Turcia

Detalii

CategoriiTurism
TaguriTurcia
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari10277

Voteaza & Distribuie

Descriere

Turcia este o tara situata pe doua continente, insa cea mai mare parte a Turciei se afla in Asia – 97%, in timp ce restul tarii, 3% se gaseste in Europa, in peninsula Balcanica.





harta Turcia


harta Turcia



Vecinii Turciei sunt:




  • N-V – Grecia si Bulgaria;




  • N-E – Georgia, Armenia si Azerbaidjan;




  • E – Iran;




  • S – Irak si Siria.




Turcia este republica democratica, constitutionala si laica, avand sistemul politic decis din anul 1923. Turcia apartine urmatoarelor organizatii globale si europene: ONU, NATO, OSCE, OECD, OIC si Consiliul Europei.


O parte dintre geografi considera Turcia ca apartinand Europei potrivit multor caracteristici atat culturale, dar si politice si istorice.





Ankara - capitala Turciei


Ankara - capitala Turciei




Pozitia tarii, intre Europa si Asia, dar si intre trei mari, a facut din Turcia un loc de rascruce al istoriei, fiind adat campul de lupta al multor popoare, cat si un centru important de comert.


Prin secolui XI au inceput sa migreze locuitorii in Turcia, iar acest lucru a fost influentat si de victoria cu Seljuk conducant Imperiul Bizantint in Batalia de la Manzikert.


Dupa ce Imperiul Otomat a fost distrus in Primul Razboi Mondial, unele parti au fost ocupate de aliatii ce au invins. Cativa tineri ofiteri militari, care il aveau in frunte pe Mustafa Kemal Ataturk, au organizat o rezistenta puternica pentru aliati, iar in 1923 au stabilit Republica moderna Turcia, iar Ataturk a ajuns primul presedinte.


Cei mai multi locuitori ai Turciei, ca etnie, sunt turcii, apoi, o minoritate destul de importanta este reprezentata de Kurzi. Religia ce predomina in aceasta tara este Islamul, iar limba oficiala folosita in Turcia este turca.





Istanbul - centrul cultural si economic al Turciei


Istanbul - centrul cultural si economic al Turciei





Turcia se afla inca, si in 2011, in tratative cu Uniunea Europeana privind aderarea tarii, iar intelegerile au inceput inca din 2005. Aceasta tara a promovat multe dintre relatiile culturale, economice, industriale si politice cu Estul si, in mod special cu Orientul Mijlociu si statele turcice ale Asiei Centrale. Asezarea geografica a tarii ii confera o mare putere Turciei.


Numele Turciei – Turkiye in limba turca - poate fi impartit in doua bucati: Turk = "puternic" si iye este un derivat al sufixului arab -iyya, insa e asociat si cu sufixul medieval latin -ia in Turchia. Prima data cand a fost folosit termenul "Tuk" sau "Turuk" a aparut drept un antonim ce a fost continuat de Orkhon din Asia Centrala .


Cel mai mare oras al Turciei este Istanbul, care e si centrul economic si cultural al tarii. Un alt oras important al tarii este capitala, Ankara. In Turcia sunt 66.000.000 locuitori, majoritatea locuitorilor traiesc la oras (75,5%). Exista 19 provincii ce depasesc 1 milion de locuitori, 20 de provincii cu 500 mii pana la 1 milion de locuitori si numai doua provincii cu mai putin de 100 mii de oameni.




Antalya - principala atractie turistica a Turciei


Antalya - principala atractie turistica a Turciei



Se resimte faptul ca prin Turcia au trecut foarte multe civilizatii care au lasat ceva in urma. Au trecut pe aici varii popoare, dintre care amintim romanii, bizantinii, persii, macedonenii, care au lasat multe vestigii istorice si arhitecturale in urma. Istoria tumultoasa a Turciei duce la imbogatirea valorilor culturale ale acestei tari. De asemenea, un factor important este dat si de religia islamica.


La capitolul, atractii turistice, pe langa iesirea la mare, multele plaje interesante, templele si moscheele ce atrag vizitatorii, Turcia nu sta rau nici cand vine vorba de mancare. Aflam ca bucataria turceasca se afla pe locul trei in lume, toata lumea a auzit de kebab, dulciurile cu baclava etc.


Alte informatii:




  • 1 lira turceasca noua = 1.8 lei (in iunie 2011);


  • in Turcia, apa de la robinet nu este potabil in majoritatea locurilor;


  • clima este temperat continentala in majoritatea locurilor si mediteraneana pe litoral:


  • temperatura medie in iunie este de 25 grade C, 28 grade C sunt in iulie, 29, in august si 30 in septembrie, iernile sunt foarte severe;


  • un nume important al Turciei este Orhan Pamuk, scriitorul care a primit Premiul Nobel pentru Literatura in 2006;


  • cel mai popular sport este fotbalul, in anul 2000 Galatasaray a castigat Cupa UEFA si Supercupa UEFA;


  • cel mai vizitat oras este Antalya, fiind statiune turistica.

  • Ziua Nationala a Turciei – 29 octombrie - cand se aniverseaza proclamarea republicii din 1923;