John Malkovich

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriJohn Malkovich
Ultima actualizareMiercuri 6 august 2014
Vizualizari4448

Voteaza & Distribuie

Descriere

Nume alternative: John Gavin Malkovich
Nascut(a): 9 decembrie 1953 in Christopher, Illinois, SUA
Inaltime: 185 cm

John Malkovich este un renumit actor, producator si regizor american ce a jucat in mai bine de 70 de filme de-a lungul carierei sale. A fost distribuit in filme celebre precum Empire of the Sun, Legaturi Primejdioase, Avionul Condamnatilor sau Being John Malkovich. 

Cariera

John Malkovich a cochetat cu actoria inca din timpul liceului. A jucat in diverse piese si a fost membru al unei trupe rock/folk. A absolvit facultatea de teatru la Universitatea de Stat din Illinois, apoi s-a mutat la New York, unde a jucat pe scena teatrului Steppenwolf. Piesa True West i-a adus actorului un premiu Obie. Ulterior a mai primit un trofeu Obie, de data aceasta pentru regia semnata la piesaJohn Malkovich Balm in Gilead. A debutat pe Broadway in piesa Death of a Salesman scrisa de Arthur Miller, unde l-a avut ca partener de scena pe Dustin Hoffman. 

In 1978 joaca in A Wedding alaturi de Terry Kinney, George Wendt si Laurie Metcalf. A urmat in 1984 pelicula Places in the Heart, in care a jucat impreuna cu Sally Field. Rolul lui Will i-a adus atunci prima sa nominalizare la Oscar, la categoria Cel mai bun actor intr-un rol secundar. A continuat cu The Killing Fields, Empire of the Sun in regia lui Steven Spielberg si The Glass Menagerie alaturi de Paul Newman si Joanne Woodward. 

In 1988 obtine rolul cu care a dat marea lovitura: Valmont in Legaturi Primejdioase, ecranizarea romanului omonim al lui Choderlos de Laclos. John Malkovich a jucat alaturi de Glenn Close si Michelle Pfeiffer, prestatiile lor fiind apreciate de criticii de la acea vreme. In film au mai jucat si Keanu Reeves si Uma Thurman, pe atunci necunoscuti publicului. Pelicula a fost nominalizata la sapte categorii ale Premiilor Academiei Americane de Film si a castigat la trei dintre ele, si anume Cel mai bun scenariu adaptat, Cele mai bune costume si Cea mai buna regie artistica. 

In 1992 joaca in adaptarea pentru marele ecran a nuvelei Oameni si Soareci. Doi ani mai tarziu este din nou nominalizat la Oscar, pentru rolul din In the Line of Fire. In 1999, Malkovich este distribuit in Being John Malkovich, scris de Charlie Kaufman si regizat de Spike Jonze. A jucat alaturi de John Cusack, Cameron Diaz si Catherine Keener. Pelicula a fost nominalizata la Oscar la trei categorii: Cea mai buna actrita intr-un rol secundar, Cel mai bun regizor si Cel mai bun scenariu original. 

In 2002, John Malkovich debuteaza ca regizor cu pelicula The Dancer Upstairs. A mai jucat in The Hitchhiker's Guide to the Galaxy, Beowulf, Burn After Reading, Changeling, Red (alaturi de Bruce Willis, Helen Mirren si Morgan Freeman), Jonah Hex si Secretariat. In 2011 obtine rolul lui Bruce Brazos in Transformers: Dark of the Moon. Pentru anul 2012, John Malkovich si-a anuntat prezenta in As Linhas de Torres (alaturi de Catherine Deneuve), Warm Bodies si Educazione Siberiana.

Viata personala

John Gavin Malkovich s-a nascut pe 9 decembrie 1953 la Christopher, Illinois, Statele Unite ale Americii. Are origini croate din partea tatalui si scotiene si germane din partea mamei. A fost casatorit cu actrita Glenne Headly. Dupa divortul finalizat in 1988, Malkovich a inceput o relatie cu Michelle Pfeiffer. Mai tarziu, o cunoaste pe Nicoletta Peyran pe platourile de filmare ale peliculei The Sheltering Sky. Cei doi au impreuna doi copii, Amandine si Loewy.

John Malkovich si Nicoletta Peyran