Sari la conținut
Forum Roportal
cracing

Problema prelucrare a imaginilor

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Salut,

De curand am un nou proiect de lucrat, proiect care consta in prelucrarea imaginilor. Mai exact am o poza cu un brat robotic care are niste patrate gri numite markere. Sarcina mea este sa identific aceste markere cu ajutorul unui algoritm de prelucrare a imaginilor:

Aveti mai jos o poza in care trebuie identificate markerele(patratele gri)

Algoritmul ar trebui sa functioneze asa:

- se cunoaste regiunea in care se afla baza bratului robotului. se cauta markerul in respectiva regiune (primul marker - punct - gri din partea de sus a imaginii)

- se poate observa din imagine ca, datorita configuratiei bratului si a constrangerilor mecanice implicite, urmatorul marker se poate afla numai intr-o anumita regiune din imagine, nu in toata imaginea. se va cauta in respectiva regiune.

- similar, al treilea marker nu se poate afla decat intr-o anumita regiune, care depinde insa de pozitia markerului 2. astfel, daca markerul 2 este in partea dreapta a imaginii, si regiunea se va afla undeva in partea dreapta. daca markerul 2 este in partea stangaa imaginii, si regiunea se va afla undeva in partea stanga (deci regiunea de cautare a markerului curent depinde de pozitia markerului precedent)

- la fel si pentru ceilalti markeri, pana la ultimul (numarul de markeri este constant)


As vrea sa imi explicati un pic cam cum s ar face acest lucru,nu neaparat un cod(doresc sa il fac in C#) cat mai ales un algoritm, ce librarii sa folosesc etc.

Multumesc

post-175016-0-98602000-1400075027_thumb.gif

Editat de cracing

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

poza asta pe care ai atasat-o, o primesti ca input ? ca nu se distinge mai nimic.

 

te ajuta faptul ca pozitia urmatorului marker depinde de cea precedenta.

 

markerul are tot timpul aceeasi culoare / intensitate ? oricum pentru o detectie cat mai buna trebuie ca acest marker sa aiba o culoare diferita de restul imaginii, sa-l poţi detecta cumva. in imaginea de mai sus e preponderent aceeasi culoare, e greu de scos ceva de acolo.

Daca e de o anumita culoare, prelucrezi imaginea aplicand un prag (threshold). Daca are o anumita forma geometrica , si daca ramane tot timpul aceeasi(daca nu sunt implicate transformarile de tipul rotatie, translatie, scalare) atunci poti aplica un filtru de detectie a muchiilor. Asta e mai greu, cel mai simplu ar fi daca ar iesi la threshold.

 

Eu iti recomand Matlab. E mult mai rapid sa faci un astfel de proiect in Matlab. Acum depinde si ce constrangeri ai tu.

Editat de Redondo

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×