Urciorul sau orgeletul

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari7202

Voteaza & Distribuie

Descriere

Urciorul, denumirea sub care este cunoscut in popor orgeletul, este o boala infectioasa a ochiului. Neplacuta datorita simptomelor si aspectului nesanatos al ochiului, boala se instaleaza in zona glandelor sebacee localizate la marginea pleoapelor.




Urcior


Urciorul, o boala infectioasa produsa de stafilococul auriu




Cauza si simptome

Urciorul se prezinta sub forma unei umflaturi inestetice si dureroase atat in afara, cat si in interiorul pleoapei inferioare sau superioare. Vinovat pentru aparitia bolii este, de regula, stafilococul auriu (Staphylococcus aureus), care traieste in mod normal pe pielea omului. Atingerea ochilor cu mainile murdare, un gest atat de frecvent pe care il facem in mod inconstient, poate sa ne aduca oricand un urcior.


Nu este de mirare ca, in general, boala afecteaza copiii din cauza faptului ca au obiceiul sa se scarpine la ochi cu mainile nespalate, afara, la joaca sau la scoala. Cu toate acestea, trebuie sa stim ca intalnim urciorul la toate categoriile de varsta.




Urcior in pleoapa inferioara


Urcior in pleoapa inferioara




In afara igienei precare a zonei oculare si a mainilor, urciorul mai este provocat si de o imunitate slaba, de tulburarile de somn si de malnutritia care slabesc organismul. Prosoapele folosite in comun, lenjeria de pat, buretii de baie, pensulele pentru machiaj, chiar si fardurile de ochi pot transmite infectia cu stafilococ.


Simptomele pot varia in cazul urciorului de la o simpla umflatura care se retrage singura in cateva zile la un adevarat abces ce trebuie drenat. Semnele clare pe care le intalniti in cazul urciorului sunt:



  • umflatura si roseata pe pleoapa inferioara sau superioara,

  • durere in zona umflaturii,

  • senzatia de caldura intensa a locului,

  • iritatii,

  • mancarimi si arsuri resimtite la nivelul ochiului,

  • senzatia de corp strain in ochi,

  • disconfort la clipire,

  • vedere incetosata,

  • scurgeri din ochi,

  • fotosensibilitate.


Tratamentul urciorului

Urciorul trece de la sine in cateva zile insa vindecarea poate dura si doua saptamani. Se recomanda, in primul rand, o igiena riguroasa a fetei, mai ales a zonei ochilor, dar si a mainilor. Fata se spala cu apa si sapun si sa limpezeste din abundenta. Medicii prescriu adesea tratamente locale cu antibiotice si, la nevoie, chiar incizeaza si dreneaza abcesul, daca asta nu se intampla de la sine.




Picaturi cu antibiotic impotriva urciorului


Picaturi cu antibiotic impotriva urciorului




Urciorul nu se stoarce, nici nu se sparge fortat niciodata, ci se lasa sa evolueze de la sine. Altfel, exista riscul ca infectia sa se extinda. Urciorul care nu raspunde pozitiv la niciun fel de tratament necesita o interventie chirurgicala. Sub anestezie locala, medicul realizeaza o mica incizie in interiorul sau exteriorul pleoapei si dreneaza glanda. Complicatiile in cazul urciorului sunt rare si consista, in general, in iritatii ale corneei, fistule si diformitati ale pleoapei sau intreruperi in linia de crestere a genelor.


Prevenirea aparitiei urciorului

Prima regula in prevenirea aparitiei urciorului este igiena. Riscurile de infectie oculara scad substantial daca va spalati pe maini periodic si daca scapati de obiceiul de a va freca la ochi. De asemenea, evitati sa folositi in comun obiecte care tin de igiena personala (prosoape, pensule de spalat fata), farduri de orice fel si alte produse cosmetice si pensule pentru machiaj.


In fiecare seara, demachiati fata si ochii cu un produs bland de curatare si clatiti la final cu apa. Asigurati-va ca lenjeria de pat este in permanenta curata. Fetele de perna aduna bacterii, praf si acarieni ce nu trebuie sa ajunga pe fata si pe ochi.




Igiena fetei


Igiena fetei, esentiala in prevenirea aparitiei urciorului




Este important sa va pastrati o stare de sanatate buna, sa aveti imunitatea puternica si sa va odihniti suficient. Consumul de vitamina C si A sub forma de suplimente ajuta la intarirea imunitatii, la fel si cel al fructelor si legumelor.


Compresele caldute ajuta la drenarea glandelor si impiedica blocarea acestora si formarea unui orgelet. Se recomanda ca bolnavii sa foloseasca un prosop pe care sa nu-l imparta cu ceilalti membri ai familiei, pentru a impedica raspandirea infectiei.