Zmeura, comoara a naturii

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriFitness
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2723

Voteaza & Distribuie

Descriere

Fragila la transport, zmeura trebuie trimisa spre consum la scurt timp dupa ce e culeasa pentru a-si pastra calitatile. Din cauza continutului mare de apa zmeura e atat de perisabila. In continutul acesteia gasim apa in proportie de 82-89%, zaharuri, intre 4-11%, acizi, tanini, coloranti, pectina, substante minerale si vitamine.

Fructele ajunse la maturitate si infuzia din frunze tinere se utilizeaza in scopuri terapeutice, zmeura avand efect tonic, depurativ, diuretic, laxativ, sudorific, febrifug si antianginos. De asemenea, in cazul asteniilor, anemiilor, afectiunilor hepatice, ciroze, stari febrile si amigdalita, zmeura e pe lista recomandarilor. Pentru ca zaharurile din zmeura sunt reprezentate in principal prin levuloza, zmeura e un aliment potrivit si pentru diabetici.

Gemul obtinut din zmeura e benefic in tratarea gastritelor, ulcerelor, hepatitei cronice, cirozei, rectocolitei hemoragice, afectiunilor cardiace, hipertensiunii, aterosclerozei si multe altele. Uimitor, nu? Recolta frunzelor de zmeura are loc inainte sau in perioada infloririi, ce tine de la 30 pana la 60 de zile. Aceste frunze abunda in vitamina C (800 mg la 100 g) si tanin (cca 10%). Mai mult, in compozitia frunzei de zmeura se gaseste vitamina P, excelenta pentru marirea rezistentei capilarelor.

In tratarea diareei si dizenteriei se poate recurge cu succes la infuzia din frunzele de zmeura (cateva frunze la 200 ml apa in clocot). Datorita taninului, se obtine efectul dorit: astringent (antidiareic) si dezinfectant. Zmeura este recomandata si in gastrita hiperacida, piroze (arsuri la stomac) si ulcer duodenal, deoarece contribuie la scaderea nivelului de aciditate gastrica.