UVB-76 sau MDZhB, o enigma ruseasca pe ultrascurte

Detalii

Categorii
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4648

Voteaza & Distribuie

Descriere



UVB-76


UVB-76



Enigma unei transmisiuni radio pe ultrascurte, provenind, se pare, de langa un orasel „militar" de langa Moscova, nu da semne ca s-ar lasa dezlegata nici acum, dupa cateva decenii de la aparitia unor semnale radio aparent fara nici o noima.



Din 1992, timp de zece ani, statia de radio localizata langa satul Povarovo, nu a emis decat bip-uri neregulate, dupa care registrul semnalelor sale s-a modificat in bazaituri, fiecare cu durata de o secunda, emisia durand intre 21 si 34 de minute. Monotonia semnalului este intrerupta, de cateva ori pe saptamana, de o voce masculina care recita serii scurte de numere sau cuvinte, de regula nume rusesti: Anna, Nikolai, Ivan, Tatiana, Roman.


Insa echilibrul intregii emisii este „intretinut" de semnalele sonore constante, innebunitoare, cu totul inexplicabile. Amplitudinea bazaitului si semnalelor sonore se modifica uneori, crescand, de cate doua ori, scurt, la fiecare ora. Niciun eveniment crucial petrecut in URSS si, ulterior, Rusia, nu a influentat in niciun fel emisia constanta a statiei de radio UVB-76, cum este ea cunoscuta intre specialistii militari occidentali care o monitorizeaza, la fel de constant.


Nici era de dupa razboiul rece, cand la Moscova prezida Mihail Gorbaciov, nu a modificat nimic din comportamentul misterioasei statii de radio. Nici razboiul din Afganistan, declansat de sovietici, nici puciul din 1991, de la Moscova, nici implozia URSS-ului, nici asaltul Parlamentul cu tancurile, nici primul razboi din Cecenia nu au modificat cu nimic emisiile in eter ale UVB-76.


Insa, in data de 5 iunie 2010, bazaitul a incetat brusc. Fara nici un avertisment, anunt sau explicatii. A urmat o tacere totala. In ziua urmatoare, UVB-76 si-a reluat emisia, ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic, insa au existat niste scurte perturbatii, care semanau cu un cod in Morse, dar nimic foarte dramatic si impresionant. Pe la mijlocul lunii august, bazaitul a incetat din nou. s-a reluat, apoi a incetat iarasi. La data de 25 august 2010, UVB-76 a luat-o complet razna, afirma cei care monitorizeaza comportamentul sau: dupa incetarea bazaitului obisnuit, in eter s-au auzit ciocanituri, o serie de pasi tarsaiti, ca si cum in incapere s-ar fi afla cineva.




UVB-76


statia de radio UVB-76




Inainte de acest moment, cei care au ascultat semnalele, codurile, numerele citite, semnalele in Morse, au avut impresia ca o forta extrem de ostila, malefica, se afla in spatele intregii povesti.



„Iti transmitea o senzatie de primejdie iminenta, de rau si te deprima cumplit si sa stai sa asculti doar o serie de semnale",



relateaza un militar american care a facut experienta. Brusc, la 25 august, ora 10:13 dimineata, toti cei aflati la „post" ascultand emisia lui UVB-76 au avut senzatia ca cel din spatele semnalelor se va deconspira printr-un anunt important. Bazaitul a reaparut, pentru a fi intrerupt de scurte secvente muzicale din Ceaikovski, Lacul Lebedelor.


Nu s-a intamplat insa nimic, dar la data de 7 septembrie 2010 s-a petrecut ceva mult mai dramatic. La ora 8:48, o voce de barbat a anuntat un nou indicativ pentru statie: Mihail Dmitri Jenia Boris, indicand ca UVB-76 devenea, din acel moment, MDJB. Acest anunt a fost urmat de un mesaj nebulos, in spiritul din totdeauna al lui UVB-76: 04 979 D-R-E-N-D-O-U-T, urmat de o serie lunga de numere si literele T-R-E-N-E-R-S-K-I-Y.


Intreaga poveste ramane, inca, un mister total, desi emisiile radio ale lui MDJB au fost aduse pe Internet de un grup de specialisti din Estonia, si sunt ascultate de un public foarte larg, format din hackeri, kremlinologi, anarhisti, artisti, oameni convinsi ca in spatele emisiei se afla extraterestri. Insa si oamenii din Room641A, o referinta la expertii de la National Security Agency, din SUA, aflati la un centru de interceptari speciale din Virginia.


Semnalele acestei statii misterioase continua si astazi si, in pofida tentativelor facute de numerosi experti militari in comunicatii, coduri si misiuni sub acoperire, nimeni nu este capabil sa intuiasca scopul si rostul acestor semnale bizare, neincetate. Unii cred ca a fost un nod de comunicatii speciale sovietice, uitat de sistemul birocratic, si ca functioneaza in gol, in virtutea inertiei, transmitand semnale ultrasecrete pentru spionii de pe teren, insa agentii capabili sa inteleaga ceva au iesit demult la pensie. UVB-76, sau MDZhB, ramane o enigma ruseasca pe ultrascurte.