Tipuri de colesterol

Detalii

CategoriiSanatate
Taguricolesterol, Medicina, sanatate
Ultima actualizareDuminica 19 martie 2023
Vizualizari7544

Voteaza & Distribuie

Descriere

Doctorul v-a diagnosticat recent cu o problema de colesterol? Sau poate un membru al familiei are o colesterolul marit si doriti sa aflati cat mai multe informatii privind metodele de reducere a acestuia. Cei mai multi dintre noi nu luam in considerare aceasta problema pana cand nu ne confruntam direct cu ea. Exista mai multe tipuri de colesterol. Si crezi sau nu, colesterolul produs de la sine nu este neaparat rau.

Sunt aproximativ patru tipuri diferite de colesterol: HDL, LDL, VHDL si trigliceridele.

LDL - Lipoproteine cu densitate scazuta

Lipoproteinele cu densitate mica sunt cele care cauzeaza toate problemele de inima si artere. Sunt cea mai mare parte grasimi si nu foarte multe proteine. Acestea sunt cele care se fizeaza pe peretii arterelor. De fapt, LBL provoaca aparitia unei substante cunoscuta sub numele de placa de aterom. Ceea ce e important e ca prezenta acestor lipoproteine e periculoasa. Cu mai multe lipoproteine cu densitate scazuta se afla in sange, cu cat este mai mare riscul aparitiei problemelor cardiace. Atunci cand cineva are probleme de colesterol marit, inseamna ca are prea mult LDL in organism.

VLDL - Lipoproteine cu densitate foarte scazuta

Asa cum probabil ati dedus, nici acesta nu este colesterolul bun. Contine in cea mai mare parte grasimi si nu foarte multe proteine. LDL este mecanismul de transportare a trigliceridelor in sange. Daca ati fost diagnosticat cu trigliceride mari inseamna ca medicul dumneavoastra se refera la faptul ca aveti prea multe grasimi in sange. Iar grasimea din sange este controlata de catre VLDL.

Trigliceridele

Trigliceridele sunt, in esenta, grasimile din sange. Din punct de vedere tehnic acestea se formeaza prin combinarea de glicerol si trei acizi grasi. Trigliceridele sunt un tip de colesterol daunator care tinde sa fie gasit in sange. In general, acestea sunt legate de rigidizarea arterelor si alte tipuri de afectiuni cardiace. Inutil sa mai spunem ca nu este o substanta pe care doriti sa o aveti in cantitate mare in organism.

HDL - Lipoproteinele cu densitate mare

Acesta este colesterolul "bun". HDL este esential pentru controlula si eliminarea LDL-ului sau colesterolului rau din sange. Cu cat cantitatea de HDL e mai mare, cu atat mai bine. In schimb, daca nu aveti suficient HDL in sistem, atunci va expuneti riscului problemelor cardiace. Daca HDL nu se gaseste in organism, nivelul de LDL creste pana la cote periculoase.

Definitiile stiintifice sunt, desigur, mai detaliate, dar acest articol va ofera o imagine de ansamblu despre ceea ce medicul vrea sa va aduca la cunostiinta. O buna sursa de informatii va ofera control asupra propriului organism. E necesar sa invatati si sa aplicati metode de reglare a nivelului de colesterol toata viata. Momentul in care ati primit un astfel de diagnostic poate fi de multe ori prea tarziu. Incepeti prin a adopta o dieta corespunzatoare si veti fi pe calea spre o inima sanatoasa.