Akira Kurosawa

Detalii

CategoriiDivertisment
Taguri
Ultima actualizareMiercuri 6 august 2014
Vizualizari1513

Voteaza & Distribuie

Descriere

Nascut(a): 23 martie 1910 in Shinagawa, Tokyo, Japonia
A murit: 6 septembrie 1998 in Setagaya, Tokyo, Japonia
Inaltime: 181 cm

Akira Kurosawa a fost un reputat regizor, scenarist si producator japonez, una dintre cele mai importante si mai influente figuri ale cinematografiei mondiale. Cariera sa s-a intins pe o perioada de 57 de ani, timp in care a regizat 30 de filme. Dintre peliculele sale cele mai cunoscute amintim Drunken Angel, Rashomon, Ikiru, Sichinin no Samurai, Yojimbo, Kagemusha si Ran.

In 1990, Akira Kurosawa a fost distins cu un premiu Oscar onorific pentru intreaga cariera. Kurosawa a ramas in istoria cinematografiei ca unul dintre cei mai mari regizori ai tuturor timpurilor, cu un stil regizoral definitoriu si cu artificii de filmare ce au conferit filmelor sale autenticitate si intensitate.

Cariera

In 1936, Akira Kurosawa s-a angajat la studioul  Photo Chemical Laboratories (P.C.L.) ca asistent de regie, pozitie pe care a stat timp de 5 ani. A lucrat cuAkira Kurosawa numerosi regizori in aceasta perioada, insa cel mai important dintre ei a fost Kajiro Yamamoto, care i-a simtit si i-a dezvoltat talentul lui Kurosawa, avansandu-l pe acesta la functia de asistent sef de regie dupa numai un an. 

Unul dintre lucrurile esentiale pe care le-a invatat de la Yamamoto a fost ca un regizor bun trebuie sa stapaneasca arta scrierii scenariilor. Kurosawa a realizat ca scrierea scenariilor ii aduce incasari financiare mult mai mari decat pozitia de asistent de regie, astfel ca a inceput sa se orienteze catre scrierea de scripturi atat pentru propriile filme, cat si pentru proiectele altor regizori.

Debutul regizoral al lui Akira Kurosawa a fost marcat in 1942 de pelicula Sanshiro Sugata, o adaptare a romanului omonim ale carui drepturi de ecranizare le-a cumparat imediat ce a terminat de citit cartea. Un an mai tarziu, pelicula a fost lansata si a avut un succes financiar si critic rasunator. 

A filmat ulterior The Most Beautiful, sequel-ul Sanshiro Sugata II si The Men Who Tread on the Tiger's Tail. In perioada celui de-al doilea Razboi Mondial, filmele lui Kurosawa au suferit din cauza cenzurii severe la care au fost supuse. Filmele erau considerate fie prea occidentale si moderne, fie prea britanico-americane.

In perioada de dupa finalizarea celei de-a doua conflagratii mondiale, Akira Kurosawa a bus bazele unui nou proiect cinematografic, No Regrets for Our Youth, pe care l-a lansat in 1946. Au urmat One Wonderful Sunday, Snow Trail, in care a debutat actorul Toshiro Mifune, apoi Drunken Angel. In filmul din urma, Toshiro Mifune a fost distribuit in rolul gangsterului pe care doctorul, interpretat de Takashi Shimura, incearca sa-l vindece de tuberculoza. Desi initial personajul lui Shimura era protagonistul, interpretarea extraordinara a lui Mifune l-a impresionat pe regizor la un asemenea nivel, incat Kurosawa a decis sa mute prim planul de pe doctor pe gangster, amplificand astfel stilul actoricesc electrizant al lui Mifune. Toshiro Mifune a fost, la acel moment, comparat cu Marlon Brando, care avea aceeasi prezenta sfidatoare ce a socat America la inceputul carierei sale.

Cel mai apreciat film din perioada 1945-1950 este Stray Dog, ce spune povestea unui tanar detectiv interpretat de Toshiro Mifune a carui arma a fost furata de un tanar ce o va folosi pentru furturi si crime. Scenariul este adaptat dupa un roman nepublicat al lui Akira Kurosawa.

In 1950, Kurosawa lanseaza Rashomon, una dintre cele mai cunoscute si mai Rashomon de Akira Kurosawavizionate pelicule ale sale, ce prezinta perspectiva subiectiva a patru personaje asupra unui eveniment. Toate cele patru relatari, desi complet diferite, sunt plauzibile si pot constitui fiecare cate un adevar. Pelicula a intrat in competia Festivalului de Film de la Venetia, castigand Leul de Aur, cel mai important trofeu al evenimentului. Filmul a socat atat juriul, cat si intreaga comunitate cinematografica internationala care nu era deloc familiarizata cu cinematografia japoneza.

In perioada imediat urmatoare anului 1950, Kurosawa a lansat Idiotul, o adaptare dupa romanul cu acelasi nume al lui Dostoyevsky, apoi Cei Sapte Samurai, lansat in 1957. Filmul din urma a devenit celebru la nivel international si a fost apreciat de critici, inregistrand si un succes financiar apreciat. Cei Sapte Samurai a fost votat ulterior drept cel mai bun film japonez din toate timpurile. 

Au urmat Record of a Living Being, inspirat de ploile radioactive ce s-au abatut asupra Japoniei in urma testelor nucleare din Pacific, Throne of Blood, The Lower Depths si The Hidden Fortress, ce l-a inspirat pe George Lucas sa realizeze Razboiul Stelelor.

In perioada anilor '60, Akira Kurosawa a scos la rampa pelicule precum drama The Bad Sleep Well, Yojimbo (The Bodyguard), sequel-ul Sanjuro, High and Low, Red Beard si Tora! Tora! Tora!, pe care nu a regizat-o, insa in al carei proiect a fost implicat. In 1973, Akira Kurosawa realizeaza Dersu Uzala, un film ce a primit aprecieri critice impartite. In vreme ce unii il vad ca pe una dintre peliculele perioadei de declin a lui Kurosawa, alti critici il considera unul dintre cele mai rafinate filme ale sale. Dersu Uzala a fost distins cu un premiu Oscar la categoria Cel mai bun film strain.

In 1977, Akira Kurosawa a primit sprijin de la George Lucas si de la Francis Ford Coppolla pentru a realiza Kagemusha. In 1980, filmul a debutat in cinematografele de la Tokyo si a devenit in scurt timp un proiect de succes la nivel international. A fost distins cu trofeul Palme d'Or in cadrul Festivalului International de Film de la Cannes. Succesul rasunator al lui Kagemusha l-a ajutat pe Kurosawa sa puna bazele urmatorului sau proiect, Ran, inspirat de Regele Lear al lui William Shakespeare. Filmul a fost nominalizat la Oscar la categoria Cel mai bun film strain, iar Kurosawa a fost nominalizat pentru Cel mai bun regizor. 

Filmele ultimei parti a vietii lui Akira Kurosawa sunt Dreams, inspirat de propriile vise ale regizorului, Rhapsody in August si Madadayo. In vreme ce lucra la proiectului filmului The Sea is Watching, Kurosawa a alunecat si a cazut, fracturandu-si coloana vertebrala. Restul vietii sale si l-a petrecut intr-un scaun cu rotile si visul sau, acela de a muri pe platourile de filmare, regizand un film, nu a fost indeplinit.

Viata personala

Akira Kurosawa s-a nascut pe 23 martie 1910 in cartierul Omori al orasului Tokyo, Japonia. Tineretea lui Kurosawa a fost marcata de moartea tragica fratelui sau mai mare, Heigo Kurosawa. In iulie 1933. Patru luni mai tarziu, celalalt frate al lui Kurosawa a incetat din viata.

Akira Kurosawa

In 1944 o cunoaste pe actrita Yoko Yaguchi, cea care avea sa-i devina sotie. Desi aveau discutii in contradictoriu in majoritatea timpului, cei doi s-au apropiat si, in mai 1945, Kurosawa si Yaguchi s-au casatorit. Au ramas impreuna pana la moartea acesteia, in 1985. Au avut impreuna doi copii, Hisao, nascut in 1945, si Kazuko, in 1954.

Imediat dupa accidentul suferit la coloana vertebrala, sanatatea lui Akira Kurosawa a inceput sa se deterioreze treptat. Desi mintea i-a ramas neafectata, organismul i-a cedat si, pe 6 septembrie 1998, Kurosawa a incetat din viata la 88 de ani, in urma unui accident vascular cerebral.