Teoria Haosului
Scris 13 April 2006 - 10:06 AM
Scris 13 April 2006 - 10:31 AM
Scris 13 April 2006 - 11:54 AM
mihhaic, la Apr 13 2006, 11:06 AM, a spus:
Teoria haosului e o prostie de acum 40 de ani. Exemplul favorit era sistemul meteorologic la planetei si imposibilitatea de a prevedea corect evolutia vremii. Teoria haosului pretinde că unele lucruri nu pot fi anticipate. Dacă ai destule informatii si destulă capacitate de procesare si analiză, poti anticipa orice.
Ca să stii prognoza pentru mâine, pentru un anumit loc (un oras, de exemplu) trebuie să ai datele meteo de pe câteva sute de kilometri, în toate directiile. Ca să stii prognoza pentru următoarele 4 zile, trebuie să ai datele meteo de pe toată planeta. Ceea ce acum 40 de ani era imposibil. Astăzi, având datele meteo de pe toată planeta, se poate obtine o prognoză meteo decentă pe următoarele 10 zile.
Teoria haosului a rămas fără exemplul ei favorit
Aceasta postare a fost editata de harald: 13 April 2006 - 11:55 AM
Scris 14 April 2006 - 03:17 PM
Scris 14 April 2006 - 06:51 PM
stud_out, la Apr 14 2006, 04:17 PM, a spus:
Sa stii ca ideea a fost imprumutata si-n stiintele sociale.Exista o teorie de prin 1989 scrisa de un politilig american James Rosenau "Turbulenta in politica mondiala", care preia ideea ta cu fluturele.Cartea s-a tradus in 1994-199591996 nu mai stiu exact in romaneste la editura Academiei Romane sub patronajul lui Ioan Popescu -fost ministru al muncii in cabinetul Vacaroiu.Daca mergi la biblioteca academiei poti afla de carte.Nu are matematica mai de loc, ca doar teoriei a relatiilor internationale , dar este un exemplu de aplicare a teoriei haosurilor. Ar fi bine sa o citesti macar asa pe diagonala ar fi interesanta...
Scris 15 April 2006 - 09:43 AM
Scris 15 April 2006 - 10:29 AM
mihhaic, la Apr 13 2006, 11:06 AM, a spus:
Pe net Centrul pentru Studiul Complexitatii - Florin Munteanu
Carti:
- Ilya Prigogine, I. Stengers - Noua alianta, Ed. Politica (coletia Idei Contemporane), 1984
- Ilya Prigogine - De la existenta la devenire, Ed. Stiintifica, 1992
- Gelu Bourceanu, Ioan Grosu, Camelia Beldie - Evolutie si autoorganizare in sisteme departe de echilibru, Ed. Tehnica, 1989
- Ziauddin Sardar, Iwona Abrams - Cateva despre HAOS, Ed. Curtea Veche, 2002
- Alain Boutot - Inventarea formelor, doua volume - Ed. Nemira, 1996 si 1997
- Benoit Mandelbrot - Obiectele fractale, Ed. Nemira, 1998
- Friedrich Cramer - Haos si ordine, Structura complexa a viului, Ed. All, 2001
harald, la Apr 13 2006, 12:54 PM, a spus:
Asta spunea Laplace cu demonul lui: daca ar stii valorile tuturor parametrilor universului la un moment dat si legile de evolutie, atunci ar putea deduce starea universului din trecut sau viitor in mod exact.
Teoria haosului spune, in mod fundamental, ca o asemenea predictie este imposibila. Pentru a prezice o stare oricat de indepartata trebuie cunoscuta in mod infinit de bine starea prezenta. Cerinta imposibil de satisfacut. The cosmic blueprint a lui Paul Davies te poate lamuri.
harald, la Apr 13 2006, 12:54 PM, a spus:
Teoria haosului a rămas fără exemplul ei favorit
Prognoza meteo este bazata pe cunoasterea mai buna a fenomenelor meteo si pe puterea de calcul mare a computerelor. Dar nu este o cunoastere absoluta. D-aia in autobuz spre Baneasa se intreaba "Coborati la mincinosi?"
stud_out, la Apr 14 2006, 04:17 PM, a spus:
Teoria se refera la haosul determinist. A se vedea bibliografia.
bombardierulrus, la Apr 14 2006, 07:51 PM, a spus:
Oare cartea foloseste teoria haosului "metaforic" sau nu?
Teoria haosului este aplicabila oriunde exista sisteme deschise (care schimba energie si masa cu mediul). Lumea este plina de ele...
stud_out: Stiu cartea. Nici eu nu am reusit s-o citesc. Grea matematica, de. Nici Obiecte fractale nu e prea usoara.
Scris 15 April 2006 - 03:01 PM
stud_out, la Apr 15 2006, 10:43 AM, a spus:
Chestiune aceasta cu agresiunile si haosuri,stari aproape si departe de echilibru , era la un profesor de la Univ Lucian Blaga Sibiu ,numit general Lucian Culda care stiu ca se ocupa cu asa ceva.Are si o teorie numita Procesualitatea sociala.Eu nu prea o inghiteam cind eram student acolo.Il preferam pe Rosenau. Din cite stiu mai preda si acuma la fac de stiinte politice la masteratul de secutitate nationala are un curs de securitate sud-est europeana.Uite acesta este un link spre el: http://www.procesual...atea/autor.html
si il poti contacta la :
Contacte:
- Phone : +40-1-745.73.23
- web : processuality.tripod.com
- e-mail : lucian_culda@yahoo.com
Eu sincer nu prea mi-a placut teoria lui ar fi bine sa studiezi polemologia (teoria razboaielor) , dar daca iti place tipul cu agresiuni si cu haosuri, succes din partea mea
Scris 16 April 2006 - 08:26 PM
Elandi: am comandat de la un anticariat pe net cartea 'Cate ceva despre haos' dar ajunge prea tarziu si o sa fiu in vacanta. Am mai gasit totusi informatii pe web.
Scris 16 April 2006 - 10:09 PM
Cartile lui Prigogine si "Evolutie si autoorganizare in sisteme departe de echilibru" sunt mai bune pentru intelegerea teoria haosului.
Eu am incercat sa fac legaturi intre psihanaliza si teoria cu pricina. Am gasit chiar psihanalisti "grei" care au scris despre asta. Lucrarea mea este http://danielmunteanu.tripod.com/Aplicarea...psihanaliza.htm
Impartaseste acest subiect:
Subiecte similare
| Topic | Deschis de | Replici | Vizualizari | |
|---|---|---|---|---|
|
vreau muzica tareeee! :D | apollo91 | 5 | 2.988 |
|
Noutati 2006
ce ne asteapta in anul care vine, opinii |
Lucky Luke | 2 | 4.633 |
|
|