Voluntariatul

Detalii

CategoriiSocial
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4243

Voteaza & Distribuie

Descriere

Persoanele care se implica in voluntariate trebuie sa fie inainte de toate, rabdatoare. Aceasta este o calitate care ar trebui sa stea langa altruism, empatie si implicare in viata comunitatii. Actiunile voluntare pot ajuta foarte multe persoane sa se realizeze si sa-si gaseasca, astfel, un drum.


Multe persoane, insa, pe langa faptul ca nu li se pare normal sa se implice in actiuni voluntare, adica sa nu fie rasplatiti material, uita ca au astfel o ocazie sa isi adune experienta. Companiile sunt interesate, atunci cand rasfoiesc CV-uri, de intreaga activitatea a candidatului, iar voluntariatul arata faptul ca este dedicat si deschis muncii.




voluntariat


voluntariat



In acelasi timp, din nefericire, activitatile civice sunt vazute drept "comuniste". Timp de 40 de ani, in tara noastra, voluntariatul a fost impus, lucru ce nu a ajutat prea mult pentru mentalul colectiv.


Astazi, insa, aceste activitati sunt foarte variate, dar tinerii care apeleaza si se implica sunt considerati idealisti. Voluntariatul nu mai este impus, fiecare poate sa aleaga daca isi doreste sa se dedice uneu astfel de munci. Tinerii care se implica in voluntariat inca mai cred ca lumea poate fi schimbata, ca totul poate lua o turnura pozitiva prin actiunile intreprinse de ei in cadrul comunitatii.


Cele care ar trebui sa fie cel mai usor intelese de catre cetateni ar trebui sa fie activitatile voluntare in ceea ce priveste ecologia, dar nici acestea nu mai atrag voluntari.



Voluntari noi apar, de regula, in cadrul unei organizatii care a avut recent un proiect de succes, astfel, oamenii cred ca li se ofera mai multe sanse si se implica cu ganduri de realizare.


Legea Voluntariatului defineste aceste activitati civice astfel:



Voluntariatul este activitatea de interes public desfasurata din proprie initiativa de orice persoana fizica, in folosul altora, fara a primi o contraprestatie materiala; activitatea de interes public este activitatea desfasurata in domenii cum sunt: asistenta si serviciile sociale, protectia drepturilor omului, medico-sanitar, cultural, artistic, educativ, de invatamant, stiintific, umanitar, religios, filantropic, sportiv, de protectie a mediului, social si comunitar si altele asemenea.






legaturi


legaturi prin voluntariat



Cele mai intalnite forme de voluntariat sunt organizatiile nonprofit. Acestea se pot axa pe diferite domenii. Pot fi asociatii ecologiste, de tineret, de educatie, culturale, studentesti (sunt cele mai multe si active), sportive, anti-SIDA etc.