Trend sanatos ? mancarea organica

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriFitness
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2380

Voteaza & Distribuie

Descriere

mancare-organicaOare mai exista om din societatea civilizata care nu stie ce e aceeas mancare organica? O definitie simpla spune ca este mancarea fara aditivi, fara coloranti si fara chimicale si nemodificata genetic, care provine din produse naturale.



Dar aceasta definitie a suferit multe modificari si adaugiri de-a lungul timpului. Astfel:



* in 1972, un redactor al unei reviste cunoscute, "Organic Gardening and Farming", Robert Rodale, spunea ca mancarea organica este provenita din "produse alimentare naturale crescute fara pesticide, fara ingrasaminte chimice, in soluri cu continut de huma imbunatatit cu resturi organice, cu ingrasaminte minerale, care nu contin antibiotice, hormoni sau conservanti".



* in anii ’80, s-a spus ca nu se poate stabilit o definitie general valabila pentru mancarea organica.



* in 1997, s-a renuntat la definirea termenului si s-a trecut la enuntarea unor reguli care sa evalueze un produs drept "organic" sau nu. Dupa reguli, a venit si definitia "organic farmingului": "Un sistem creat sa genereze produse agricole prin metode si substante care mentin integritatea lor pana cand ajung la consumator".



Controversa nu s-a oprit la definirea termenului si stabilirea regulilor, ci a ajuns in alte domenii, cum ar fi medicina, deoarece specialistii au sustinut ca mancarea organica are un rol important in prevenirea cancerului (mai ales cel de san) sau a bolii Alzheimer. Alte voci au contestat.



Sociologii au facut publica motivatia celor care mananca organic, spunand ca ceea ce ii convinge sunt conditiile in care sunt crescute animalele din fermele organice.



In Romania, beneficiind de piete in care taranii vin sa-si vanda marfa, fenomenul nu s-a dezvoltat inca prea mult. Inca mai gasim oua cu galbenus portocaliu, gaini vii crescute cu graunte si branza sanatoasa de oaie, capra sau vaca (la fel de sanatoasa).



Insa mancarea organica va fi poate in scurt timp cautata si de mamicile din Romania, pentru ca serele si farmele de legume si animale crescute artificial se inmultesc si la noi.