Vampirii si vampirismul

Detalii

CategoriiCultura
TaguriLiteratura
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari7462

Voteaza & Distribuie

Descriere

Potrivit vechiului folclor slavic, vampirii sunt oameni morti ce invie noaptea, sau, mai simplu spus, se ridica din mormintele lor pentru ase hrani cu sangele celor vii. Se mai spune de asemenea ca vampirii viziteaza locurile unde au trait. Legende cu vampiri au fost regasite in aproape toate culturile si regiunile din lume. In ziua de azi, aceste mituri se cred a fi fictiune. Diferite motive, precum porfiria, inmormantarea prematura, sunt considerate a fi cauza vampirismului. Romanul "Dracula" al lui Bram Stoker este considerat una dintre povestile de capatai despre vampiri. Romanul a fost publicat in 1897, si de aici s-a nascut Dracula, cel mai popular vampir.
Originile miturilor

Cu toate ca au existat multe superstitii si credinte despre originile acestor teorii, miturile slavice despre vampiri se aseamana cu toate celelalte. Aceste credinte din culturile slavice provin inca din perioada pre-crestina. Oamenii au pastrat aceste credinte pana in ziua de azi, cu toate ca nu exista nici un fel de documente care sa-le dovedeasca veridicitatea. Un altfel de exemplu de credinte pagane este credinta ca sufletul traieste dupa moarte.

In cultura slavica, unele fantome si spirite erau considerate benefice, in timp ce altele erau diabolice. Acesti demoni puteau aparea in forma de animal sau umana. Activitatile rauvoitoare in care se zicea ca sunt implicate, includeau distrugerea recoltelor sau a sugerea sangelui animalelor si oamenilor. Din cauza acestor activitati, slavii erau nevoiti sa blocheze aceste spirite. Ei credeau ca un vampir este o persoana care a furat un corp si care trebuia sa suga sange pentru propria supravietuire.

Explicatii despre vampiri


Pentru a clarifica aceste superstitii si povesti cu vampiri, s-au incercat gasirea de explicatii. Una din explicatii a fost ca vampirii sufereau de porfirie, ce le dadea o paloare a pielii, sensibilitate la lumina si incisivii lor pareau mai mari. Cu toate acestea, teoria a fost respinsa, deoarece se pare ca se baza pe simptome gresite ale bolii. Cateodata, corpul nu se descompune asa de repede pe cat este de asteptat, iar vanatorii de vampiri au pus aceasta pe seama vampirismului. De asemenea, mai exista teorii ce sugereaza ca aceste legende au fost influentate de faptul ca oamenii erau inmormantati de vii, datorita neglijentei sau lipsei de cunostiinte medicale.

Legende cu vampiri

Legende despre vampiri au existat in toata lumea. Faimosul Dracula se crede ca ar fi trait in regiunea Transilvaniei din Romania. Vampiri din diferite regiuni erau diferiti. De exemplu, vampirii din Bulgaria aveau o singura nara, in timp ce cei din Transilvania erau pali si aveau unghii lungi. In cultura chinezeasca se credea ca daca o pisica sau un caine sare peste corpul unui mort, corpul va deveni nemuritor. In folclorul rusesc, vampirii erau vrajitoare ce s-au razvratit o data impotriva bisericii. In mitologia indiana, ei erau mentionati ca si jefuitori de morminte, ca in Baital Pachisi(povestile "O mie si una de nopti") si zeita Kali ce poarta o ghirlanda de cranii si se zicea ca bea sange. In mitologia egipteana, se spunea ca zeitei Sekhmet ii placea sa bea doar sange. Civilizatia persana a fost insa prima care a avut povesti despre creaturi ce se hraneau cu sange.