Transpiratia, o problema sau o binecuvantare?

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3428

Voteaza & Distribuie

Descriere

Transpiratia, proces biochimic desfasurat la nivelul suprafetei pielii, are cunoscutul efect secundar olfactiv, declansand mirosuri corporale neplacute si reactia celor din jur, deranjati de acest fenomen. De fapt, transpiratia nu miroase, insa lasata pe suprafata pielii, este atacata de bacterii care se hranesc cu ea. Procesul se soldeaza cu eliberarea unor componente chimice care provoaca mirosul caracteristic.


Unele zone ale pielii, cum ar fi subsuoara si regiunea organelor genitale sunt mai afectate de acest fenomen deoarece acolo exista glande care produc proteinele cu care se hranesc bacteriile. Transpiratia din celelalte parti ale corpului consta, in principal, in apa sarata, care nu prea este pe placul microorganismelor si n-o ataca. Picioarele produc mirosul caracteristic deoarece sunt tinute invelite in ciorapi si pantofi, si se incalzesc, se umezesc de transpiratie, permitand multiplicarea populatiei bacteriene si a ciupercilor „specifice".


Simptomele.

Principalul efect al transpiratiei (in afara de senzatia neplacuta de naclaire a pielii) este mirosul neplacut, declansat mai ales in conditii de umiditate si temperaturi ridicate. Mirosul degajat nu este unul unic, ci este specific fiecarei persoane, „reteta" transpiratiei fiind, de fapt, una individuala. Poate fi influentat de dieta. Anumite alimente, cum ar fi curry, usturoiul, condimentele puternice, „fierbinti", contin chimicale care pot fi eliminate prin piele. Mirosul dispare dupa un dus sau o baie, dar reapare urgent daca se imbraca aceleasi haine, deja marcate de transpiratie si secretii bacteriene.


Copiii nu sunt afectati.

Copiii mici nu degaja miros de transpiratie deoarece glandele specializate de la subsuoara si zona genitala nu sunt active inca. La pubertate, glandele care genereaza transpiratia se dezvolta sub influenta hormonala si a proteinelor. Creste productia de uleiuri secretate de piele la subsuoara si zona genitala. Mirosul de transpiratie isi face prezenta, mai ales daca igiena corporala lasa de dorit. Majoritatea oamenilor sunt atat de obisnuiti cu propriul lor miros corporal, incat nu mai sunt constienti de el. Il simt insa cei din jur…


Tratamentul.

Pentru transpiratie nu este, de obicei, necesar tratament medical, poate doar in cazuri de exces in functionarea glandelor specializate. De regula, masurile care tin de igiena personala sunt suficiente pentru inlaturarea mirosului de transpiratie. Pubertatea ar putea insemna un plus de probleme din aceasta cauza, dar pentru momentele de exces de transpiratie ar putea fi folosite produsele cosmetice specializate.


Beneficiile transpiratiei.



transpiratia


beneficiile transpiratiei



Efectele pozitive nu sunt deloc ipotetice. S-a constatat ca transpiratia functioneaza si ca un mecanism de termoreglare a temperaturii corporale si prin transpiratie sunt eliminate si unele toxine. Conform unor teorii, la barbati transpiratia ar juca si un rol de vector pentru feromonii raspanditi in atmosfera. Evaporarea transpiratiei de pe suprafata pielii are un efect de racire, datorita evaporarii latente a apei. Transpiratia este amplificata datorita nervozitatii si starii de greata (intre altele). Desi mai toate mamiferele dispun de glande specializate, doar foarte putine (caii, spre exemplu) mai folosesc transpiratia ca mijloc de termoreglare.



Unele studii sugereaza ca transpiratia nici n-ar trebui combatuta prin mijloace atat de radicale cum ar fi produsele care inhiba aproape total procesul, deoarece unele din componentele degajate prin descompunerea bacteriana a transpiratiei ar fi utile in blocarea aparitiei unor forme de cancer al pielii. Mirosul de transpiratie poate fi redus sau eliminat prin folosirea deodorantelor, dezinfectantilor, insa, in unele cazuri, poate fi chiar amplificat in urma aplicarii lor pe piele.


Terapie de grup.

Transpirarea in grup, in saune sau ritualuri cu semnificatii religioase – model gasit la triburile amerindiene – a fost folosita inca din antichitate ca modalitate de terapie psihica si fizica. Un studiu care a implicat un grup de 24 de studenti a ajuns la concluzia ca



„participantii la terapia transpiratiei in grup au raportat aparitia unor factori pozitivi asupra experientei consilierii de grup, sedintele au fost considerate benefice, au interactionat cu coeziunea de grup, amplificand-o."



Fireste, „terapia de grup" prin transpiratia degajata intr-un autobuz incins de soarele verii are efecte contrare oricarei coeziuni sociale.