Al Pacino

Detalii

CategoriiDivertisment
Taguri
Ultima actualizareMiercuri 6 august 2014
Vizualizari1571

Voteaza & Distribuie

Descriere

Nume alternative: Alfredo James Pacino
Porecla: Sonny
Nascut(a): 25 aprilie 1940 in New York

Pe numele complet Alfredo James Pacino, Al Pacino este un actor american de film si teatru si regizor. Considerat unul dintre cei mai talentati actori din lume, Pacino a jucat in filme de renume, in roluri complexe, pentru care i-au fost decernate numeroase  premii si a obtinut multiple nominalizari. Printre filmele celebre in care a jucat nu putem sa nu amintim trilogia Nasul, Scarface, Dick Tracy, Carlito's Way, Parfum de Femeie, The Devil's Advocate, Serpico, ...And Justice for All.

Al Pacino s-a nascut la New York in 25 aprilie 1940 intr-o familie de americani de origine italiana. Parintii lui au divortat cand Pacino avea doar doi ani, iar el ramane cu mama lui, mutandu-se in casa parintilor mamei, originari din Sicilia. Pacino urmeaza studiile School of Performing Arts din New York, insa la varsta de 17 ani renunta la scoala si pleaca de acasa in urma certurilor avute cu mama sa. Pentru a-si finanta studiile in actorie, Al Pacino are diverse locuri de munca prost platite, insa trece si prin perioade mai dezastruoase, cand ramane fara locuinta si este nevoit sa doarma pe strada, in teatru sau in casele prietenilor.  

Nascandu-se si copilarind pe strazile Bronxului, un cartier rau famat al New-York-ului, Pacino este tentat de mirajul drogurilor si e implicat in cateva scandaluri de strada. Desi a inceput sa fumeze de la varsta de 9 ani si uneori fuma marijuana, nu a consumat niciodata droguri puternice. 

In 1962, mama sa moare la varsta de doar 43 de ani. Un an mai tarziu, moare si bunicul lui.

Dupa numeroase incercari, Pacino reuseste sa treaca de auditiile pentru Actors Studio, o organizatie din Manhattan destinata regizorilor si actorilor profesionisti. Pacino a povestit mai tarziu cat de mult au insemnat pentru cariera sa cursurile urmate la Actors Studio.

Cariera

Cariera lui Al Pacino nu a insemnat doar film, ci si teatru. Dupa ce a jucat pe scenele teatrelor din Boston si New York, actorul ajunge la Broadway, unde debuteaza cu piesa Does a Tiger Wear a Necktie?. La doua luni de la prestatie, este distins cu premiul Tony, iar un an mai tarziu castiga trofeul din nou pentru prestatia din Richard al III-lea. 

Debutul in film a fost marcat in anul 1969 cu pelicula Me, Natalie, in care a avut o aparitie minora. In 1972 era deja distribuit in Nasul, in rolul lui Michael Corleone, dupa ce i-a atras atentia lui Francis Ford Coppola. Pentru rolul lui Michael Corleone dadusera auditii si Robert Redford, Warren Beatty si Robert De Niro, insa regizorul l-a ales pe prea putin cunoscutul pe atunci Al Pacino. Prestatia i-a adus o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun actor in rolul secundar, insa actorul a contestat incadrarea la aceasta categorie, afirmand ca a avut mai multe scene in care a aparut  decat Marlon Brando. 

In 1973 castiga trofeul Palm d'Or in cadrul Festivalului de Film de la Cannes pentru rolul din Scarecrow. Un an mai tarziu isi reia rolul lui Michael Corleone in Nasul II, prestatie profund apreciata de critici care i-a adus a treia nominalizare la Oscar. Abia in 1992 da lovitura cu rolul locotenentului Frank Slade din Parfum de Femeie si castiga trofeul Academiei Americane de Film la categoria cel mai bun actor intr-un rol principal.

Anii 2000 nu i-au mai adus nominalizari la Oscar, insa premiile pentru realizarile cinematografice din intreaga viata au curs din toate partile. In cadrul Festivalului de Film de la Venetia, actorul este distins cu trofeul Glory to the Film-maker, premiu ce marcheaza si cel de-al treilea film pe care l-a regizat, Wilde Salome. Pacino vorbeste despre aceasta pelicula ca fiind cel mai personal proiect al sau.

Viata personala

Al Pacino are trei copii rezultati in urma a doua dintre numeroasele relatii amoroase pe care le-a avut de-a lungul vietii. Nu a fost niciodata casatorit. Printre femeile cu care a avut relatii se numara beverly D'Angelo, Diane Keaton, Tuesday Weld, Marthe Keller, Kathleen Quinlan, Lyndall Hobbs.