Tratament pentru cangrena

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari21105

Voteaza & Distribuie

Descriere



cangrena


cangrena



Tratamentul precoce al cangrenei este necesar pentru a preveni riscurile aparitiei infectilor severe si a localiza raspandirea tesuturilor moarte. Pentru tratarea cangrenei, medicul prescrie, de obicei, un tratament complet de antibiotice si, daca este necesar, procedura chirurgicala pentru tratarea vaselor de sange afectate.



Cangrena
se refera la necroza sau moartea tesuturilor, care este de obicei precedata de boli vasculare si leziuni sau rani. Aceasta poate afecta orice parte a corpului, dar tesuturile de la extremitati sunt supuse unui risc mai mare de a deveni necrotice. Astfel, cele mai afectate de cangrena sunt degetele, mainile si picioarele. De asemenea, persoanele in varsta si cei care au un sistem imunitar slabit din cauza bolilor sunt mai predispusi la cangrena. Tratamentul gangrenei implica medicamente antibiotice si procedura chirurgicala.



Cauzele si simptomele cangrenei

In functie de cauze, exista trei tipuri de cangrena: umeda, uscata si gazoasa.



Cauze cangrenei uscate sunt atribuite in principal deficitului de sange furnizat in zonele ranite, care poate fi datorita unui traumatism, deteriorarii vaselor de sange si bolilor vasculare periferice.



Cangrena umeda si cea gazoasa se dezvolta ca urmare a ranilor infectate de bacterii, care sunt lasate netratate pentru o anumita perioada. In cazul cangrenei gazoase, bacteria responsabila este Clostridia care produce gaze toxice. Unele bacterii clasifica cangrena gasoasa ca un subtip de cangrena umeda.



Semnele si simptomele cangrenei difera in functie de cauza sau de tip. Cele mai frecvente simptome de cangrena ce se manifesta sunt amorteala, modificari de culoare ale pielii, umflarea si inflamatia zonelor afectate. Cangrena uscata este asociata cu durere si simptome ale pielii. Aceasta este lipsita de semne de infectie cum ar fi miros neplacut si scurgeri neobisnuite, care sunt observate in cazurile de cangrena umeda si gazoasa. Un individ cu cangrena gazoasa poate avea ca simptome temperaturi ridicate si febra.


Treatment pentru cangrena

Tratamentul cangrenei trebuie inceput cat mai repede posibil, imediat dupa diagnosticare. In caz contrar, aceasta are un risc ridicat de raspandire, din partile afectate catre zonele adiacente. Desi interventia terapeutica pentru toate cele trei tipuri de cangrena implica antibiotice si incizie chirurgicala, medicul poate recomanda diferite tratamente.


Tratament pentru cangrena uscata

Cangrena uscata se dezvolta ca urmare a lipsei furnizarii de sange pentru o perioada indelungata. Astfel, tratamentul pentru gangrena uscata, presupune de obicei restaurarea vaselor de sange afectate. In functie de severitatea cangrenei uscate, medicul poate sugera o optiune de interventie chirurgicala pentru tratarea vaselor de sange afectate. Cu tratament corect, un pacient se poate recupera cu succes dintr-o conditie de cangrena uscata.


Tratament pentru cangrena umeda

Deoarece infectia este o cauza vitala a cangrenei umede, medicul poate hotari o injectie intravenoasa cu antibiotic ca prim tratament. Procedand astfel, infectiile bacteriene viitoare pot fi tinute sub control. Dupa aceasta, o procedura chirurgicala numita debridare se desfasoara pentru indepartarea tesuturilor moarte si deteriorate. In functie de nevoile pacientului, sunt administrate analgezice pentru combaterea simptomelor dureroase.


Tratament pentru cangrena gazoasa

In comparatie cu tipurile de cangrena umeda si uscata, cangrena gazoasa este o afectiune mult mai grava. Aceasta prezinta riscul de raspandire rapida a infectiei prin sange, care in timp poate duce la afectarea organelor. Similar cu tratamentul cangrenei umede, injectiile cu antibiotice urmate de debridarea chirurgicala sunt masurile pentru tratarea cangrenei gazoase. Daca este necesar, tratamentul poate implica excizia degetelor grav infectate.



O metoda alternativa de tratament pentru cangrena este terapia cu oxigen hiperbaric, in care pacientul este expus la o mare concentratie de oxigen (mentinut la o presiune mare). Aceasta accelereaza procesul de vindecare al tesuturilor afectate. Fara indoiala, tesuturile necrotice pot fi reversibile sau salvate, dar tratamentul timpuriu al cangrenei va ajuta la prevenirea agravarii bolii si la mentinerea tesuturilor sanatoase.