Viena

Detalii

CategoriiTurism
Tagurivacanta, Viena
Ultima actualizareSambata 16 iulie 2016
Vizualizari8123

Voteaza & Distribuie

Descriere

Viena, capitala Austriei reprezinta una dintre destinatiile preferate de vacanta ale turistilor de pretutindeni. Cu o arhitectura frumoasa, cladiri perfect prezervate, o istorie cu greutate si o incarcatura culturala pe masura, orasul Viena este vizitat anual de milioane de turisti.

Craciun Viena

Targ de Craciun in fata primariei din Viena

Viena, oras plin de istorie
Originea denumirii orasului este inca un subiect de discutii. Exista teorii conform carora Viena si varianta oficiala in limba germana (Wien) vine de la cuvantul celtic windu care inseamna luminos, clar. Alte pareri sustin ca numele isi are originea in cuvantul Vedunia, care inseamna izvor de padure.

Dovezi ale existentei locuitorilor in regiunea pe care astazi este asezata Viena au fost descoperite si datate ca existand din anul 500 I.Hr. In anul 15 D.Hr., romanii au fortificat orasul impotriva invaziei popoarelor migratoare germanice din nord. Din secolul al XV-lea, Viena a devenit orasul de resedinta al dinastiei Habsburgilor si, in timp, s-a dezvoltat pe toate planurile, devenind un centru cultural, artistic si stiintific. In 1804 devine capitala Imperiului Austro-Ungar.
Mostenirea culturala
Viena ramane in continuare un centru cultural, gazduind compozitori celebri precum Brahms, Mahler sau Richard Strauss. Muzica este, pe buna dreptate, una dintre mostenirile culturale faimoase ale Vienei. Grei ai muzicii clasice ca Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Johannes Brahms sau Joseph Haydn au lucrat si si-au perfectionat stilul muzical la Viena.

Alte manifestari culturale cu traditie in Viena sunt teatrul si opera. Burgtheater este considerat unul dintre cele mai bune teatre din spatiul german, alaturi de Volksteather Wien si Thater in der Josefstadt. Opera de Stat din Viena este recunoscuta la nivel mondial pentru artistii importanti care au prestat pe scena ei in spectacole de renume.

Opera de Stat din Viena

Opera de Stat din Viena

Concertul de Anul nou ce are loc anual in dimineata zilei de 1 ianuarie la Viena este un alt eveniment cu traditie. Concertul este realizat de Orchestra Filarmonica din Viena si este difuzat la televizor in toata lumea, adunand aproximativ 1 miliard de telespectatori din 44 de state. Muzica aleasa este cea compusa de familia Strauss (Johann Strauss tatal, Johann Strauss fiul, Josef Strauss si Eduard Strauss). Concertul se termina intotdeauna cu Valsul Dunarea Albastra, spoi Marsul lui Radetzky, pe ritmul caruia publicul aplauda iar dirijorul se intoarce pentru a dirija audienta si nu orchestra. O serie de dirijori celebri s-au aflat la conducerea orchestrei Filarmonice, precum Riccardo Muti, Zubin Mehta sau Herbert von Karajan.

Atractii turistice
Multi turisti calca pragurile muzeelor vieneze. O parte dintre ele beneficiaza de propriul cartier, denumit chiar asa, Cartierul Muzeelor. Complexul muzeal adaposteste Muzeul de Arta Moderna, Muzeul Leopold, Muzeul de Arhitectura.

Orasul are o multitudine de alte muzee, dintre care mai bine de 100 sunt muzee de arta. Muzeul Sisi, Kunsthistorisches Museum, Naturhistorisches Museum, Muzeul Istoric Militar, Muzeul Tehnic, Muzeul Ceasurilor, Muzeul Sigmund Freud, Mozarthaus Vienna.

Cladirile care incanta ochii turistilor sunt realizate in diferite stiluri arhitecturale, de la stilul clasic, bazat pe echilibru si rigoare la art nouveau si Wiener Moderne: Ruprechtkirche, in stil romanic, Karlskirche, in stil baroc, blocul de locuinte denumit Hundertwasserhaus, marturie a expresionismului.

Parcurile si gradinile impanzesc Viena si zona din imediata apropiere a orasului. Locuitorii si turistii se bucura de multe spatii verzi, zone impadurite si gradini frumos amenajate: Stadtpark, Gradina Botanica, Donaupark, Gradinile palatului Schonbrunn ce dateaza din secolul al XVIII-lea, Rathauspark, Votivpark, Prater.

Un punct de atractie major al Vienei il reprezinta Palatul Schonbrunn si gradinile sale ce adapostesc Gradina Zoologica si labirintul. Construit in stil Rococo, Palatul Schonbrunn apartine patrimoniului mondial UNESCO.

Palatul si gradinile Schonbrunn

Palatul si gradinile Schonbrunn

Turistii nu rateaza nici Domul Sfantului Stefan, biserica gotica si romanica situata in Stephanplatz, in centrul Vienei, Palatul Parlamentului si statuia Atenei din fata acestuia, roata din Parcul Prater sau Muzeul Albertina care gazduieste o bogata colectie grafica.


Palatul Parlamentului Viena

Palatul Parlamentului din Viena

Stephansdom din Viena

Stephansdom din Viena

Cafenelele si cofetariile vieneze, denumite Konditorei, sunt intalnite la tot pasul si constituie o traditie ce dateaza de cateva sute de ani. Viena, alaturi de alte capitale europene precum Parisul sau Praga, este renumita pentru vinurile sale. Berea vine pe locul doi dupa vin, ca bautura traditionala austriaca.


Cofetarie konditorei Viena

Cofetarie - konditorei - in Viena

Bucataria austriaca include celebrul snitel vienez, preparat dintr-o bucata de carne invelita in faina, pesmet si ou si prajita in unt. Strudelul este la fel de renumit ca si snitelul, in special strudelul de mere.