Ellen Page

Detalii

CategoriiDivertisment
Taguri
Ultima actualizareMiercuri 6 august 2014
Vizualizari1364

Voteaza & Distribuie

Descriere

Nume alternative: Ellen Philpotts-Page
Nascut(a): 21 februarie 1987 in Halifax, Nova Scotia, Canada
Inaltime: 155 cm

Ellen Page este o actrita de origine canadiana, cunoscuta pentru rolurile din Juno, Hard Candy, Inception si X-Men: The Last Stand. Actrita a fost nominalizata la Oscar si la Globurile de Aur pentru rolul principal din Juno.

Cariera

Ellen Page a debutat pe scena teatrului la varsta de 4 ani, cand aparea in piesele organizate la scoala.   La 10 ani era deja distribuita in filmul de televiziune Pit Ellen PagePony, aparitie care i-a deschis usile catre alte roluri din televiziunea si cinematografia canadiana. La 16 ani obtinea un rol in filmul independent Mouth to Mouth, in regia lui Alison Murray. 

In 2005, Ellen Page joaca in Hard Candy, prestatie laudata de critici pentru complexitatea si profunzimea sa. Obtine rolul lui Kitty Pryde/Shadowcat, tanara din X-Men: The Last Stand care avea abilitatea de a trege prin ziduri. 

In 2007, Ellen Page este distribuita in rolul principla din Juno, o comedie-drama in regia lui Jason Reitman. Page ii da viata lui Juno, o adolescenta care ramane insarcinata si este nevoita, grabita de situatie, sa se maturizeze mult mai devreme decat celelalte tinere de varsta ei. Filmul a castigat premiul Oscar pentru Cel mai bun scenariu original, iar actrita a fost nominalizata la categoria Cea mai buna actrita, pierzand totusi in fata lui Marion Cotillard si rolului acesteia din La Vie en Rose. Chiar daca nu a castigat, Ellen Page a fost indelung aplaudata pentru prestatia sa, remarcandu-i-se talentul si abordarea absolut speciala a rolului. 

Au urmat Smart People, An American Crime, The Tracey Fragments si The Stone Angel. Heath Ledger purtase o discutie cu Ellen Page pentru ca aceasta sa apara in The Queen's Gambit, filmul ce ar fi trebuit sa marcheze debutul regizoral al regretatului actor. Din pacate, proiectul nu a mai fost concretizat, Ledger incetand din viata in ianuarie 2008.

Ellen Page a aparut intr-un episod din serialul animat The Simpsons, apoi in Whip It, primul film regizat de Drew Barrymore, alaturi de Juliette Lewis, Marcia Gay Harden si Kristen Wiig. In 2010 joaca in Peacock impreuna cu Susan Sarandon, Cillian Murphy, Bill Pullman si Josh Lucas. In acelasi an este lansat Inception, regizat de Christophar Nolan. Ellen Page obtine rolul lui Ariadne si ii are colegi de platou pe Leonardo DiCaprio, Marion Cotillard, Joseph Gordon-Levitt si Ken Watanabe.

Pentru anul 2012, actrita si-a anuntat prezenta in drama de actiune The Fast si in Nero Fiddled, in regia lui Woody Allen, alaturi de Penelope Cruz, Alec Baldwin si Jesse Eisenberg.

Viata personala

Ellen Philpotts-Page s-a nascut pe 21 februarie 1987 la Halifax, Canada. A urmat cursurile scolilor Halifax Grammar, Queen Elizabeth si Shambhala School. Locuieste in acelasi oras in care s-a nascut. Este o sustinatoare a miscarii feministe pentru legalizarea avortului si pentru sprijinirea dreptului de a alege.

In 2008, Ellen Page a locuit timp de o luna intr-un sat eco, studiind permacultura in cadrul centrului educational Lost Valley din Oregon. Permacultura presupune metode de design al asezarilor umane si al sistemelor agricole ce au drept model relatiile care exista intre ecosistemele naturale. 

Ellen Page