Testul Babes Papanicolau

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari9934

Voteaza & Distribuie

Descriere

Testul Babes Papanicolau este un test ginecologic de screening folosit pentru a detecta modificarile celulare la nivelul cervixului, descoperind si prevenind astfel cancerul de col uterin. Testul Babes Papanicolau a fost denumit dupa numele inventatorului lui, doctorul Georgios Papanikolaou. Numele doctorului Aurel Babes a fost adaugat denumirii testului in semn de recunostinta pentru contributia savantului roman la punerea bazelor acestui tip de testare ginecologica.




Test Babes Papanicolau


Test Babes Papanicolau, recomandat a fi facut macar o data pe an de catre femeile active sexual




Testul Babes Papanicolau se realizeaza foarte simplu si rapid, fiind un examen non invaziv. Cu ajutorul unui specul, canalul vaginal este deschis pentru a permite patrunderea pana la colul uterin si colectarea de celule. Celulele sunt examinate microscopic pentru detectarea de eventuale transformari anormale, scopul principal al testului fiind descoperirea modificarilor celulare canceroase.


Testul Babes Papanicolau este un test de rutina care se recomanda sa fie facut anual de catre femeile active din punct de vedere sexual. Daca rezultatele testului sunt anormale, in functie de gradul de anormalitate, se recomanda ca testul sa se repete la un interval de sase luni pentru a fi observata evolutia cervixului. De asemenea, pacientele trebuie sa se supuna si unei testari HPV (Human Papillomavirus).




Testul Babes Papanicolau


Recoltarea probelor pentru testul Babes Papanicolau




Infectia cu HPV determina un rezultat anormal al testului Babes Papanicolau

Desi testul Babes Papanicolau determina modificari celulare cauzate de o multitudine de factori, precum infectiile cu Trichomonas, candida sau bacterii, de regula cauza acestor transformari anormale a celulelor este infectia cu papilomavirusul uman (HPV).


De multe ori, modificarile celulare revin la normal de la sine dupa vindecarea infectiei care le-a produs. Exista, insa, anumite modificari ale celulelor de col uterin care, netratate, pot evolua catre formatiuni canceroase.




Cervix


Cervixul, expus pentru testare




Nu toate tipurile de HPV sunt responsabile de aparitia cancerului de col uterin, ci mai ales tipurile 16 si 18. Colul uterin este predispus la modificari celulare anormale tocmai pentru ca structura sa celulara este supusa constant transformarilor. Colul uterin este alcatuit din doua feluri de celule: cele columnare, din profunzimea colului, si cele plate, scuamoase, de la suprafata colului. Celulele columnare se transforma in celule plate in zona colului denumita zona de tranformare. Aceste schimbari constante asigura crearea conditiilor pentru aparitia modificarilor anormale, in prezenta unui factor de risc precum HPV.


Majoritatea modificarilor celulare anormale sunt descoperite in aceasta zona de transformare, predispusa la astfel de schimbari nefiresti. Astfel de modificari celulare sunt determinate de contactele sexuale neprotejate, prin intermediul carora se pot contracta infectii si boli cu transmitere sexuala.


Un comportament sexual de risc include mai multi factori carateristici. In primul rand e vorba de actele sexuale neprotejate care cresc riscul infectarii cu HPV si alte boli venerice. Discutam apoi de o viata sexuala inceputa foarte devreme si de contacte sexuale cu parteneri multipli. De asemenea, un factor de risc important care nu trebuie trecut cu vederea il reprezinta simptomele care se vad cu ochiul liber si pe care femeile nu trebuie sa le ignore, ele constituind un semnal de alarma.


Simptomele care trag semnale de alarma sunt:


- dureri, usturimi sau arsuri in timpul contactelor sexuale;


- secretii vaginale anormale;


- dureri in zona pelvina si/sau abdominala;


- orice fel de modificari ale aspectului si structurii tesutului din zona genitala, inclusiv umflaturi sau inrosiri ale pielii.


Rezultatele testului Babes Papanicolau

In cazul in care rezultatul testulului Babes Papanicolau arata anormalitati, pacienta trebuie sa se prezinte la medic pentru tratament, apoi sa repete testul pentru a vedea daca modificarile celulare au disparut. In functie de gravitatea modificarilor, doctorul poate impune fie doar o monitorizare ulterioara prin test pentru HPV si colposcopie, fie prin biopsie cervicala.




Rezultate Babes Papanicolau


Rezultate la testul Babes Papanicolau




Rezultatul testului Babes Papanicolau poate fi:


- normal, celulele anormale fiind absente;


- inflamatie, determinata de o infectie locala precum candidoza;


- anomalii, cauzate de modificari celulare anormale ce pot evolua in formatiuni precanceroase;


- cancer, produs prin raspandirea anomaliilor celulare in profunzimea colului uterin.