Un bisturiu-laser pentru pielea universului

Detalii

CategoriiStiinta
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2340

Voteaza & Distribuie

Descriere

Bisturiul-laser este pe larg folosit in practica medicala actuala, pentru operatii incepand de la cele pe globul ocular si terminand cu eliminarea tatuajelor de pe fata. Dar ce-ar fi daca insusi universul ar fi „operat" cu un laser suficient de puternic incat sa fie capabil de taierea continuumul spatiu-timp? Pare o idee desprinsa din cosmarul savantului nebun din toate filmele horror, pare ultima greseala a omenirii inainte de un „buuuum" final, universal, dar proiectul reprezinta o intentie cat se poate de clara a comunitatii stiintifice din UE.


Asa numita Extreme Light Infrastructure, cunoscuta si sub numele de ELI, o facilitate situata in patru locuri din spatiul european, va genera un experiment care prevede activarea unui mega-laser cu o putere de 200 de petawati (adica, de 100 000 mai mult decat intreaga energie produsa in lume) si concentrarea luminii sale intr-un singur punct din spatiu, pentru o trilionime de secunda. De fapt, vor fi activate 10 lasere diferite care-si vor concentra puterea intr-o singura raza, despre care se crede ca va putea strapunge insasi „pielea universului", continuumul spatiu-timp.




Extreme Light Infrastructure


Extreme Light Infrastructure Cehia




Se spera ca imensa energie degajata la ELI sa gaureasca universul, dand startul unei noi ere a descoperirilor fizicii, prin evidentierea unor particule-fantoma si, eventual, prin identificarea dovezilor privind existenta unor alte dimensiuni spatiale.



„Teoria ne spune ca vidul cosmic este un spatiu gol, dar se pare ca si acest vid este populat cu perechi de particule care apar in universul nostru pentru foarte scurt timp",



afirma Wolfgang Sandner, coordonator al retelei Laserlab Europe si presedinte al Societatii Germane de Fizica.



„Un laser extrem de puternic ar trebui sa poata fi capabil sa desparta aceste particule si sa le mentina existenta pentru mai mult timp, ca sa le putem studia",



continua el. O parte dintre aceste particole-fantoma imprumuta energie din insusi continuumul spatiu-timp, dar trebuie s-o cedeze inapoi, intr-un menuet al ciocnirilor si anihilarii, pe parcursul caruia energia este redata Universului. Daca intervine ceva „mare" care sa intrerupa dansul, aceste particule ar putea fi studiate.


De asemenea, ar putea fi studiate si particulele din „radiatia Hawking", emise la limita orizontului evenimentelor unei gauri negre. Laserele de mare putere sunt construite in Cehia, Ungaria si Romania, activarea lor fiind prevazuta in 2015. Evident, la fel ca atunci cand se pregatea pornirea celui mai mare accelerator de particule din lume, faimosul Large Hadron Collider, au aparut zvonuri alarmiste si in compania proiectului ELI. Exista unele voci (insa nu prea multe argumente) care prorocesc insasi distrugerea universului odata ce „pielea" sa va fi taiata cu bisturiul-laser produs de ELI.


Costul proiectului se ridica la circa 1,6 miliarde de dolari, iar locul de unde se va trage prima salva va fi ales de… Comisia Europeana. Inca nu se stie cine va achita nota de plata pentru curentul consumat de bisturiu-laser.



„ELI ne a duce intr-un teritoriu necartografiat la fizicii. Acolo vom avea parte de o serie de surprize interesante",



sustine Thomas Heinzl, profesor de fizica teoretica de la universitatea din Plymouth. Daca trei dintre facilitatile ELI au fost desemnate deja (Praga, Szeged si Magurele), ce-a de-a patra, pilonul principal al proiectului, va fi cunoscuta in 2012. Totul depinde de dezvoltarea si validarea tehnologiei laser, cu posibilitatea ca experimentul sa treaca intr-un regim ultra-relativist, caz in care se crede ca rezultatele experimentului vor fi foarte exotice.


Bisturiul-laser plimbat pe pielea universului va putea facilita gasirea raspunsurilor intrebarilor fundamentale legate de univers. In punctul de maxima concentrare a razei laser vor aparea conditii care nu se pot gasi nici macar in inima soarelui nostru. Oamenii de stiinta circumspecti cu semnalarea pozitiei noastre in univers si-au exprimat temerea ca exact acest gen de activitati va alerta o ipotetica civilizatie extraterestra asupra existentei pamantenilor. Chiar si Stephen Hawking recomanda multa prudenta in dezvaluirea pozitiei noastre, temandu-se de civilizatii nomade, potential agresive. Un bisturiu-laser activat in noaptea eterna a cosmosului, ar fi ca o lanterna aprinsa in hrubele unde nu vrei sa fii gasit.