Tratarea unui chist ovarian

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4857

Voteaza & Distribuie

Descriere

Un chist ovarian este o adunare de fluide, inconjurata de un tesut foarte subtire, care se gaseste in interiorul unui ovar. Cu toate ca 85 % dintre femei sufera de chisturi ovariene la un moment dat in viata, in jur de 95 % dintre chisturi sunt benigne. Metodele de tratare ale chisturilor depind de dimensiunea lor si de simptomele pe care le declanseaza. Pentru chisturi mici si asimptomatice, abordarea recomandata este asteptarea si controlul regulat la medicul ginecolog.

Chisturile ovariene sunt de obicei insotite de durere. Aceasta poate fi usurata cu antialgice, cum ar fi antiinflamatoarele nesteroidiene, cu o baie fierbinte, o perina electrica sau o sticla cu apa fierbinte tinuta pe abdomen, in apropierea ovarelor. Caldura relaxeaza muschii incordati, amelioreaza crampele si creste circulatia sangelui in ovare, reducand astfel disconfortul. Riscul de ruptura de chist ovarian poate fi redus prin limitarea activitatilor intense si repausul la pat.

Pilulele contraceptive orale modifica nivelul de hormoni in corpul unei femei, afectand astfel ciclului menstrual. Aceste pastile pot ajuta in tratamentul chisturilor ovariene din trei motive evidente - reguleaza ciclul menstrual, previn formarea foliculilor care se pot transforma in chisturi , si uneori, pot micsora chisturile existente.

Ca proceduri chirurgicale pentru indepartarea chisturilor ovariene, mentionam cistectomia si ooferectomia. Cistectomia este operatia prin care se scoate o parte din vezica biliara sau toata si chisturi din zona pelviana. Aceasta procedura permite ca ovarele sa ramana intacte, astfel, o femeie nu isi va pierde capacitatea de a avea un copil in viitor. In ooforectomie, unul sau ambele ovare sunt indepartate pe cale chirurgicala. Aceasta este optiunea ultima pentru vindecarea de chisturi ovariene.