Sari la conținut
Forum Roportal
The Unknown

Crema simpla de zahar ars

Postări Recomandate

Crema simpla de zahar ars

 

 

Postat de culinar

www.culinar.ro

 

 

Ingrediente

 

120g zahar pentru topit

8 oua

60g zahar

2 linguri extract de vanilie

1l lapte

 

Mod de preparare

 

Topeste zaharul intr-o oala fara manere de plastic, buna de pus la cuptor. Zaharul trebuie sa aibe culoarea auriu spre maroniu. Dupa ce s-a topit invarte oala cu grija sa nu te arzi astfel incat zaharul sa se intinda si pe peretii acesteia.

 

Laptele trebuie fiert si racit, dar nu de tot, sa fie caldut inca.

 

Mixeaza ouale cu zaharul pana devin pufoase, adauga extractul de vanilie si laptele caldut. Toarna amestecul in oala cu zaharul topit intarit, si da la cuptorul preincalzit la 200 grade pentru 15 minute. Apoi coboara temperatura cuptorului la 180 de grade si mai las-o aproximativ o ora, pana cand compozitia este ferma.

 

Mod de servire

 

Poti servi crema de zahar ars calda in cupe, sau daca doresti sa o tai felii trebuie lasata sa se raceasca si apoi pusa la frigider pentru o ora.

 

 

Sursa acestei retete este Rodiva - for the love of cakes.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Crème Brûlée

Cremă de zahăr ars cu aromă de cafea. Prima rețetă a apărut în 1691                                                              https://www.infoactual.ro/culinar

Prima rețetă cunoscută de crème brûlée a apărut în cartea de bucate “Cuisinier royal et bourgeois” din 1691 a lui Francois Massialot.                          Crema de zahăr ars (cunoscută în engleză și franceză ca Crème brûlée) este un desert obținut în principal din ouă, zahăr și lapte. Crema de zahăr ars a devenit un desert foarte popular datorită gustului său deosebit. Pe măsura trecerii timpului, rețeta de bază a suferit îmbunătățiri, adaptări. Crema poate fi ornată cu frișcă sau combinată cu vanilie, în modul traditional, potrivit wikipedia.org

Ingrediente și Mod de preparare                                                            

Pentru prima etapă aveți nevoie de:

  • 400 ml lapte                                                                                                                        
  • 600 ml frișca lichidă (cu un conținut de grăsime de peste 30%)
  • 3-4 pliculețe de espresso
  • 1 pumn de boabe de cafea

Toate ingredientele se amestecă, se dau în clocot, apoi vasul cu compoziția se acoperă și se lasă la răcit timp de aproximativ 2 ore. După ce au trecut 2 ore, compoziția se strecoară

Pentru a doua etapă aveți nevoie de:

  • 8 ouă
  • 200 g zahăr
  • 1 esență de rom
  • un praf de sare

Se separă ouale. Gălbenușurile se bat bine cu 100 g zahăr. Se bat și albușurile spumă tare, la care se adaugă restul de 100 g zahăr. Apoi, se amestecă albușurile cu gălbenușurile, se adaugă esența de rom și un praf de sare

Pentru a treia etapă aveți nevoie de:

  • 200 g zahăr
  • 4-5 linguri de apă

Aceste 2 ingrediente se pun într-o cratiță pe foc, astfel încât zahărul să se caramelizeze (se ține pe foc până când culoarea zahărului topit devine un maron, asemănător unei castane, dar fără să se ardă !)

Caramelul obținut se întinde pe pereții vasului în care se va coace crema. Operația de întindere a caramelului se face prin rotirea vasului. Apoi, vasul “tapetat” cu zahărul caramelizat se dă la rece până când caramelul se întărește pe pereții acestuia.

Între timp, compozițiile obținute în primele 2 etape prezentate mai sus, se amestecă până se omogenizează totul, apoi crema obținută se toarnă în vasul cu caramel răcit și se coace timp de 40-45 de minute până când crema devine gelatinoasă și se desprinde de pereții vasului (acest aspect se verifică prin înclinarea ușoară și cu mare atenție a vasului).

Editat de The Unknown

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Cea mai bună cremă de zahăr ars. Rețeta desertului cu gust de copilărie

 

https://evz.ro/cea-mai-buna-crema-de-zahar-ars-reteta-desertului-cu-gust-de-copilarie.html

Cea mai bună cremă de zahăr ars. Rețeta desertului cu gust de copilărie.

*In copilarie habar n-am avut ca exista asa ceva, doar cand am ajuns la Bucuresti era pe gurile oamenilor, dar a mai trecut un timp pana l-am facut.   Am urmarit gazda unde am locuit sa vad din cati pasi este bunatatea asta, barbatul casei gatea ca ea era buna doar de cheltuit banii.*

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Acum caut informatie sa prepar bunatatea asta, mi-a cerut fiul, daca vreau sa mergem maine sa vedem bebelusul.   Ca sa nu ma incarc cu altele decat la asta poftesc ei, nepotul nu cred ca a gustat multe dulciuri pan'acum. 

Omul meu-mi spunea ca o sa cumparam o forma din cofetarie, am sunat in jur, nici nu stiau despre ce vorbesc. 

In alimentara mea toti erau mirati ca nu m-am obisnuit inca cu ce marfuri se gasesc pe rafturi???

La cofetaria din alimentara era un barbat inaintea mea si voiam doar sa intreb daca prepara marfa asta, si n-a lasat vanzatorul sa ma asculte.  Nu mi s-a mai intamplat asta, dar a revenit cofetara si mi-a spus ca ea in viata ei n-a mancat asa ceva si doar in locuri de lux daca  ... altfel n-am sanse.   La care omul deja era curios de unde o sa fac rost de asa o raritate???   

Cei care m-au ajutat sa gasesc aproximativ de ce am nevoie, vor gusta maine.    

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Lapte, oua, zahar. Mult din toate. Bomba calorica. Desert de iarna, după părerea mea. Vara e prea consistent. 

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Daca astept dupa iarna din Phoenix, nici piftie nu mai mananc.    Foarte putin am mancat in viata mea din acest desert si numai dupa ce am avut peste 20 de ani am luat la cunostinta ca exista.   Nici musafirii nu pentru desert veneau la mine, foarte rar pregatesc ceva, dar intreb daca se va manca, altfel nu lucrez.  In acest caz nici nu se poate linge castronul ca are oua crude si lapte, nu-i pe gustul meu.  Dar a reusit foarte bun, precis are musafiri dupa noi fiul , ca noi stam 1 ora cel mult.  Si asa se va termina castronul, ca nu-am pus individual, nu ma joc chiar.    

Noi eram obisnuiti cu fructe sau compot pentru desert in copilarie.   Cateodata dupa sezon mai faceam si Clatitie, Langosi, Gogosi, Kürtőskalács, Csöröge, Lapte de Pasare, etc.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×