Traditii de Paste in lume

Detalii

CategoriiSocial
TaguriRomania
Ultima actualizareSambata 15 aprilie 2023
Vizualizari16128

Voteaza & Distribuie

Descriere

Sarbatoarea Pastelui este cea mai importanta sarbatoare crestina, iar prima data cand a fost celebrata a fost in jurul anului 1400 inainte de Hristos. Bineinteles, pentru ca este o sarbatoare a primaverii, ne indeamna sa ne gandim si la renasterea naturii. Trezirea naturii de sub o iarna grea reprezinta un simbol pentru viata noua pe care crestinii o capata prin rastignirea si Invierea lui Isus Hristos. An de an, de Sfintele Paste, tarile isi scot la suprafata obiceiurile diversificate pentru aceasta sarbatoare. Desi esenta este comuna, specificitatea culturii fiecarei tari are un cuvant de spus. Popoarele europene petrec aceasta sarbatoare in stilul lor.

Pastele in Romania

Romanii, spre exemplu, au traditiile lor particulare, iar accentul cade aici pe confesiunile religioase, mersul la biserica impreuna cu familia, neamurile se regasesc cu acest prilej, se bate toaca, se aprind lumanarile in cimitire pentru amintirea celor care nu mai sunt printre noi, sarbatoarea fiind prin definitie una spirituala si e tratata ca atare.

Pastele in Grecia

Si pentru greci, Pastele este un eveniment sarbatorit in familie, cu rudele si prietenii. Nu e un lucru nou acela ca grecii sarbatoresc viata foarte intens, iar Pastele este un motiv in plus de bucurie. Astfel, pe langa mancarurile lor specifice, la petrecerile grecesti, muzica si dansurile traditionale nu pot fi evitate, acesta fiind modul lor de bucurie si recunostinta. Cei mai credinciosi dintre greci duc mancare la biserica in noaptea de Inviere pentru a fi binecuvantata. Iar dupa slujba, acestia servesc un fel de drob lichid, o supa, numita de ei "mairitsa".

Pastele in Bulgaria

Bulgarii, pana de curand, aveau obiceiul ca gazdele sa daruiasca un ou rosu fiecarui oaspete care le calca pragul in aceasta perioada. Aceasta traditie mai este pastrata astazi numai pentru copii, doarece ei sunt cei mai bucurosi atunci cand primesc astfel de cadouri. Bulgaria este o tara foarte cautata pentru sarbatorirea Pastelui, oferindu-se in aceasta perioada diverse sejururi la promotii si reduceri, astfel, pana si romanii aleg sa sarbatoreasca acolo Invierea Domnului si sa se relaxeze pe taramuri straine.

Pastele in Italia

Daca romanii vad in aceasta sarbatoare una a reintalnirii cu intreaga familie, italienii au o vorba veche care spune: "Craciunul ti-l petreci acasa, iar Pastele cu cine iti doresti". Se observa astfel, ca italienii vad aceasta sarbatoare drept una a sufletului, dar si a liberelor alegeri. Pe langa diferitele feluri de mancare specifice italienilor, acestia pregatesc oua de ciocolata cu surprize pentru cei mici. In trecut, chiar parintii se ocupau de acest lucru, dar acum pot fi cumparate din orice magazin. Aceasta practica este accesibila, dar cei mici rateaza din magie.

Pastele in Finlanda

Si aici, Pastele este o sarbatoare religioasa, dar nu pentru toata lumea, finlandezii nefiind chiar cei mai credinciosi si piosi oameni de pe Planeta. In schimb, acestia ofera o atentie deosebita decoratului caselor de Paste cu crengute colorate. Inainte de Paste cu o saptamana, se presara iarba in oale micute pentru arata bine la masa, semn ca simtul estetic nu e deloc strain.

Sunt atatea obiceiuri precum si sarbatori, iar acestea ajung sa difere de la o tara la alta. Avem culturi si valori diferite si am fost crescuti in alte registre. Totusi, majoritatea reusesc sau incearca macar, ca de Paste sa simta esenta spirituala a sarbatorii, fie ca apeleaza la gesturi mari sau bucurii marunte.