sau Inregistrare

• 11 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ultima »
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Acest topic e inchis

Fanatism- legatura sau departare de Dumnezeu Evaluare topic: * * * * -

#11 Utilizator offline   Anna Condor 

• Fiica Împaratului
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Vezi galerie
  • Grup: Advanced Member
  • Inregistrat: 09-March 06

Scris 25 April 2006 - 06:00 PM

Vezi postareadark_light, la Apr 25 2006, 04:53 PM, a spus:

sunt oameni care aplica strict normele credintei in viata de zi cu zi. la acestia ma refeream. cu alte cuvinte nu mai poti nici sughita, ca gestul este imediat vazut prin prisma religiei si catalogat in consecinta.

atunci nu pot sa zic decat "saracii de ei" :stars:

Aceasta postare a fost editata de annacondor: 25 April 2006 - 06:00 PM

0

#12 Utilizator offline   rvsro 

• Crin
  • PipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 02-January 06

Scris 25 April 2006 - 06:44 PM

Vezi postareadark_light, la Apr 25 2006, 03:00 PM, a spus:

ba crede si stie foarte bine in ce crede, dar vrea cu tot dinadinsul ca toata lumea sa creada ca el, iar toti cei care se incapataneaza sa fie contra ii sunt dusmani.
fanaticul este cel care spune "daca nu esti cu mine atunci esti impotriva mea". este omul convins ca detine adevarul suprem. este omul care la demonstratii striga "moarte extremistilor".
fanaticul religios este o speta care crede orbeste si aplica religia excesiv in viata de zi cu zi.
nu e ipoteza.

Adica dupa cate vad eu din ceea ce spui a nu fi fanatic inseamna ca dupa ce iesi de la biserica poti sa mergi la discoteca s-au la birt sa mai tragi o dusca.

Isus spune:Cine nu este cu Mine este impotriva Mea. Sa fie oare fanatism?
0

#13 Utilizator offline   hans 

• Iuda
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Gold Member
  • Inregistrat: 21-January 06

Scris 25 April 2006 - 06:44 PM

Vezi postareaannacondor, la Apr 25 2006, 06:36 PM, a spus:

Oare nu puneau legea mai presus de dragoste sa conduca viata oamenilor?

NU! Vrei sa spui ca fariseii aceia cunosteau si pazeau Legea? :stars:

Vezi postareaannacondor, la Apr 25 2006, 06:36 PM, a spus:

Fanaticii sunt legalisti,dar nu practica legea dupa modelul Cristic ci dupa slova!

Care-i modelul Cristic al Legii, si care-i cel dupa slova? :)

...Si apropo...ce-s aia legalisti?
0

#14 Utilizator offline   Anna Condor 

• Fiica Împaratului
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Vezi galerie
  • Inregistrat: 09-March 06

Scris 25 April 2006 - 07:44 PM

Vezi postareahans, la Apr 25 2006, 05:44 PM, a spus:

NU! Vrei sa spui ca fariseii aceia cunosteau si pazeau Legea? :stars:
Care-i modelul Cristic al Legii, si care-i cel dupa slova? :)

Tu chiar vb serios?!? :doh:
Legea insemna ceea ce spunea Isus "s-a auzit in vechime....sa nu ucizi,sa dai o carte de despartire nevestei,ochi pentru ochi si dinte pentru dinte".....
Ce faceau fariseii?!?
Tineau sabatele,si faceau ce scria in slova,tineau posturi de ochii lumii,faceau milostenii in fata tuturor oamenilor dar au uitat scopul acelor legi,au uitat despre"sa iubesti pe Dnul Dzeul tau,cu toata inima ta cu tot cugetul tau" .
Cam care ar fi modelul Cristic(nu al legii)...dupa parerea ta? :)
ai auzit despre "slova ucide,insa harul da viata"...sau despre"prin har ati fost mantuiti,prin credinta"?

Citeaza

...Si apropo...ce-s aia legalisti?

Legalistii sunt tocmai aceia care pun mai presus legea de dragostea Lui Dzeu.
Prea mult "sa nu atingi" "sa nu faci" "sa nu te duci" si prea putina dragoste,prea putina atentie nevoilor altora,prea putin altruism.
Se poate vb mult despre fanatism,despre nedreapta asezare a femeii la cratita(pentru ca asta e voia Lui Dumnezeu),despre "imbracamintea" fanaticilor,despre judecata lor la adresa tuturor celorlalte credinte(chiar crestini intre crestini)...si cred ca are ft mare legatura cu legalismul.E practic aproape acelasi lucru!
0

#15 Utilizator offline   hans 

• Iuda
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 25 April 2006 - 08:36 PM

Vezi postareaannacondor, la Apr 25 2006, 08:44 PM, a spus:

Tu chiar vb serios?!? :doh:
Legea insemna ceea ce spunea Isus "s-a auzit in vechime....sa nu ucizi,sa dai o carte de despartire nevestei,ochi pentru ochi si dinte pentru dinte".....
Ce faceau fariseii?!?
Tineau sabatele,si faceau ce scria in slova,tineau posturi de ochii lumii,faceau milostenii in fata tuturor oamenilor dar au uitat scopul acelor legi,au uitat despre"sa iubesti pe Dnul Dzeul tau,cu toata inima ta cu tot cugetul tau" .

1.Fariseii NU tineau sabatele! :) Ai cumva dubii in privinta asta? Hai sa vedem. Existau doua pareri in vremea aceea. Prima, cea a fariseilor era:"...omul Acesta nu vine de la Dumnezeu pentru ca nu tine Sabatul... . Dupa mine, asta nu tine deoarece Dumnezeu L-a inviat pe Fiul Sau tocmai pentru ca: "in El(Fiul lui Dumnezeu) nu este pacat".Daca Isus, ar fi avut un pacat cat de mic, printre care si calcarea Sabatului, ar mai fi fost inviat de catre Dumnezeu? Pe de alta parte, Isus spune:"tot ceea ce va zic, sa faceti, insa dupa faptele lor sa nu faceti...". Acuma, tu ce zici care dintre cei enumarati mai sus tineau Sabatul? Fariseii sau Fiul lui Dumnezeu? :crazy:
2."In slova" nu scria nici pe de parte sa postesti in felul in care posteau fariseii si preotii fatarnici. Sunt sigur ca ai citit prin Isaiah 58. Deci, NU POSTEAU! Li se parea lor ca fac acest lucru! :doh:
3.Astept raspunsul tau. :stars:

Cam care ar fi modelul Cristic(nu al legii)...dupa parerea ta? :)

Uite modelul Cristic al Legii:"Sa nu ganditi ca am venit sa desfiintez Legea sau Prorocii, am venit sa le implinesc; caci adevarat va spun ca atata timp cat nu va trece cerul si pamantul, nu va trece o iota sau o frantura de litera din Lege, inainte sa se implineasca toate...". Si inca:"...sa iubesti pe DOMNUL Dumnezeul tau cu toata inima ta, cu tot sufletul tau si cu toata gandirea ta...si pe aproapele tau ca pe tine insuti...".

Prea mult "sa nu atingi" "sa nu faci" "sa nu te duci" si prea putina dragoste,prea putina atentie nevoilor altora,prea putin altruism.

Ce este dragostea, biblica bineanteles? :lol2: Cum o intelegi tu?

Se poate vb mult despre fanatism,despre nedreapta asezare a femeii la cratita(pentru ca asta e voia Lui Dumnezeu),despre "imbracamintea" fanaticilor,despre judecata lor la adresa tuturor celorlalte credinte(chiar crestini intre crestini)...si cred ca are ft mare legatura cu legalismul.E practic aproape acelasi lucru!

Nu sunt de acord nici eu cu aceasta nedreapta asezare a femeii la cratita, insa in anumite aspecte ea trebuie sa-si vada lungul nasului, nu?
Gandeste-te ca femeia "trebuie sa taca in adunare, cum zice si Legea". Asa invata si Pavel. Ce parere ai?
Cat despre judecata la adresa celorlalte credinte a crestinilor intre crestini, nu te grabi sa-i numesti fanatici pe cei ce judeca aici. Ia spune-mi, un crestin care spune ca iubirea de Dumnezeu se manifesta prin inchinarea in fata unor icoane, face bine? Ca sa nu fi etichetat ca si fanatic intolerant, vei tine inchisa gura in problema asta, sau vei judeca situatia facand-o cunoscuta tuturor, stiind ca Dumnezeu spune ca iubirea in El consta printre altele si in:"...sa nu-ti faci chip cioplit...sa nu te pleci inaintea lor...sa nu le slujesti..."? :doh:
0

#16 Utilizator offline   ocean 

• Trandafir
  • PipPipPipPip
  • Grup: Full Members
  • Inregistrat: 20-April 06

Scris 25 April 2006 - 08:36 PM

Vezi postareadark_light, la Apr 25 2006, 06:34 PM, a spus:

cred?

adica un exemplu de urmat, o teorie, o parere. :stars:

Vezi postareahans, la Apr 25 2006, 09:36 PM, a spus:

Gandeste-te ca femeia "trebuie sa taca in adunare, cum zice si Legea". Asa invata si Pavel. Ce parere ai?
Cat despre judecata la adresa celorlalte credinte a crestinilor intre crestini, nu te grabi sa-i numesti fanatici pe cei ce judeca aici. Ia spune-mi, un crestin care spune ca iubirea de Dumnezeu se manifesta prin inchinarea in fata unor icoane, face bine? Ca sa nu fi etichetat ca si fanatic intolerant, vei tine inchisa gura in problema asta, sau vei judeca situatia facand-o cunoscuta tuturor, stiind ca Dumnezeu spune ca iubirea in El consta printre altele si in:"...sa nu-ti faci chip cioplit...sa nu te pleci inaintea lor...sa nu le slujesti..."? :)

e foarte adevarat, in "acele vremuri" femeia avea un rol....nu avea un rol in societate in afara de procreare. din fericire, lucrurile s-au schimbat. nu e vorba de femei sau barbati, suntem oameni egali in fata Domnului insa facem lucrurile diferit, atata tot. Eu cred ca un crestin ce se roaga la icoane nu face nimic rau, el nu se roaga icoanelor fizice, ci persoanelor reprezentate acolo. Cat despre chip cioplit, mergem prea departe. inainte de Iisus, oamenii se inchinau unor idoli, reprezentati prin statui, distrugeai statuile, idolii dispareau. a venit Iisus si a schimbat acest lucu, nu avem voie sa ne inchinam idolilor, cum faceau paganii, de exemplu. ei se inchinau lor si faceau ce li se parea lor ca le spun idolii, nu aveau o "lege" precum Biblia. Deci, un crestin nu se roaga statuii ci persoanei reprezentate.oricum e o discutie foarte fina aceasta cu idolii si cred ca ar trebui tratata mai bine.

Aceasta postare a fost editata de ocean: 25 April 2006 - 08:40 PM

0

#17 Utilizator offline   hans 

• Iuda
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 25 April 2006 - 09:13 PM

Vezi postareaocean, la Apr 25 2006, 09:56 PM, a spus:

a venit Iisus si a schimbat acest lucu, nu avem voie sa ne inchinam idolilor, cum faceau paganii, de exemplu.

Adica ce a schimbat in privinta asta, ca eu nu inteleg? :spiteful:

Vezi postareaocean, la Apr 25 2006, 09:56 PM, a spus:

Deci, un crestin nu se roaga statuii ci persoanei reprezentate.oricum e o discutie foarte fina aceasta cu idolii si cred ca ar trebui tratata mai bine.

Asta este o interpretare de-a ta. Dar E PALIDA in fata poruncii lui Dumnezeu:"...sa nu-ti faci...nici vreo infatisare a lucrurilor care sunt sus in cer, jos pe pamant sau in apele mai jos decat pamantul...sa nu te pleci inaintea lor...sa nu le slujesti". :good:
Sti ce nu vrem sa pricepem noi acuma din toata problema cu idolatria? Ca acesta este un pacat atat de greu de renuntat la el, incat poporul din vechime al lui Dumnezeu, Israel, pentru a fi "dezvatat" de astfel de obiceiuri(idolatria!) , a trebuit sa fie crunt robit de catre babilonieni! Si acolo, in Babilon, in tara idolilor si-au dat seama cat este de dezgustator un astfel de obicei! Obicei pe care NU L-AU MAI ADOPTAT VREODATA, dupa repatrierea lor! Astfel de dusuri reci asteptam si noi astazi? :doh:
0

#18 Utilizator offline   ocean 

• Trandafir
  • PipPipPipPip
  • Grup: Full Members
  • Inregistrat: 20-April 06

Scris 26 April 2006 - 01:35 AM

Vezi postareahans, la Apr 25 2006, 10:13 PM, a spus:

Adica ce a schimbat in privinta asta, ca eu nu inteleg? :spiteful:
Asta este o interpretare de-a ta. Dar E PALIDA in fata poruncii lui Dumnezeu:"...sa nu-ti faci...nici vreo infatisare a lucrurilor care sunt sus in cer, jos pe pamant sau in apele mai jos decat pamantul...sa nu te pleci inaintea lor...sa nu le slujesti". :good:
Sti ce nu vrem sa pricepem noi acuma din toata problema cu idolatria? Ca acesta este un pacat atat de greu de renuntat la el, incat poporul din vechime al lui Dumnezeu, Israel, pentru a fi "dezvatat" de astfel de obiceiuri(idolatria!) , a trebuit sa fie crunt robit de catre babilonieni! Si acolo, in Babilon, in tara idolilor si-au dat seama cat este de dezgustator un astfel de obicei! Obicei pe care NU L-AU MAI ADOPTAT VREODATA, dupa repatrierea lor! Astfel de dusuri reci asteptam si noi astazi? :doh:

Eu nu cred ca din cauza lucrurilor ce le-au vazut in Babilon evrei- idolatria- ei au scapat de aceasta "boala". sa fim seriosi, este o idee prea putin probabila. Cat despre repatriarea lor cred ca ar mai trebui sa citesti ceva- eliberare fortata nu e sinonim cu repatriere, si ar fi bine sa vezi cum, de ce, si unde au fost "repatriati".
E adevarat, porunca e adevarata, DAR SE REFERA LUCRURILOR (exemple: animale, obiecte, etc) nicidecum la ceea ce am zis eu- sfinti, divinitate. cand s-a spus "lucrurilor care sunt sus in cer" se facea referire la planete (soare, luna, stele),pasari, sau fenomene naturale (ploaie, fulger), deci tu ai inteles gresit, crezand ca se refera la divinitate. Cat despre interpretare, sincer nu imi apartine doar mie.
ce intelegi prin idoli?
parerea mea

Aceasta postare a fost editata de ocean: 26 April 2006 - 02:17 AM

0

#19 Utilizator offline   thunami 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 20-October 05

Scris 26 April 2006 - 07:36 AM

"Crede si nu cerceta " nu e un slogan crestin, ci unul al satanistilor inchizitori. Astia chiar erau fanatici. Si din pacate mai sunt destui si astazi. Fanaticul e acela care incalca cuvantul Domnului incercand sa dovedeasca faptul ca e mai bun si decat El! Fanaticul e fatarnicul care da lectii publice de credinta propriului Dumnezeu.
0

#20 Utilizator offline   MariaB 

• catolica
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Silver Member
  • Inregistrat: 12-May 05

Scris 26 April 2006 - 09:44 AM

'annacondor'
"fanaticul e convins ca detine adevarul suprem … daca ar avea ocazia sa vada ca e gresit, nu s-ar schimba?"
- fanaticul chiar crede, si e convins ca are credinta corecta
- este imposibil sa dai ocazia unui fanatic "sa vada ca e gresit", prin urmare, nu se poate schimba!

'dark_light'
"sunt oameni care aplica strict normele credintei in viata de zi cu zi. la acestia ma refeream. cu alte cuvinte nu mai poti nici sughita, ca gestul este imediat vazut prin prisma religiei si catalogat in consecinta"
'annacondor'
"atunci nu pot sa zic decat saracii de ei"
- depinde mult de ce intelegem prin "vazut prin prisma religiei" si "catalogat in consecinta"
eu, crestin fiind, consider ca si sughoitul vine tot de la Dumnezeu, precum toate celelalte, ca eliberare pentru organism de o anumita presiune, energie... nimic nu este in afara lui Dumnezeu - acesta este perspectiva religiei
- dar, daca unii interpreteaza in fel si chip evenimentul ca fiind semn... aceasta este superstitie si nu este dupa religia crestina, ci este o catalogare in consecintele superstitiei

'rvsro'
"Isus spune:Cine nu este cu Mine este impotriva Mea. Sa fie oare fanatism?"
- depinde de cum se aplica aceste cubovinte
- sa nu uitam ca tot Isus spuen si "cine nu este impotriva noastra este cu noi"
- fanatism inseamna sa aplici primul citat in orice fel de caz, uitand ca vointa lui Isus a fost alta, iar cuvintele respective corespundeau unei anumite circumstante

'hans'
"...Si apropo...ce-s aia legalisti?"
- un raspuns bun este dat de
'annacondor'
"Fanaticii sunt legalisti,dar nu practica legea dupa modelul Cristic ci dupa slova!"
- prin "legalist", in domeniul religios pe care il discutam pe aceasta sectiune a forumului, se intelege acela care tine Legea (Torah) dupa litera ei, nu in spiritul ei!

'hans'
"Nu sunt de acord nici eu cu aceasta nedreapta asezare a femeii la cratita, insa in anumite aspecte ea trebuie sa-si vada lungul nasului, nu?
Gandeste-te ca femeia "trebuie sa taca in adunare, cum zice si Legea". Asa invata si Pavel. Ce parere ai?"
- ce inseamana pentru tine "sa-si vada lungul nasului"?
- sa taca in biserica, in familie, pe strada? sa taca pe forum?...

'hans'
"un crestin care spune ca iubirea de Dumnezeu se manifesta prin inchinarea in fata unor icoane, face bine? "
- face asa cum ii cere Dumnezeu in credinta lui
- deci face bine, daca Biserica lui considera aceasta ca fiind bine, dar face rau, daca Biserica lui considera acesta ca fiind rau
- inchinarea la icoane si statui nu este in mod absolut bine si nici rau, ci relativ!

'hans'
"Asta este o interpretare de-a ta. Dar E PALIDA in fata poruncii lui Dumnezeu:"...sa nu-ti faci...nici vreo infatisare a lucrurilor care sunt sus in cer, jos pe pamant sau in apele mai jos decat pamantul...sa nu te pleci inaintea lor...sa nu le slujesti".
Sti ce nu vrem sa pricepem noi acuma din toata problema cu idolatria? Ca acesta este un pacat atat de greu de renuntat la el, incat poporul din vechime al lui Dumnezeu, Israel, pentru a fi "dezvatat" de astfel de obiceiuri(idolatria!) , a trebuit sa fie crunt robit de catre babilonieni! Si acolo, in Babilon, in tara idolilor si-au dat seama cat este de dezgustator un astfel de obicei! Obicei pe care NU L-AU MAI ADOPTAT VREODATA, dupa repatrierea lor! Astfel de dusuri reci asteptam si noi astazi?"
- ai mai spus cuvintele astea o data, si ti-am raspuns la ele - daca nu vrei sa intelegi si un alt punct de vedere decat al tau, te dovedesti a fanatic in aceasta privinta
- idolatria din Biblie se refera la inchinarea la dumnezeii neamurilor vecinilor - pentru neamuri, inchinarea la zeii lor nu este impotriva lui Dumnezeu, ci este impotriva lui Dumezneu sa te inchini la zei straini daca il ai deja pe Dumnezeu la care sa te inchini
- ceea ce judeci tu aici este ideea ta, nu a lui Dumnezeu
- si aceasta pentru ca ai un alt raspuns decat Dumnezeu, la intrebarea lui

'ocean'
"ce intelegi prin idoli?"

ca definitie a fatarnicului, a nimerit-o bine 'thunami'
0

Reclama

Impartaseste acest subiect:

• 11 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ultima »
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Acest topic e inchis

Subiecte similare Collapse

Topic Deschis de Replici Vizualizari
Replici noi Oras guvernat strict pe principii religioase?
in S.U.A.
Shadowdancer  7 5.172
Hot Topic (New) Atasamente Cat de liberi suntem in gandire? Pixelut  29 9.920
Hot Topic (New) mancarea si crestinismul dark_light  245 28.853
Hot Topic (New) Chemati sa fim ucenici a lui Isus
Ce inseamna sa fii ucenic al Domnului?
cioanas  235 17.327
Hot Topic (New) Copilul si convigerile parintilor
familie religioasa = copil religios, famile atee = copil ateu
Pixelut  23 8.860