Varicela la adulti

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari21603

Voteaza & Distribuie

Descriere



Varicela


vaccin contra varicelei



Varicela (varsatul de vant) este o boala virala cauzata de virusul varicelo-zosterian, cunoscut si sub numele de virusul herpes zoster. Este o boala contagioasa si infectioasa, frecventa la copii cu varsta sub 12 ani. Varicela este marcata de pete rosii (basici) pe tot corpul ce provoaca mancarime si febra usoara. Aceasta nu este o boala ce pune in pericol viata, putandu-se vindeca complet. Desi este mai putin probabila, varicela este mai severa la adulti decat la copii.



Varicela la adulti

De obicei, varicela se dezvolta la adulti daca acestia nu au avut boala in copilarie. In mod similar, adultii care nu au fost vaccinati impotriva varicelei, sunt, de asemenea, predispusi sa dezvolte aceasta boala virala. Daca o persoana a suferit deja de varicela in copilarie, devine imuna la boala si nu o va dezvolta din nou chiar daca este expusa la virus (dar, este inca recomandabil sa se stea departe de persoanele care sufera de varicela). Boala este mai frecventa la adultii tineri decat la persoanele in varsta.


Varicela la adulti - Simptome

Simptomele varicelei la adulti sunt similare cu cele ale copiilor. Exista cateva simptome precoce, care sunt observate cu 1-2 zile inainte de cresterea basicilor. Acestea includ:



  • Febra usoara


  • Durere de cap


  • Durere de spate


  • Tuse uscata


  • Durere de gat



Dupa cateva zile, basicile (pete, bube) specifice varicelei apar peste tot corpul. Acestea sunt de culoare rosie si provoaca mancarime extrem de greu de suportat. Ele apar pe tot corpul, chiar si in gura si pe scalp. Uneori basicile apar in grupuri care formeaza o eruptie cutanata. pe provoaca un mare disconfort datorita mancarimii severe.


Varicela la adulti - Durata

Perioada de incubatie pentru virusul varicelei este undeva intre 10 - 20 zile. Daca va intrebati daca varicela contagiaza adultii, raspunsul este pozitiv. Varicela este extrem de contagioasa de la momentul aparitiei petelor pe corpul persoanei pana in momentul in care acestea dispar complet. Starea generala de rau si slabiciune tine 1-2 saptamani. In cazul in care apar complicatii, durata in care varicela este contagioasa creste.


Varicela la adulti - Complicatii

Zona zoster este cea mai frecventa complicatie a varicelei. Zona zoster si varicela sunt cauzate de acelasi virus. O persoana care a avut varicela in trecut este probabil sa sufere de zona zoster mai tarziu. Virusul care cauzeaza aceste boli ramane in stare latenta in corpul persoanei si reapare cauzand zona zoster. Aceasta afectiune este mai frecventa dupa 50 de ani.


In al doilea rand, in cazul in care femeile sufera de varicela in timpul sarcinii, exista sanse mari de a dezvolta defecte congenitale la sugari cum ar fi dezvoltarea anormala a creierului, membre si cap mai mic decat e normal, etc. Uneori, daca persoana are un sistem imunitar slabit, se pot dezvolta si alte boli, precum pneumonia.


Varicela in Adulti - Tratament

E nevoie de consultul medicului atunci cand va confruntati cu simptome generale de varicela. Nu asteptati pana cand apar basici pe intreg corpul. De cele mai multe ori, varsatul de vant dispare fara niciun tratament. Cu toate acestea, puteti utiliza creme sau lotiuni pentru a calma senzatia de mancarime si iritatia pielii. Chiar daca simtiti nevoia sa va scarpinati, nu este recomanda sa faceti acest lucru deoarece se poate degenera intr-o eruptie cutanata. Puteti pune un prosop rece pe zonele pruriginoase pentru a obtine instant calmare. Medicul va poate prescrie medicamente pentru scaderea temperaturii.


Femeilor insarcinate li se prescrie imunoglobulina zosteriana pentru prevenirea declansarii varicelei in timpul sarcinii. Daca o persoana prezinta simptome cum ar fi dificultati de respiratie, probleme cu mersul pe jos sau statul in picioare, basici puroiate sau sangerande, trebuie solicitat imediat serviciul de urgenta.



Trebuie sa ne amintim ca varicela poate fi prevenita prin vaccinul contra varicelei, care este foarte eficient. Vaccinarea este recomandata atat pentru copii cat si pentru adulti. Daca adultii nu au fost vaccinati in copilarie sau nu au contractat inca varsat de vant, trebuie sa fie vaccinati in mod prioritar. Trebuie sa tinem cont si de faptul ca varicela este contagioasa si trebuie sa stam departe de alte persoane pentru a preveni raspandirea bolii.



Varicela la adulti poate fi complet vindecata daca se trateaza simptomele precoce si se previne aparitia complicatiilor!