Top 10 cele mai dezvoltate tari

Detalii

CategoriiEconomie
TaguriNorvegia, Statele Unite ale Americii, Suedia
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari61421

Voteaza & Distribuie

Descriere

O tara dezvoltata poate fi definita prin prisma cresterii sale economice si a nivelului de siguranta a cetatenilor. In paralel cu acestea, pentru a stabili nivelul de dezvoltare a unei tari, se foloseste si indicele dezvoltarii umane sau IDU, ce cuprinde analize ale sperantei de viata, invatamantului, alfabetizarii si ale nivelului de trai.

Clasarea tarilor pe diferite locuri depinde de speranta si de standardul de viata, de sanatate si invatamant, de bunastarea copiilor, de gradul de fericire a populatiei, de indicele economic etc. Desi criticii contesta relevanta IDU, iata ca aceasta componenta statistica este in masura sa redea un top al primelor 10 cele mai dezvoltate tari.

10 Suedia

Suedia

Suedia

Suedia sau, oficial, Regatul Suediei, este un stat pozitionat in Europa de Nord ce se invecineaza cu Norvegia, Finlanda, Marea Nordului si Marea Baltica. Are o populatie de peste 9 milioane de locuitori si o suprafata de 449 964 km2, iar cel mai mare oras este Stockholm. Suedezii sunt considerati unii dintre cei mai fericiti cetateni din lume, cu niveluri inalte de venit si cu un produs intern brut de 35 876 dolari pe cap de locuitor, speranta de viata de 80.9 ani si un sistem educational bine pus la punct.

Suedia sta bine si la capitolul locuri de munca. Rata de somaj si cea a saraciei sunt foarte mici iar populatia din toate paturile sociale are acces gratuit la serviciile de sanatate. In plus, Suedia este un sustinator fervent al protejarii mediului inconjurator si incurajeaza si celelalte tari sa-i urmeze exemplul.

Suedia reprezinta si o destinatie turistica extrem de cautata de catre vizitatori, mai ales pentru istoria si mostenirea sa culturala.



Germania, pe locul 9 in topul celor mai dezvoltate tari{title}

9 Germania

Germania

Germania

Republica Federala Germania, pe scurt, Germania, este situata in centrul Europei si este stat fondator al Uniunii Europene, alaturi de Franta, Italia, Belgia, Olanda si Luxemburg. Are o suprafata de 357 021 km2 si o populatie ce depaseste 80 de milioane de locuitori. Este recunoscuta pentru economia sa solida, pentru standardele inalte de educatie, rata de alfabetizare de 99% si de participare la vot de aproape 100%.

Germania este unul dintre marii exportatori de masini din Europa si din lume si este renumita pentru forta de munca bine instruita in domeniile in care activeaza. Produsul intern brut este de 40 631 dolari pe cap de locuitor, iar rata de saracie este scazuta. Nivelul somajului se incadreaza undeva pe la 7%, iar speranta de viata este de 79.4 ani.

Asemeni Suediei, Germania este o tara de electie atunci cand vine vorba de turism.



Liechtenstein, pe locul 8 in topul celor mai dezvoltate tari{title}

8 Liechtenstein

Liechtenstein

Liechtenstein

Principatul Liechtenstein este unul dintre cele mai mici state din lume, ce se invecineaza cu Elvetia si Austria. Este unul dintre statele cu cele mai reduse populatii din lume, cu putin peste 35 000 de locuitori, cu un PIB total de 4,16 miliarde de dolari si produs intern brut pe cap de locuitor de peste 100 000 de dolari.

Datoria tarii tinde catre zero, iar rata de saracie si de somaj sunt neglijabile. Nivelurile de educatie si de alfabetizare sunt printre cele mai inalte din Europa. Taxele sunt mici, acest lucru determinand investitorii straini sa-si directioneze atentia catre acest microstat.

Vaduz, capitala tarii, este un centru de interes din punct de vedere turistic, fiind si resedinta familiei regale.



Irlanda, pe locul 7 in topul celor mai dezvoltate tari{title}

7 Irlanda

Irlanda

Irlanda

Irlanda este un stat insular aflat in punctul cel mai vestic al Europei, cu capitala la Dublin. Are o economie dezvoltata, rata de alfabetizare de 99% si inalte standarde de educatie. Speranta de viata este si ea ridicata, iar PIB-ul pe cap de locuitor depaseste 45 000 de dolari. Este o destinatie turistica cunoscuta pentru castelele celebre din Irlanda.

Irlanda este pozitionata pe treapta a 7-a in lume in ceea ce priveste libertatea politica, a presei si a economiei. Pana la momentul izbucnirii crizei financiare din 2008, Irlanda a avut parte de o crestere economica rapida. Dupa aparitia recesiunii, statul a acumulat datorii externe substantiale si a scazut cu doua puncte in ierarhia IDU.



Canada, pe locul 6 in topul celor mai dezvoltate tari{title}

6 Canada

Canada

Canada

Canada este pozitionata in nordul continentului american si se afla pe locul doi dupa Rusia ca suprafata a teritoriului. Canada se proclama stat multicultural si bilingv, engleza si franceza fiind cele doua limbi oficiale. Are doua imnuri, O Canada si God Save the Queen. Capitala este la Ottawa iar cel mai mare oras este Toronto.

Statul este avansat din punct de vedere economic, cu un PIB pe cap de locuitor de 51 147 dolari. La fel ca si in cazul celorlalte state dezvoltate, rata de alfabetizare si nivelul de educatie sunt foarte ridicate. Un mare procentaj din populatie cunoaste cel putin doua limbi. Speranta de viata de 80.7 ani este dublata de un serviciu de sanatate bine pus la punct si de niveluri mici de taxare a populatiei.

Turismul este unul dintre punctele forte ale Canadei. Vizitatorii din intreaga lume vin sa vada Cascada Niagara sau sa ia contact cu orasele Ottawa si Quebec.



Noua Zeelanda, pe locul 5 in topul celor mai dezvoltate tari{title}

5 Noua Zeelanda

Noua Zeelanda

Noua Zeelanda

Noua Zeelanda este alcatuita dintr-un grup de insule dominate de peisaje superbe, de biodiversitate si de un relief care atrage anual valuri de turisti. Asemeni Canadei, si Noua Zeelanda o recunoaste pe Regina Marii Britanii ca sef al statului.

Speranta de viata si nivelul de fericire a populatiei sunt printre cele mai ridicate din lume. Statul este un sustinator al pacii si un promotor al protejarii mediului inconjurator, criticand aspru armele nucleare.

PIB-ul pe cap de locuitor ajunge la 35 374 dolari, iar standardul de viata, la fel ca si rata de alfabetizare si sistemul educational, sunt avansate. Turistii de pretutindeni vin aici pentru peisajele nemaiintalnite, dar si pentru orasele puternic dezvoltate.



Statele Unite ale Americii, pe locul 4 in topul celor mai dezvoltate tari{title}

4 Statele Unite ale Americii

Statele Unite ale Americii

Statele Unite ale Americii

Statele Unite ale Americii sunt un gigant al exporturilor si al productiei interne. Diversitatea etnica este cea care caracterizeaza populatia. Rata saraciei este de 15%, somajul ajunge la 9% iar nivelul educatiei, spun criticii, ar fi scazut in ultima vreme.

Speranta de viata este de 79 de ani, insa, paradoxal, rata obezitatii este alarmant de ridicata. Mai bine de o treime din populatia adulta a Statelor Unite este obeza si aceasta problema tinde sa se extinda si in randul copiilor.



Olanda, pe locul 3 in topul celor mai dezvoltate tari{title}

3 Olanda

Olanda

Olanda

Olanda sau, oficial, Regatul Tarilor de Jos se afla printre statele fondatoare ale Uniunii Europene. Situata in nord-vestul Europei, Olanda are un nivel de educatie foarte ridicat, la fel si nivelul de alfabetizare. Rata saraciei si a somajului sunt mici, iar PIB-ul pe cap de locuitor ajunge la 49 950 dolari.

In 2011, populatia Olandei a fost declarata cea mai fericita din lume, avand norocul de a locui intr-un stat cu o economie stabila, cu taxe mici si cu orase frumoase, cautate de turistii de pretutindeni. Speranta de viata atinge 79.8 ani.



Australia, pe locul 2 in topul celor mai dezvoltate tari{title}

2 Australia

Australia

Australia

Comonwealth of Australia este singura tara care ocupa integral un continent. Economia sa se afla pe pozitia a 13-a in lume, iar PIB-ul pe cap de locuitor, de 40 836 de dolari, este al cincilea de pe glob. Calitatea vietii este printre cele mai ridicate, populatia este fericita, iar educatia si sanatatea sunt bine puse la punct.

Somajul este redus, rata de alfabetizare este de aproape 100% iar cetatenilor le sunt protejate drepturile si libertatile. Speranta de viata este de 81.2 ani. Pe langa toate aceste lucruri, Australia are un potential turistic ridicat si orase frumoase si moderne.



Norvegia, cea mai dezvoltata tara{title}

1 Norvegia

Norvegia

Norvegia

Pe primul loc in topul celor mai dezvoltate tari se situeaza Norvegia. Populatia sa de aproximativ 5 milioane de locuitori beneficiaza de standarde ridicate de educatie, de niveluri minime ale saraciei si ale somajului si de o speranta de viata de 80.2 ani.

A refuzat aderarea la UE, insa se afla in bune relatii cu statele invecinate. Norvegia are una dintre cele mai bogate rezerve de petrol, gaze naturale, minereuri si este printre cei mai mari exportatori de peste.

Sistemul de sanatate este celebru la nivel mondial, la fel si cel educational si social.