Scris 17 November 2009 - 09:16 PM
In primul rand, va salut cu respect. Primul post.
In al doilea rand ce am sa scriu aici e opinia personala, deprinsa din experienta si cugetul meu. Carti de filozofie deabea acum am inceput sa citesc.
Cred ca fiecare are dreptul la libera exprimare, dar unii din useri chiar bateau campii afirmand din o singura afirmatie ca binele sau raul o sa castige si mai erau si siguri de asta. Poate era o forma de ironie, neexprimata cum trebuia. Am parcurs toate paginile discutiei, deci stiu despre ce vorbesc.
In opinia personala nu exista bine sau rau, nu ne nastem cu notiunea asta, ci este o cunoastere dobandita de la societatea in care suntem crescuti. Faptul ca noi percepem durerea ca pe un rau, este doar o deprindere a copilariei, unde fiecare durere era insotita de lacrimi. Cum incepem sa crestem, cele doua notiuni, de bine si rau, incep sa se intrepatrunda si de multe ori coincid. Raul si binele depind de la o persoana la alta. Depinde de noi sa le sortam, sa zicem ca "daca facem X facem bine" si "daca facem X facem rau". Da, sunt amandoua "X" pentru ca amandoua sunt una, binele putand fi si un rau, depinde de situatie. Ca sa dau un exemplu dupa mintea mea, notiunile de rau si bine pot sa le compar cu apa: raul sa zicem ca este gheata si binele este aburul, iar cand cele doua se intrepatrund, avem lichidul. Acum, exemple de rau si bine stim sa dam fiecare, dar de "lichid", e mai greu. Un exemplu in care binele si raul se unesc: Daca omori un om, e un mare rau, asa stim de cand suntem in fasa. Dar daca ai avea ocazia sa-l omori pe "Criminalul Y" si sa salvezi sa zicem, 10 oameni, in cazul asta cine e acolo sa-ti zica daca e bine sau nu? Cine zice ca ai dreptul sa iei o viata, chiar daca astfel salvezi altele?
Ce vreau sa zic: eu percep binele si raul fiind unul si acelasi lucru, doar situatiile in care e implicat, aratandu-l in alta lumina. Raul tau poate fi binele meu si asa este peste tot. Totul e un pamant si-o Apa.
Retineti va rog: e parerea personala.