Vatican, resedinta Papei si Bisericii Catolice

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriIstorie, Roma, Vatican
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari10118

Voteaza & Distribuie

Descriere

Vaticanul este o enclava fortificata situata in capitala Roma, fiind considerat cel mai mic stat independent din lume ca suprafata si numar de locuitori. Populatia totala a Vaticanului nu depaseste 1000 de persoane iar suprafata de teren ocupa aproximativ 44 de hectare. Istoria Vaticanului reflecta intemeierea credintei romano-catolice si influenta Papei.

Vatican

Vaticanul - resedinta Papei

Vaticanul a devenit stat in anul 1929, ca urmare a Tratatului de la Lateran, semnat de prim-ministrul Benito Mussolini si secretarul de stat Pietro Gasparri. Vaticanul nu trebuie confundat cu Sfantul Scaun, care nu este o tara si a existat cu mult inainte de 1929. Ordonantele Sfantului Scaun sunt publicate in limba latina, in timp ce ale Vaticanului sunt in limba italiana.

Statul Vatican dateaza din secolul al saselea, odata cu constructia Basilicii Sfantul Petru de catre Imparatul Constantin. Aceasta a fost urmata de construirea unui palat de catre Papa Symmachus, aproape de basilica. Dupa revenirea papalitatii la Roma in anul 1377, Papa, care avea de obicei resedinta in Palatul Lateran de la Roma, s-a mutat in Vatican. Papii au fost, in general, mari iubitori de arte facand eforturi constante pentru colectarea capodoperelor. Acestea au fost asamblate pentru a construi minunate galerii si muzee in Vatican. Papi ca Sixtus al IV-lea, Alexandru al VI-lea, Julius al II-lea, Leo al X-lea si Clement al VII-lea au contribuit la dezvoltarea culturala a locurilor care se gasesc in prezent in aceasta tara sfanta. Papii au guvernat parti din Italia pana la mijlocul secolului al 19-lea dupa care multe dintre statele papale au fost preluate de catre Italia unificata. In 1870, influenta si puterile Papei au fost circumscrise in continuare, atunci cand Roma insasi a fost anexata.

Basilica Sfantul Petru

Basilica Sfantul Petru din Vatican

Dupa lupta pentru unificarea Italiei dintre anii 1860 si 1870, papalitatea a fost limitata la palatele Vatican si Lateran. Acest lucru a fost realizat in conformitate cu Legea Italiana inregistrata pe 13 mai 1871. Razboiul franco-prusac (1870-1871) a jucat un rol vital in formarea Vaticanului. Franta a fost invinsa de Germania in acest razboi, conducand la anexarea statelor papale Italiei unificate. Cu toate acestea, papii de la Vatican au refuzat sa plece si au fost semnate trei tratate la Lateran in anul 1929, oferind privilegii speciale Bisericii conform regulilor papilor. Din acel moment, Vaticanul a devenit o tara independenta, care poate emite pasapoarte normale si poate trimite si primi ambasadori.

In anul 1962 au fost luate masuri pentru modernizarea Bisericii Romano-Catolice si a politicilor sale si au fost adoptate noi politici, puterea fiind descentralizata. Episcopii aveau un rol decisiv iar laicii aveau o influenta mare in afacerile bisericii. Cardinalul Albino Luciani a fost ales ca papa pe 26 august 1978 pentru a-l succeda pe Paul al VI-lea care a murit de atac de cord. Luciani a murit la doar 34 de zile de la alegerea sa iar cardinalul Karol Wojtyla i-a luat locul sub numele de Ioan Paul al II-lea. Wojtyla a devenit primul Papa polonez si non-italian pana in secolul al 16-lea. In anul 1984, anumite conventii din Tratatul de la Lateran au fost modificate, aceste modificari incluzand primatul romano-catolic.

Vaticanul este renumit pentru diferitele aspecte controversate privind viata si moartea lui Isus Hristos. Celebrele muzee expun picturi faimoase si istoria civilizatiei crestine. Documentele si transcrierile din Vatican starnesc inca un interes universal, cel mai vechi document datand de la sfarsitul secolului al optulea. In prezent, Arhivele Secrete ale Vaticanului prezinta mai mult de 630 arhive, care acopera o perioada aproape continua de peste 800 de ani de istorie.



Curiozitati despre Vatican{title}

Vatican

gradini Vatican

  • Exista inca monarhie in Vatican, desi aceasta nu este succesorala, care este condusa de oricine devine Episcopul Romei, Papa.
  • Economia locului este dependenta de industria tipografica, productia de monede, timbre postale si activitati financiare. Absolut non-comerciala, economia este in mare masura sprijinita de impozitul anual colectat de eparhiile Bisericii Romano-Catolice din intreaga lume. Din vanzarea de monede si timbre postale din Vatican se castiga, de asemenea, un venit destul de mare. Vaticanul este si un oras turistic extrem de frecventat.
  • Nu exista nici o activitate agricola in stat.
  • Procentul cultural este de suta la suta, limbile vorbite de catre oamenii din Vatican fiind latina, italiana, franceza si engleza.
  • Grupurile etnice care traiesc in Vatican sunt italieni, elvetieni si multe alte nationalitati din intreaga lume. Nu exista o cetatenie anume pentru oamenii care locuiesc acolo.
  • Suprafata totala de teren este de aproximativ 0,44 km patrati iar in raport cu Mallul din Washington, DC, este de numai 0,7 ori mai mare.
  • Este o tara fara iesire la mare si nu are litoral.
  • Nu exista hazarde naturale la Vatican.
  • Este o zona urbana, populatia locului fiind de aproximativ 932 de persoane. Ritmul de crestere a populatiei este de aproximativ 1,15%.
  • Forma de guvernare este ecleziastica si nu exista diviziuni administrative.
  • Nivelul de trai si venit al unui muncitor din Vatican nu este mare in comparatie cu al unui muncitor italian.
  • Nu exista multe drumuri, cele mai multe dintre ele fiind doar strazi si benzi.
  • Caile ferate traverseaza un maxim de 0,86 km.
  • Drapelul Vatican are doua benzi verticale, una galbena si una alba, in mijlocul careia se afla intretaiate cheile Sfantului Petru si mitra papala.
  • Seful statului locuieste in Basilica Lateran, locul unde a fost semnat Tratatul de la Lateran.
  • Cu mult inainte de crestinism locul a fost considerat sacru si oamenii nu aveau voie sa ramana aici.
  • Este un centru cultural maret din vechi timpuri. Opera unor artisti ca Michelangelo, Boticelli si Bernini este prezenta aici si sporeste cultura bogata a Vaticanului. Exista muzee si biblioteci de o mare importanta intelectuala si istorica.

Vatican

Vatican - centru cultural

  • Deoarece este un stat mic cu o populatie mica rata criminalitatii este mult mai mare decat a Italiei, aproximativ 90% din cazuri ramanand nerezolvate.
  • Sistemul de transport si de comunicare al Vaticanului este bine dezvoltat.