Tratamente naturiste pentru anemie

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6601

Voteaza & Distribuie

Descriere

Anemia este o afectiune care apare in urma scaderii numarului de globule rosii din sange (hematii sau eritrocite) sub limitele normale sau modificarii lor ca forma si marime datorita unor deficite alimentare. Astfel este diminuata cantitatea de hemoglobina din globulele rosii, celule care au menirea de a transporta oxigenul spre tesuturi si care reprezinta cca jumatate din cantitatea de sange care curge prin vene si artere.

Cauzele anemiei


- hemoragii acute sau cronice (cauzate de traumatisme, rani, sangerari etc)
- deficitul de fier (substanta care favorizeaza sinteza hemoglobinei din globulele rosii)
- deficitul de vitamina B12 si acid folic
- intoxicatiile maduvei osoase (locul producerii globulelor rosii) cu diferite substante chimice (medicamente, nitrati, plumb, mercur)
- boli parazitare
- boli tumorale.

Substantele nutritive care contribuie la producerea globulor rosii (eritrocite) sunt: fier, proteine si vitamine si in special acid folic si vitamina B12.

In ce priveste cantitatea de hemoglobina, aceasta trebuie sa fie intre 12-15 g la 1dL de sange, variind in functie de factori precum sex, varsta, alte boli. Sistemul sanguin trebuie sa contina aproximativ 3.5 - 5 milioane de globule rosii la un mililitru de sange. Anemia apare atunci cand aceste valori scad sub limita inferioara.

Tratamente naturiste pentru anemie

1. Vitamina B12
Vitamina B12 este un element esential pentru prevenirea si tratarea anemiei. O sursa excelenta sunt proteinele animale din rinichi si ficat si produsele lactate.

2. Sfecla rosie
Sfecla rosie are in componenta sa potasiu, fosfor, calciu, sulf, iod, fier, cupru, carbohidrati, proteine, grasimi, vitamina B1, B2, B3 (niacin), B6 si vitamina P. Sfecla stimuleaza formarea celulelor rosii si intareste sistemul imunitar.

Cura cu suc de sfecla rosie este excelenta si presupune consumul a cate o jumatate de pahar de suc dimineata si jumatate de pahar seara in fiecare zi.

3. Schinduful
Frunzele de schinduf favorizeaza formarea sangelui, fiind un remediu excelent mai ales pentru adolescentele afectate de anemie din cauza ciclului menstrual abundent. Si semintele de schinduf sunt indicate datorita continutului ridicat de fier.

4. Laptucile si spanacul
Laptucile si spanacul abunda in fier, care este usor absorbit de organism, favorizand formarea hemoglobinei si a celulelor rosii.

5. Boabele de soia
Datorita faptului ca in cele mai multe cazuri anemia e legata de probleme digestive, e recomandat consumul laptelui din soia, cu un continut bogat de fier si proteine si usor de digerat.

6. Migdale
Cuprul continut de migdale in amestec cu fierul si vitaminele are efect de catalizator in sinteza hemoglobinei.

Cura de migdale: Se lasa la inmuita 7 migdale in apa timp de aproximativ 2 ore, dupa care se decojesc si se piseaza pana se formeaza o pasta. Se consuma pasta obtinuta in fiecare dimineata, pe o perioada de 3 luni.

7. Seminte de susan negru
Continutul bogat de fier claseaza si aceste seminte ca remediu eficient pentru tratarea si prevenirea anemiei. Cura cu seminte de susan negru: Se lasa la inmuiat in apa fierbinte o lingurita cu seminte timp de cateva ore, dupa care acestea sunt adaugate intr-o ceasca cu lapte indulcit cu zahar. Emulsia obtinuta se consuma zilnic.

8. Miere
Mierea contribuie si ea la producerea hemoglobinei, datorita continutului de fier, cupru si magneziu.

Cura cu polen sau miere de albina de culoare inchisa: Se recomanda 20g pe zi pentru adultii afectati de anemie timp de o luna sau doua.

Alte alimente benefice pentru anemie: peste, carne de pasare, carne de vita, ficat de vita, rinichi, inima, galbenus de ou, legume (varza, dovleac, morcovi, fasole verde, rosii, salata, sparanghel, patrunjel), fructe (banane, prune, struguri rosii, caise, piersici, ananas, curmale, capsuni, coacaze negre, afine), stafide, nuci, alune.

Alte plante medicinale benefice pentru anemie: catina, urzica, coada calului, papadia si tecile de fasole fara seminte. Se recomanda infuzii din aceste plante (2-3 cani/zi) pentru tratarea anemiei.

Alte tratamente pentru anemie


1. Dusuri cu apa rece
Pentru tratarea anemiei se recomanda dusuri cu apa rece de 2 ori pe zi.

2. Baie cu sare efervescenta
Specialistii recomanda anemicilor o baie fierbinte cu sare efervescenta, timp de 10 minute, o data pe saptamana. De asemenea, e indicata ocazional o baie cu aburi si baile in mare pentru ca lumina soarelui favorizeaza productia de celule rosii.

3. Exercitii de respiratie
Exercitiile de respiratie si in general exercitiile fizice usoare isi aduc aportul la tratarea anemiei.