de ce avem nevoie sa credem?
Scris 01 May 2006 - 07:14 PM
recunosc ca imi pun aceasta inrebare de ceva timp si de fiecare data gasesc un alt raspuns...asa ca va rog si pe voi,...nu/mi dati primul raspuns...ci doar pe cel de/al doilea?! ok? [size=5]
Scris 01 May 2006 - 11:59 PM
catelusulschiop, la May 1 2006, 10:05 PM, a spus:
Da, asa este. Acum depinde de crez. dat fiind ca intrebarea a fost pusa la "religie si spiritualitate", banuiesc ca una dintre interpretari poate fi: " de ce trebuie sa avem un crez divin?" sau "de ce trebuie sa credem intr-o forta superioara noua?".
Scris 02 May 2006 - 12:37 AM
- societatile totalitare care au incercat sa-l elimine religia din sistemul lor si-au dezvoltat o falsa religie, cu accente puternice de adoratie
- marxismul a lansat teoria ca religia ar fi aparut la un moment dat pe scena umanitatii ca un instrument de opresiune al unei clase exploatatoare (clerul). Celebra exploatare a omului de catre om. Daca teoria marxismului e corecta atunci ar trebui ca inainte de aceasta aparitie sa existe o perioada considerabila lipsita de manifestari religioase. Ori istoria nu inregistreaza nici o perioda de acest gen.
- ateismul a aparut ulterior, fiind mai mult o forma de protest impotriva religiei.
Scris 02 May 2006 - 01:02 AM
Pixelut, la May 2 2006, 01:37 AM, a spus:
- societatile totalitare care au incercat sa-l elimine religia din sistemul lor si-au dezvoltat o falsa religie, cu accente puternice de adoratie
Exemple?
Istoria nu inregistreaza asta pentru simplul motiv ca manifestarile religioase exista de prea multa vreme. E mai usor sa le inregistrezi pe ele decit lipsa lor.
Ateismul a existat intotdeauna intr-o forma sau alta.
Scris 02 May 2006 - 07:35 AM
dan-marius, la May 2 2006, 02:02 AM, a spus:
Maniferstarile religioase apar odata cu primele artefacte umane.
dan-marius, la May 2 2006, 02:02 AM, a spus:
Nu, ateismul a aparut ca o negare a religiei. A aparut ulterior.
Scris 02 May 2006 - 08:02 AM
- marxismul a lansat teoria ca religia ar fi aparut la un moment dat pe scena umanitatii ca un instrument de opresiune al unei clase exploatatoare (clerul). Celebra exploatare a omului de catre om. Daca teoria marxismului e corecta atunci ar trebui ca inainte de aceasta aparitie sa existe o perioada considerabila lipsita de manifestari religioase. Ori istoria nu inregistreaza nici o perioda de acest gen.
- ateismul a aparut ulterior, fiind mai mult o forma de protest impotriva religiei.
ok! practica religioasa este atestata incepand din comuna primitiva, cand sunt mentionate primele inmormantari, vopsirea cadavrelor cu ocru si un inventar al celui decedat, continua in functie de continent cu aparitia primelor zeitati si sanctuare si ajungem la crestinitate asa cum o cunoastem astazi, insa... nevoia de divinitate in acest secol al informatiei si tehnologie imi apare usor bizara.
sigur una este sa crezi intr/un Dumnezeu creator al tuturor lucrurulior si alta este fervoarea religioasa de care dam dovada in prezent...mai mult ea degenerand in conflicte interconfesionale.
desigur libertatea de care dispunem ne da dreptul intre a fi credincios sau a fi ateu...si totusi majoritatea alegem doar prima cale. nu stiu poate este ceva ce tine de ancestral, de mostenire, de ceea ce invatam inca de la nastere...sau poate chiar de Sf duh coborat asupre fiecaruia dintre noi.
iata dupa toate aceste ...in mintea mea intrebarea inca persita...DE CE?
Scris 02 May 2006 - 08:05 AM
Asta ar fi explicatia ...ceva mai rationala.
Aia "irationala" si cu iz puternic de fanatism este ca avem nevoie sa credem pentru ca venim de la Dumnezeu si n-avem cum sa fim altfel.
Pascal spunea ca fiecare om are in el un gol in forma de Dumnezeu. Nevoia de a umple acel gol ne duce la credinta.
Scris 02 May 2006 - 08:16 AM
raulmaniac, la May 2 2006, 08:51 AM, a spus:
dragostea e mai mult decat de ajuns... DAR aici nu vorbesc de dragostea altora ci de dragostea ta. Daca o practici se chiama ca faci voia lui Dumnezeu, chiar daca poate nu crezi in El.
Impartaseste acest subiect:
Subiecte similare
| Topic | Deschis de | Replici | Vizualizari | |
|---|---|---|---|---|
|
suicidul ca pacat | tass | 101 | 18.661 |
|
... la care trebuie sa raspunda credinciosii! |
Sikaryan | 39 | 11.628 |
|
De ce ştiinţa nu poate anula religia,
"cine suntem, de unde venim si incotro ne indreptam" |