sau Inregistrare

• 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Acest topic e inchis

Vechiul testament pareri de la ortodoxi,catolici,atei ,protestanti etc Evaluare topic: - - - - -

#1 Utilizator offline   elenutzabalenutza 

• Trandafir
  • PipPipPipPip
  • Grup: Full Members
  • Inregistrat: 06-March 06

Scris 02 April 2006 - 09:04 PM

am deschis acest topic din dorinta de a vedea cum interpreteaza fiecare vechiul testament
fiind noua in citirea bibliei am gasit multe lucruri care nu ma fac sa fiu prea multumita de biblie :

Genesia 38 " Atunci iuda a zis lui onan:du-te la nevasta fratelui tau ,ia-o de nevasta,ca cumnat ,si ridica samanta fratelui tau .
Onan stiind ca samanta aceasta n-are sa fie a lui ,varsa samanta pe pamant ori de cate ori se culca cu nevasta fratelui sau ,ca sa nu dea samanta fratelui sau .
Ceea ce facea el nu i-a placut lui d-zeu ,care l-a omorat si pe el ".
d-zeu a vrut ca onan sa se culce cu nevasta fratelui sau ,dar nu e pacat ¿¿
onan nu a vrut sa o lase gravida ,si d-zeu il omoara . d-zeu omoara ¿??

Exodul Fuga lui moise : S-a uitat in toate partile ,si vazand ca nu e nimeni ,a omorat pe egiptean si l-a ascuns in nisip ""
moise omoara un egiptean ,care batuse pe unul din fratii lui evrei,iar d-zeu accepta gestul lui ,si nu il pedepseste ,asa cum ar fi normal .
oare dc omori pe unu care nu crede in acelasi d-zu ca tine ,d-zeul tau nu te pedepseste ,ci vede gestul ca pe ceva natural??

cum interpretati voi?
0

#2 Utilizator offline   dan-marius 

• fara titluri preferentiale :)
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Gold Member
  • Inregistrat: 10-August 04

Scris 02 April 2006 - 09:24 PM

Vezi postareaelenutzabalenutza, la Apr 2 2006, 10:04 PM, a spus:

am deschis acest topic din dorinta de a vedea cum interpreteaza fiecare vechiul testament
fiind noua in citirea bibliei am gasit multe lucruri care nu ma fac sa fiu prea multumita de biblie :

Genesia 38 " Atunci iuda a zis lui onan:du-te la nevasta fratelui tau ,ia-o de nevasta,ca cumnat ,si ridica samanta fratelui tau .
Onan stiind ca samanta aceasta n-are sa fie a lui ,varsa samanta pe pamant ori de cate ori se culca cu nevasta fratelui sau ,ca sa nu dea samanta fratelui sau .

Exodul Fuga lui moise : S-a uitat in toate partile ,si vazand ca nu e nimeni ,a omorat pe egiptean si l-a ascuns in nisip ""
moise omoara un egiptean ,care batuse pe unul din fratii lui evrei,iar d-zeu accepta gestul lui ,si nu il pedepseste ,asa cum ar fi normal .
oare dc omori pe unu care nu crede in acelasi d-zu ca tine ,d-zeul tau nu te pedepseste ,ci vede gestul ca pe ceva natural??

cum interpretati voi?

Moarte dusmanilor si a celor care refuza sa "cotizeze" la inmultirea supusilor.
0

#3 Utilizator offline   MariaB 

• catolica
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Silver Member
  • Inregistrat: 12-May 05

Scris 03 April 2006 - 10:12 AM

NU
pacat este sa superi pe Dumnezeu, calcand o porunca data de el: de exemplu sa nu faci copii fratelui tau decedat fara sa fi avut urmasi...
in vremurile lui Onan, se considera ca o datorie fata de Dumnezeu ca fiecare barbat sa aiba urmasi pana cand va veni Mesia - astfel intelegeau ei ceea ce noi numim "mantuire"

Onan a murit poate intr-un accident, poate de o boala, poate eliminat chiar de comunitatea lui (pentru ca ii facuse de ras) - oricare ar fi fost varianta, ea a fost numita ca venind de la Dumnezeu

pribegia in care pleaca ti se pare a nu fi o pedeapsa? - pentru lumea respectiva, ruperea de radacini era cea mai grozava pedeapsa

NU
0

#4 Utilizator offline   Maximus 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Advanced Member
  • Inregistrat: 10-February 06

Scris 03 April 2006 - 10:03 PM

Vezi postareaMariaB, la Apr 3 2006, 12:12 PM, a spus:

NU
pacat este sa superi pe Dumnezeu, calcand o porunca data de el: de exemplu sa nu faci copii fratelui tau decedat fara sa fi avut urmasi...
in vremurile lui Onan, se considera ca o datorie fata de Dumnezeu ca fiecare barbat sa aiba urmasi pana cand va veni Mesia - astfel intelegeau ei ceea ce noi numim "mantuire"

Onan a murit poate intr-un accident, poate de o boala, poate eliminat chiar de comunitatea lui (pentru ca ii facuse de ras) - oricare ar fi fost varianta, ea a fost numita ca venind de la Dumnezeu

pribegia in care pleaca ti se pare a nu fi o pedeapsa? - pentru lumea respectiva, ruperea de radacini era cea mai grozava pedeapsa

NU

Ce frumos povestesti MariaB fromossssss domle fromos de tot...
E chiar asa greu sa ne dam seama ca vechiul testament e scris de oameni de acum mii de ani si de aia nu prea are logica?

Aceasta postare a fost editata de Maximus: 03 April 2006 - 10:04 PM

0

#5 Utilizator offline   Amarena 

• citeste-mi despre primavara
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Grup: Gold Member
  • Inregistrat: 02-March 06

Scris 04 April 2006 - 07:48 AM

cum interpretati voi?

Dumnezeu a vrut de la poporul lui in primul rand ASCULTARE. De aia a murit Onan.
Dumnezeu ingaduia casatoriile in cadrul aceleiasi familii din urmatorul motiv..parerea mea.
Nu aveau voie sa ia in casatorie pagani, adica moabiti, canaaniti, etc etc, ci numai din poporul evreu, din spita lui Avraam.
Da, Esau era si el fiul lui Isaac (sau nepotul lui Avraam), dar Esau este amintit ca fiind unul care a facut ceea cea era rau inaintea lui Dumnezeu, a avut doar putine avantaje fata de Iacov, pierzandu-le si pe acelea mai apoi. Iacov, desi numele ii era "Inselator" (in traducere din ebr.), primeste binecuvantarea tatalui sau si mai apoi pe a lui Dumnezeu (la Betel-Gen.28 si dupa lupta de la Peniel-Gen.32), se caieste pentru ca si-a inselat fratele si i se schimba numele in Israel - "Cel ce lupta cu Dumnezeu".
Poporul evreu nu avea permisiunea sa se amestece cu celelalte popoare.
Am mai zis-o, oamenii sunt limitati, nu putem avea pretentia sa cunoastem gandurile si planurile lui Dumnezeu nici de atunci si nici de azi. Unul din atributele lui Dumnezeu este omniscienta, or nu putem noi sa indraznim sa ne credem omniscienti. O fi parand Biblia ca se contrazice sau ca e ambigua, dar eu nu cred asta.

Moise stia ca ceea ce a facut nu era bine, pedeapsa lui a fost ca a stat 40 de ani in Madian, in exil. Dumnezeu avea un plan cu el, el urma sa fie eliberatorul poporului sau, de aceea l-a si salvat pe vremea cand faraonul ucidea toti nou-nascutii baieti. Ba chiar a crescut la curtea faraonului. De aceea nu i-a aplicat o pedeapsa mai aspra.

Aceasta postare a fost editata de Amarena: 04 April 2006 - 08:02 AM

0

#6 Utilizator offline   MariaB 

• catolica
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 04 April 2006 - 08:47 AM

Vezi postareaMaximus, la Apr 3 2006, 11:03 PM, a spus:

E chiar asa greu sa ne dam seama ca vechiul testament e scris de oameni de acum mii de ani si de aia nu prea are logica?
nu are logica ta!
asa cum bine s-a spus:

Vezi postareaAmarena, la Apr 4 2006, 08:48 AM, a spus:

oamenii sunt limitati, nu putem avea pretentia sa cunoastem gandurile si planurile lui Dumnezeu nici de atunci si nici de azi.

daca despre prezentul pe care il traim ne mai putem da cu parerea si sa si nimerim ceva..., despre prezentul pe care nu il traim si despre trecutul despre care stim doar din auzite, nu putem decat sa meditam... adica, sa nu judeci!
0

#7 Utilizator offline   Anna Condor 

• Fiica Împaratului
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Vezi galerie
  • Inregistrat: 09-March 06

Scris 04 April 2006 - 11:33 AM

Vezi postareaelenutzabalenutza, la Apr 2 2006, 08:04 PM, a spus:

cum interpretati voi?

Atat Maria cat si Amarena au raspuns corect la nelamuririle tale...Era o lege pe vremea aceea ca Barbatul sa ia de nevasta pe sotia fratelui sau(daca acesta murea)pentru ai aduce mostenitori...cred ca legea asta mai este inca valabila in anumite popoare(la musulmani cred)dar nu stiu sigur.Ceea ce onan a facut in ochii lui Dumnezeu era un pacat dar modul in care a murit a fost"ca si cum "a venit de la Dzeu.Nu insemna ca el chiar a fost ucis de mana Lui Dumnezeu.
Referitor la Moise,acesta este contextul..."În vremea aceea, Moise, crescând mare, a ieşit pe la fraţii săi, şi a fost martor la muncile lor grele. A văzut pe un Egiptean, care bătea pe un Evreu, unul dintre fraţii lui. S-a uitat în toate părţile, şi, văzând că nu este nimeni, a omorât pe Egiptean şi l-a ascuns în nisip. A ieşit şi în ziua următoare; şi iată că doi Evrei se certau. A zis celui ce n-avea dreptate: "Pentru ce loveşti pe semenul tău?" Şi omul acela a răspuns: "Cine te-a pus pe tine mai mare şi judecător peste noi? Nu cumva ai de gând să mă omori şi pe mine, cum ai omorât pe Egipteanul acela?" Moise s-a temut şi a zis: "Nu mai încape îndoială că faptul este cunoscut. Faraon a aflat ce se petrecuse, şi căuta să omoare pe Moise. Dar Moise a fugit dinaintea lui Faraon, şi a locuit în ţara Madian."
Moise crescuse in casa faraonului,dar era un om drept si nu suporta nedreptatea.Mai mult pentru ca era in planul Lui Dzeu ca el(moise)sa scoata pe evrei din egipt.Nu a putut suporta nedreptatea egiptenilor(care era un lucru general,pentru ca evreii erau scalvi si nedreptatea era dintotdeauna descarcata pe saptele lor),si intr-un moment de "nebunie"a ucis un om.Cred ca a fost parte din planul Lui Dumnezeu ca Moise sa treaca prin toate acele lucruri si sa poata ajunge omul CAPABIL sa scoata pe poporul evreu din Egipt.Moise a gresit,dar scopul Bibliei e sa ne arate ca oamenii sunt oameni si fac greseli.Nu ai sa vezi nicaieri persoane cu puteri supranatirale care sunt perfecte si fac voia Lui Dumnezeu.Peste tot in Biblie(Moise,Noe,Ghedeon,David,Solomon,Samson,Petru,...etc...etc),toti oamenii de care s-a folosit Dzeu sunt gresiti,tocmai ca sa ne arate ca nu trebuie sa fii perfect ca sa faci voia Lui Dumnezeu

Citeaza

Moise stia ca ceea ce a facut nu era bine, pedeapsa lui a fost ca a stat 40 de ani in Madian, in exil. Dumnezeu avea un plan cu el, el urma sa fie eliberatorul poporului sau, de aceea l-a si salvat pe vremea cand faraonul ucidea toti nou-nascutii baieti. Ba chiar a crescut la curtea faraonului. De aceea nu i-a aplicat o pedeapsa mai aspra
=Amarena=
0

#8 Utilizator offline   Maximus 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 04 April 2006 - 03:48 PM

Vezi postareaMariaB, la Apr 4 2006, 10:47 AM, a spus:

nu are logica ta!
asa cum bine s-a spus:

nu cred ca intelegi sensul cuvantului logica...
0

#9 Utilizator offline   MariaB 

• catolica
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 05 April 2006 - 09:58 AM

Vezi postareaMaximus, la Apr 3 2006, 11:03 PM, a spus:

Vezi postareaMariaB, la Apr 4 2006, 09:47 AM, a spus:

nu are logica ta!

Vezi postareaMaximus, la Apr 4 2006, 04:48 PM, a spus:

nu cred ca intelegi sensul cuvantului logica...
ba da!
am spus ca nu are logica ta (cu referire la logica timpului nostru, dupa care faci tu critica textului veterotestamentar) pentru ca, pur si simplu, spiritul Vechiului Testament un are mai nimic in comun cu spiritul conceptualist grecesc propriu societatii de astazi
0

#10 Utilizator offline   Maximus 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 05 April 2006 - 03:34 PM

Vezi postareaMariaB, la Apr 5 2006, 11:58 AM, a spus:

ba da!
am spus ca nu are logica ta (cu referire la logica timpului nostru, dupa care faci tu critica textului veterotestamentar) pentru ca, pur si simplu, spiritul Vechiului Testament un are mai nimic in comun cu spiritul conceptualist grecesc propriu societatii de astazi

atunci inseamna ca nu are logica actuala (nu a mea) :blink:
0

Reclama

Impartaseste acest subiect:

• 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Acest topic e inchis

Subiecte similare Collapse

Topic Deschis de Replici Vizualizari
Replici noi sfinta Maria ingropata in gunoaie
sau urmele rugaciunilor crestinilor
dan-marius  9 5.882
Hot Topic (New) Atasamente Shamanismul, cea mai veche stiinta spirituala a omenirii sharky  69 19.324
Hot Topic (New) magia este un pacat?
magia este impotriva legilor credintei?
Smile  81 19.164
Hot Topic (New) Atasamente Nietsche spunea ca "DUMNEZEU este mort!", dar eu sustin cu toata fiinta mea contrariul! * * * * -
A sosit momentul sa suportam consecintele faptelor noastre!!
Poricel  910 51.879
Replici noi ce te deranjeaza la cel de alta credinta?
observatii fara replici
MariaB  5 5.367