Vaccinul HPV ? intre controversa si necesitate

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3979

Voteaza & Distribuie

Descriere

HPV este abrevierea folosita pentru Human Papilloma Virus.. HPV cauzeaza boala cunoscuta sub numele de veruci genitale (sau condiloame acuminate), dar, de asemenea, se numara si printe cauzele cancerului de col uterin. Avand in vedere ca acest tip de cancer este unul dintre putinele tratabile, un vaccin impotriva HPV este recomandat. HPV-ul este una dintre cele mai comune si mai raspandite boli cu transmitere sexuala.

Exista mai multe tipuri de HPV, dar nu toate dau nastere verucilor din zona genitala. Dimpotriva, cei mai multi oameni care au fost infectati cu acest virus nu manifesta nici un simptom la exterior pentru a putea determina prezenta lui in corp.

Statisticile arata ca pana la 50% dintre adultii activi din punct de vedere sexual "au sanse" sa se infecteze cu virusul in decursul vietii. Un sistem imunitar robust, cel mai probabil va fi capabil sa lupte impotriva infectiei initiale cu HPV, astfel incat se poate sa nu stiti niciodata daca il aveti sau nu in sistem, pentru ca nu se manifesta. Daca ati fost infectat cu tipul de HPV care cauzeaza verucile genitale, acestea apar ca niste negi in jurul zonei genitale, inclusiv pe penis si zona anala. La femei verucile pot aparea atat in zona anala cat si in interiorul vaginului, ceea ce inseamna ca nu sunt vizibile si mai greu de depistat.

Tulpinile de HPV care provoaca veruci genitale sunt clasificate ca virusi cu risc scazut, in timp ce tulpinile care cauzeaza cancerul de col uterin sunt clasificate ca avand un risc ridicat pentru sanatatea dvs.

Diagnosticat la timp, cancerul de col uterin pot fi tratat prin eliminarea celulelor canceroase. Operatia poate varia de la indepartarea celulelor aflate in colul uterin pana la o histerectomie completa, in functie de cat de avansat este cancerul si daca este sau nu raspandit in tesutul limfatic.

Puteti preveni riscul de aparitie al cancerului de col uterin prin limitarea numarului de contacte sexuale si cunoasterea sanatatii partenerului si mai ales existenta sau non-existenta virusului in corp. Daca sunteti activi sexual, dar nu intr-o relatie monogama trebuie sa folositi o metoda de protectie si mai ales sa va supuneti unui control medical la un interval de timp regulat. Femeilor li se recomanda un test Papanicolau efectuat periodic la fiecare 6 luni.

Impotriva acestui virus, pe piata au aparut vaccinurile care ofera protectie impotriva a doua tulpini de HPV cu risc ridicat. Medicii le recomanda tuturor tinerelor sa se vaccineze inainte de a deveni active din punct de vedere sexual.

Vaccinul HPV cuprinde o serie de injectii, care sunt proiectate pentru a preveni infectia cu HPVsi studiul arata ca e foarte promitator. Vaccinarea este o incercare de a reduce numarul de femei infectate cu virusul care mai tarziu poate duce la cancer si in ultima instanta poate fi mortal. Se estimeaza ca peste 80% din tinerele femei din tara au deja HPV, astfel incat o vaccinare poate salva sute de mii de vieti omenesti.