gaseasca? Avem o serie cosiderabila de documente. Si tot apar. Nimeni nu a putut opri descoperirea Evangheliei dupa Iuda. Si care a fost rezultatul? O alta Evanghelie gnostica, din seria binecunoscuta a Evangheliilor gnostice.
In plus pot fi documente care sa incrimineze strict catolicismul, sa dovedeasca tot felul de matrapazlacuri.... Mi se pare normal sa si le ascunda. Adica nu chiar normal, dar e dreptul lor in definitiv. Asa ca
Documentul-Suprem-Care-Sa-Darame-Crestinismul mai trebuie asteptat. Mi se pare meschin sa gandesti ca trebuie sa existe ceva care trebuie sa distruga ceva... doar pentru ca nu crezi in existenta lui Dumnezeu. Nu?
toate evangheliile acceptate s-au aflat in stapanirea bisericii !
Daca te referi la cele canonice si populare, da. Insa Biserica a aparut cu mult mai tarziu, si centralizarea ei in asa fel incat sa existe o comanda unica nu s-a facut atat de repede. Unul din motive sunt persecutiile, care nu le-au dat ocazia crestinilor sa se inchege prea bine comparativ cu alte religii. De abea in anul 300 putem vorbi de o centralizare acceptabila sub Constantin. Dar pana atunci scrierile au circulat pe baza reputatei lor timp de 300 de ani! Iar Biserica a fost nevoita sa accepte doar ceea ce capatase o circulatie larga pentru crestinul de rand. Aceste scrieri se aflau in uz cu mult timp inainte de a se pune problema daca sunt ok sau nu. Circulau pentru ca aveau prestigiu.
se pare totusi, ca evanghelia lui maria face totusi referire! insa, nu am citit-o , deci ...
Nu face. O poti citi. Aceeasi referinta o gasesti si in Evanghelia dupa Toma. Dar daca o citesti cu atentie iti poti da seama de confuzie. Putem discuta si chestiunea asta. Pe care am mai discutat-o.
nu pot raspunde , nu cunosc aramaica sau greaca veche si nu am acces la scripturi!
Nu-i nevoie sa cunosti aramaica sau greaca veche. Si ai acces la absolut orice prin bunavointa bibliotecarului virtual numit Google. In plus ai la indemana cel mai redutabil instrument posibli: LOGICA.
Il poti folosi. Daca vrei te ajut sa-l folosesti.
Aceasta postare a fost editata de Pixelut: 29 May 2006 - 11:42 PM