Pixelut, la Apr 11 2006, 04:54 AM, a spus:
Prin anul 1970 - parca - a aparut asa numita Evanghelie a Raelienilor. Raelienii sunt o secta care considera ca IIsus Hristos a fost un extraterestru, ca a venit cu o nava spatiala, si ca nemurirea se obtine prin conservarea unei parti din creier si transplantarea lui in alt trup.
doar o alta viziune despre divinitate amestecata cu aiureli medicale (tre' intai sa ma documentez).
Ce ziceti daca aceasta Evanghelie ar fi admisa?
pai a fost admisa de catre cei care cred in ea, nu?
Ce ziceti daca la o banala nunta s-ar vorbi deste martianul Gugu, care a zacut in corpul lui Iisus si care a fost luat de nava spatiala intergalatica dupa ce Iisus a murit?
macar accepta existenta lui Isus...
In aceste productii ni se vorbeste de Intelepciunea Universala (sophia), care a nascut un avorton pe nume Ialdabaoth. Ialdabaoth - indentificat cu Satan - a creat Universul si apoi a dat nastere Dumenzeului crestin. O conceptie destul de indigesta, pe care nu m-am caznit sa o retin, ca oricum e ingrozitor de alabicata.
cam la fel de alambicata ca si povestea lui Lucifer si a decaderii lui !
Apropo, cum se numea personajul romanului lui Brown? Sophia... da... da...
unul dintre ele. de ce? e interzis?
Primele scrieri crestine cunoscute sunt epistolele lui Pavel. Ele au aparut intre anii 50 si 55 d.H. Evangheliile canonice (cele incluse in Noul Testament) au aparut intre anii 80 si 90 d.H. Evangheliile apocrife au aparut undeva pe la sfarsitul secolului I, si au atins apogeul dupa jumatatea secolului al II-lea.
da, in afara de scrisorile lui pavel, daca vorbim strict de evangheliile NT, nici unele n-au fost scrise imediat dupa moartea lui Isus de catre apostoli, ci la cateva zeci de ani de catre oameni sau grupuri de oameni din preajma apostolilor: evanghelia lui marcu - ucenic si insotitor (65 en), apoi cea a lui matei, cu accent puternic pe VT si inspirata din marcu (70-100 en), a lui luca, ucenic al lui pavel, si care se pare ca a continuat evanghelia sa cu faptele apostolilor (70 en) si a lui ioan, care difera de primele trei - considerate cu radacina comuna intr-un text unic - si totodata cea mai noua (aprox 100 en).
este evident si faptul ca pavel nu stia de evanghelii si scriitorii evangheliilor nu stiau de epistolele lui pavel.
cat despre scrierile gnostice si apocrife, au aparut si ele cam prin 100 en.
asa ca si cele canonice si cele considerate eretice sunt apropiate ca data.
Avem deci in cazul Evangheliei lui Iuda un text scris in sec. III de catre o secta care se naravea la interpretat tot ce ii cade in mana. Ce concluzie putem trage?
de fapt Evanghelia dupa Iuda a fost scrisa inainte de 180 en (cand scrie Irineu desprea ea in termeni nu tocmai elogiosi). iar de interpretat s-a interpretat orice din toate timpurile pana azi, inclusiv VT si NT.
de aici ce concluzie sa tragem?