Sari la conținut
Forum Roportal
  • intrări
    196
  • comentarii
    8
  • citiri
    11935

Traditii de Paste in 2017 - "Hristos a Inviat" vom spune cu totii!

enrique00a

514 citiri

blog-0947404001488529899.jpg

Anul acesta Pastele se celebreaza la data de 16 aprilie. In 2017, atat Pastele Ortodox, cat si Pastele Catolic cad in aceeasi zi.

 

Slujba de Inviere este cel mai frumos moment al sarbatorii pascale. Cu mic, cu mare, credinciosii se aduna la biserica si asculta slujba. La miezul noptii are loc unul dintrre cele mai importante momente ale slujbei, caci preotul vine sa dea lumina credinciosilor. Este un moment unic, plin de emotie.

Credinciosii aduc un cos cu bucate la biserica

De Paste, imediat dupa Post si Patimi, credinciosii ortodocsi merg la biserica alaturi de membrii familiei, imbracati in haine de sarbatoare. La biserica duc si un cos cu bucate care trebuie sa fie sfintite de catre preot, apoi se impart credinciosilor la biserica, dar si nevoiasilor.

 

Este una din faptele bune care se fac de Paste. Pastele este o sarbatoare care ii apropie pe oameni, este o perioada in care trebuie sa dam dovada cu totii de bunatate. Este o sarbatoare a luminii si a bucuriei!

Traditii de Paste – Hristos a Inviat!

In Ardeal, fetele nemaritate sunt stropite cu parfum de catre flacai, a doua zi de Paste. Este un obicei vechi, din mosi stramosi.

 

O alta traditie de Paste este sacrificarea unui miel, din care gospodinele pregatesc bunatati pentru masa de Paste. Astfel, se pregateste drob de miel si friptura. Alte bunatati care se regasesc pe masa de Paste sunt cozonacul, pasca, dar si ouale rosii. Ouale pot fi incondeiate cu diverse motive populare, asa cum se intampla in Bucovina, pe la sate. Bucovina si Maramures, dar si alte sate din Ardeal, Muntenia si Banat pastreaza cu sfintenie traditiile dedicate Pastelui, este cea mai importanta sarbatoare de peste an. Inainte de a celebra Pastele in 2017, oamenii tin cel mai lung post de peste an. Este o perioada in care nu numai ca evita alimentele de "dulce", precum carnurile, ouale, lactatele si mananca doar mancaruri din legume si fructe, dar au grija sa se roage la Domnul si sa ceara cainta pentru toate pacatele pe care le-au facut. Astfel, este un mod de curatare trupeasca si sufleteasca.

 

Hristos a Inviat!

 

-sursa: Crestinortodox.ro


×