The Beatles - Let it Be

Detalii

CategoriiCultura
TaguriMuzica
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5020

Voteaza & Distribuie

Descriere

In 1970, pe 15 mai, cei de la Beatles isi lansau ultimul si cel mai cunoscut album, Let it Be. Cantecul cu acelasi nume a fost scris de Paul McCartney, dar a primit credite si Lennon. Acesta a fost ultimul lor cantec inainte ca McCartney sa isi anunte plecarea din trupa.


Piesa "Let it Be" se afla pe locul 3 in cele 100 cele mai bune piese Beatles dupa "Strawberry Fields Forever" si "A Day In The Life". In 1987 cantecul a fost inregistrata de grupul de caritate "Ferry Aid" si a ajuns pe locul 1 in tipul britanic pentru trei saptamani si in topul 10 al mai multor tari europene. Se cunoaste ca Beatles a fost printre cele mai mari si recunoscute trupe din totdeauna. Si multi fani nu considera ca va exista vreodata o trupa care sa ii depaseasca.



The Beatles


The Beatles



The Beatles este mai mult decat o formatie celebra, a devenit in timp un adevarat fenomen. Formatia isi are originile in anul 1957 cand Paul McCartney, care avea pe atunci 15 ani, s-a intalnit cu John Lennon, 17 ani. In anul urmator l-au descoperit si pe George Harrison, apoi, un prieten de-al lui Lennon, Stuart Sutcliffe s-a alaturat si el trupei.



O scurta perioada de timp acestia au cantat sub denumirea "Johhny and the Moondogs", apoi s-au numit "Silver Beetles, iar din 1960, impresarul Larry Parnes i-a ajutat sa aiba primul lor turneu muzical, in Scotia. Pana in aceasta vara, au adoptat un nume nou, ultimul, cel care va schimba istoria muzicala pentru totdeauna, "The Beatles". Dupa acest moment, si-au luat si un baterist cu norma intreaga, Pete Best si s-au mutat in Germania, la Hamburg. In aceasta perioada, printre piesele celor de la Beatles se numara atat cele rock and roll, cat si r & b, o perioada in care canta piesele pentru a si le putea aminti mai apoi.







Imaginea trupei Beatles ajunge sa se schimbe odata cu noile lor tunsori - "mop-tops". Perioada lor de activitate in Germania se incheie in 1960, cand George Harrison, care era inca minor, va fi deportat, iar ceilalti raman fara permise de munca. Odata cu acest necaz, tinerii se despart si de managerul Allan Williams, care i-a ajutat foarte mult cu aparitiile publice. Se reunesc apoi in Liverpool si dupa scurt timp se intorc in Germania si isi lanseaza melodia "My Bonnie". Stuart Sutcliffe paraseste grupul la scurt timp pentru a deveni pictor. Paul McCartney se va ocupa de acum incolo si de bas.



Trecand prin mai multe esecuri, partea culminanta este in momentul in care afla ca fostul membru al trupei, Stuart, a murit in Hamburg. The Beatles semneaza apoi un contract cu Parlaphone Record, iar dupa trei luni si celalalt basist, Pete Best, renunta la trupa, fiind defapt inlaturat pentru ca nu a reusit sa tina pasul cu ceilalti. Acest lucru a dus la izbucnirea unor prosteste ale fanilor din Liverpool.




The Beatles


The Beatles



Inlocuitorul sau va fi celebrul Ringo Star, care a cantat pana atunci cu "Roy Storm & The Hurricanes". The Beatles isi lanseaza apoi primul lor hit ce va intra in topurile din Anglia, este vorba de "Love Me Do", iar cu aceasta ocazie vor canta pentru ultima data in Star Club din Hamburg. Au avut astfel, un debut foarte important, distantandu-se de traditionalul sunet "beat combo".



Precum alti artisti contemporani ca Bob Dylan, The Beatles decid sa incheie anii ' 60 cu o muzica mai putin complicata, se intorc la origini odata cu melodia de top "Get Back". Anul 1969 se incheie pentru ei cu inca o melodie apreciata de englezi, "The Ballad of John and Yoko", una cantata numai de Lennon si McCartney. Trupa se reintalneste apoi pentru a lucra la albumul "Abbey Road".



Traiectoria lor este una deosebit de productiva, pana in momentul in care, dupa lungi certuri, dispar tot mai multi membri ai trupei, majoritatea implicandu-se in proiecte solo. In anul 1970, in filmul "Let it Be" se poate observa foarte clar nemultumirea lui George Harrison si a lui John Lennon fata de atitudinea de lider adoptata de McCartney. S-au adunat, totusi mai bine de 30 de ani de muzica de calitate, liric si muzical, iar membrii trupei au reusit sa-si bucure fanii si dupa despartire, scotand tot mai multe cd-uri cu piese care nu au aparut pana atunci decat pe cassete sau viniluri.