Varcolacii, mit sau realitate?

Detalii

CategoriiCultura
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari21657

Voteaza & Distribuie

Descriere

Varcolacii au avut, indiscutabil, prioritate in lucrarile multor artisti, fie ca este vorba scriitori, pictori, cantareti sau dramaturgi. Dar sunt varcolacii realitate sau fictiune?

Varcolacii

Cuvantul „varcolac" este o combinatie de doua cuvinte: „wer", care inseamna o fiinta umana de sex masculin, si "wolf", lup. Dupa cum sugereaza numele acestei fiare, varcolacul este jumatate om, jumatate lup. Dupa cum spune legenda, un om care este varcolac se transforma intr-un lup pe deplin dezvoltat in noaptea cu luna plina. Aceasta fiara vanezeaza oamenii increzatori, care fie mor fie se transforma in varcolaci. Un varcolac este privit, in general, ca o bestie satanica, rau si infometat in actele sale, fie ca musca alte fiinte vii fie ca mananca cadavre inca nealterate.

Cum poti deveni un varcolac?

Despre varcolaci au scris destul de putine culturi in Europa iar modalitatile in care un individ se transforma intr-un varcolac difera intre ele. Unele culturi sustin ca daca dormi intr-o zi de vara, miercurea sau vinerea, expunandu-te la luna plina, te-ai putea transforma intr-un varcolac. Alte teorii similare sustin ca daca bei dintr-o anumita fantana blestemata sau daca bei apa potabila adunata in urma lasata de un alt varcolac te poti transforma de asemenea intr-o asemenea fiara.

Alta modalitate de transformare intr-un varcolac este scandarea unei anumite incantatii, dupa frictionarea unei potiuni a corpului. Altii sustin ca varcolacii sunt barbati normali, blestemati de un zeu sau de sfintii sai, pentru a-si trai restul vietii ca aceste fiare de temut. Insa trebuie facuta distinctia intre un varcolac voluntar si unul involuntar. Cei mai multi ar trebui sa vrea sa devina varcolaci din proprie initiativa, si sa urmeze faptele mentionate mai sus in acest sens. Se spune ca ei fac un contract cu diavolul care le soroceste actele lor atroce. Varcolacii involuntari sunt cei devin varcolaci fara voia lor. Oamenii care au fost muscati de varcolaci sau de descendentii unui varcolac sunt exemple populare de varcolaci involuntari.

De asemenea, se spune ca un om care este varcolac are un aspect foarte distinctiv chiar si in starea sa umana. Un astfel de om are un trup cu pilozitate mare, cu par chiar si sub limba. Un om varcolac tinde sa aiba unghii curbate si urechi mici. Se spune, de asemenea, ca un varcolac are puteri supranaturale, chiar si in forma sa umana, si un mers leganat.

Cum sa scapi de un varcolac?

Cum sa scapi de un varcolac sau sa-l ucizi? Ca majoritatea creaturilor animalice, un varcolac este greu de respins sau ucis. Un varcolac este o creatura posedata de diavol in comiterea actelor sale, si, prin urmare, nu prea multe lucruri il poate distruge. Dar o arma de argint poate reusi acest lucru. In ceea ce priveste armele impotriva unui varcolac, acestea nu sunt prea multe, dar vascul, scorusul si secara sunt privite ca modalitati comune de a pastra un varcolac la distanta de usa casei. In ceea ce priveste metodele de a redeveni om, exorcizarea persoanei in cauza este considerata a fi cea mai eficienta alegere.

Varcolacii - mit sau realitate?

Unele lucruri sunt atat de adanc intiparite in psihicul nostru ca vom incepe sa creadem ca varcolacii sunt reali. Varcolacii si vampirii, despre care s-a vorbit atat de des, au fost o parte integranta a tuturor formelor de arta, precum carti, filme, picturi etc. Si, uneori, carisma pe care o detine o astfel de fiinta este de asa natura incat exista o aspiratie printre oameni, un sentiment apasator in noi, ca ar fi foarte palpitant sa fim si noi varcolaci. La unele persoane sentimentul este mai puternic decat altele si, prin urmare, ei pretind ca sunt varcolaci sau ca poseda anumite calitati, si ca au comportamente nefiresti in noaptea de luna plina.

Deci, sunt varcolacii realitate sau fictiune? Exista dovezi despre existenta acestora astfel ca oamenii cred ca exista varcolaci. Descoperirile recente au aratat ca unii oameni sufera de o boala psihica, cunoscuta sub numele de licantropie clinica, cand pacientul crede ca se transforma intr-un varcolac (sau orice alt animal). Pacientii suspecti de licantropie prezinta semnele specifice varcolacilor, pe care acestia le-ar fi vazut sau despre care ar fi citit. Daca pacientul licantropic nu ar vedea un anumit aspect al unui varcolac (sa presupunem ca una dintre caracteristicile unui varcolac este dorinta de a manca broccoli), acesta nu va expune aceasta caracteristica, ci va arata doar comportamente pe care le-ar fi vazut sau despre care ar fi citit in alte povesti despre varcolaci.

Raspunsul la intrebarea „sunt varcolacii reali sau sunt doar o proiectie fictiva?" este ca la fel ca si in cazul altor creaturi mitice, cum ar fi vampirii, ca sunt bestii fictive in mare parte. Dar generatia noastra nu a vazut intr-adevar creatura reprezentata de un varcolac. Ultimele astfel de creaturi au fost departe de a fi bestii, spre deosebire de stramosii lor. Gandindu-ne la Jacob Black din Twilight sau Remus Lupin din Harry Potter, se pare ca varcolacii nu sunt tocmai malefici, ci evolueaza in simturi si comportament!