Tari in care avortul este interzis

Detalii

CategoriiPolitica
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari9034

Voteaza & Distribuie

Descriere

Inainte de inceputul secolului al XIX-lea, nu existau legi pentru avort, iar in 1869, Papa Pius al IX-lea a declarat ca viata apare inca de la conceptie. Ca urmare, legile din secolul al XIX-lea nu permiteau intreruperea sarcinii. Aceste legi formeaza baza legislatiei restrictive cu privire la avort, care inca mai exista in multe tari in curs de dezvoltare. Intre 1950 si 1985 aproape toate tarile dezvoltate au liberalizat legile pentru avort din motive de siguranta si datorita drepturilor omului. Acolo unde avortul este inca ilegal, acest lucru se intampla adesea din cauza legilor coloniale vechi si nu sunt intotdeauna o expresie a opiniei populatiei.

Numarul avorturilor din lume se estimeaza la 50 de milioane anual, iar numarul total de avorturi legale efectuate la nivel mondial de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, se ridica la peste un miliard. Primele care au legalizat avortul au fost regimurile sovietice, in anii '60, atingandu-se niveluri record cu o medie de doua avorturi la fiecare nastere. Apoi, majoritatea tarilor dezvoltate au legalizat avortul in anii '70. Astazi, se fac presiuni asupra tarilor dezvoltate care se opun legalizarii, cum ar fi Polonia sau Irlanda, in Europa, si in tarile in curs de dezvoltare, atat in Africa, dar si in America Centrala si America de Sud.

In Europa un avort are loc la fiecare 27 de secunde, ceea ce inseamna aproape 1,2 milioane de avorturi pe an. Una din cinci sarcini se termina cu un avort (18,5%). Cele cinci tari care detin recordul la numarul avorturilor in Europa sunt Franta (209,700), Regatul Unit (194,000), Romania (105,000), Germania (105.000) si Spania (101 mii). Tarile care sunt restrictive in privinta avortului sunt Polonia, Irlanda, Malta si Cipru.

Legalizarea avortului poate preveni suferinta si moartea femeilor, iar legile care restrictioneaza avortul incalca drepturile umane ale femeilor bazate pe acordurile incheiate la Conferinta International ONU pentru Populatie si Dezvoltare.

Avortul este ilegal, in toate circumstantele, dar este permis doar pentru a salva viata unei femei in urmatoarele tari:

America de Sud:
Brazilia, Columbia, Chile, Republica Dominicana, El Salvador, Guatemala, Haiti, Honduras, Mexic, Nigaragua, Panama, Paraguay, Venezuela

Africa sub-sahariana:
Angola, Benin, Chad, Congo, Casta de Fildes, Congo, Gabon, Guineea-Bissau, Kenya, Lesotho, Madagascar, Mali, Mauritania, Mauritius, Niger, Nigeria, Senegal, Somalia, Tanzania, Togo, Uganda.

Orientul Mijlociu si Africa de Nord:
Afghanistan, Egipt, Iran, Lebanon, Libia, Oman, Sudan, Siria, Emiratele Arane Unite, Yemen.

Asia si Pacific:
Bangladesh, Indonesia, Laos, Myanmar, Papua Noua Guinee, Philippine, Sri Lanka.

Europa:
Irlanda, Malta.

Avortul este legal numai pentru a salva viata femeii sau pentru a-i proteja sanatatea fizica, in urmatoarele tari:

Americile si Caraibele:
Argentina, Bolivia, Costa Rica, Ecuador, Peru, Uruguai

Africa sub-sahariana:
Burkina Faso, Burundi, Camerun, Eritrea, Etiopia, Guineea, Malawi, Mozambice, Zimbabwe

Orientul Mijlociu si Africa de Nord:
Kuwait, Maroc, Arabia Saudita

Asia si Pacific:
Pakistan, Coreea de Sud, Thailanda

Europa:
Polonia.