Sari la conținut
Forum Roportal
Pal Ioan

Act aditional cu diminuarea salarului cu -10%

Postări Recomandate

Buna ziua!
Lucrez la o firma privata, unde ieri am primit sa semnez un act aditional in care scria: "pe luna martie, -10% diminuarea salarului pentru nerespectarea procedurii de aprovizionare a utilajelor cu materii prime".
Acuzatia pentru care firma vrea sa-mi diminueze salarul nu este adevarat. Nu m-a intrebat nimeni nimic, nu s-a desfasurat cercetare disciplinara prealabila, nu am primit decizie de sanctionare, pur si simplu am primit actul aditional sa-l semnez. Nu am semnat.
Este legal procedura asta? Daca mi se diminueaza salarul cu 10%, fara sa semnez actul aditional, ce pot sa fac? Contestez?
Multumesc

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Io-s temperamentala, asa ca as intra in vals cu angajatorul: as citi integral Codul Muncii si contractul colectiv de munca, i-as vizita pe cei de la Directia Muncii (Serviciul Juridic si Contencios) si i-as ruga frumos sa ma sfatuiasca (nu stiu ce "valoare" are fluturasul in instanta, iar io n-am alte documente care sa justifice abaterea disciplinara), as face cunostinta cu liderul sindical, i-as demonstra angajatorului ca-s fata buna si l-as anunta in scris (cu nr. de inregistrare, desigur :)), ca n-am fost informata in legatura cu data, ora si locul desfasurarii cercetarii mele disciplinare, m-as interesa unde se solutioneaza litigiile de munca, as solicita una-doua zile de concediu in acest sens..

Tu...procedeaza cum crezi ca e mai bine pentru tine! :)

Succes!!!

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Lucrez la o firma privata, unde ieri am primit sa semnez un act aditional in care scria: "pe luna martie, -10% diminuarea salarului pentru nerespectarea procedurii de aprovizionare a utilajelor cu materii prime".

 

 

ce spune contractul de munca? exista vreo clauza pentru asa ceva?

 

multe contracte au clauze care acorda libertati angajatorului în anumite situatii, inclusiv diminuarea salariului în caz de pierderi,

tot asa cum si concedierea e un astfel de instrument.

nu e uzual, cel putin prin anumite parti, dar se poate practica,

totul depinde de felul in care e redactat contractul.

 

 

a doua posibilitate ar fi ca firma vrea sa se scape de tine si incepe cu presiuni de tot felul, sicanari,

doar-doar te saturi de ei si pleci de bunavoie (metoda e foarte eficienta si se practica des)

 

 

a treia posibilitate ar fi ca nu stiu de unde sa mai economiseasca câte ceva,

costurile fixe pentru salarii sunt dintre cele mai mari pe care le are o firma , iar daca nu merge tocmai bine,

sunt obligati sa taie de undeva (asta se face de jos in sus, niciodata invers).

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

In contractul de munca nu exista clauza despre "procedura de aprovizionare a utilajelor cu materii prime". Regula asta este trecuta in instructiunea de lucru.

Nici a doua posibilitate nu cred ca e acceptabila, pentru ca la noi este vorba despre a treia posibilitate, adica economisire si se practica de mult timp, sanctiune pentru orice, chiar si o abatere minora. Si nu stiu macar un caz unde s-ar fi facut cercetare disciplinara prealabila.

Am uitat sa va scriu, dar in ziua cand am primit sanctiunea, au mai primit inca trei colegi din schimbul meu sanctiune -10%, tot pentru chestii minore. Iar in sectia finisare, tot personalul a primit sanctiune -5%. Adica circa 60 de oameni. Sanctionare colectiva, cu doua zile inainte de salar biggrin.png. Asa ceva inca nu s-a intamplat la noi. Omul primeste la semnat un act aditional in care la alte clauze este trecut sanctionarea. Lucrez de 13 ani la firma asta, pana acuma nu am primit sanctiune. Ceea ce ma doare este ca m-a sanctionat pentru o abatere necomisa de mine si fara sa cere explicatia mea despre acest caz. Chiar daca eram eu de vina, abaterea era una minora, care nu se sanctioneaza asa dur. (Firma nu a pierdut nimic, era vorba de o eticheta lipita de mine pe o cuite de materii prime, care a fost rupt de cineva. Fiindca este obligatoriu ca cutiile sa aiba eticheta si numai eu am voie sa le duc la utilaje, vina s-a dat pe mine, fara sa cerceteze cine-i vinovatul.

Editat de Pal Ioan

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Aceasta "sanctiune" este exclus a fi aplicata printr-un act aditional. Prin act aditional se poate modifica salariul exclusiv prin acordul ambelor parti (salariat si angajator).

In situatia prezentata, firma are la indemana procedura cercetarii disciplinare (care impune si crearea unei comisii de disciplina) in urma careia poate aplica o reducere a salariului, insa pentru o perioada scurta de timp.

 

Art. 248 din Codul muncii face vorbire de:
(1) Sancţiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul în cazul în care salariatul săvârşeşte o abatere disciplinară sunt:
c) reducerea salariului de bază pe o durată de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de bază şi/sau, după caz, şi a indemnizaţiei de conducere pe o perioadă de 1-3 luni cu 5-10%;

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

 

Fara reclama in semnatura (acelasi lucru se aplica si la profil)

 

"Reclama in semnatura este de asemenea interzisa, exceptie de la aceasta regula face postarea de linkuri spre pagini din cadrul domeniului roportal.ro sau spre pagini care contin linkuri/reclame spre roportal.ro (cu conditia ca acestea sa nu comercializeze produse sau servicii. De asemenea, ne rezervam dreptul de a refuza anumite siteuri)."

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×